Αν και τα λεγόμενα "παπουτσάκια", δηλ. οι μελιτζάνες καρνίγιαρικ, είναι με κιμά, ονομάζω και την σημερινή κατασκευή, έτσι, αλλά με πουρέ πατάτας.
Το αποτέλεσμα πολύ νόστιμο
Υ Λ Ι Κ Α
2 Μελιτζάνες φλάσκες χοντρές
500 γραμ. Ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και πολτοποιημένες στο multi
500 γραμ. Πατάτες
1/2 φλ.τσ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουτ.σουπ. Μαργαρίνη μαλακή
1 Κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. Άνιθο ψιλοκομμένο
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι άσπρο
Λίγο τυρί τριμμένο (προαιρετικά)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σχίζω στα δύο τις μελιτζάνες, κατά μήκος και αφαιρώ μια λωρίδα φλούδας, από την κυρτή επιφάνεια, για να γίνει μια βάση στήριξης.
Σκάβω λίγο την ψίχα και αφαιρώ υλικό, για να γίνει μια κοιλότητα.
Αλείφω
με λίγο από το λάδι την ψίχα και ψήνω τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο
φούρνο, 200 βαθμών, για 15 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν.
Ζεσταίνω το υπόλοιπο λάδι σε τηγάνι και σωτάρω το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Σβήνω με τον πολτό ντομάτας, αλατοπιπερώνω και αφήνω να σιγοβράσει για 15'. Προσθέτω τον μαϊντανό και τον άνιθο.
Καθαρίζω τις πατάτες, τις κόβω κύβους και, μαζί με την ψίχα της μελιτζάνας, τα βράζω στον ατμό, στην χύτρα ταχύτητας, για 6-8'.
Μεταφέρω
τις βρασμένες πατάτες σε μπωλ, προσθέτω την μαργαρίνη, αλατοπιπερώνω και
τις λυώνω με πηρούνι, κάνοντας ένα σφιχτό πουρέ. Δεν βάζω γάλα, όπως
στον κανονικό πουρέ, για να μην αραιώσει.
Στρώνω
τις μελιτζάνες σε ταψί, βάζω μια-δυο κουταλιές σάλτσα στην κοιλότητα
και δυο γεμάτες κουταλιές πουρέ. Κάνω από πάνω και μια γραμμή με σάλτσα
και πασπαλίζω με τυρί.
Ανακατεύω την υπόλοιπη σάλτσα με τον υπόλοιπο πουρέ και βάζω το μείγμα ενδιάμεσα.
Ρίχνω και ένα φλυτζάνι νερό.