Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Κυριακή 3 Απριλίου 2016

«Σάμαλι, ένα υπέροχο γλυκό νηστίσιμο αλλά και αρτύσιμο!»

από : tantekiki
 
Και πάλι Χρόνια Πολλά! Ελπίζω όλοι να περάσατε πάρα πολύ καλά με όσους αγαπάτε, να ξεκουραστήκατε, να χαλαρώσατε, να απολαύσατε φαγητό (γιατί είναι κι αυτό μια απόλαυση) και γενικά να ασχοληθήκατε με ό,τι σας αρέσει παρά τις προετοιμασίες των ημερών...
Ξανά, λοιπόν, πίσω στην καθημερινότητά μας, όχι απαραίτητα άσχημη... Παρόλα αυτά... έμειναν κάποια κατάλοιπα των ημερών και περίσσεψαν κάποια από τα γλυκά και τα φαγητά που ετοιμάστηκαν για το Πάσχα.
Έτσι, σήμερα το πρωί, βλέποντας τί μου απέμεινε προκειμένου να "κάνω εκκαθάριση" ή να το χρησιμοποιήσω σε κάποιο καινούργιο πιάτο, είδα το γλυκό της Μ.Παρασκευής, όπως το ονομάζω επειδή δεν έχει ούτε λάδι... ένα πολίτικο, μαστιχάτο σάμαλι με άφθονο σιρόπι που το λατρεύω. Φυσικά, το ίδιο σάμαλι γίνεται και μη νηστίσιμο αλλά εγώ είμαι οπαδός της νηστίσιμης εκδοχής.
Σας δίνω λοιπόν και τις δύο συνταγές... οι οποίες συμφωνούν στο σιρόπι και στην διαδικασία αλλά ...διαφωνούν στα υλικά, διεκδικώντας κάθε μια την προτίμησή μας.
ΥΛΙΚΑ
Σάμαλι Νηστίσιμο
2 φλ. τσ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. τσ. σιμιγδάλι χοντρό
1 φλ. τσ. ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
1 φλ. τσ. νερό ανθρακούχο (π.χ. σουρωτή)
1 φλ. τσ. χυμό πορτοκαλιού
3 κ.γλ. μπέικιν
1 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
1 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
1 1/2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
Σάμαλι Αρτύσιμο
2 φλ. τσ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. τσ. σιμιγδάλι χοντρό
1 1/3 φλ. τσ. ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
1 φλ. τσ. γάλα
1 φλ. τσ. αριάνι (π.χ. Μεβγάλ)
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
4 κ.γλ. μπέικιν
1 κ.γλ. μαστίχα
1 1/2 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
Σιρόπι
3 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
2 1/2 φλ. τσ. νερό
1 φέτα πορτοκάλι για το νηστίσιμο ή 1 φέτα λεμόνι για το αρτύσιμο
Γαρνίρισμα
2 κ.σ. αμύγδαλο λευκό (χωρίς τη φλούδα) ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190-200 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Και για το νηστίσιμο αλλά και για το αρτύσιμο σάμαλι η διαδικασία είναι ίδια.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι το γλυκό μας να κάνει καστανή κρούστα.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι, βάζοντας τη ζάχαρη, το νερό και τη φέτα πορτοκαλιού ή λεμονιού και τα βράζουμε για 3-4 λεπτά, από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός.
Το σάμαλι πρέπει να είναι χλιαρό και το σιρόπι ζεστό, όταν το ρίχνουμε.
Το αφήνουμε για 1-2 ώρες μέχρι να "πιεί" όλο το σιρόπι που υπάρχει στο ταψί.
Σε αντικολλητικό τηγάνι και χωρίς λιπαρή ύλη, καβουρντίζουμε το αμύγδαλο και το φιστίκι που τα έχουμε ψιλοκόψει στο μίξερ.
Γαρνίρουμε μ' αυτά το σάμαλι και απολαμβάνουμε την υπέροχη, μεστή μαστιχάτη γεύση του.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το σάμαλι τρώγεται την επόμενη μέρα και για να είμαι ειλικρινής έχουν δίκιο... είναι ένα σιροπιαστό γλυκό που την δεύτερη ή και την τρίτη μέρα αντί να φαίνεται μπαγιάτικο φαίνεται...μεστωμένο!!!! Νομίζω ότι έτσι κι αλλιώς... δεν είμαι αντικειμενική γιατί, όπως ήδη είπα, η νηστίσιμη εκδοχή του είναι για μένα ένα από τα λατρεμένα μου γλυκά, για όλο το χρόνο...μια και είναι πιο ελαφρύ και με όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες!!!!
Ακόμη και το καλοκαίρι, το σάμαλι, τρώγεται ευχάριστα αν το συνοδεύσετε με παγωτό καϊμάκι (άλλη... λιχουδιά κι αυτή μια και είναι "συντοπίτες" τα δυό τους ...από την Πόλη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)