από : Εδώ
Τα Χριστούγεννα ήταν -από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου-σε άμεση σχέση με το γλυκό αυτό.Δεν ξέρω από που πήρε τη συνήθεια αυτή η μητέρα μου-αφού δεν είχε καμιά σχέση με τα Γιάννενα και φυσικά τον καιρό εκείνο οι πληροφορίες δεν μεταδίδονταν τόσο εύκολα όσο σήμερα-άλλωστε ούτε αυτή θυμάται μετά από τόσα χρόνια...Πάντως αυτό το γλυκό αντικατέστησε στο σπίτι μας τον μπακλαβά που και πιο δύσκολος είναι και-κατά την άποψή μου-όχι τόσο εύγευστος και ευωδιαστός... Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε ένα μεγάλο ταψί(κουζίνας)...
...για τη γέμιση μισό κιλό καρυδόψιχα "περασμένη" στο multi ή κοπανισμένη ελαφρώς στο γουδί...
...δέκα φρυγανιές κι αυτές καλοτριμμένες που τις προσθέτουμε στο πιάτο με την καρυδόψιχα...
...όπου επίσης προσθέτουμε 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα...
...1 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο...
...και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη...
...τα ανακατεύουμε καλά(εγώ συνήθως τα χωρίζω σε πέντε μπωλάκια ώστε να είμαι σίγουρη πως θα φτάσει ...
...σε ένα μπωλάκι βάζουμε φρέσκο βούτυρο και το αφήνουμε πάνω στη σόμπα ώστε να λιώσει...
...και παράλληλα χωρίζουμε το κανταΐφι(από 800 γραμμάρια έως 1 κιλό) σε πέντε μέρη...
...και στην άκρη του τραπεζιού έχουμε ανοιγμένα και σκεπασμένα με νάυλον-ώστε να μην στεγνώσουν-τα φύλλα για κανταΐφι(10 φύλλα δηλαδή περίπου μισό κιλό)...Κι όταν όλα ετοιμαστούν είμαστε έτοιμοι για το...εγχείρημα...
...απλώνουμε ένα φύλλο πάνω στο τραπέζι...
...το βουτυρώνουμε(μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βιτάμ ή και λάδι για να γίνουν νηστίσιμα)...
...κατόπιν βάζουμε ένα φύλλο ακόμη πάνω από το πρώτο...
...βουτυρώνουμε καλά τη μία άκρη...
...στην απέναντι άκρη απλώνουμε το κανταΐφι καλά απλωμένο...
...και στη μέση από το κανταΐφι μια γραμμή γέμιση...
...κατόπιν αρχίζουμε να το γυρίζουμε σε ρολό...
...προσπαθώντας να είναι όσο πιο σφικτό γίνεται...
...κι όταν ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά και κολλήσει στην άκρη το ρολό...
...το κόβουμε σε μικρά κομμάτια...
...που τα τοποθετούμε στο ταψί προσεκτικά με το κανταΐφι να φαίνεται από πάνω...
...κι όταν το ταψί γεμίσει...
...καίμε στη φωτιά λάδι (πρέπει να βγάλει καπνό)...
...και ρίχνουμε από μια κουταλιά της σούπας πάνω από κάθε ένα κομμάτι...
...κι αμέσως μετά...
...το ψήνουμε στο φούρνο,σε μέτρια φωτιά,όπως ψήνουμε τα κέικ,τουλάχιστον τρία τέταρτα και οπωσδήποτε μέχρι...
...να ροδίσει...Κατόπιν το αφήνουμε να κρυώσει καλά...
...και όταν κρυώσει ετοιμάζουμε το σιρόπι.Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 1/2 κιλά ζάχαρη...
...4 ποτήρια νερό...
...και το χυμό ενός λεμονιού...
...το βράζουμε για 10 λεπτά......και ύστερα σιροπιάζουμε προσεκτικά το γλυκό...
...και το αφήνουμε τουλάχιστον ένα βράδυ σκεπασμένο να ρουφήξει το σιρόπι...
...είναι καταπληκτικό γλυκό...Σας το συνιστούμε...
Κι έτσι γλυκά λοιπόν θα θέλαμε να σας στείλουμε τις ευχές μας για το 2013...Ευχόμαστε υγεία, ευημερία, υπομονή, κουράγιο, πίστη και αγάπη για τον καινούργιο χρόνο...Ο Άγιος Βασίλειος να μας φωτίζει το δρόμο πάντα προς το συμφέρον μας...Να φέρει δώρα πολλά που να γεμίσουν τις ψυχές μας,να φωτίσουν τα παιδιά μας,να σώσουν την πατρίδα μας...Μακάρι του χρόνου τέτοιον καιρό όλοι να είμαστε καλύτεροι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)