Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο vnikolaos@in.gr κι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.

Και τώρα θα περάσουμε στο nikolaos921@yahoo.gr για περισσότερο χώρο.

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Αφυδάτωση τροφίμων.


Πρόκειται για τεχνική συντήρησης τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα με την αφαίρεση των υγρών συστατικών τους για να εμποδίσουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών σε αυτά.

Η αφυδάτωση είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους συντήρησης τροφίμων. Πρώτος την εφάρμοσε ο προϊστορικός άνθρωπος, ο οποίος αποξήραινε σπόρους στον ήλιο. Οι Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής συντηρούσαν το κρέας αφού το αποξήραιναν στον ήλιο κομμένο σε φέτες. Οι Κινέζοι αποξήραιναν αβγά, ενώ οι Ιάπωνες ψάρια. Σε κάποια απομονωμένα νησιά της Ελλάδας, ακόμη και σήμερα εφαρμόζεται η μέθοδος για τη συντήρηση ψαριών, τα λεγόμενα λιαστά ψάρια. Σήμερα η αφυδάτωση χρησιμοποιείται διότι παρουσιάζει το πλεονέκτημα του όγκου. Τα αφυδατωμένα τρόφιμα έχουν κατά μέσο όρο περισσότερο από το 1/5 του όγκου του αρχικού προϊόντος, οπότε κρίνονται ιδανικά για ορειβατικές ή εξερευνητικές αποστολές.
Τα μέσα αφυδάτωσης ποικίλλουν ανάλογα με το προϊόν και περιλαμβάνουν ξηραντές τούνελ, ξηραντές καυτού αέρα, ξηραντές δωματίου και ξηραντές κενού. Κύριο χαρακτηριστικό όλων των συστημάτων αποξήρανσης είναι η μεγάλη ταχύτητα αφυδάτωσης, ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτα όλα τα βασικά συστατικά του τροφίμου.

Από το η αίσθηση της γεύσης : Όταν οι γιαγιάδες μας δεν είχαν ψυγεία τα κληματόφυλλα τα περνούσαν σε κλωστή και τα ξέραιναν, όταν ήθελαν να κάνουν Ντολμαδάκια τα έριχναν σε ζεστό νερό και γινόταν σαν φρέσκα.

από : http://www.delfinaki-sunset.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)