από τη
Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του http://delfinaki-sunset.blogspot.com/
Για όσους βρίσκονται σε νηστεία ή θέλουν ένα πιο ελαφρύ γλυκό, προτείνουμε το νηστίσιμο κέικ μήλου.
Υλικά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι
1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας νερό
1/2 φλυτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα καρύδια
2 μήλα κομμένα σε κυβάκια
1/2 φλυτζ. τσαγιού σταφίδες
1 φλυτζ. του καφέ κονιάκ
2 κου. γλυκού κανέλα
2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
3 βανίλιες
Εκτέλεση
Σε
ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα
πορτοκαλιού, τον χυμό, το νερό, τις βανίλιες, το γαρίφαλο και τη σόδα
και τα χτυπάμε με το μίξερ για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να λιώσει η
ζάχαρη.
Προσθέτουμε
λίγο-λίγο κοσκινισμένο το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας
συνεχώς. Ρίχνουμε το μισό μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα του
κέικ. Προσθέτουμε τα μήλα, τις σταφίδες και τα καρύδια. Σκεπάζουμε με το
υπόλοιπο μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς,
για περίπου 1 ώρα.
Πηγή: Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους Κρύα Ιτεών Πατρών: Κέικ Μήλου (νηστήσιμο) http://agiosharalabos.blogspot.com/2012/12/blog-post_2473.html#ixzz2EBAIrl1Q