Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Muffins με βατομουρα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 6 άτομα

Υλικά:

110γραμ. αλεύρι
110γραμ. βούτυρο
65γραμ. ζάχαρη άχνη
2 αυγά
1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
125 γραμ. βατόμουρα κατεψυγμένα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας συνέχεια για τρία λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα, ή, καλύτερα, όλη τη νύχτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C
Βουτυρώνουμε μια ειδική φόρμα για muffins ή τα ειδικά χαρτάκια ψησίματος, και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Γεμίζουμε τα χαρτάκια με το μίγμα για muffins κατά τα ¾ περίπου, και τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια του κάθε muffin 8 βατόμουρα, τα οποία έχουμε αποψύξει.
Ψήνουμε τα muffins για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.
Σκέτα ή με κρέμα γάλακτος συνοδεύουν τέλεια τον καφέ μας.
Απολαύστε!

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Τσιγαριστό Βοδινό (Κορεάτικο)!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγη για 4

Υλικά:

500γρ. βοδινό φιλέτο (μπούτι), χωρίς λίπος
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές της σούπας γλυκό mirin, ή κρασί από ρύζι
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο
3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα κατά μήκος
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο

Προετοιμασία:


Κόβουμε το κρέας, σε φέτες όσο πιο λεπτές γίνεται. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη ζάχαρη, σάλτσα σόγιας, mirin (ή κρασί από ρύζι), το σκόρδο, σησαμέλαιο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε το βοδινο και ανακατέψτε να καλυφθεί από την σάλτσα.
Θερμαίνεται στο γουόκ το φυτικό λάδι μέχρι να κάψει. Τσιγαρίστε τις φέτες του βοδινού για λίγα λεπτά και μετά προσθέστε το κρεμμύδι.
Συνεχίστε το τσιγάρισμα για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε το σουσάμι. Ανακατέψτε και μαγειρέψτε για ακόμα 3 λεπτά.
Σερβίρετε ζεστό με το ρύζι στον ατμό.
 Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Κοτοπουλο σουβλακι σαταϋ!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

500γρ. καθαρό στήθος κοτόπουλου
Για την σάλτσα:
3 κουταλιές της σούπας φιστίκοβούτυρο
1/3 φλιτζανιού σάλτσα σόγιας
1/4 φλιτζανιού γάλα καρύδας
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία:

Βάζουμε όλα τα υλικά για την σάλτσα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε να δημιουργηθεί μία απαλή σάλτσα. Βάζουμε την σάλτσα σε ένα κατσαρολάκι και την ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε την σάλτσα να κρυώσει εντελώς.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε λωρίδες. Χωρίζουμε 3-4 κουταλιές της σούπας σάλτσα σε ένα μπολάκι και το υπόλοιπο το βάζουμε σε ένα μεγαλύτερο μπολ. Βάζουμε το κοτόπουλο στο μεγάλο μπολ με την σάλτσα αφού σιγουρευτούμε ότι η σάλτσα είναι εντελώς κρύα. Σκεπάζουμε το μπολ και το κρατάμε στο ψυγείο για όλη την νύκτα.
Περνάμε το κοτόπουλο σε σουβλάκι και ψήνουμε για 8-10 λεπτά πάνω σε προθερμασμένο γκριλ γυρίζοντας συχνά.
Σερβίρετε το κοτοπουλο σουβλακι σας ζεστό με ρύζι και συνοδεύοντας το με την σάλτσα σαταϋ που κρατήσαμε. Καλή Όρεξη!

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Γλυκό Αχλαδάκι!



