Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Κέικ σοκολάτας με πατάτα πουρέ!

1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι καρύδια, χοντροκομμένα
Για το γλάσο καραμέλας:
1/2 φλιτζάνι βούτυρο, κομμένο σε κύβους
1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη, μαλακή
1/4 φλιτζανιού γάλα εβαπορέ
Συνταγες για όλα τα γουστα!
Συνταγή για 10-12 άτομα

Υλικά:

1 φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, ανάλατο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 αυγά
1 φλιτζάνι κρύο πουρέ πατάτας (χωρίς γάλα ή βούτυρο, εντελώς σκέτο)
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη ”
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας.

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, το βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να έχουμε ένα ελαφρύ και μαλακό μίγμα. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας τα καλά να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το πουρέ πατάτας και το εκχύλισμα βανίλια στο μίγμα.
Εντωμεταξύ σε ένα άλλο καθαρό μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και τη σόδα. Σταδιακά προσθέτουμε στο μίγμα βουτύρου το αλεύρι και το εναλλάσσουμε με το γάλα, και κάθε φορά που προσθέτουμε κάποιο υλικό μέσα στο μπολ κτυπάμε καλά με το μίξερ τα υλικά να ενώνονται πλήρως. Αφού προσθέσουμε όλο το γάλα και το αλεύρι προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια στο μίγμα και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
Αλείφουμε με λίγο λάδι και αλευρώνουμε καλά δύο ταψιά στρογγυλά (23cm). Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο ταψιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 25-30 λεπτά ή μέχρι που όταν περάσετε ένα καθαρό μαχαίρι μέσα από το κεικ να βγαίνει καθαρό. Βγάζουμε τα ταψιά από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα ξεφορμάρουμε.
Για να ετοιμάσουμε το γλάσο καραμέλας βάζουμε, μέσα σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με την μαύρη ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή φωτιά, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενωθεί με την ζάχαρη για να έχουμε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, αφήνουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας συνεχώς. Κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μέσα στην κατσαρόλα με σύρμα μέχρι να ενωθούν με το υπόλοιπο μίγμα και να έχουμε έτοιμο το γλασο για κεικ που ετοιμασαμε.
Για να συναρμολογήσουμε το γλυκό μας μοιράζουμε και απλώνουμε το γλάσο πάνω από το κάθε ένα από τα δύο κέικ μας και μετά παίρνουμε το ένα και το βάζουμε πάνω από το άλλο σαν τούρτα. Κόψτε σε μερίδες και …….Απολαύστε!!!!!!!