ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δήμος Μετσόβου στο
πλαίσιο υλοποίησης του έργου «INCOME -
Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας», που χρηματοδοτείται από το διμερές
πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα
- Ιταλία 2007-2013», πραγματοποιεί διήμερο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας ελληνικών
και ιταλικών γεύσεων στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου στις 28 και 29
Σεπτεμβρίου. Η περιοχή αναφοράς
του έργου αποτελείται από δύο πόλεις στην επαρχία του Μπρίντιζι (Ceglie
Messapica και Carovigno), το Δήμο Μετσόβου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Το Φεστιβάλ, που αξίζει να σημειωθεί
ότι αντίστοιχο του πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο Μέτσοβο, ευελπιστεί να
αποτελέσει ουσιαστικά την έναρξη ενός νέου θεσμού, που θα βάλει το Μέτσοβο στον
χάρτη των γευστικών προορισμών του Φθινοπώρου.
Στο διήμερο Φεστιβάλ, οι επισκέπτες
θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα περίπτερα των εκθετών που θα είναι
«ντυμένα» με τοπικές γεύσεις από το Μέτσοβο αλλά και με ιταλικά προϊόντα που
ξεχωρίζουν για την ποιότητα τους. Τοπικά τυριά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρασιά
αλλά και τραχανάδες, χυλοπίτες, πατάτες ακόμη και κοντοσούβλι θα είναι εκεί για
να προκαλέσουν τον ουρανίσκο των επισκεπτών. Οι εκθέτες είναι
παραγωγοί τυπικών, χαρακτηριστικών αγροτικών προϊόντων διατροφής της περιοχής,
στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσουν και να προωθήσουν τα παραδοσιακά
προϊόντα τους, σε μία προσπάθεια να κερδηθεί το κρίσιμο στοίχημα της εξωστρέφειας. Το
διήμερο φεστιβάλ, για το οποίο έχει προβλεφθεί η τηλεοπτική κάλυψη, θα
χρωματίσουν με την παρουσία τους τοπικά μουσικά σύνολα αλλά και παιδικό
χορευτικό σύνολο. Το παρόν αναμένεται να δώσουν, επίσης, γνώστες του είδους,
καθώς στο φεστιβάλ θα μαγειρέψουν για το κοινό σεφ, οι γυναίκες του χωριού αλλά
και Έλληνες και Ιταλοί μαθητές από τις αντίστοιχες σχολές γαστρονομίας της
γείτονος που παρακολούθησαν σχετικά προγράμματα κατάρτισης στο πλαίσιο του
έργου INCOME.
Παράλληλα, στο περίπτερο του Δήμου Μετσόβου θα προσφέρεται στους επισκέπτες σχετικό
ενημερωτικό υλικό για την περιοχή του Μετσόβου καθώς και για τα παραδοσιακά τοπικά
προϊόντα, για
όλα αυτά που συνιστούν την ιδιαίτερη αυτή περιοχή της Ηπείρου έναν ξεχωριστό τόπο προορισμού, που
μεταμορφώνεται ανάλογα με την εποχή, παίρνοντας κάθε
φορά το ”χρώμα” της εποχής.
Σημειώνεται ότι το έργο “INCOME -
International Centre of Mediterranean Gastronomy”, χρηματοδοτείται από τον Άξονα 1 του διμερούς
προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013» –
Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας και της Καινοτομίας και αποτελεί την εφαρμογή
της αποκτηθείσας εμπειρίας σχετικά με τη
Διεθνή Σχολή Μεσογειακής Γαστρονομίας, που δημιουργήθηκε με την οικονομική
ενίσχυση του προγράμματος «Interreg IIIA Ελλάδα-Ιταλία» και την οποία
διαχειρίζεται ο Δήμος του Ceglie Messapica με διαφόρους συνεργάτες.
Η ιδέα του έργου επικεντρώνεται στη
σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των εμπλεκόμενων
περιοχών, μέσα από την αξιοποίηση των τυπικών αγροτικών προϊόντων της
βιομηχανίας, της πολυλειτουργικής γεωργίας, της γαστρονομίας και του
εναλλακτικού τουρισμού, οι οποίες έχουν κοινά χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας
καινοτόμες στρατηγικές, για να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)