Υλικά :

2 κιλά αχλάδια μικρά
120 γραμμάρια αμύγδαλα καθαρισμένα
5 λεμόνια
5 φλιτζάνια νερό
2 κιλά ζάχαρη
3 βανίλιες


Εκτέλεση :

Πλένουμε τα αχλάδια καλά και τα καθαρίζουμε, αφαιρούμε τα κουκούτσια
προσέχοντας να διατηρήσουμε τα αχλάδια ολόκληρα.
Μετά τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό μαζί με το χυμό 2 λεμονιών.
Πριν τα βράσουμε, βάζουμε ένα αμύγδαλο μέσα στο καθένα.
Βράζουμε 2 φλιτζάνια ζάχαρη με το νερό και 2 κουταλιές
χυμό λεμονιού για 5 λεπτά ανακατεύοντας καλά.
Στη συνέχεια βάζουμε τα αχλάδια στο σιρόπι και βράζουμε για 10 με 12 λεπτά.
Ρίχνουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη και τα ξαναβράζουμε για 10 με 12 λεπτά ακόμα.
Τα αφήνουμε 1 ημέρα και μετά τα βράζουμε και πάλι μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Προσθέτουμε το χυμό 2 λεμονιών και τη βανίλια.
Όταν κρυώσουν είναι έτοιμα να τα τοποθετήσουμε στα βαζάκια μας.
Καλή Επιτυχία!!!

Σουφλέ γλυκοπατάτας!


από : Εδώ  
Συνταγή για 8-12 άτομα

Υλικά:

4 μέτριες γλυκοπατάτες
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 φλιτζανιού αλεύρι
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
4 αυγά
Ένα κουτί γάλα εβαπορέ (350ml)
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
1/3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1.5 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1 και 1/4 φλιτζανιού βούτυρο ανάλατο (περίπου 250γρ.)
3/4 φλιτζανιού καρύδια, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:

Τυλίγουμε τις γλυκοπατάτες σε αλουμινόχαρτο αφού πρώτα τις πλύνουμε καλά και τις στεγνώσουμε. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200οC μέχρι να μαλακώσουν (περίπου για μία ώρα). Για να είμαστε σίγουροι ότι είναι έτοιμες τις τρυπάμε με ένα πιρούνι και αν βγαίνει εύκολα τότε είναι αρκετά ψημένες. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι όσο είναι ακόμα ζεστές.
Αφήνουμε το φούρνο αναμμένο στους 200οC.
Χτυπάμε με μίξερ χεριού τα αυγά σε μία μεγάλη και καθαρή λεκάνη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, την κρυσταλλική ζάχαρη, το αλάτι και το γάλα εβαπορέ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το πουρέ γλυκοπατάτας και ανακατεύουμε ξανά.
Χωρίζουμε το ανάλατο βούτυρο σε τρία ίσα μέρη. Τα δύο μέρη τα λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά και αφού κρυώσουν ελαφρώς τα περιχύνουμε μέσα στο μείγμα γλυκοπατάτας. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και την κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο μείγμα.
Παίρνουμε ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί με τοιχώματα και το αλείφουμε εσωτερικά σε όλα τα μέρη με λίγο από το βούτυρο που κρατήσαμε από προηγουμένως. Ρίχνουμε μέσα στο ταψί 2-3 της σούπας αλεύρι και το ανακινούμε καλά μέχρι να πασπαλιστούν όλα τα σημεία του με αλεύρι.
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το ανακατεύουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια, το αλεύρι, και την καστανή ζάχαρη.
Βάζουμε προσεκτικά το μείγμα γλυκοπατάτας στο αλευρωμένο ταψί και από πάνω απλώνουμε το μείγμα με τα καρύδια. Ψήνουμε στο φούρνο για 50-60 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες. Σερβίρουμε πάντοτε παγωμένο. Απολαύστε!

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Χοιρινές μπριζόλες με μήλα και κανέλα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

4 μπριζόλες χωρίς κόκαλα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο με μειωμένα λιπαρά
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 μέτρια μήλα ξινά, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα καρύδια

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και ψήνουμε τις μπριζόλες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 6 λεπτά σε κάθε πλευρά. Όταν ροδοκοκκινίσουν τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο και τις διατηρούμε ζεστές.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι και προσθέτουμε τα μήλα, τα καρύδια και το μίγμα με τη καστανή ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να καραμελώσουν. Σερβίρουμε το μίγμα με τα μήλα και τις μπριζόλες σε ένα ωραίο πιάτο.  
Καλή Όρεξη!

