Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Κέικ πραλίνα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 10-12 άτομα

Υλικά:

1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλιτζανιού άγλυκο κακάο
2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 μεγάλα αυγά
1 φλιτζάνι Sour Cream
1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο
2 συσκευασίες βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι
1/2 φλιτζάνι πραλίνα
1/2 φλιτζάνι νιφάδες σοκολάτας λιωμένες

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C
Φτιάχνουμε τα κέικ: Βουτυρώνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά από 2 στρογγυλά ταψιά 20-25 εκατοστών, και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί να καλύπτει τον πάτο και 3 εκατοστά από τα πλαϊνά
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και το ζαχαρούχο γάλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσέχουμε να μην βράσει το μίγμα μας.
Μοιράζουμε το μίγμα της ζάχαρης στα δύο ταψιά. Πασπαλίζουμε με τα ¾ φλιτζανιού ψιλοκομμένα καρύδια και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, την κρυσταλλική ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, λάδι, βανίλια, το ξύδι, και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι φτιάξουμε μια αφράτη απαλή ζύμη.
Προσθέτουμε τη ζύμη αυτή πάνω από το μίγμα της ζάχαρης μοιράζοντάς την και στα δύο ταψιά.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το κέικ βυθίζοντας ένα ξύλινο σουβλάκι στο κέντρο του κέικ- θα πρέπει να βγει καθαρό.
Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν μέσα στα ταψιά για 10 λεπτά. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε προσεκτικά το κέικ από τα τοιχώματα του ταψιού, και τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια σχάρα. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν εντελώς.
Συναρμολογούμε το κέικ: Τοποθετούμε το 1ο κέικ σε μια πιατέλα έτσι ώστε το μίγμα της ζάχαρης να είναι από πάνω. Απλώνουμε την πραλίνα σε όλη την επιφάνεια, και τοποθετούμε από πάνω και το 2ο κέικ.
Περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα και το υπόλοιπο 1/4 φλυτζάνι καρύδια. Το κέικ μας συνδυάζεται υπέροχα με μία μπάλα παγωτό βανίλια.  
Απολαύστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)