Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Πασχαλινό Αρνάκι ή Κατσικάκι στη σούβλα!


Υλικά :

Ένα αρνάκι ή κατσικάκι (εάν είναι από 12εως 14 κιλά είναι ότι το καλύτερο)
Την σκέπη (ξυγκιά)από το αρνάκι ή το κατσικάκι
Αλάτι και πιπέρι

Ετοιμασία :

Καθαρίζουμε το αρνάκι ή το κατσικάκι από αίματα εάν έχει (στο κεφάλι του)κι ότι άλλο πρέπει να πετάξουμε (προσοχή να μην το πλύνετε)
Σε πολλά μέρη της Ελλάδος (όπως στην πατρίδα μου τη Ρούμελη στο σφαγείο κολλούν την σκέπη(ξυγκιά)επάνω στο αρνάκι ή το κατσικάκι (σαν να φορά μια κάπα, απλά τότε εμείς πρέπει να τη ράψουμε στις άκρες με μια σακοράφα, για να μην πέσει όταν το ψήνουμε, εάν δεν την έχουν βάλει επάνω στο ζώο και τη έχουν απλά περάσει επάνω του σε μια τρύπα για να στέκετε, πρέπει να την πάρουμε κι εάν είναι παγωμένη να την ζεστάνουμε λίγο σε ατμό και να την κολλήσουμε όπως προανέφερα την βάζουν στο σφαγείο και μετά καλό ράψιμο.
Το σουβλίζουμε το δένουμε πολύ καλά στα πίσω πόδια, στην κοιλία, στα πλευρά, στα μπροστινά πόδια και στο λαιμό,(να ξέρετε ότι το αρνάκι ή το κατσικάκι πρέπει να γίνει ένα με τη σούβλα, γι΄αυτό πάρα πολύ καλό δέσιμο).
Το αλατοπιπερώνουμε όσο θέλει ο καθένας μας και ράβουμε την κοιλιά του ζώου.
Ανάβουμε την φωτιά (η καλλίτερη φωτιά γίνετε από κληματσίδες «8 δέματα θέλει», από ξύλα ή από κάρβουνα.
Όταν ανάψει και γίνουν ανάμενα κάρβουνα την βρέχουμε με νερό (από έξω είναι μαύρο σβηστό κι από μέσα αναμμένο).
Απλώνουμε τα κάρβουνα φτιάχνοντας ένα παραλληλόγραμμο που το μήκος του να είναι το ίδιο με το μήκος του ζώου, το ζώο δεν το βάζουμε από πάνω αλλά από διπλά (απόσταση από τη φωτιά από 25 έως 35 εκατοστά)και το γυρίζουμε πάρα πολύ αργά η πύρα της φωτιάς να φτάνει έως τη σούβλα.
Προσοχή να μην αφήνετε τη φωτιά να σταχτώσει τα κάρβουνα τα σβήνουμε μα νερό (χρησιμοποιούμε ένα μπουκάλι ψεκασμού)
Συνεχίζουμε το γύρισμα αργά αργά και το σβήσιμο της φωτιάς (εάν φυσά αεράκι από τη μεριά που έρχεται βάλτε κάτι(μια λαμαρίνα ή ότι έχετε) γιατί θα μείνετε από φωτιά, μετά από δυο με δυόμισι ώρες το χαμηλώνουμε πιο κοντά στη φωτιά και τρυπώντας το στα μπούτια βλέπουμε πόσα υγρά έχει εάν έχει πολλά συνεχίζουμε.
Εάν έχει ψηθεί στην κοιλιά και κρατά στις πλάτες και στα μπούτια, αφαιρούμε τη φωτιά από τη κοιλιά και δυναμώνουμε στα άκρα.
Προσοχή το αρνάκι ή το κατσικάκι δεν το πασαλείβουμε με τίποτα ούτε λάδια, ούτε λεμόνια, ούτε βουτυρά, αυτό ψήνεται μόνο με τη σκέπη του (ξυγκιά του).
Ή αρνάκι ή κατσικάκι αγοράσετε από θέμα υγείας είναι το ίδιο (το λίπος δεν το τρώμε), νόστιμα είναι και τα δυο η διαφορά είναι το μεν αρνάκι μπορούμε να το φάμε και κρύο τις επόμενες ημέρες ενώ το κατσικάκι δεν τρώγεται κρύο αλλά μόνο ζεστό γιατί εάν μείνει σκληραίνει.

Υγ: Η φωτογραφία είναι από Πάσχα στην πατρίδα μου την Ρούμελη πριν 45 Χρόνια.

Καλό σούβλισμα Ευλογημένο και Καλό Πάσχα
Χριστός Ανέστη
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)