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Σαλάτα με ρόκα και τυρί κεφαλογραβιέρα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγες για 2 ατομα

Υλικά:

3 φλιτζάνια φύλλα ρόκας
1 ντομάτα μεγάλη
100γρ. τυρί κεφαλογραβιέρα
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι της σούπας θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε το κοτσάνι της ρόκας και τη πλένουμε πολύ καλά με μπόλικο νερό. Αφήνουμε τη ρόκα να στεγνώσει και μετά την κόβουμε σε χοντρά κομμάτια είτε με ψαλίδι είτε με το χέρι μας.
Μετρούμε 3 φλιτζάνια φύλλα και τα βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Κόβουμε τη ντομάτα μας σε φέτες και τη τοποθετούμε στο κέντρο της ρόκας.
Κόβουμε το τυρί σε φέτες και το βάζουμε μέσα στη σαλάτα μαζί με τα κουκουνάρια, το ξύδι, το λάδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε τη σαλάτα μας και τη σερβίρουμε στο πιάτο μας. Συνοδεύσετε τη σαλάτα σας με κρέας στη σχάρα. 
Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Αρνάκι στη γάστρα με πατάτες!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
1.5 κιλά αρνίσιο μπούτι
1 κιλό πατάτες πλυμένες και καθαρισμένες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια χοντρά κομμένα
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1/2 φλιτζάνι νερό
2 φύλλα δάφνης
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Με ένα μυτερό μαχαίρι τρυπάμε ελαφρά το κρέας για να δημιουργηθούν μικρές οπές. Βάζουμε το σκόρδο μέσα στις οπές αυτές για να αρωματιστεί το κρέας όσο θα ψήνεται. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας μας πολύ καλά και πασπαλίζουμε με την ρίγανη. Τοποθετούμε το αρνάκι στο κέντρο της γάστρας.
Βάζουμε τις πατάτες μέσα στη γάστρα γύρο από το κρέας, αφού τις πλύναμε με άφθονο νερό, τις καθαρίσαμε και τις κόψαμε στα τέσσερα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα φύλλα δάφνης και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και κρασί. Προσθέτουμε το νερό και ακόμα λίγο αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε προσεκτικά τη γάστρα. Βάζουμε το φαγητό μας στο φούρνο και ψήνουμε στους 180οC για μιάμιση ώρα περίπου. Ελέγχουμε στη μία ώρα το φαγητό μας αν χρειάζεται νερό. Απομακρύνουμε το πώμα της γάστρας και ψήνουμε για λίγο ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φαγητό μας και απορροφήσει τα υγρά του. Σερβίρετε σε μια μεγάλη πιατέλα. 
Καλή Όρεξη!

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Λαχανοντολμάδες μ΄αυγολέμονο!

Υλικά :

1 λάχανο μεγάλο (μαλακό για λαχανοντολμάδες, το σκληρό είναι για σαλάτα)
750 γραμμάρια κιμά από πρόβιο (εαν δεν βρείτε 500 γραμμάρια βοδινό και 250 γραμμάτια χοιρινό)
120 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
150 γραμμάρια βούτυρο
Λίγο λάδι
2 κρεμμύδια τριμμένα
Μαϊντανό και άνηθο (κανονίζετε όσο θέλετε)
αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια
1 αβγό.

Εκτέλεση :
 
