Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Φοκατσια με κρεμμυδια!



από :  Εδώ

Συνταγή για ένα μεγάλο ταψί

Υλικά:

3 μεγάλα κρεμμύδια
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (λίγο επιπρόσθετο για το μπολ και το ταψί)
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και πολτοποιημένες
1 1/2 κουταλιές της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
1 φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε 1 κρεμμύδι. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνουμε στο τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, και 1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι. Σοτάρουμε τα υλικά στο τηγάνι ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα κρεμμύδια, για περίπου 3 λεπτά. Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά.
Εν τω μεταξύ βάζουμε σε ένα καθαρό μεγάλο μπολ ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και πασπαλίζου από πάνω με την μαγιά. Αφήνουμε τα υλικά στο μπολ για 5-6 λεπτά μέχρι να φουσκώσει η μαγιά.
Αφού φουσκώσει η μαγιά προσθέτουμε στο μπολ το γάλα, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, την ζάχαρη, και τα κρεμμύδια από το τηγάνι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με μία μεγάλη ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε στο μπολ ένα φλιτζάνι αλεύρι και δουλεύουμε όλα τα υλικά μαζί με ένα ηλεκτρικό μίξερ χεριού σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά στο μπολ. Αφού γίνει αυτό προσθέτουμε ακόμη ένα φλιτζάνι αλεύρι και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλο το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
Μαζεύουμε την ζύμη σε μία μπάλα την οποία τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγάλο, λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα ή με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 1/2 ώρες. Όταν περάσει ο αναγκαίος χρόνος ζυμώνουμε την ζύμη ξανά και την σκεπάζουμε και πάλι για ακόμη 1 περίπου ώρα ακόμη μέχρι να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο.
Λαδώνουμε ένα μεγάλο ορθογώνιο ρηχό ταψί . Βάζουμε την ζύμη μέσα στο ταψί και την πιέζουμε με τα δάκτυλα μας μέχρι να απλώσει ομοιόμορφα σε όλα τα σημεία του ταψιού. Σκεπάζουμε την ζύμη μας με μία καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για περίπου 45 λεπτά.
Κόβουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε μέτριες φέτες τις οποίες σοτάρουμε μέσα σε ένα μεγάλο τηγάνι με το υπόλοιπο λάδι μέχρι να γυαλίσουν για 3-4 λεπτά. Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και κρατάμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 230οC.
Με τα δάχτυλά μας πιέζουμε ξανά την ζύμη δυνατά προς τα κάτω (δεν πειράζει αν τρυπήσει η ζύμη) σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Ρίχνουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι πάνω στην ζύμη προσπαθώντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με περίπου 1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι τα κρεμμύδια.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει η φοκάτσια μας για 30 έως 35 λεπτά. Αφήνουμε έξω από τον φούρνο να κρυώσει ελαφρώς και κόβουμε σε μερίδες.
Σερβίρουμε όσο είναι ακόμη ζεστή ή και σε θερμοκρασία δωματίου. Καλή Όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)