Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Μηλοπιτα της γιαγιας!



Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:
1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας λευκή ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι παγωμένο βούτυρο συν 2 κουταλιές της σούπας επιπρόσθετο
1 μεγάλο κρόκο αυγού, ελαφρώς χτυπημένο
1/2 φλιτζάνι καθαρισμένα καρύδια
4-5 φρέσκα μήλα, π.χ. Pink Lady ή Granny Smith
1/2 φλιτζάνι μαλακή μαύρη ζάχαρη
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας νερό

Προετοιμασία:
Βάζουμε σε ένα μίξερ το αλεύρι, την λευκή ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε τα στερεά μας υλικά να ενωθούν και κόβουμε το 1/2 φλιτζάνι παγωμένο βούτυρο σε κύβους μέσα στο μείγμα του αλευριού. Δουλεύουμε τα υλικά μας μίξερ μέχρι να μετατραπούν σαν κιμάς. Αφήνουμε το μίξερ σε λειτουργία και προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και 3-4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό (μία-μία) μέχρι να δέσει το μείγμα και να μετατραπεί σε μία λεία μπάλα ζύμης. Κλείνουμε την ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και την πιέζουμε μέχρι να γίνει επίπεδη και στρογγυλή. Βάζουμε την ζύμη μας στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα μέχρι να σταθεί αλλά ταυτόχρονα να είναι και εύκαμπτη.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε τα καρύδια σε ένα ταψί και καβουρδίζουμε σε προθερμασμένο φούρνου (190οC) μέχρι να ροδίσουν για περίπου 6 με 8 λεπτά. Κρατάμε το φούρνο σε λειτουργία. Χοντροκόβουμε τα καρύδια αφού κρυώσουν εντελώς.
Καθαρίζουμε τα μήλα από το φύλο και τον πύρινα με τα κουκούτσια. Κόβουμε σε 8 φέτες το κάθε μήλο. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο (2 κουταλιές της σούπας) σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Μόλις αρχίσει να αφρίζει το βούτυρο προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να ροδίζουν (περίπου 10-12 λεπτά). Πασπαλίζουμε με την μαύρη ζάχαρη τα μήλα και το μοσχοκάρυδο και ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά περίπου μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε με τα μήλα χωρίς να τα λιώσουμε. Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε τα υλικά μας να κρυώσουν.
Βγάζουμε την ζύμη από την πλαστική μεμβράνη και σε αλευρωμένη επιφάνια ανοίγουμε ένα στρογγυλό χοντρό φύλλο. Τοποθετούμε την ζύμη πάνω χαρτί φούρνου. Βάζουμε τα μήλα στο κέντρο της ζύμης και κλείνουμε την ζύμη μας δημιουργώντας πιέτες και αφήνοντας άνοιγμα στο κέντρο περίπου 6-7cm. Προσεκτικά μεταφέρουμε την ζύμη με το χαρτί φούρνου σε ένα αρκετά μεγάλο ταψί. Αλείφουμε το πάνω μέρος της μηλοπιτας μας με ένα χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο (190οC) μέχρις ότου ροδίσει η ζύμη για περίπου, 40-45 λεπτά. Βγάζουμε την μηλόπιτα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Κόβουμε σε μερίδες.
Σερβίρετε την μηλοπιτα σας με μία μπάλα παγωτό βανίλια. Απολαύστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)