Σε μια σουπιέρα βάζουμε το κιμά, τα τριμμένα κρεμμύδια, το ρύζι, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι και τα ζυμώνουμε, μετά τα αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το λάχανο όταν μαλακώσει το βγάζουμε σ΄ένα ταψί, όταν κρυώσει λίγο αρχίζουμε να βγάζουμε φύλλα.
Μερικά σκληρά φύλλα και κοτσάνια τα στρώνουμε σε μια κατσαρόλα που θα βράσουμε τους λαχανοντολμάδες, προσθέτουμε δε και 11/2 ποτήρι του νερού από το νερό που βράσαμε το λάχανο, όπως επίσης και το βούτυρο.
Βγάζουμε τη γέμιση από το ψυγείο κι αρχίζουμε να διπλώνουμε τους λαχανοντολμάδες (σ΄ ένα κομμάτι λάχανο βάζουμε 11/2 κουταλιά σούπας γέμιση και τη τυλίγουμε σφιχτά με το λάχανο, σε μακρόστενο σχήμα).
Στρώνουμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα με τα φύλλα και τα κοτσάνια κάνοντας σειρές και τις σκεπάζουμε μ΄ ένα πιάτο.
Τις βάζουμε να βράσουν για περίπου 11/4 περίπου ώρα σε σιγανή φωτιά.
Όταν τους κατεβάσουμε από την φωτιά τους αφήνουμε για 10 λεπτά, κάνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα και τους σκεπάζουμε για λίγο.
Σερβίρονται ζεστοί καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Μπορείτε να τυλίξετε και μερικούς αντί με λάχανο με αμπελόφυλλα και να τα στρώσουμε ανάμεσα σ΄ αυτούς που είναι με λάχανο.
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες!

Υλικά :

1/2 κιλό χυλοπίτες
1½ κιλό κόκορα
150 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τριφτή
120 γραμμάρια πιπεροσαλάτα
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
10 λιαστές ντομάτες σε λάδι
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
αλάτι
πιπέρι κόκκινο & πιπέρι σε κόκκους
Κεφαλοτύρι τριμμένο στο τριφτή ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί γλυκό.


Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τον κόκορα και τον κόβουμε σε μερίδες.
Σε μια κατσαρόλα, κοκκινίζουμε με λίγο λάδι τον κόκορα.
Μόλις αρχίσει να παίρνει ξανθό χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Αφού κοκκινίσει καλά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρασί να σβήσει και στη συνέχεια προσθέτουμε την πιπεροσαλάτα, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, τα 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το υπόλοιπο λάδι, και λίγο νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει ωσότου δούμε ότι έχει μαλακώσει ο κόκορας. Μόλις μαλακώσει, βγάζουμε τον κόκορα από την κατσαρόλα και στο ίδιο ζουμί βράζουμε για 15 λεπτά τις χυλοπίτες.
Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Βάζουμε τις μερίδες του κόκορα σε μια γάστρα, ρίχνουμε μέσα τις λιαστές ντομάτες και τις χυλοπίτες.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς.
Αφήνουμε να ψηθεί για 30 με 35 λεπτά.
Σερβίρετε ζεστό και το πασπαλίζουμε με το τριμμένο στο τριφτή κεφαλοτύρι ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί γλυκό.
Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.

Αυτή τη συνταγή την ξέρω από τη μητέρα μου

Την συνταγή για την Πιπεροσαλάτα θα την βρείτε στο :

http://www.eliasmamalakis.gr/recipe.asp?syntagi_cat_id=0&syntagi_id=235

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Σπετσοφάι!

Υλικά :
700 γραμμάρια πιπεριές διάφορα χρώματα κομμένες στα τέσσερα
700 γραμμάρια λουκάνικα χωριάτικα κομμένα ροδέλες ένα με ενάμισι εκατοστό
1 κιλό ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
Εάν τρώτε καυτερό μια μεγάλη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
2 με 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
 
Εκτέλεση :
Πλένουμε καλά τις πιπεριές τις κόβουμε στα τέσσερα και τις στεγνώνουμε καλά.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι βαθύ Ελαιόλαδο, το βάζουμε σε δυνατή φωτιά κι όταν κόψη τηγανίζουμε τις πιπεριές, όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε με κουτάλα τρυπητή, η μια μια με το πιρούνι μας και τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας .
Αδειάζουμε το Ελαιόλαδο που περίσσεψε από το τηγάνισμα, και βάζουμε τις ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε κομμένα ροδέλες χωριάτικα λουκάνικα και τα κοκκινίζουμε για λίγο σκέτα.
Όταν οι ντομάτες στο άλλο τηγάνι πιουν το νερό ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες σκελίδες του σκόρδου ή τη ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά, τα κοκκινισμένα χωριάτικα λουκάνικα και τις τηγανισμένες πιπεριές, λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και πιπέρι, τα αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν για 8 με 10 λεπτά και τα κατεβάζουμε.
Σερβίρετε ζεστό.
Καλή Επιτυχία και Καλή Όρεξη!!!!

