Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Τσουρέκι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 1 τσουρεκι

Υλικά:

700γρ. αλεύρι
1 κύβος (42 γραμμ.) νωπή μαγιά
200γρ. χλιαρό νερό
120γρ. βούτυρο γάλακτος
180γρ. ζάχαρη
3 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο
1 πρέζα μαστίχα

Εκτέλεση:

Θρυμματίζουμε τον κύβο μαγιάς σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το χλιαρό νερό με μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε τόσο αλεύρι ώστε να δημιουργηθεί μια αραιή ζύμη (περίπου 150γρ. από την συνολική ποσότητα της συνταγής.)
Σκεπάζουμε το μπολ και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος (πχ. κοντά σε ένα καλοριφέρ) για περίπου 20 λεπτά.
Λιώνουμε το βούτυρο μέσα σε μπεν μαρί και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (εκτός από μία κουταλιά της σούπας). Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την φωτιά. Προσθέτουμε τα αυγά στο μείγμα βουτύρου και χτυπάμε με σύρμα με γρήγορες κινήσεις για να ενωθούν με το μείγμα και να μην κόψουν.
Χτυπάμε σε γουδί το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα σποράκια κακουλέ με την 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη που κρατήσαμε. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά (που φτιάξαμε προηγουμένος) και το μείγμα αυγό-βούτυρο-ζάχαρη. Προσθέτουμε και τα αρωματικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι πλέον η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει μετά από το ζύμωμα τότε προσθέστε ακόμη λίγο αλεύρι επιπλέον. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα (εξαρτάται από την θερμοκρασία πάντοτε).
Όταν φουσκώσει η ζύμη τη χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη. Πλάθουμε τρείς λωρίδες με την ζύμη μας και τις πλέκουμε σε κοτσίδα. Τοποθετούμε το τσουρεκι μας σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το σκεπάζουμε πάλι για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170οC. Πριν φουρνίσουμε το τσουρεκι μας το αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και λίγο νερό. Ψήνουμε το τσουρεκι για 45 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει. Για να γυαλίσει το τσουρεκι όταν το βγάλουμε από το φούρνο το αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε φέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)