Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο vnikolaos@in.gr κι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.

Και τώρα θα περάσουμε στο nikolaos921@yahoo.gr για περισσότερο χώρο.

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

Η συνταγή της Βαρβάρας!


Τι χρειαζόμαστε

  • μισό κιλό σιτάρι
  • 250 γρ. ξανθή σταφίδα
  • 250 γρ. ξερά σύκα
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 3 κουταλιές καβουρντισμένο αλεύρι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • καρύδια
  • κανέλα

Από βραδύς στις 2 Δεκεμβρίου θα βάλουμε σιτάρι να μουλιάσει. Μισό κιλό είναι αρκετό για μια μεγάλη κατσαρόλα 5-6 λίτρων.

Την επόμενη ημέρα βάζουμε το σιτάρι στην κατσαρόλα να βράσει με 2-3 λίτρα νερό. Όταν μισοβράσει και μαλακώσει το σιτάρι συμπληρώνουμε κι άλλο νερό στην κατσαρόλα αν χρειαστεί και προσθέτουμε τις σταφίδες, τα σύκα, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το αλάτι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να χυλώσει.

Όταν δούμε πως έχει χυλώσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Το σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και ρίχνουμε από επάνω καρύδια και κανέλα και την επόμενη ημέρα προσφέρουμε από ένα πιάτο σε τρία σπίτια.

Κατά βάση, το έθιμο θέλει τη βαρβάρα να προσφέρεται.

Ουσιαστικά όπως καταλάβατε, γινόταν μια ανταλλαγή πιάτων και το κάθε σπίτι έτρωγε “ξένη βαρβάρα”. Η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα των παιδιών από τις αρρώστιες και το πιάτο αυτό προσφέρεται σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας γι’ αυτό τον λόγο.

Η συνταγη είναι από το http://www.sheblogs.eu/2007/12/03/varvara/

Εμείς στην Θεσσαλονίκη μαζί με το σιτάρι βράζουμε «φασόλια-ρεβίθια-κουκιά-σύκα ξερά»

ρίχνουμε από επάνω εκτός καρύδια και κανέλα και φέτες από μήλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)