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ (ΠΛΑΚΙ).

Η σημερινή συνταγή είναι "της αρπαγής" από το site www.pirouni.gr της Ελένης Ψυχούλη και την έφτιαξε ο μάγειρας Μετζέλος Δροσόπουλος.
Η δική μου κατασκευή διαφέρει στο υπόθεμα του πιάτου. Ο μάγειρας έβαλε αρμιρίκια ζεματισμένα (προτείνει και βλίτα), ενώ εγώ έβαλα αντίδια ζεματισμένα για 3-4 λεπτά και αμέσως σε παγωμένο νερό και στράγγισμα, για να μείνουν καταπράσινα!
Τα "εύσημα" τα έδωσε ο τακτικός δοκιμαστής μου, η συμβία, λέγοντας με την πρώτη πηρουνιά "Γεια στα χέρια σου, πολύ νόστιμα".
Και αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα
 Υ Λ Ι Κ Α
1 κιλό Σαρδέλες φιλεταρισμένες (εδώ είναι ο μεγαλύτερος κόπος)
2 Κρεμμύδια σε ροδέλλες (φροντίζουμε να κόψουμε ολόκληρο το κρεμμύδι χωρίς να διαλυθούν οι ροδέλλες)
3 ώριμες Ντομάτες ξεφλουδισμένες σε ροδέλλες
2 σκελίδες Σκόρδο σε κομματάκια
Ρίγανη
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 Λεμόνι κομμένο σε λεπτές ροδέλλες και κάθε ροδέλλα σε τέταρτα
Αλάτι-Πιπέρι.
η συνέχεια Εδώ 

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Εκμέκ!

Υλικά
1/2 κιλό κανταίφι
200 γρ. αμύγδαλο τριμμένο
1 κιλό σαντιγύ
400 γρ. κρέμα βανίλλια

Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
650 γρ. νερό
Το χυμό ενός λεμονιού

η συνέχεια Εδώ

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Σολωμός με σάλτσα από μήλα και μάραθο!

Συνταγες για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
2 αυγά
1 κουταλιά της σούπας νερό
2/3 φλιτζανιού ψίχα ψωμιού
4-5 φιλέτα σολομού χωρίς πέτσα
1/4 φλιτζάνι βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 μεσαίου μεγέθους βολβοί μάραθου, καθαρισμένοι και κομμένοι σε λεπτές φέτες
4 μέτρια μήλα για μαγείρεμα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
1/4 φλιτζάνι μέλι
Ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπούμε ελαφρά μαζί τα αυγά και το νερό. Σε ένα πιάτο τοποθετούμε τη ψίχα του ψωμιού. Ξεπλένουμε τα φιλέτα σολομού και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Βουτάμε τα φιλέτα σε αλεύρι, στη συνέχεια στο αυγό και μετά στη ψίχα για επικάλυψη και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και όλο το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε και το μάραθο και ανακατεύουμε για 4 λεπτά. Προσθέτουμε και τα μήλα και ανακατεύουμε για 3 έως 4 λεπτά ή μέχρι τα μήλα και ο μάραθος μαλακώσουν. Προσθέτουμε και το μέλι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σολομό και μαγειρεύουμε για 8 έως 10 λεπτά, γυρίζοντας μία φορά. Σερβίρουμε τα φιλέτα σολομού μαζί με τη σάλτσα μήλου σε μια ωραία πιατέλα. Γαρνίρουμε με μαϊντανό.
Καλή Όρεξη!

Κεφτεδάκια με γέμιση φέτας!


