Συνταγη για 15 ατομα
Υλικά:
2 1/4 φλιτζάνι αλεύρι1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα αλεσμένα
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, και λίγη επιπλέον για το γαρνίρισμα
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 3/4 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
1/3 φλιτζανιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.Σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε τα 2 φλιτζάνια αλεύρι, τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη άχνη, το βούτυρο σε κομματάκια και 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού. Τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός, ώσπου να ανακατευτούν όλα τα υλικά και να σχηματιστούν ψίχουλα. Τοποθετούμε τη ζύμη αυτή σε ένα ορθογώνιο ταψί, και την στρώνουμε με τα χέρια μας ομοιόμορφα στον πυθμένα. Ψήνουμε τη βάση για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Σε ένα μέτριο μπολ, χτυπάμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το χυμό πορτοκαλιού, και το υπόλοιπο ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μπολ με το μίγμα της ζάχαρης. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, και στρώνουμε την κρέμα πάνω από τη ψημένη βάση.
Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 20 περίπου λεπτά. Για να σερβίρουμε, κόβουμε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Απολαύστε!