Υλικά :
1 κιλό γάλα ή πρόβιο ή αγελάδας
1με 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
Εκτέλεση :
Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα, τη βάζουμε στη φωτιά και με τι βοήθεια ενός θερμομέτρου όταν φτάσει στους 85 με 90 βαθμούς τη κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Ανακατεύουμε ελαφρά και πάλι με τη βοήθεια του θερμομέτρου βλέπουμε πόσο η θερμοκρασία του γάλακτος κατέβηκε.
Σ΄ ένα μικρό μπολ διαλύουμε τις 1 με 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι κι όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 45 με 43 βαθμούς το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας, (ή σε πήλινο σκεύος που βάλαμε το γάλα), κι ανακατεύουμε πολύ ελαφρά.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για αρκετές ώρες (όλη την νύχτα)καλό κάνει, προσοχή να μην το κουνήσουμε.
Όταν πήξει το γάλα σε γιαούρτι κι όταν δούμε ότι είναι έτοιμο το βάζουμε στο ψυγείο.
Καλά είναι να φάμε το γιαούρτι την επομένη ημέρα.
Στο ψυγείο μας το κρατάμε περίπου 1 εβδομάδα.
Καλή επιτυχία.
Με το πρόβιο γάλα θα έχετε ένα πιο πηχτό γιαούρτι, ενώ με το αγελαδινό γάλα ένα πιο αραιό.
Ο μήνας Ιούνιος έχει ένα
πολύ καλό πρόβιο γάλα.