Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Πασχαλινή Συνταγή, Γαρδούμπες!

Υλικά :

Τα πλεμόνια από δυο συκωταριές αρνίσιες
1 κιλό έντερα
1 κιλό γλυκάδια
7 ματσάκια σκορδάκια φρέσκα (όταν δεν βρίσκουμε βάζουμε κρεμμυδάκια φρέσκα )
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια ελαιόλαδο παρθένο
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
Αλάτι

Εκτέλεση :

Με τη βοήθεια ενός στύλου bik γυρίζουμε τα έντερα και τα πλένουμε πολύ καλά..
Φουσκώνουμε τα πλεμόνια να γίνουν σαν μπαλόνια και μετά μ΄ ένα ψαλίδι τα κόβουμε σε κομμάτια μακρόστενα στο μέγεθος του δίκτη μας κολλημένο με το μεσαίο και τα πλένουμε πολύ καλά.
Βάζουμε σ΄ένα τρυπητό τα έντερα να στραγγίξουν καλά όπως και τα κομμάτια από τα πλεμόνια.
Σ΄ ένα ταψί του φούρνου της κουζίνας μας αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά τα σκορδάκια και τα κρεμμυδάκια τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια όπως στο φρικασέ και τα ανακατεύουμε μαζί με τον άνηθο.
Μετά περνώντας στο χέρι μας ένα κομμάτι από το πλεμόνι και βάζοντας διπλά του λίγο από τα γλυκάδια τα τυλίγουμε με λίγο έντερο όπως βλέπουμε το στο κοκορέτσι και τα τοποθετούμε στο ταψί πάνω από το μίγμα από τα σκορδάκια και τα κρεμμυδάκια.
Αφού πλέξουμε όλες τις γαρδούμπες και τις βάλουμε στο ταψί τις σκεπάζουμε με το χυμό της τομάτας.
Ρίχνουμε το λάδι και τα ψήνουμε περίπου για δυο ώρες στους 180 βαθμούς μέχρι να τρώγονται σκορδάκια.
Προσοχή δεν βάζουμε καθόλου νερό γιατί θα βγάλουν τα σκορδάκια και τα κρεμμυδάκια, μόλις αρχίσουν να βράζουν σπρώχνουμε με για ξύλινη κουτάλα τις γαρδούμπες μέσα στα χορταρικά, εάν όταν έχουν μείνει με το λάδι τα χορταρικά θέλουν κι άλλο βράσιμο προσθέτουμε λίγο νερό όταν σωθεί ξαναδοκιμάζουμε τα χορταρικά έως ότου βράσουν καλά και μηνούν με το λάδι.

Οι γαρδούμπες εμείς τις κάνουμε το Μεγάλο Σάββατο για το Πασχαλινό Τραπέζι μαζί με τη Μαγειρίτσα μετά την Αναστάσιμη Λειτουργία (είναι δε η καλύτερη εποχή που τα αρνάκια έχουν τα καλύτερα πλεμόνια γλυκάδια κι έντερα).

Στην πατρίδα μου τη Ρούμελη κάθε οικογένεια αγόραζε ή είχε δικό της ένα αρνάκι και στις δυο περιπτώσεις δεν εύρισκε εύκολα δεύτερη συκωταριά μαζί με το πλεμόνι και τα γλυκάδια, εάν δε ήταν η οικογένεια μεγάλη για να φτάσει να φάνε όλοι η Νοικοκυρά έβαζε όταν τελείωνε το πλεμόνι και την κοιλία.

Αυτή τη συνταγή την ξέρω από τη μητέρα μου που την έμαθε από τη μητέρα του πατέρα μου.

Σερβίρονται ζεστές καλή επιτυχία
Ευλογημένο και Καλό Πάσχα
Χριστός Ανέστη
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)