Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Τρίτη 12 Αυγούστου 2025

Λυθρίνι στο φούρνο με κόκκινη σάλτσα φέτας!

Φέτος Η Εορτή Της Κοιμήσεως Της Θεοτόκου πέφτει Παρασκευή και Η Εκκλησία μας καταλύει ψάρι.   

Για να είναι νηστίσιμο αφαιρούμε την Φέτα και κάνουμε σάλτσα με τα υπόλοιπα υλικά

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 2 άτομα

Υλικά:

1 λυθρίνι περίπου 1kg, καλά καθαρισμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
2 μεγάλα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, γλυκιά
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κουταλιές της σούπας ελιές ψιλοκομμένες χωρίς κουκούτσι.
2-3 κουταλιές σούπας τριμμένη φέτα
Μισό φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί.

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι με το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε την πάπρικα, το αλάτι., τις ελιές και το τζίντζερ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα και το κρασί. Αφήνουμε πάνω στην φωτιά να πάρει μία βράση η σάλτσα και προσθέτουμε την φέτα. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει αλλά να είναι ακόμη νερουλή. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά η σάλτσα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190οC.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο μέσα στο οποίο θα τυλίξουμε σαν πακέτο το ψάρι. Βάζουμε στο κέντρο του ταψιού το καθαρισμένο λυθρινι και περιχύνουμε ομοιόμορφα με την σάλτσα που ετοιμάσαμε. Κλείνουμε σε πακέτο το ψάρι αλλά αφήνουμε αρκετό χώρο εσωτερικά για να δημιουργηθούν ατμοί εντός του πακέτου που θα ψήσουν αλλά και θα αρωματίσουν το ψάρι μας.
Ψήνουμε το λυθρινι στο φουρνο για 20-25 λεπτά. Ανοίγουμε το πακέτο μόνο μετά από 20 λεπτά ψησίματος για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμο το ψάρι μας.
Σερβίρετε το λυθρινι με φρέσκο ψωμί και πράσινη σαλάτα.

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2025

Χορτοφαγικά Μπιφτέκια (Veggie Burgers)!

Συνταγές για 4 άτομα
Υλικά:
1 κονσέρβα φασόλια (βρασμένα), ξεπλυμένα και στραγγισμένα
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
1/2 φλιτζάνι φρέσκα μανιτάρια, ψιλοκομμένα
1/4 φλιτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, τριμμένο
1/2 φλιτζάνι κόκκινο γλυκό πιπέρι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Προετοιμασία:
Βάλτε όλα τα συστατικά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή ένα μπλέντερ και δουλέψτε τα υλικά ελαφρά μέχρι να είναι ψιλοκομμένα. Μην τα πολτοποιήσετε διότι μετά δεν θα πλάθονται σε μπιφτέκια. Είναι καλύτερα να τα κρατήσετε λίγο ζωντανά. Αν το μείγμα είναι κάπως υγρό προσθέστε ακόμα λίγη φρυγανιά.
Πλάστε με τα χέρια σας το μείγμα σε 4 χοντρά μπιφτέκια. Για να μην σπάσουν κατά την διάρκεια του ψησίματος τα μπιφτέκια σκεπάστε και τοποθετήστε τα στον καταψύκτη για τουλάχιστον 1 ώρα.
Για να τα ψήσετε, προθερμάνετε ένα τηγάνι (γκριλ) σε ψηλή θερμοκρασία και προσθέστε ένα κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο. Αφαιρέστε τα μπιφτέκια από την κατάψυξη και τοποθετήσετε απευθείας στη σχάρα. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά την μία πλευρά και μετά γυρίζουμε. Ψήνουμε γυρίζοντας κατά διαστήματα μέχρι να ροδίσουν καλά (10-12 λεπτά). Μπορείτε επίσης αν θέλετε να ψήσετε τα μπιφτεκια σας στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και στις δύο πλευρές (200°C).
Σερβίρετε απευθείας από το τηγάνι όπως και τα κανονικά μπιφτέκια. Καλή Όρεξη!

Κυριακή 10 Αυγούστου 2025

Καλαμάρι τηγανητό με κρούστα φουντουκιού και σάλτσα ντομάτας!

