Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Βασιλοπιτα του Νικ. Τσελεμεντε!


Γνήσια συνταγή του πασίγνωστου Έλληνα Σεφ Νικ. Τσελεμεντε που χρονολογείται από την δεκαετία του 1920 (σε ελεύθερη μετάφραση στην Δημοτική).

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Υλικά:

1 οκά αλεύρι (1282γρ.)
8 αυγά
1/2 οκά γάλα (641γρ.)
75 δράμια βούτυρο (241γρ.)
10-12 δράμια μαγιά της μπύρας (32-38γρ.)
75 δράμια ζάχαρη (241γρ.)
Άρωμα βανίλιας ή φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:

Βάζουμε την μαγιά σε ένα μέτριο μπολ και προσθέτουμε δύο πρέζες αλάτι και το μισό γάλα (το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό – ούτε κρύο αλλά ούτε καυτό). Ανακατεύουμε τα υλικά με τα δάχτυλα μας για να διαλυθεί η μαγιά. Όσο ανακατεύουμε τα υλικά προσθέτουμε τόσο αλεύρι όσο να γίνει το μείγμα μας μία απαλή ζύμη σαν κουρκούτι. Σκεπάζουμε την λεκάνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη μαγιάς.
Αφού φουσκώσει αρκετά η ζύμη ξεκινούμε την διαδικασία για να φτιάξουμε την βασιλόπιτα μας. Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε στο κέντρο το αλεύρι και κάνουμε μία τρύπα μέσα στο αλεύρι. Σπάζουμε τα αυγά μέσα στην τρύπα και προσθέτουμε το βούτυρο το οποίο έχουμε λιώσει από προηγούμενος και πλέον έχει κρυώσει. Προσθέτουμε επίσης το υπόλοιπο γάλα (πρέπει να είναι χλιαρό), τη ζάχαρη, τη ζύμη μαγιάς (που ετοιμάσαμε προηγουμένως), το άρωμα ή τη φλούδα (ανάλογα). Ξεκινούμε να ζυμώνουμε τα υλικά με τα χέρια μας από το κέντρο προς τα έξω παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι και προσέχοντας να μην μας σβολιάσει.
Αν νιώσουμε ότι η ζύμη μας είναι είτε πολύ σφικτή τότε προσθέτουμε ακόμη λίγο γάλα ή ακόμη ένα αυγό. Δουλεύουμε τη ζύμη μας για 12-15 λεπτά. Αλείφουμε ένα αρκετά μεγάλο ταψί με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αν θέλουμε κόβουμε ένα μικρό μέρος της ζύμης και πλάθουμε με αυτή σχήματα για να στολίσουμε την βασιλοπιτα μας (π.χ. το αριθμό του νέου έτους).
Βάζουμε την ζύμη μέσα στο ταψί που ετοιμάσαμε και αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Σπάζουμε ένα αυγό σε ένα μπολ και το κτυπάμε με μία κουταλιά ζάχαρη. Αλείφουμε με το αυγό τη βασιλόπιτα. Πασπαλίζουμε την ζύμη από πάνω με λίγη ζάχαρη και λίγα αμύγδαλα χοντροκομμένα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αρχικά σε μέτρια θερμοκρασία και μετά σε πιο δυνατή μέχρι να ροδοκοκκινίσει από πάνω.

Από: “Οδηγός Μαγειρικής” του Νικ.Κ. Τσελεμεντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)