Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Κοτόπουλο χωριάτικο με...τραχανά...


Όποιος μεγάλωσε σε χωριό είμαι σίγουρη πως θυμάται το φαγητό αυτό...Γιατί δεν υπήρχε σπίτι που να μην έκανε κάθε καλοκαίρι τις προμήθειές του σε τραχανά(και όχι ένα ή δύο βαζάκια,αλλά μεγάλα και πολλά πάνινα σακούλια,φυλαγμένα για όλο το χειμώνα ανάμεσα από τα ρούχα της "θηκιαστής),όπως επίσης και σπίτι χωρίς κοτέτσι...Το κοτόπουλο με τραχανά,λοιπόν,βρίσκονταν οπωσδήποτε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα κάθε νοικοκυριού αφού οι εναλλακτικές λύσεις ήταν πολύ λίγες,αλλά και η νοστιμιά του τόσο μεγάλη που κανέναν δε δυσαρεστούσε η επανάληψη του συγκεκριμένου εδέσματος...Δεν ξέρω αν είναι οι μνήμες ή η νοστιμιά του που με κάνει κι εμένα να μαγειρεύω συχνά έτσι το κοτόπουλο...
Για το φαγητό αυτό χρειάστηκε ένα κοτόπουλο χωριάτικο(μου φαίνεται πως είναι απαραίτητη η προϋπόθεση του κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής για το...χωριάτικο αυτό φαγάκι...)που εγώ έβγαλα από τον καταψύκτη και το έβρασα κατευθείαν,χωρίς ξεπάγωμα,στη χύτρα...
...και όταν έβρασε(χρειάζεται τουλάχιστον μία ώρα)...
...στράγγισα το ζωμό του σε άλλη κατσαρόλα(αυτό γίνεται ώστε να μη βρεθεί στη σούπα κόκκαλο από το βρασμένο κοτόπουλο)...
...και κατόπιν-για κάθε πιάτο φαγητού που θέλω να φτιάξω μετράω 2 κούπες του τσαγιού ζωμό(αν δεν φτάνει ο ζωμός,συμπληρώνω με νερό)-...
...μέτρησα λοιπόν 14 φλυτζάνια ζωμό(για 7 πιάτα τραχανά)...
...και έριξα μέσα ένα βαζάκι σάλτσα ντομάτα(απομεινάρια από το προηγούμενο καλοκαίρι)...
...αλάτι δεν βάζω καθόλου γιατί έφτιαξα αλατισμένο τον τραχανά..
...και κατόπιν έβαλα την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει βράση...
...εν τω μεταξύ μέτρησα τον τραχανά(πληγουρίσιος,γλυκός) που θα χρησιμοποιήσω(για κάθε πιάτο φαγητού μετράω τέσσερις γεμάτες κουταλιές τραχανά)...
...έβαλα λοιπόν 28 κουταλιές τραχανά, για τα 7 πιάτα φαγητού, να περιμένουν...
....και καταπιάστηκα να καθαρίζω το κοτόπουλο(αφαιρώ τα λίπη,τις πέτσες,και τα περισσότερα κόκαλα)...
...και όταν ο ζωμός πήρε βράση,έριξα τον τραχανά...
...ανακάτεψα καλά...
...και έβαλα την κατσαρόλα να βράζει στο μικρό μάτι της κουζίνας(είναι σημαντικό ο τραχανάς να σιγοβράσει,ώστε να μην κολλήσει)...
...ενώ πολύ συχνά ανακάτευα το χυλό(χρειάζεται τουλάχιστον μία ώρα να σιγοβράσει ώστε να χυλώσει)...
...κι όταν είχε σχεδόν χυλώσει,έριξα μέσα το κοτόπουλο..
...κι αφού πήρε 1-2 βράσεις το έσβησα...
...και σκέπασα την κατσαρόλα με μια πετσέτα μέχρι την ώρα...
...του σερβιρίσματος...
Δοκιμάστε το εύκολο και νόστιμο αυτό φαγητό και θα ...το ξαναδοκιμάσετε...
                                                        ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