Συνταγες για όλα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1/4 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
1 1/3 φλιτζάνια σάλτσα ντομάτας
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φουντούκια ανάλατα
2/3 φλιτζανιού αλεύρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κιλό καλαμάρια, χοντροκομμένα
2 φλιτζάνια σπορέλαιο για το τηγάνισμα
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το μπούκοβο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-12 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφού δέσει ελαφρά η σάλτσα μας κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Η σάλτσα μπορεί να φτιαχτεί έως και δύο ημέρες νωρίτερα αφού πρέπει να κρυώσει εντελώς πριν να χρησιμοποιηθεί.
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, βάζουμε τα φουντούκια, το αλεύρι και το πιπέρι καγιέν και τα δουλεύουμε για περίπου 1 λεπτό μέχρις ότου τα φουντούκια αλεστούν εντελώς. Μεταφέρουμε σε ένα ρηχό μπολ το μίγμα αλευριού που ετοιμάσαμε.
Περνάμε το καλαμάρι μέσα στο μίγμα αλευριού για να πασπαλιστεί σε όλα τα σημεία. Κουνάμε ελαφρά το καλαμάρι για να φύγει το περιττό αλεύρι και το τοποθετούμε σε μία καθαρή πιατέλα.
Ζεσταίνουμε το λάδι πάνω σε δυνατή φωτιά μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα. Τηγανίζουμε το καλαμάρι λίγο λίγο κάθε φορά μέχρις ότου να ροδίσει και από τις δύο πλευρές. Βγάζουμε το καλαμάρι από το τηγάνι και το τοποθετούμε σε πιατέλα που έχουμε από προηγουμένως τοποθετήσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό με τη σάλτσα ντομάτας και τις φέτες λεμονιού.
Καλή Όρεξη

Σάββατο 9 Αυγούστου 2025

Μπάμιες με πατάτες στο φούρνο!


Υλικά :

1 κιλό μπάμιες (ή φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
1 κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο στο τρίφτη
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
50 έως 80 γραμμάρια ελαιόλαδο
1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση :

Καθαρίσουμε τις μπάμιες, τις βάζουμε στο αλάτι και μετά στο ξύδι και τις αφήνουμε για καμία ώρα.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε φέτες μακρόστενες, τις πλένουμε και τις βάζουμε στο τρυπητό να στραγγίσουν.
Περνούμε ένα ταψί 40 έως 50 εκατοστά και βάζουμε μέσα τις μπάμιες, τις πατάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε και τα απλώνουμε σ΄ όλο το ταψί μας .
Διαλύουμε το χυμό της ντομάτας σε 1/2 λίτρο νερό και το περιχύνουμε στα υλικά του ταψιού μας μετά προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50 έως 60 λεπτά.
Προσοχή να μη σας καεί από πάνω ενώ είναι το φαγητό άψητο.

Σερβίρονται ζεστά αλλά και κρύα, καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.
Το καλοκαίρι αντί για χυμό ντομάτας μπορείτε να βάλετε 1 κιλό ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες.


Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2025

Χαλβάς με πετιμέζι!

Ο γνωστός μας χαλβάς, πολύ νόστιμο και πανεύκολο παραδοσιακό νηστίσιμο γλύκισμα, φτιαγμένος με πετιμέζι, γιά τους λάτρεις του είδους.

Υλικά

1 γεμάτο φλυτζάνι πετιμέζι
1/2 φλυτζάνι λάδι
2 φλυτζάνια κοφτά αλεύρι
.


διαβάστε τη συνέχεια Εδώ

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2025

Κεφτεδάκια νηστίσιμα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 30 κεφτεδακια

Υλικά:

1/2 κιλό πατάτες
4 μέτρια καρότα
5 μέτρια κολοκυθάκια
1/3 φλιτζάνι αρακάς
1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
1/2 φλιτζάνι κόλιανδρο
1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λάδι για το τηγάνισμα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα σε αλατισμένο νερό, ώσπου να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και στο ίδιο νερό βράζουμε τα κολοκύθια, τον κόλιανδρο και τον αρακά. Ανακατεύουμε τα βρασμένα λαχανικά, αφού τα στραγγίσουμε καλά, κι όταν κρυώσουν τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το κύμινο, το κάρυ, το αλάτι, το πιπέρι και όσο αλεύρι χρειαστεί, ώσπου να πετύχουμε ένα μίγμα σφιχτό.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι κι από τις δύο πλευρές. Τα στραγγίζουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί. Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.
Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2025

Πατατοσαλάτα (νηστίσιμη)!


