Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Χαρτόδεμα!

(ή από αρνάκι από ζυγούρι, ή από προβατίνα)
Ένας εκλεκτός μεζές για τις παρέες την Αποκριά

Υλικά :

2 κιλά κρέας
1 κιλό πατάτες μικρές καθαρισμένες κι ολόκληρες
250 γραμμάρια κεφαλοτύρι σκληρό κομμένο σε κύβους
Βούτυρο ή μαργαρίνη
Μια ντομάτα κόκκινη (εάν δεν βρείτε κόκκινη να μη βάλετε καθόλου)
Ένα κρεμμύδι ξερό
Τις σκελίδες απ΄ ένα κεφάλι σκόρδο
Αλάτι, πιπέρι
Μια μεγάλη λαδόκολλα
Αρκετά παλιά φύλλα από εφημερίδες
Σπάγκο χοντρό

Εκτέλεση :

Έχουμε σπασμένο το κρέας (όπως όταν το βάζουμε σε ταψί στο φούρνο)κατά προτίμηση μπροστινό κομμάτι από το ζώο.
Στρώνουμε την λαδόκολλα στο τραπέζι κι απλώνουμε επάνω το κρέας, ανοίγουμε με το μαχαίρι τρύπες στο κρέας και βάζουμε σε κάθε τρύπα από μια σκελίδα σκόρο, μετά το αλείβουμε το βούτυρο (με το μαχαίρι)εάν είναι παχύ το κρέας βάζουμε λίγο και το αλατοπιπερώνουμε όσο θέλουμε.
Βάζουμε στο κέντρο του κρέατος τη ντομάτα, το κρεμμύδι, τις πατάτες και το κεφαλοτύρι κι αρχίζουμε να τα διπλώνουμε πολύ σφικτά με τη λαδόκολλα (χιάζονται δυο άτομα)και το δένουμε, μετά συνεχίζουμε να το διπλώνουμε με τα φύλλα από τις εφημερίδες πάντα πολύ σφικτά και στο τέλος το δένουμε πολύ καλά και σφικτά.
Κανονικά για να ψηθεί καλά χρειάζεται να το πάτε στο φούρνο της γειτονιά σας να το ψήσει όταν ξεφουρνίσει το ψωμί γιατί χρειάζονται πολλές ώρες και χαμηλή θερμοκρασία 150 βαθμούς, να πείτε δε στο φούρναρη τι κρέας έχετε, γιατί το αρνί θέλει λιγότερο χρόνο από τη προβατίνα.
Μπορείτε να το ψήσετε και στο σπίτι στους 150 βαθμούς και η προβατίνα θέλει το λιγότερο 3 με 3,5 ώρες.
ΠΡΟΣΟΧΗ : να ξέρετε (και να το πείτε και στο φούρναρη εάν το πάτε στο φούρνο της γειτονία σας) ότι το χαρτόδεμα δεν θέλει όσο το ψήνετε να το τρυπήσετε, το γυρίζετε φορώντας γάντια.
Εάν είστε μεγάλη παρέα και βάλετε περισσότερο κρέας, σ΄ όλα τα υλικά αυξάνετε την αναλογία εκτός από τη ντομάτα και το κρεμμύδι, μπορείτε δε να μην βάλετε και καθόλου ντομάτα κρεμμύδι και κεφαλοτύρι.
Όταν βάζουμε προβατίνα το λέμε και χαρτόδεμα από χοντρό

Τρώγεται από το χαρτόδεμα κατευθείαν στα πιάτα σας
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)