..

..
Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Μαλακά πρέτζελ με σιτάρι ολικής αλέσεως!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 12 πρέτζελ

Υλικά:

3/4 φλιτζανιού γάλα
4 κουταλάκια του γλυκού σπορέλαιο
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
1 φλιτζάνι αλεύρι για ψωμί
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 λίτρα βραστό νερό
1 ασπράδι αυγού, χτυπημένο
Σπόρους σησαμιού ή σπόρους παπαρούνας (poppy seeds)
1 κουταλιά της σούπας νερό

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι ολικής αλέσεως και το αλεύρι για ψωμί, τη ζάχαρη, το 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, τη μαγιά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε το σπορέλαιο και το δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ενωθεί με το αλεύρι καλά. Προσθέτουμε το γάλα και ζυμώνουμε μέχρις ότου σχηματιστεί μια απαλή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ ώστε να είναι ζεστή η ζύμη και αφήνουμε τουλάχιστο για 1 ώρα μέχρις ότου να φουσκώσει.
Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε ορθογώνιο σχήμα και τη κόβουμε σε δώδεκα λωρίδες 25×2 εκατ. Τεντώνουμε απαλά κάθε λωρίδα μέχρις ότου να φτάσει περίπου τα 35εκατ.. Περνούμε τις δύο άκρες της λωρίδας και σχηματίσουμε το χαρακτηριστικό σχήμα των πρέτζελ. Στερεώνουμε τις δύο άκριες πάνω στο κύκλο με λίγο νερό.
Τοποθετούμε τα πρέτζελ σε ένα ταψί με λαδωμένο αντικολλητικό χαρτί αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε στο φούρνο στους 245οC για 4 λεπτά και μετά βγάζουμε από το φούρνο. Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180οC.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα και διαλύουμε τα 2 κουταλάκια αλατιού στο βραστό νερό. Όταν το νερό βράσει και το αλάτι διαλυθεί μειώνουμε τη θερμοκρασία. Βάζουμε τα κουλούρια, στο νερό που σιγοβράζει. Σιγοβράζουμε για 2 λεπτά, γυρίζοντας μία φορά. Απομακρύνουμε τα πρέτζελ με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε μια σχάρα. Βάζουμε σε ένα ταψί του φούρνου λαδωμένο αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τα πρέτζελ.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ασπράδι και τη 1 κουταλιά της σούπας νερό. Βουρτσίζουμε τα πρέτζελ με λίγο από το μίγμα. Πασπαλίζουμε ελαφρά με σησάμι ή με σπόρους παπαρούνας. Ψήνουμε στους 180οC για 20 έως 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Όταν ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα.
 Καλή ‘Ορεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)