Υλικά:
1 κιλό κιμά (750 γραμμάρια μοσχαρίσιο και 250 γραμμάρια χοιρινό)ή 1 κιλό κιμά πρόβιο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 Ματσάκι ψιλοκομμένο
Λίγα φύλλα Δυόσμου ψιλοκομμένα
Αλάτι, πιπέρι
2 φέτες ψωμί μουλιασμένες σε κρασί και στυμμένες
150 γραμμάρια φέτα εκλεκτή
Αλεύρι
Λάδι

Εκτέλεση :
Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνετε τον κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το στυμμένο ψωμί,
το αλάτι και το πιπέρι.
Τα ζυμώνουμε πολύ καλά.
Προσθέτετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και το ψιλοκομμένο δυόσμο κι ανακατεύουμε.
Μετά βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.
Λιώνουμε καλά τη φέτα με ένα πιρούνι.
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και τον πλάθουμε σε μικρά πιτάκια.
Βάζουμε σε κάθε πιτάκι 1/2 κουταλιού του γλυκού φέτα.
Ανασηκώνουμε τις άκρες από τον κιμά και το κάνουμε στρογγυλό, ώστε η φέτα να είναι
στο κέντρο.
Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να γίνουν
ροδοκόκκινα.
Τα στραγγίζουμε καλά, τα βάζουμε σε μια πιατέλα τα γαρνίρουμε με λίγες φέτες λεμονιού και μερικά φύλλα μαρουλιού ή και με μερικά ραπανάκια.
Σερβίρονται ζεστά.
Καλή Επιτυχία, και Καλή Απόλαυση.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΞΕΡΩΝ ΣΥΚΩΝ

από: http://stamarstavros.blogspot.gr/2014/06/blog-post.html

Το κοτόπουλο σπανίζει σε αυτό το ιστολόγιο, όχι γιατί δεν μ΄αρέσει, αλλά πάντα το τρώω μόνος.
Σήμερα είναι από αυτές τις σπάνιες φορές.
Και να το τελικό πιάτο
 Υ Λ Ι Κ Α  για ΜΙΑ γερή μερίδα
6 σύκα ξερά (Κύμης είχα)
1 φλυτζάνι κρασί κόκκινο ξερό
1/2 στήθος κοτόπουλου 
1 κουταλάκι μείγμα βοτάνων Προβηγκίας ή θυμάρι & ρίγανη
Αλάτι χοντρό
Μείγμα 5 πιπεριών φρεσκοτριμμένο
1/2 φλυτζανάκι λαδολέμονο
2 κουταλιές Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 κρεμμυδάκι φρέσκο σε λεπτές ροδέλλες
1 φλυτζανάκι νερό ζεστό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Κόβω το κοτσανάκι από τα σύκα,ψιλοκόβω τα τρία και μαζί με τα άλλα τρία τα βάζω στο κρασί, για μια-δυο ώρες, να μουλιάσουν.
Πλένω καλά το στήθος και το στεγνώνω με κουζινόχαρτο, το ανοίγω "πεταλούδα" με μαχαίρι φιλεταρίσματος, το βάζω μέσα σε δυο φύλλα λαδόκολλας (ή μεμβράνης) και το χτυπάω ελαφρά με την ματσόλα, για να λεπτύνει και να ανοίξει λίγο ακόμη.
Αλατοπιπερώνω, ρίχνω το λαδολέμονο και τα μυρωδικά, σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για μία ώρα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το ζεσταίνω και "τηγανίζω" το στήθος, 5 λεπτά από κάθε πλευρά, ή μέχρι να ροδίσει.
Το βγάζω και το διατηρώ ζεστό.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνω τα κρεμμύδια, τα σωτάρω μερικά λεπτά, σε μέτρια φωτιά, και σβήνω με το κρασί, που έχει μέσα τα σύκα. Σε λίγο εξατμίζεται το οινόπνευμα, ενισχύω με το ζεστό νερό και σιγοβράζω μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μελώσουν τα υλικά.
Σερβίρω με ρύζι, όπως εδώ, ή με πουρέ, ή ζυμαρικά.
Συνοδεύω με ένα καλό κόκκινο ξερό κρασάκι (π.χ. Ραψάνη 2009).

