..

..
Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ζύμη για καλτσόνε!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 1,5 κιλο ζυμη

Υλικά:

1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
5 με 5 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την μαγιά και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το χλιαρό νερό, κι ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να λιώσει η μαγιά Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε 5-10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η μαγιά. Προσθέτουμε στο μπολ 2 φλιτζάνια από το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σιγά-σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι, ώσπου να σχηματιστεί μία μέτρια, ελαστική ζύμη (θα χρειαστούν περίπου 6-8 λεπτά ζυμώματος, ή 3-4 λεπτά αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ).
Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα. Την λαδώνουμε, και την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 40 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Πατάμε λίγο τη ζύμη να ξεφουσκώσει, και την τοποθετούμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη. Τα σκεπάζουμε ξανά και τα αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να φυλάξουμε τη ζύμη μας στην κατάψυξη: Τοποθετούμε τα κομμάτια της ζύμης μεταξύ φύλλων διάφανης μεμβράνης ή αλουμινόχαρτου και τα διατηρούμε στην κατάψυξη για 1 μήνα.
Με τη ζύμη αυτή μπορούμε να φτιάξουμε πίτσα ή καλτζόνε.
Καλή Όρεξη!