Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Μπάμιες αλάδωτες (κατσαρόλας και φούρνου)!

Ταχίνι 2 1/2 κούπες (βλέπε επεξεργασία ταχινιού στο τέλος)
Μπάμιες 1 1/2 κιλό
Μαϊντανό 1 ματσάκι
Κρεμμύδια ξερά 2 μέτρια κομμένα φέτες
Ντομάτα φρέσκια
1 κούπα σε κομματάκια ή χυλό
Σκόρδο 2 σκελίδες
Πιπεριές πράσινες ή κόκκινες 2 ψιλοκομμένες
Αλάτι – Πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μπάμιες καλά. Τις καθαρίζουμε προσεκτικά, από το επάνω μέρος σε σχήμα κώνου, χωρίς να πλησιάζουμε το μαχαίρι στην μπάμια, για να μη βγάλει το σάλιο.

Σε μιά λεκάνη καθαρή ανακατεύουμε με τα χέρια μας όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε απλωτή κατσαρόλα επί 15 λεπτά καΐ σε σιγανή φωτιά, να μαραθούν.

Ρίχνουμε το ταχινόζουμο και βράζουμε σε δυνατή φωτιά επί 20 λεπτά. Μετά τα 20 λεπτά μπορούμε ν’ αδειάσουμε τις μπάμιες σε ταψάκι και να τις ψήσουμε στο φούρνο επί 15 λεπτά, ώσπου να πιάσει κρούστα το φαγητό. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και 2 πατάτες μέτριες, κομμένες σε μακρόστενα κομμάτια.

Ταχίνι
επεξεργασία (κόψιμο) ταχινιού

Υλικά για 5 μερίδες

Για σούπες, ρύζι, πιλάφι κ. λπ.
Ταχίνι 1 1 /2 κούπα, νερό 10 κούπες
Για μαγειρευτά κατσαρόλας και φούρνου Ταχίνι 2 1/2 κούπες νερό 12 κούπες

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το νερό σε κατσαρόλα ηλεκτρικής κουζίνας 7 λίτρων, να βράσει στους 1 80 βαθμούς. Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε το ταχίνι 1 1/2 κούπα ανακατεύοντας πολύ καλά, για να μην κολλήσει, επί 15 – 20 λεπτά. Το ταχίνι στην κατσαρόλα αρχίζει να παίρνει όψη κομμένου γάλακτος, αφήνοντας στο κάτω μέρος μία πηχτή μάζα, ενώ επάνω μένει το ταχινόζουμο.

Παίρνουμε τρυπητό με ψιλές τρύπες (συρματερό) και με προσοχή στραγγίζουμε το ταχινόζουμο σε καθαρή κατσαρόλα, τη δε πηχτή μάζα του ταχινιού την πετάμε. Με το ταχινόζουμο μαγειρεύουμε όλα τα αλάδωτα φαγητά μας, συμπληρώνοντας ανάλογα νερό σε κάθε συνταγή.

Σημείωση
Για να μην κόβετε καθημερινά ταχίνι, μπορείτε να κόψετε το ταχίνι της εβδομάδας- να χωρίσετε σε τάπερ τη δόση του ταχινόζουμου για κάθε σας φαγητό, να το διατηρείτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και να το χρησιμοποιήσετε τις ημέρες που θέλετε να το μαγειρέψετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)