Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Προφιτερόλ!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

Για τη ζύμη των Σου:
125ml γάλα
200ml κρύο νερό
150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
100γρ. ανάλατο βούτυρο
4 μέτρια αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
Για την κρέμα σαντιγί
1 κλωναράκι βανίλιας, χαράσσουμε και παίρνουμε
μόνο τα σπόρια
300ml κρέμα γάλακτος
1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
Για τη σάλτσα σοκολάτας
200γρ. καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα (70% κακάο)
30γρ. ανάλατο βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας μέλι
125ml γάλα πλήρες.

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη Σου:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200οC.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το κρύο νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και την τοποθετούμε πάνω σε χαμηλή φωτιά. Μόλις η ζάχαρη και το αλάτι διαλυθούν μέσα στο γάλα προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και αφήνουμε να πάρει βράση το μείγμα. Μόλις κοχλάσει το μείγμα σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με ένα ξύλινο κουτάλι για να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί και να δημιουργηθεί μία συμπαγής αλλά ταυτόχρονα απαλή ζύμη που ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Βγάζουμε την ζύμη από την κατσαρόλα σε καθαρό πιάτο και αφήνουμε μερικά λεπτά να κρυώσει ελαφρά αλλά όχι εντελώς.
Επαναφέρουμε τη ζύμη στην κατσαρόλα και την ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το κτυπημένο αυγό ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία απαλή ζύμη (εναλλακτικά, μεταφέρουμε τη ζύμη σε μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, ενώ το μίξερ λειτουργεί σε χαμηλή ταχύτητα).
Καλύπτουμε το πάτο σε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. Βάζουμε την ζύμη σε ένα κορνέ με μεταλλική άκρη με άνοιγμα διαμέτρου περίπου 1.5cm). Πιέζουμε και σχηματίζουμε περίπου 20 προφιτερολ σε μέγεθος καρυδιού. Βρέχουμε την άκρη του δακτύλου μας και λειαίνουμε τα προφιτερολ έτσι ώστε να μην υπάρχουν προεξοχές που να καούν στο ψήσιμο. Ψήνουμε για 18-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν τα προφιτερολ και να ροδίσουν ελαφρά.
Βγάζουμε από το φούρνο τα προφιτερολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα γεμίσουμε με σαντιγυ.
Για την κρέμα σαντιγυ:
Βάζουμε τα σπόρια βανίλιας μέσα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με την κρέμα γάλακτος, και την ζάχαρη άχνη. Κτυπάμε τα υλικά με μίξερ μέχρι να σχηματιστεί μία απαλή αλλά σφικτή σαντιγυ. Βάζουμε την σαντιγυ σε καθαρό κορνέ με λεπτή και μυτερή άκρη. Τρυπάμε με την άκρη του κορνέ ένα-ένα τα προφιτερολ και γεμίζουμε το εσωτερικό τους με αρκετή σαντιγυ.
Για τη σάλτσα σοκολάτας:
Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια σε ένα πυρίμαχο μπολ. Τοποθετούμε το μπολ σε μπεν μαρί που σιγοβράζει και προσθέτουμε το βούτυρο και το μέλι. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, μέχρι η σοκολάτα αρχίζει να λιώνει και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να έχουμε μία ωραία σάλτσα σοκολάτας.
Για να σερβίρουμε στοιβάζουμε τα προφιτερολ μέσα σε ένα μεγάλο μπολ και περιχύνουμε με την ζεστή σάλτσα σοκολατας. Απολαύστε!!