Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Μουσακάς με σπιτική μπεσαμέλ!

Συνταγή για 8 άτομα

Υλικά:

6 μελιτζάνες φλάσκες
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
700γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό περασμένο στον τρίφτη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα κανέλα
4 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμελ:
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 φλιτζάνια γάλα, ζεστό
2 αβγά
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο (λίγο επιπρόσθετο για το τελείωμα)
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζανες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι τις μελιτζάνες και τις βάζουμε μέσα σε ένα σουρωτήρι για να ξεπικρίσουν για περίπου 30 λεπτά.
Ξεπλένουμε με άφθονο νερό τις μελιτζάνες και στραγγίζουμε με χαρτί κουζίνας. Βάζουμε αρκετό σπορέλαιο μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και στις δύο πλευρές. Βγάζουμε από το τηγάνι τις μελιτζάνες και βάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.
Για να ετοιμάσουμε τον κιμά βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τον κιμά στο τηγάνι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για να ανακατευτεί καλά με το κρεμμυδάκι καινα γίνει σπυρωτό.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να ψηθεί το μίγμα μέχρι να εξατμιστεί καλά το κρασί. Διαλύουμε τον πελτέ με λίγο νερό και τον προσθέτουμε και αυτό στον κιμά. Βάζουμε το φύλλο δάφνης, τη κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε τα υλικά μέσα στο τηγάνι και αφήνουμε να ψηθεί ο κιμάς και να δέσει η σάλτσα.
Για να φτιάξουμε την μπεσαμελ ζεσταίνουμε το φρέσκο βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε το αλεύρι και το σοτάρουμε μέσα στο βούτυρο μέχρι να σκουρύνει. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κάνει κόμπους. Μόλις πήξει η μπεσαμελ κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε στην μπεσαμελ το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε την κρέμα και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και με γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε τα αυγά φροντίζοντας να απορροφηθούν πολύ γρήγορα από το μίγμα.
Λαδώνουμε ένα αρκετά μεγάλο ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Βάζουμε στον πάτο του ταψιού μια στρώση από μελιτζάνες στριμωχτά να μη υπάρχουν κενά μεταξύ τους. Αδειάζουμε τον κιμά από πάνω από τις μελιτζάνες και τον απλώνουμε με ένα κουτάλι. Πάνω από τον κιμά απλώνουμε μια δεύτερη στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Περιχύνουμε τη μπεσαμελ πάνω από την δεύτερη στρώση των μελιτζανών. Ισιώνουμε με ένα κουτάλι την μπεσαμελ και πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο τριμμένο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 περίπου ώρα μέχρι να ροδίσει η μπεσαμελ. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί ο μουσακας μας για περίπου μισή ώρα πριν το κόψουμε.
Καλή Όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)