Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Γάδος!

 Ο γάδος είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βρώσιμα ψάρια. Είναι μεταναστεύσιμο ψάρι το οποίο ζει σε κοπάδια και ως είδος που ζει στις ακτές το βρίσκουμε σχεδόν σε ολόκληρο το Βόρειο Ατλαντικό, καθώς και στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική. Ο γάδος φτάνει μέχρι την ηλικία των 3 ετών και , εάν προέρχεται από τη Βαλτική, ονομάζεται και βακαλάος. Ένας ανεπτυγμένος γάδος μπορεί να έχει μήκος έως 1,5 μέτρο και να ζυγίζει 30 - 40 κιλά. Στο εμπόριο, διατίθεται στο μέγεθος των 40 έως 60 εκατοστώ
Χαρακτηριστικό γνώρισμα του γάδου είναι το προτεταμένο οστούν της άνω γνάθου, η ανοιχτόχρωμη πλαϊνή γραμμή και το έντονο μουστάκι στο πηγούνι, το οποίο χρησιμεύει ως αισθητήριο κατά την αναζήτηση τροφής. Ο γάδος, όπως και τα υπόλοιπα ψάρια αυτού του είδους, είναι αρπακτικό.
Τρέφεται με καβούρια, σκουλήκια και μαλάκια, ενώ όσο μεγαλώνει τρώει και ψάρια.
Πρόκειται για ένα ψάρι, το οποίο εκτιμάται ιδιαιτέρως. Εκτός από το φρέσκο, τον κατεψυγμένο ή τον καπνιστό, υπάρχει και ο στεγνός (ξηρός) και αλατισμένος γάδος ως παστό ψάρι ή στεγνός (ξηρός) ως ψάρι στεγνωμένο στον αέρα.
Το λευκό του κρέας είναι λεπτό και έχει μια ευχάριστη, ήπια γεύση, και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να προστίθενται πολλά καρυκεύματα. Όπως και στα υπόλοιπα ψάρια αυτής της οικογένειας, το κρέας πρέπει να ψήνεται για λίγο και σε μικρή θερμοκρασία, γιατί στεγνώνει γρήγορα και μπορεί εύκολα να καταστραφεί στο μαγείρεμα, λόγω του μικρού ποσοστού συνδετικού ιστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)