Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Δεκαπενταύγουστος


Από το Σάββατο 1 Αύγουστου αρχίζει η Νηστεία για την Κοιμήση της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Η νηστεία αυτή είναι «Νηστεία Αυστηρά» δηλαδή απ΄ όλα τα αρτύσιμα (κρέας ψάρια και όλα τα παράγωγα τους).

Το geussis-nikolaos.blogspot.com δεν θα βάλει από 1 έως και 15 Αυγούστου αναρτήσεις, για νηστήσιμες συνταγές θα βρείτε πολλές την περίοδο της «Νηστείας του Πάσχα».
Σήμερα θα σας βάλω μια παραδοσιακή συνταγή που την έχω από τον πατέρα μου που την έκανε η μητέρα του περίοδο από 1920 έως 1942, την οποία είπε στην μητέρα μου και την έκανε με μεγάλη επιτυχία την περίοδο 1965 με 1979.


Τραχανόπιτα

Υλικά :

Για τη γέμιση:


1/2 κιλό φέτα σκληρή κομμένη σε μικρούς κύβους
300 γραμμάρια τραχανά γλυκό
4 με 5 αυγά
250 ml γάλα
150 ml ελαιόλαδο
Αλάτι.

Για τα φύλλα :

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
Νερό χλιαρό
Αλάτι


Εκτέλεση :

Το πώς ανοίγουμε φύλλο θα το δείτε στην ανάρτηση μας με την ονομασία Χορτοτυρόπιτα.
Για τη ζύμη των φύλλων είναι πολύ απλό, βάζουμε το αλεύρι σ΄ ένα μπολ μετά ρίχνουμε λίγο αλάτι, στη μέση το χλιαρό νερό λίγο λίγο, την κουταλιά της σούπας το ελαιόλαδο και την κουταλιά της σούπας το ξύδι και το ζυμώνουμε να γίνει μια απαλή ζύμη που να μην κολλά στα χέρια μας.
Στην σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη για καμιά ώρα.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και βράζουμε τον τραχανά. Όταν βράσει τον στραγγίζουμε και τον βάζουμε σ΄ ένα μεγάλο μπολ, μετά ρίχνουμε το γάλα, τη φέτα, το ελαιόλαδο, αλάτι και τα 4 αυγά καλά κτυπημένα.
Στρώνουμε στο ταψί μας τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα πολύ καλά ένα ένα,(τα φύλλα μας να είναι μεγαλύτερα από το ταψί μας και να εξέχουν) μετά ρίχνουμε τη γέμιση μας και την απλώνουμε ομοιόμορφα σ΄ όλο το ταψί μας.
Συνεχίζουμε να στρώνουμε φύλλο φύλλο λαδώνοντας τα πολύ καλά, όταν φτάσουμε στα 3 τελευταία τα γυρίζουμε όλα μέσα (στρώνοντας τα ένα ένα).
Μετά βάζουμε και τα 3 τελευταία κι αυτά λαδωμένα αλλά δεν τα γυρίζουμε μέσα αλλά τα κόβουμε οσο είναι το ταψί μας.
Σπάμε επάνω το 5ο αυγό και αλείφουμε όλο το επάνω φύλλο.
Την ψήνουμε σε τους 170 με 180 βαθμούς για περίπου 2 ώρες.(προσοχή να μην σας αρπάξει από πάνω βαλτέ αλουμινόχαρτο, κι εάν στις 2 ώρες θέλει κι άλλο συνεχίστε).

Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.

Τρώγετε ζεστή από τις αρχές του χειμώνα και μέχρι τις πρώτες ζέστες της Άνοιξης.

1 σχόλιο:

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)