Υλικά :

1/2 κιλό πατάτες (κίτρινες μικρές )
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό (ή ψιλοκομμένο ή χοντροκομμένο)
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/4 ματσάκι άνηθο
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Χυμό λεμονιού
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :

Βράζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με νερό και λίγο αλάτι, κι όταν κρυώσουν τις κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Βάζουμε τις πατάτες σε μια σουπιέρα, ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι (ή ψιλοκομμένο ή χοντροκομμένο)όπως μας αρέσει, ψιλοκόψουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, προσθέτουμε ελαιόλαδο αρκετό και λεμόνι όσο μας αρέσει , ανακατεύουμε ελαφρά και την αφήνουμε για καμία ώρα.

Τη σερβίρουμε σε μπολ μικρά ή μεγάλα και τη στολίζουμε με ραπανάκια κι ελιές.

Εάν έχουμε ψησταριά με κάρβουνα μπορείτε τις πατάτες να τις ψήσετε με τη φλούδα μέσα στη χόβολη μετά να τις ξεφλουδίσετε να τις κόψετε σε κύβους.

Θα μου πείτε να ανάψω κάρβουνα για μισό κιλό πατάτες, ενώ είναι νηστεία τι άλλο να ψήσω.
Μπορείτε να ψήσετε μελιτζάνες, πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης, πιπεριές πράσινες (καμπάδικες αλλά και κέρατο), αλλά και πατάτες περισσότερες και να τις φυλάξετε στο ψυγείο (με τα κρεμμύδια μην τις κρατάτε για περισσότερο από μια ημέρα στο ψυγείο σας).
Επίσης μπορούμε να ψήσουμε χταπόδι, καλαμάρι και καραβίδες.

Όταν βάζετε τα υλικά στην σουπιέρα μπορείτε να βάλετε (εάν την τρώτε) και μια δυο κουταλιές της σούπας μουστάρδα απαλή, όπως μπορείτε να βάλετε αντί για άνηθο μαϊντανό ή ρόκα(γούστα είναι αυτά).

Τρίτη 5 Αυγούστου 2025

Σπαγγέτι με γαρίδες!


Υλικά :
1/2 κιλό σπαγγέτι

1 κιλό γαρίδες(τις αρεσκείας σας)
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
50 έως 80 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο ολόκληρο
Αλάτι πιπέρι
2 φύλλα δάφνης

Εκτέλεση :


Πρώτα σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε με νερό και λίγο αλάτι για περίπου 15 λεπτά.
Τις κατεβάζουμε χύνουμε το νερό κι όταν κρυώσουν εάν δεν είναι καθαρισμένες τις καθαρίζουμε.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το χυμό της ντομάτας 1/2 λίτρο νερό το μισό λάδι το κρεμμύδι ολόκληρο λίγο αλάτι και πιπέρι και τα βράζουμε έως ότου δέσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε και τις καθαρισμένες γαρίδες και ανακατεύοντας βράζουμε ακόμη για πέντε λεπτά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε νερό (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από το νερό που βράσατε τις γαρίδες σας) με λίγο αλάτι όταν βράσει ρίχνουμε τα μακαρόνια μας κι όταν βράσουν τα κατεβάσουμε τα στραγγίζουμε στο τρυπητό πλένοντας τα με νερό της βρύσης.
Στην κατσαρόλα που βράσαμε τα μακαρόνια χωρίς να την πλύνουμε βάζουμε το υπόλοιπο λάδι το καίμε και μετά ρίχνουμε τα πλυμένα μας μακαρόνια, τα γυρίζουμε για δυο με τρία λεπτά και τα κατεβάζουμε.

Σερβίρονται σε πιάτα και τα περιχύνουμε με σάλτσα (πολύ ζεστή) και γαρίδες, καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.


Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2025

Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι!


