Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

1 λάχανο (μικρό προς μέτριο)
Για την γέμιση:
1/2 κιλό κιμά ανάμικτο (μοσχάρι και χοιρινό)
2 κρεμμύδια μεγάλα περασμένα στο τρίφτη
2 καρότα τριμμένα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
1/3 κουταλάκι του γλυκού κανένα σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι νερό
Για το αυγολέμονο:
2 κρόκους αυγών
2 λεμόνια.

Εκτέλεση:

Βάζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά μία μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό και αφήνουμε να κοχλάσει. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε γύρω-γύρω και αφαιρούμε το κοτσάνι του λάχανου.
Βυθίζουμε το λάχανο με την τρύπα προς τα κάτω στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσει το λάχανο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά τα φύλα του και να χωρίζουν με ευκολία. Αφαιρούμε με ένα πιρούνι ένα-ένα τα φύλα από την κατσαρόλα μέσα σε ένα στραγγιστήρι και αφήνουμε εκεί να στραγγίξουν και να κρυώσουν ελαφρά.
Βάζουμε όλα τα υλικά για την γέμιση μέσα σε ένα μπολ και ζυμώνουμε να ανακατευθούν καλά.Βάζουμε σε κάθε φύλο λάχανου μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε σε ντολμά όχι πολύ σφικτό. Επιλέγουμε τα φύλα που δεν έχουν πολύ σκληρό εξωτερικό και τυλίγουμε λαχανοντολμαδες όσο έχουμε γέμιση.
Παίρνουμε μία κατσαρόλα με πλατιά βάση και απλώνουμε στον πάτο τα φύλα που μας έμειναν. Αν θέλουμε για περισσότερο άρωμα ρίχνουμε πάνω από τα φύλα 5-6 κόκκους μαύρου πιπεριού και 3-4 μπαχάρια. Τοποθετούμε επάνω από τα φύλα μέσα στην κατσαρόλα τούς λαχανοντολμαδες σε σειρά με τον έναν κοντά στον άλλον. Αφού τελειώσουμε με τους λαχανοντολμαδες μας βάζουμε από πάνω τους ένα πιάτο για να μην ανοίξουν κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Περιχύνουμε τους λαχανοντολμαδες με ζωμό κότας , ίσα-ίσα που να τους σκεπάζει. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζουμε τους λαχανοντολμαδες μας για 40-45 λεπτά.
Για να αυγοκόψουμε τους λαχαναντολμαδες μας χτυπάμε τους κρόκους αυγού με το χυμό των λεμονιών και προσθέτουμε λίγο-λίγο περίπου ένα φλιτζάνι ζωμό ζεστό από το φαγητό μας. Περιχύνουμε τους λαχανοντολμαδες με το αυγολεμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα κρατώντας την από τα χερούλια για να απλώσει.

Σερβίρετε αμέσως από την κατσαρόλα και καλή όρεξη!










την από τα χερούλια για να απλώσει.
Σερβίρετε αμέσως από την κατσαρόλα και καλή όρεξη!
όλα κρατώντας την από τα χερούλια για να απλώσει.
Σερβίρετε αμέσως από την κατσαρόλα και καλή όρεξη!