Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο vnikolaos@in.gr κι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.

Και τώρα θα περάσουμε στο nikolaos921@yahoo.gr για περισσότερο χώρο.

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

Ξεροτήανα ... οι κυπριακοί λουκουμάδες!ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ: Δείτε κι αυτό http://delfinaki-sunset.blogspot.com/2012/01/blog-post_9433.html

Από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα επικρατεί η παράδοση στην Κύπρο την Παραμονή των Θεοφανείων, οι νοικοκυρές να ψήνουν λουκουμάδες (ξεροτήανα), που κανείς όμως δεν αγγίζει πριν μερικοί από αυτούς σκορπιστούν στην οροφή του σπιτιού για να "φάνε" οι καλικάντζαροι (ή "σκαλαπούνταροι") και να φύγουν (αφού σύμφωνα πάντα με την παράδοση αυτά τα ξωτικά είναι ελεύθερα και περιδιαβάζουν στα χωριά από την μέρα των ψυχών, στις 2 Νοεμβρίου). Επίσης τα παλιά χρόνια οι αγρότες συνήθιζαν να δίνουν μερικούς λουκουμάδες και στα ζώα τους, κυρίως στα βόδια, ως αναγνώριση του ολόχρονου μόχθου τους για την παραγωγή της γης.


Υλικά

Για την ζύμη:

1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
1 φακελάκι μαγιά
4 ποτήρια νερό χλιαρό

Για το σιρόπι:
4 ποτήρια νερό
4 ποτήρια ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα αλεσμένη
4-5 σταγόνες λεμόνι
2 ξύλα κανέλας
3 κουταλιές ανθόνερο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)