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Ποιά είναι η βασίλισσα των γλυκών;

Θέλει και ερώτημα; 

Η αγαπημένη ,σχεδόν όλων μας, σοκολάτα!
Το μυστικό της σοκολατόπιτας είναι στο...
ψήσιμο και στο σερβίρισμα, που καλό θα ήταν να γίνεται όταν είναι ζεστή.

Υλικά:

1 φλ. Βιτάμ
5 αύγα
1 φλ. Ζάχαρη
1 φλ. φουντούκια αλεσμένα
1 φλ. αλεύρι κοσκινισμένο (για όλες τις χρήσεις)
250 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
250 γραμ. σοκολάτα γάλακτος λιωμένη

Για το γλάσο:
½ φλ. κρέμα γάλακτος125 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση:

Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και προσθέτουμε τις λιωμένες σοκολάτες. Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 32 νούμερο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.
Σε χαμηλή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε την κρέμα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το γλάσο.
Περιχύνουμε την σοκολατόπιτα με το γλάσο και είναι έτοιμη!

Αν θέλετε μπορείτε να την συνοδέψετε και με παγωτό βανίλια


από : tro-ma-ktiko.blogspot.com

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Γαλόπιτα με σιμιγδάλι!

http://syntagesapokatina.blogspot.gr


Η γνωστή Μεσσηνιακή γαλόπιτα σε πιο ελαφριά για το στομάχι έκδοση, απ' ό,τι η γαλόπιτα με αλεύρι.

Την συνταγή αυτή, μας την έστειλε η φίλη μας η Ελένη και την ευχαριστούμε πολύ.

Υλικά
10 ποτήρια γάλα
1 ποτήρι σιμιγδάλι
1 και 1/4 ποτήρια ζάχαρη
6 αυγά
3 βανίλιες
2 κουταλιές βούτυρο



η συνέχεια Εδώ 

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Παραδοσιακά κωκ!

Συνταγές για όλα τα γούστα!

Συνταγή για 30 κωκ

Υλικά:

140γρ. ζάχαρη
6 αυγά ξεχωριστά το ασπράδι από το κρόκο
125γρ. αλεύρι
50γρ. κορνφλάουερ
Γέμιση:
150γρ.κρέμα γάλακτος
350γρ. φρέσκο γάλα
80γρ. ζάχαρη
1 αυγό
3 κρόκοι αυγών
40γρ. κορνφλάουερ
Για τη σοκολάτα:
250γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
150γρ. κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι γλυκού μέλι
Για το σιρόπι:
150γρ. νερό
150γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τα μπισκότα χτυπούμε τα 3/4 ζάχαρης με τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Το υπόλοιπο της ζάχαρης το χτυπάμε με τα ασπράδια σε μαρέγκα. Αδειάζουμε τη μισή μαρέγκα στο μίγμα των κρόκων, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το αλεύρι και το κορνφλάουερ σιγά σιγά. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μίγμα σε ένα κορνέ και δημιουργούμε μικρά κωκ πάνω σε μια λαδόκολλα σε ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι να ροδίσουν.
Για τη γέμιση βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και την κρέμα και τη τοποθετούμε στη φωτιά
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορνφλάουερ και τα αυγά. Πριν να βράσει το γάλα
ρίχνουμε το 1/3 στο μίγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε. Μόλις η κρέμα δέσει κατεβάζουμε από τη φωτιά και τη βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ. Αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύουμε με ένα σύρμα και αρχίζουμε να τοποθετούμε λίγη από τη κρέμα ανάμεσα σε δυο μπισκότα κωκ.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά στη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και βουτάμε τη μια πλευρά των γεμισμένων κωκ στο σιρόπι.
Για την σοκολάτα βάζουμε τη κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και την αφήνουμε να βράσει. Τεμαχίζουμε τη κουβερτούρα και τη ρίχνουμε μέσα στη κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε και το μέλι και ανακατεύουμε. Βουτάμε τα κωκ μέσα στη σοκολάτα από την ίδια πλευρά που τα βουτήξαμε στο σιρόπι.  
Απολαύστε!

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Πιπεριές γεμιστές με τυρί και αυγό!

