Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Λαχανοντολμάδες!

Υλικά
1 μεγάλο λάχανο
250 γρ. ρύζι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 φλ. καφέ μαϊντανό
1 φλ. καφέ άνηθο
2 καρότα τριμμένα
2 κ.σ. φυτίνη
χυμός λεμονιού
αλατοπίπερο

Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε σταφίδες και κουκουνάρι


Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεματάμε το λάχανο μέχρι να μαλακώσουν τα πάνω φύλλα. Βγάζουμε από την κατσαρόλα το λάχανο και παγώνουμε σε τρεχούμενο νερό. Ανοίγουμε τα φυλλα του λάχανου προσεκτικά, αφαιρώντας τα χοντρά μέρη.

Αν το λάχανο μας είναι τρυφερό (χωρίς πολλά χοντρά μέρη) μπορούμε να τα αφαιρέσουμε ένα ένα προσεκτικά μη σπάσουν και να τα ζεματίσουμε σαν φύλλα πια κι όχι ολόκληρο το λάχανο.
Σε ένα μεγάλο μπωλ ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, και όλα τα υλικά της γέμισης Τα ανακατεύουμε και ξεκινάμε να τυλίγουμε τους ντολμάδες. Βάζουμε στο φύλλο μας γέμιση στη μία άκρη αυτή που βρίσκεται προς το μέρος μας, ανασηκώνουμε και διπλώνουμε το φύλλο σε εκείνη την πλευρά και στη συνέχεια κλείνουμε τις δύο πλαϊνές πλευρές. Τυλίγουμε ρολλάροντας.

Στην κατσαρόλα που θα τους βάλουμε, απλώνουμε στον πάτο, αρκετά από τα χοντρά κομμάτια του λάχανου, που μας περισσεύουν.
Βάζουμε τους ντολμάδες πάνω στα φύλλα (συνήθως για ένα μεγάλο λάχανο βγαίνουν 2 με 3 στρώσεις) και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα χοντρά φύλλα που περίσσεψαν και δεν τυλίγονται.

Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε 2 κ.σ. επιπλέον φυτίνη και σκεπάζουμε με νερό έως τη μέση των ντολμάδων.

Συνήθως βάζουν από πάνω ένα πιάτο για να μην αναταραχθούν οι ντολμάδες και φύγει η γέμιση. Δε το κάνω ποτέ, δε μου ανοίγουν.

Βράζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά (όχι όμως στο τέρμα) και όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε λίγο κάτω από το μέτριο της θερμοκρασίας και βράζουμε για περίπου 1 ώρα. (Aν βάλετε ρύζι γλασέ μειώστε το χρόνο βρασμού στα 40 με 45 λεπτά).

Σερβίρουμε με λεμόνι ή με σάλτσα λεμονιού που φτιάχνουμε ως εξής

1 λεμόνι
2 κοφτές κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού πολύ καλά. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας σβώλος. Προσθέτουμε λίγο από το ζωμό του φαγητού μέχρι να έρθουν τα υγρά στη θερμοκρασία του φαγητού. Ρίχνουμε στο σκεύος και αφήνουμε να πάρει μία βράση και να δέσει η σάλτσα. 

από Εδώ       

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)