Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο vnikolaos@in.gr κι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.

Και τώρα θα περάσουμε στο nikolaos921@yahoo.gr για περισσότερο χώρο.

Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

ΧΟΡΤΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΡΑΔΙΚΙ & ΣΠΑΝΑΚΙ ... ΑΛΛΑ ...ΜΕ ΚΡΗΤΙΚΟ ΑΕΡΑ!!


Κυριακή αργία, μήτηρ πάσης κακίας.  Και έχει δίκιο το γνωμικό!
Η ιδέα μιας πίτας μπήκε από την Παρασκευή, αλλά δεν είχα έτοιμη ζύμη, ούτε κέφι να κάνω.  Η λύση: έτοιμη ζύμη κουρού.
Σήμερα η υλοποίηση με ιδέα για την γέμιση από ΕΔΩ. Κρητικό=σίγουρο!!  Σαν "χόρτα" είχα στην κατάψυξη "Ελληνικά χόρτα Ραδίκια" και Σπανάκι σε φύλλα, αυτού του Μπάρμπα με το καπέλλο.
Για τα κατεψυγμένα χόρτα είχα πληροφόρηση από άλλη Κρητικιά, την κουμπάρα μας, με καταγωγή από το Ηράκλειο.
Δεν χρειάζονται, λέει, ζεμάτισμα, ούτε σωτάρισμα.
Και δοκίμασα και πέτυχε!  Απλά πράγματα!

Υ Λ Ι Κ Α με το μάτι
3 χούφτες Ραδίκια κατεψυγμένα
3 χούφτες Σπανάκι σε φύλλα
1 Κρεμμύδι μέτριο χοντροκομμένο
2 κουτ.γλυκού Σκορδόλαδο
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι λευκό
1 Ντομάτα ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη, σε κυβάκια
3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο (αυτό από τα Χανιά)
2 φλ.τσαγ. Μυζήθρα ξερή τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Τα κατεψυγμένα χόρτα σε τρυπητό, για να αποψυχθούν σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 1 ώρα. Στην μισή ώρα πασπάλισμα με λίγο χοντρό αλάτι, για να βγάλουν τα ζουμιά.

Όταν αποψυχθούν ο όγκος μειώνεται στο μισό.
Στίψιμο με τις παλάμες για να βγεί το ζουμί.

Τα κυβάκια της ντομάτας σε μπωλ

Στο μπωλ το κρεμμύδι, το σκορδόλαδο, το πιπέρι και το λάδι

Καλό ανακάτεμα 
Μετά το τυρί και ξανά
 
 Ανακάτεμα

Στρώνω λαδόκολλα στο ρηχό ταψί της κουζίνας, απλώνω το ένα κομμάτι της αποψυγμένης ζύμης και στρώνω τη γέμιση.

Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο, κλείνω τα χείλη πατώντας με τα δάκτυλα, χαράζω το επάνω φύλλο και αλείφω με ελαιόλαδο.
Πασπαλίζω και με ένα μείγμα καβουρντισμένου αμύγδαλου και  Κρητικών κρίθινων παξιμαδιών, τριμμένων στο multi και στον προθερμασμένο φούρνο, με αντιστάσεις και αέρα, στους 150 βαθμούς.
Η θερμοκρασία επίτηδες χαμηλή (αντί 180), για να ψηθεί η γέμιση, που όλα τα έχει ωμά.
Σκεπάζω και με αλουμινόχαρτο για τα πρώτα 15 λεπτά.

Σε μια ώρα και ένα τέταρτο, έτοιμη για την σχετική απαλλοτρίωση!!!

Η μυρωδιά που πλημμύρισε το σπίτι, κατά το ψήσιμο, το κάτι άλλο.

Όσο και για τη γεύση...... δεν έχω λόγια.
Τέτοια Κρητικά χορτοκαλιτσούνια έχει το "Ble", σε ένα πρόγραμμα με Κρητικές λιχουδιές, αλλά το ραδίκι έδωσε άλλο εφέ.
Μακάρι να είχα σταμναγκάθι!!
(Μη νομίζεις ότι εγκατέλειψα την ιδέα να μετακομίσω στον Άγιο Νικόλαο.... στο Λασίθι).
 
από Εδώ