Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Το ρύζι.


Ιστορία-προέλευση
Το ρύζι έχει ιστορία πολύ παλιά. Έθρεψε και θρέφει εκατομμύρια ανθρώπους κυρίως στις ασιατικές χώρες ενώ οι ρίζες του συναντώνται στη μακρινή Ανατολή πριν από τουλάχιστον 5.000 χρόνια. Το έδαφος και οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν οι καταλληλότερες για να ευνοηθούν οι ορυζώνες. Το ρύζι ταξίδεψε από την Κίνα και την Ινδία, στην Περσία, στην Αίγυπτο ώσπου έφτασε και στην Ελλάδα, στην Ευρώπη για να περάσει πολύ αργότερα στην Αμερική.

Φυτολογία
Μονοκοτυλήδονο φυτό της οικογένειας Poaceae με καταγωγή από τη Νότια Ασία και την Αφρική. Ευδοκιμεί σε τροπικό και υποτροπικό κλίμα. Φύεται σε προσχωσιγενή, παράκτια εδάφη. Συναντάται σε δυο είδη (Oryza sativa και Oryza glaberrima). Αναπτύσσεται σε ύψος 1-1,8 μέτρα, με μακριά λεία φύλλα 50-100 εκατοστά σε μήκος και 2-2,5 εκατοστά πλάτος. Άνθη μικρά που βγαίνουν σε κλαδιά 30-50 εκατοστών. Σπόρος κοκκώδης (caryopsis) με μήκος 5-12 χιλιοστά και διατομή 2-3 χιλιοστά.

Καλλιέργεια του ρυζιού
Η καλλιέργεια του ρυζιού στην Ευρώπη πραγματοποιείται αποκλειστικά στις χώρες της Μεσογείου και μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.
Οι καταλληλότερες περιοχές βρίσκονται κοντά σε υγρότοπους, το δέλτα των ποταμών, παράκτιες περιοχές και περιοχές κοντά σε λίμνες γιατί οι ορυζώνες έχουν τεράστιες απαιτήσεις σε νερό. Η καλλιέργειά του είναι η μεγαλύτερη απ' οποιοδήποτε άλλο γεωργικό προϊόν αν αναλογιστούμε ότι είναι η βασική τροφή για τα 3/5 του πλανήτη.

Θρεπτική αξία
Ένας σπόρος τόσο μικρός αλλά με πλούτο γευστικό και θρεπτικό. Πηγή υδατανθράκων για τον οργανισμό, πρωτεϊνών και αμινοξέων. Τροφοδοτεί τον οργανισμό με ενέργεια ενώ οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα τον βοηθούν να αναδομηθεί με νέους μυϊκούς ιστούς και κύτταρα. Αποτελεί ιδανική τροφή για όλους καθώς δεν έχει ίχνος λίπους, αλάτων και χοληστερόλης.

Γευστική αξία
Το ρύζι αποτελεί αυτούσια τροφή παρόλο που τις περισσότερες φορές το θεωρούμε συνοδευτικό. Οι διαφορετικοί τύποι του βοηθούν να επιλέξουμε και τον τρόπο μαγειρέματος. Ρύζια λευκά, κίτρινα, αρωματικά, άγρια, το καθένα με τις ιδιαιτερότητές τους μας βοηθούν να τα επιλέξουμε για σούπα, για γεμιστά, για πιλάφι, για ριζότο, για γλυκό, να τα συνδυάσουμε με θαλασσινά με ψητά λαχανικά, με ψιλοκομμένο κρέας, να απολαύσουμε το διακριτικό τους άρωμα... Επενδύστε στη γεύση και στο μεράκι σας και δημιουργήστε πιάτα βγαλμένα από την κατσαρόλα, τον ατμό, το φούρνο, το τηγάνι! Πολλοί τρόποι μαγειρέματος, αμέτρητοι συνδυασμοί για να γεμίσει το πιάτο σας με πάμπολλα γευστικά σπυράκια ρυζιού.

Φράσεις
Βράσε ρύζι / όρυζα


από: http://www.3alfa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=283&Itemid=97&lang=el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)