Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Σάββατο 22 Μαρτίου 2025

΄τα Ψάρια του Ευαγγελισμού



Σ΄όλη τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή η Ορθόδοξη Εκκλησία μας επιτρέπει την κατάλυση Ιχθύος του Ευαγγελισμού

Υλικά :


11/2 κιλό ψάρια καθαρισμένα ή ξερό βακαλάο (ξαρμυρισμένο καλά)ή κι από τα δυο

7 έως 10 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

250 γραμμάρια ελαιόλαδο παρθένο

150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας

Αλάτι

Εκτέλεση :

Σ΄ ένα ταψί του φούρνου της κουζίνας μας αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά τα κρεμμυδάκια τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια όπως στο φρικασέ και τα ανακατεύουμε μαζί με τον άνηθο.

Ρίχνουμε το χυμό τομάτας και το λάδι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια.

Προσοχή δεν βάζουμε καθόλου νερό γιατί θα βγάλουν τα κρεμμυδάκια.

Όταν μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια βάζουμε και τα ψάρια ή το ξερό βακαλάο (ή και από τα δυο)στο ταψί και τα ψήνουμε καλά.

Η αναλογία είναι για γεύμα 4 έως 6 ατόμων, εσείς αυξάνετε ή μειώνετε αναλόγως τα άτομα.

Σερβίρονται ζεστά και κρύα Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη

Αυτό το φαγητό το έκανε η μητέρα μου γιατί ο πατέρας μου δεν έκανε να φάει τηγανητά (αλλά και γιατί είναι ένα φαγητό πολύ νόστιμο επίσης αλλάζοντας τα ψάρια με σουπιές έχουμε ένα θαυμάσιο νηστίσιμο φαγητό),για όλη την Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

 


 Μπακαλιάρος παστός πλακί.

7 φέτες Μπακαλιάρο παστό ξαρμυρισμένο (ή ανάλογα με τα άτομα )

5 με 6 κρεμμύδια μεσαία ξερά τριμμένα στον τρίφτη ή στο μούλτ

6 πατάτες μεσαίας κομμένες για φούρνο

2 κουταλιά της σούπας πελτέ  

3 κουταλιά της σούπας ντομάτες ψιλοκομμένες ή από κονσέρβα

3 κουταλιά της σούπας ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ή από κονσέρβα

200 γραμμάρια ελαιόλαδο έξτρα

Και λίγο νερό

Αλάτι πιπέρι

Ετοιμάζουμε το ταψί μας με τις πατάτες τα κρεμμύδια και τα υπόλοιπα υλικά και τα βράζουμε σε μέτριο φούρνο όταν είναι σχεδόν έτοιμα κι έχουν μένει μόνο με το λαδάκι τους βάζουμε και τον μπακάλικο   προσοχή δεν θέλει πολύ ώρα σε περίπου 10 με 15 λεπτά είναι όλα έτοιμα .

Τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο  όπως είναι , εάν θέλουμε μπορούμε να το συνοδεύουμε και με σκορδαλιά σπιτική από ψωμί .

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)