Υλικά :

1 χταπόδι (1 έως 11/2 κιλό)
1/2 κιλό μακαρονάκι κοφτό
100 γραμμάρια ελαιόλαδο
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι πιπέρι
25 έως 35 γραμμάρια κρασί λευκό ή ξύδι


Εκτέλεση :


Εάν το χταπόδι μας είναι φρέσκο πρέπει να είναι κτυπημένο καλά, εμείς μόνο το πλένουμε (εάν είναι κατεψυγμένο είναι καλύτερα γιατί είναι σιτεμένο άρα θα είναι ποιο μαλακό, εμείς το ξεπαγώνουμε και το πλένουμε).
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό και αλάτι κι όταν βράση ρίχνουμε το χταπόδι μας .
Το αφήνουμε να βράσει για αρκετή ώρα (μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να κόβετε εύκολα) τότε το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και κοκκινίζουμε το κρεμμύδι μας, μετά βάζουμε και το χταπόδι μας κομμένο σε μικρά κομμάτια της αρεσκείας μας και το κοκκινίζουμε κι αυτό για τρία τέσσερα λεπτά, τότε ρίχνουμε το χυμό της ντομάτας, αλάτι πιπέρι, τα φύλλα από τη δάφνη και 250 ml νερό και τα δένουμε σε σάλτσα για περίπου είκοσι λεπτά.
ΤΟ κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το λευκό κρασί ή ξύδι (ότι μας αρέσει)τα σκεπάζουμε κι είναι έτοιμα.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε νερό(μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από το νερό που βράσατε το χταπόδι σας) με λίγο αλάτι όταν βράσει ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι της αρεσκείας μας κι όταν βράσει το κατεβάζουμε το στραγγίζουμε στο τρυπητό πλένοντας το με νερό της βρύσης.
Στην κατσαρόλα που βράσαμε το κοφτό μακαρονάκι χωρίς να την πλύνουμε βάζουμε το λίγο λάδι το καίμε και μετά ρίχνουμε το πλυμένο μας κοφτό μακαρονάκι, το γυρίζουμε για δυο με τρία λεπτά και τα κατεβάζουμε.

Σερβίρεται σε πιάτα και το περιχύνουμε με σάλτσα (πολύ ζεστή) και χταπόδι, καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.


Μπορούμε να αδειάσουμε στην κατσαρόλα με το έτοιμο κοφτό μακαρονάκι και την κατσαρόλα με τη σάλτσα και το χταπόδι μας να ανακατέψουμε ελαφρά και να σερβίρουμε, εάν όμως περισσέψει και μας κρυώσει δεν ζεσταίνεται εύκολα, ενώ χωριστά το χταπόδι με τη σάλτσα ζεσταίνεται πολύ εύκολα και με λίγο νερό στο κοφτό μας μακαρονάκι το ζεσταίνουμε κι αυτό λίγο και έτσι μπορούμε να σερβίρουμε.
Καλή Όρεξη!

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου.

Κυριακή 3 Αυγούστου 2025

Καλαμαράκια με ρύζι!


Υλικά:

  • 1 κιλό καλαμαράκια 
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 1/2 κούπα ρύζι τύπου Uncle Ben
  • 1 ποτηράκι κρασί
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτί ντοματοχυμό(200ml)
  • 1/2 κ.γ ζάχαρη
  • Αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια τα καλαμάρια
  • Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα αχνίζουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο,το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά
  • Σβήνουμε με το κρασί,ρίχνουμε 1 φλ. τσαγιού νερό και σιγοβράζουμε τα καλαμάρια για 10 λεπτά
  • Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό,τον άνηθο,την ζάχαρη,αλάτι,πιπέρι και 3 κούπες νερό
  • Μολις πάρει βράσει ρίχνουμε το ρύζι και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει και να πιει τα υγρά.Αν το ρύζι ειναι ακόμα σκληρό συμπληρώνουμε λίγο νερό.
  • Καλή Όρεξη.
από :  http://olgascuisine.blogspot.gr/2013/03/blog-post_3494.html

Σάββατο 2 Αυγούστου 2025

Γλώσσες πλακί!

Της   Μεταμορφώσεως  του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού την (6ην Αύγουστου)  και η Εκκλησία μας επιτρέπει την κατάλυση ιχθύος.

Όπως κι ότι ψαρί κι εάν φτιάξουμε θα είναι καλό, αυτό που σας προτείνω είναι ένα Καλοκαιρινό δροσερό και Ελαφρύ φαγητό.

