Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Μπαχαρικά και βότανα με προέλευση την Ελλάδα, την Συρία, την Ινδία και την Ινδονησία

από τη Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του http://delfinaki-sunset.blogspot.com/

Κύμινο Γνωστό και ως αρτυσιά. Οι σπόροι του έχουν οσμή δυνατή και γεύση όξινη και αρωματική. Χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα και γεύση σε κρέατα και κιμάδες. Απαραίτητο στα σουτζουκάκια, τα χωριάτικα λουκάνικα και στις νησιώτικες σπεσιαλιτέ.

Πάπρικα Παρασκευάζεται από τους καρπούς συγκεκριμένων ποικιλιών πιπεριάς. Με την πάπρικα μπορείτε να δημιουργήσετε υπέροχες σάλτσες ντομάτας για το κρέας ή τα ζυμαρικά. Ταιριάζει πολύ σε συνταγές με θαλασσινά και ψάρι. Προσφέρει έξτρα νοστιμιά στις πατάτες και τα όσπρια. 
 


Κανέλα Το μπαχαρικό με το ζεστό, γλυκό, ξυλώδες άρωμα οφείλει το όνομα του στην Ιταλική γλώσσα, όπου η λέξη κανέλα σημαίνει «σωληνάκι», σαφής υπαινιγμός για το σχήμα που έχουν τα ξυλάκια κανέλας. Χρησιμοποιήστε τη στα μπισκότα, στα κέικ, στις αρωματικές κρέμες, στις κρέπες, στα ψωμιά, στο γεμιστό τσουρέκι, στην τάρτα μους σοκολάτας, στο ρυζόγαλο, στους λουκουμάδες, στα γλυκά του τηγανιού και στα μήλα. Δοκιμάστε τη και σε ροφήματα όπως cappuccino, Μεξικάνικος καφές και ζεστή σοκολάτα. Στη μαγειρική μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε πιάτα κρεατικών και πουλερικών.  
Πιπέρι ροζ Παράγεται κυρίως στην Βραζιλία από  έναν πιπεράτο σχίνο που δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το γνωστό μας μαυροπίπερο. Έχει γεύση διακριτική, γλυκιά και ελαφρώς πικρή. Το ροζέ πιπέρι κατά κανόνα δεν μαγειρεύεται, αλλά χρησιμοποιείται κυρίως ως διακοσμητικό και αρωματικό σε σαλάτες και άσπρες σάλτσες. Είναι ένα αρωματικό απαραίτητο που χρησιμοποιείται πάντοτε ολόκληρο και σχεδόν ποτέ τριμμένο.  

Γαρίφαλο Η γεύση του γαρίφαλου είναι δυνατή και το άρωμα του ευχάριστο. Χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό κρεάτων, στη ζαχαροπλαστική, στην αρτοποιία, στην ποτοποιία, κυρίως για τον αρωματισμό των λικέρ. Ταιριάζει με κοκκινιστά, κιμάδες και στην ζαχαροπλαστική σε σιροπιαστά, κέικ, κουλουράκια, κομπόστες, γλυκίσματα με καρύδια.
Γλυκάνισο Η γεύση του μοιάζει με αυτήν του μάραθου, της γλυκόριζας και του εστραγκόν. Οι σπόροι γλυκάνισου τριμμένοι ή ολόκληροι λόγω της γλυκιάς γεύσης τους χρησιμοποιούνται και στην ζαχαροπλαστική, κυρίως στα πιο παραδοσιακά γλυκίσματα της Μεσογείου.   
Δάφνη Το γλυκό της άρωμα είναι απαραίτητο για το στιφάδο (χταπόδι, κουνέλι, λαγό), πατάτες γιαχνί, ψάρια στον φούρνο γιαχνιστά, ζωμό κρέατος και μαρινάτες για κυνήγι.  

Κόλιανδρος Είναι συστατικό του κάρυ και συνοδεύει ιδανικά κρέατα (χοιρινό, ψητά πουλερικά, το κυνήγι), καυτερές σάλτσες, τυριά, λαχανικά και μανιτάρια. Χρησιμοποιείται στην αρτοποιία, τη ζαχαροπλαστική, αλλά και την οινοποιία για την κατασκευή λικέρ και ως αρωματικό της μπύρας.  
Πιπέρι άσπρο Έχει πιο ελαφριά και ήπια γεύση από το μαύρο πιπέρι. Για αυτό και ταιριάζει απόλυτα σε ψαρικά, σαλάτες, ελαφριές σάλτσες και σε πατάτες. Επίσης το άσπρο πιπέρι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αντί του μαύρου, εκεί όπου δεν θέλουμε να είναι εμφανής οι κόκκοι του μαύρου πιπεριού.  
Μοσχοκάρυδο Προέρχεται από τα σπόρια του δέντρου της μοσχοκαρυδιάς. Έχει ωραίο δυνατό και διαπεραστικό άρωμα και έντονη σχεδόν γλυκιά γεύση. Το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, στην αρτοποιία, στη μαγειρική, στον αρωματισμό των λουκάνικων και κρεάτων, σε διάφορες σάλτσες αλλά και λικέρ.  
Κάρδαμο Έχει δυνατή, πικάντικη γεύση και χρησιμοποιείτε σε σαλάτες. Επίσης είναι άριστο ορεκτικό και γαρνίρει ιδανικά ψητά ψάρια και κρέατα. Αφού το σπάσουμε και πάρουμε τα μικρά μαύρα σποράκια του μπορούμε να αρωματίσουμε τα τσουρέκια μας ή να το προσθέσουμε σε ανατολίτικα πιάτα ή ακόμα και στον καφέ.   
Θρούμπι Μεσογειακό αρωματικό βότανο της οικογένειας των Χειλανθών που μοιάζει πολύ με το θυμάρι. Χρησιμοποιείται όπως η ρίγανη και το θυμάρι, σε ψητά κρέατα και πουλερικά, ψάρια, σούπες, σάλτσες, ομελέτες, πίτσες, αυγά, σαλάτες, λαχανικά και όσπρια.   
Μπαχάρι Η ονομασία του δεν είναι τυχαία. Λέγεται έτσι γιατί το άρωμά του θυμίζει συνδυασμό διαφόρων μπαχαρικών. Το τριμμένο μπαχάρι ταιριάζει στα λουκάνικα, χοιρινό και σε μαρινάδες για κρέας και κοτόπουλο. Ταιριάζει ακόμα σε σάλτσες με κρασί ή ντομάτα, στη σάλτσα barbecue, στις περισσότερες λευκές σάλτσες αλλά και σε πίτες. Στη ζαχαροπλαστική μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε κομπόστες, κέικ, στις κρέμες μπαβαρουάζ και στα μπισκότα.