..

..
Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Φοκάτσια απλη!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

2 φλιτζάνια νερό ζεστό (όχι καυτό)
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
5 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βάζουμε το ζεστό νερό σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέσα την μαγιά και την ζάχαρη.
Αφήνουμε για μερικά λεπτά στην άκρη για να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και το νερό με την μαγιά αφού φουσκώσει. Δουλεύουμε στο μίξερ για 4-5 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα για να δημιουργηθεί μία απαλή και ελαστική ζύμη. Αφαιρούμε από το μίξερ την ζύμη σε καθαρή επιφάνεια που πασπαλίσαμε από προηγουμένως με λίγο αλεύρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια λίγο την ζύμη με ακόμη λίγο αλεύρι μέχρι να μην κολλάει πλέον.
Λαδώνουμε με αρκετό ελαιόλαδο ένα καθαρό μπολ και βάζουμε μέσα την ζύμη. Την σκεπάζουμε και την κρατάμε σε ζεστό χώρο για 35-40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, λαδώνουμε αρκετό ελαιόλαδο ένα ορθογώνιο ταψί με χαμηλά τοιχώματα. Βάζουμε τη ζύμη μας μέσα στο λαδωμένο ταψί και ανοίγουμε ελαφρά με τα δάκτυλα. Για να ανοίξει πιο εύκολα αναποδογυρίζουμε την ζύμη μέσα στο ταψί για να καλυφθεί παντού με ελαιόλαδο. Ανοίγουμε με τα δάκτυλα την ζύμη πιέζοντας ελαφρά για να απλώσει σε όλα τα σημεία του ταψιού. Μην σας ανησυχήσει εάν δημιουργηθούν τρύπες στην ζύμη. Αφήνουμε την ζύμη στο ταψί για περίπου 20 λεπτά για να φουσκώσει και πάλι.
Πασπαλίζουμε από πάνω από την ζύμη λίγο χοντρό αλάτι (περίπου μία κουταλιά της σούπας) και περιχύνουμε με ακόμη λίγες σταγόνες ελαιολάδου. Ψήνουμε την φοκατσια μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 215οC για 20-25 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν την κόψουμε σε μερίδες την φοκατσια μας για να διατηρήσει την ελαστικότητα της και για μην ξεράνει. Απολαύστε!