Υλικά :
1 κιλό γλώσσες (φρέσκες ή κατεψυγμένες )
11/2 ντομάτες ώριμες τριμμένες στο τρίφτη
2 με 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 με 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα στο τρίφτη
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 με 200 γραμμάρια ελαιόλαδο εκλεκτό
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε τις γλώσσες και τις πλένουμε (εάν είναι κατεψυγμένες τις ξεπαγώνουμε).
Σ΄ ένα μπολ βάζουμε τις ώριμες ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη (χωρίς φλούδες και σπόρια), τις σκελίδες του σκόρδου ψιλοκομμένες, τα ξερά κρεμμύδια τριμμένα στο τρίφτη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα ανακατεύουμε ελαφρά.
Σ΄ ένα ταψί στρώνουμε τις γλώσσες και τη σκεπάζουμε με τα υλικά που έχουμε στο μπολ.
Ρίχνουμε από πάνω και το ελαιόλαδο μας και τις ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά. 
Τρώγονται ζεστές αλλά και κρύες, Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.
 
Αυτή την συνταγή την πήρα από την κ. Κυριακή Βεβέλου 
 

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025

Παραδοσιακή λεμονάδα!

Καλό και Ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο.

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 3 μπουκάλες

Υλικά:

10 ποτήρια χυμό από φρεσκοστυμένα λεμόνια
9 ποτήρια ζάχαρη αν θέλουμε να είναι λίγο ξινή η γεύση ή 10 ποτήρια ζάχαρη αν θέλουμε να είναι γλυκιά η γεύση

Εκτέλεση:

Πλένουμε με πολύ ζεστό νερό τις γυάλινες μπουκάλες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν.
Πλένουμε και τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε. Τα κόβουμε στη μέση, τα στύβουμε και τα περνάμε από ένα σουρωτήρι. Βάζουμε το χυμό σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε το μίγμα μας. Αφήνουμε τη ζάχαρη να διαλυθεί ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η λεμονάδα μας είναι έτοιμη όταν διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Μεταφέρουμε τη λεμονάδα μας στις γυάλινα μπουκάλια πολύ προσεκτικά και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Απολαύστε!

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025

Σαλάτα με ζυμαρικά και λαχανικά!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα
Υλικά:
1/2 κιλό ζυμαρικά (Βίδες κατά προτίμηση)
1/2 κούπα χρωματιστές πιπεριές ψιλοκομμένες
3 φέτες ζαμπόν κομμένες σε τετραγωνάκια
1 κούπα σέλινο ψιλοκομμένο
1 κούπα φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (οι δύο είναι για το βράσιμο των ζυμαρικών)
3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
1 κουταλάκι αλάτι (το 1/2 είναι για το βράσιμο των ζυμαρικών)
1/3 κουταλάκι πιπέρι σκόνη
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
Προετοιμασία:Σε κατσαρόλα βράζετε τα ζυμαρικά σε νερό, όπου προηγουμένως έχετε προσθέσει το μισό αλάτι και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Όταν βράσουν τα σουρώνετε (να στραγγίξουν καλά) και τα βάζετε σε μία σαλατιέρα. Ρίχνετε αμέσως το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά.
Προσθέτετε στην σαλατιέρα τις πιπεριές, το ζαμπόν, το σέλινο, το κρεμμύδι, τη μαγιονέζα, το πιπέρι και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατέψτε καλά και τοποθετήστε την σαλατιέρα στο ψυγείο για μια ώρα περίπο

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025

Μπριζολες με σαλτσα μουσταρδας-πορτοκαλι!

Συνταγες ς για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα
Υλικά:
4 μπριζολες με κόκαλο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/3 φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα (κατά προτίμηση honey mustard)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο κόκκινο πιπέρι)
Προετοιμασία:
Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο αντι-κολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τις μπριζόλες και στις 2 πλευρές (4 λεπτά κάθε πλευρά).
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το χυμό πορτοκάλι, την σάλτσα σόγιας, την μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.
Περιχύνουμε την σάλτσα πάνω από τις μπριζόλες, σκεπάζουμε το τηγάνι, χαμηλώνουμε την φωτιά και ψήνουμε για ακόμα 6-8 λεπτά, μέχρι να είναι ψηθεί το κρέας. Όσο ψήνονται οι μπριζόλες γυρίζουμε το κρέας 2-3 φορές.
Σερβίρετε τις μπριζόλες σας με πατατα πουρε και βραστά λαχανικά. Καλή Όρεξη!