Υλικά :
1/2 κιλό σιτάρι
250 γραμμάρια ξανθή σταφίδα
250 γραμμάρια ξερά σύκα
250 γραμμάρια ζάχαρη
3 κουταλιές καβουρντισμένο αλεύρι
1 κουταλάκι αλάτι
Καρύδια χοντροκομμένα
Κανέλα
Εκτέλεση :
Από βραδύς στις 2 Δεκεμβρίου θα βάλουμε σιτάρι να μουλιάσει. Μισό κιλό είναι αρκετό για μια μεγάλη κατσαρόλα 5-6 λίτρων.
Την επόμενη ημέρα βάζουμε το σιτάρι στην κατσαρόλα να βράσει με 2-3 λίτρα νερό. Όταν μισοβράσει και μαλακώσει το σιτάρι συμπληρώνουμε κι άλλο νερό στην κατσαρόλα αν χρειαστεί και προσθέτουμε τις σταφίδες, τα σύκα, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το αλάτι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να χυλώσει.
Όταν δούμε πως έχει χυλώσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Το σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και ρίχνουμε από επάνω καρύδια και κανέλα και την επόμενη ημέρα προσφέρουμε από ένα πιάτο σε τρία σπίτια.
Κατά βάση, το έθιμο θέλει τη βαρβάρα να προσφέρεται.
Ουσιαστικά όπως καταλάβατε, γινόταν μια ανταλλαγή πιάτων και το κάθε σπίτι έτρωγε “ξένη βαρβάρα”. Η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα των παιδιών από τις αρρώστιες και το πιάτο αυτό προσφέρεται σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας γι’ αυτό τον λόγο.
Η συνταγή είναι από το http://www.sheblogs.eu/2007/12/03/varvara/
Εμείς στην Θεσσαλονίκη μαζί με το σιτάρι βράζουμε «φασόλια-ρεβίθια-κουκιά-σύκα ξερά» και
ρίχνουμε από επάνω εκτός καρύδια και κανέλα και φέτες από μήλα.
1/2 κιλό σιτάρι
250 γραμμάρια ξανθή σταφίδα
250 γραμμάρια ξερά σύκα
250 γραμμάρια ζάχαρη
3 κουταλιές καβουρντισμένο αλεύρι
1 κουταλάκι αλάτι
Καρύδια χοντροκομμένα
Κανέλα
Εκτέλεση :
Από βραδύς στις 2 Δεκεμβρίου θα βάλουμε σιτάρι να μουλιάσει. Μισό κιλό είναι αρκετό για μια μεγάλη κατσαρόλα 5-6 λίτρων.
Την επόμενη ημέρα βάζουμε το σιτάρι στην κατσαρόλα να βράσει με 2-3 λίτρα νερό. Όταν μισοβράσει και μαλακώσει το σιτάρι συμπληρώνουμε κι άλλο νερό στην κατσαρόλα αν χρειαστεί και προσθέτουμε τις σταφίδες, τα σύκα, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το αλάτι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να χυλώσει.
Όταν δούμε πως έχει χυλώσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Το σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και ρίχνουμε από επάνω καρύδια και κανέλα και την επόμενη ημέρα προσφέρουμε από ένα πιάτο σε τρία σπίτια.
Κατά βάση, το έθιμο θέλει τη βαρβάρα να προσφέρεται.
Ουσιαστικά όπως καταλάβατε, γινόταν μια ανταλλαγή πιάτων και το κάθε σπίτι έτρωγε “ξένη βαρβάρα”. Η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα των παιδιών από τις αρρώστιες και το πιάτο αυτό προσφέρεται σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας γι’ αυτό τον λόγο.
Η συνταγή είναι από το http://www.sheblogs.eu/2007/12/03/varvara/
Εμείς στην Θεσσαλονίκη μαζί με το σιτάρι βράζουμε «φασόλια-ρεβίθια-κουκιά-σύκα ξερά» και
ρίχνουμε από επάνω εκτός καρύδια και κανέλα και φέτες από μήλα.
Την φωτογράφισα μόλις την κατέβασα και την δοκίμασα ζεστή (πρέπει να την φάτε κρύα) δεν κρατιόμουν.
Η Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ. Α.Σ.Ε.) σας προσκαλεί στην επιστημονική, ενημερωτική εσπερίδα που διοργανώνει με τίτλο:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Κορινθιακή σταφίδα: Υγεία και προοπτικές»
Στην εσπερίδα θα παρουσιαστούν οι θετικές επιδράσεις της κατανάλωσης της κορινθιακής σταφίδας στην υγεία του ανθρώπου όπως:
• Σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση
• Δημιουργία «ασπίδας» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα
• Μείωση της «κακής» χοληστερίνης
• Θετική επίδραση στην υγεία των καπνιστών
• Χωρίς καμία αρνητική επίδραση στην κατανάλωσή της από τους διαβητικούς,
όπως αποδεικνύει η έρευνα και οι κλινικές μελέτες που πραγματοποιούνται από τη Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ.) σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών.
Η εσπερίδα εντάσσεται στα πλαίσια του έργου «Συστατικά της Κορινθιακής Σταφίδας και ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων τους στην υγεία του ανθρώπου».
Το παραπάνω έργο συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Ειδικότερα, η ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, χρηματοδοτούν μέρος του.
Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5/12/2014 και ώρα 16.00 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθερίου Βενιζέλου 70 στην Καλλιθέα
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
https://www.facebook.com/events/1513834275570417/