Πρόκειται γιά ένα φαΐ από την Θεσσαλονίκη και πάλι πού είναι πεντανόστιμο.
Περνούμε 10 πιπεριές κέρατο και τίς πλένουμε, τις περνάμε από τό τηγάνι και τίς τοποθετούμε μέσα σε ένα στραγγιστήρι . Όταν μισοκρυώσουν τίς ξεφλουδίζουμε και τίς αραδιάζουμε σε μιά πιατέλα. Σε ένα μπόλ κτυπάμε 6 αυγά. Μέσα στ’ αυγά ρίχνουμε περίπου μισό κιλό φέτα σκληρή, λίγο αλάτι καί αρκετό πιπέρι. Μέ τό υλικό αυτό γεμίζουμε τίς πιπεριές . Τίς βάζουμε σέ ένα ταψί. Τρίβουμε 4 ώριμες ντομάτες καί τίς περιλούουμε. Τις βάζουμε στό φούρνο ίσα γιά νά τραβήξουν τά υγρά από την ντομάτα, 180 βαθμούς γιά 20 λεπτά περίπου. Έτοιμο για σερβίρισμα.

Η συνταγή είναι από την κυρία Σοφία Βλάχου .

Την ευχαριστούμε πολύ, και την ενημερώνουμε ότι την συνταγή της 1ον την βάλαμε όπως μας τη έστειλε.
Οι συνεργάτες του geussis-nikolaos.blogspot.com

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Κεφτεδάκια για χορτοφάγους.

Στην ελληνική γαστρονομική παράδοση το γευστικό αποτέλεσμα συνδυάζεται αρμονικά με την υψηλή διατροφική αξία.
H παραδοσιακή μας κουζίνα προσφέρει μεγάλη ποικιλία και σε πιάτα χορτοφαγικά.
Φρέσκα εποχιακά λαχανικά και φρούτα, δημητριακά, όσπρια και χορταρικά, συνθέτουν ιδανικούς συνδυασμούς για χορτοφάγους. Από τα πιο αγαπημένα πιάτα είναι τα κεφτεδάκια… αλλιώς!
η συνέχαει: Εδώ

Κρέμα βανίλιας!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 6 άτομα

Υλικά:

2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτοςκ
2 φλιτζάνια γάλα
8 κρόκοι αυγών
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κλωναράκι βανίλιας

Εκτέλεση:

Με ένα μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε το κλωναράκι της βανίλιας και το αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το γάλα, τη κρέμα και 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Ξύνουμε τους κόκκους της βανίλιας και τους ρίχνουμε στη κατσαρόλα μαζί με το κλωναράκι με τα υπόλοιπα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μίγμα μας να κοχλάσει και μετά το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη. Αφαιρούμε από το μίγμα το κλωναράκι της βανίλιας.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα με το γάλα και ανακατεύουμε. Βάζουμε όλο το μίγμα μας μέσα στη κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Απομακρύνουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε τη κρέμα μας σε μπολάκια. Όταν κρυώσει τη βάζουμε μέσα στο ψυγείο.
Απολαύστε!

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

ΦΙΛΕΤΑ ΣΟΛΟΜΟΥ.... για γρήγορο γεύμα!

από: http://stamarstavros.blogspot.gr/2013/09/blog-post_22.html

Σήμερα, Κυριακή, είπα να κάνω κάτι ψαρικό και σκαλίζοντας την κατάψυξη, βρίσκω και φιλέτα σολομού.
Τα ξεπαγώνω, φτιάχνω μια μαρινάδα με χυμό ενός λεμονιού, ίσο όγκο ελαιόλαδο και μια κουταλιά του γλυκού ρίγανη, τα αφήνω σκεπασμένα με μεμβράνη στο ψυγείο για μια ώρα και τα ψήνω στο σχαροτήγανο.
Τα στολίζω με ντομάτα, αγγούρι και ρόκα και να το μεσημεριανό μας.... έτοιμο!
Και μια σαλατίτσα με μελιτζανοσαλάτα, ντομάτα, αγγούρι και ρόκα, σαν συνοδευτικό..
Η μερίδα χορταστική....

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Πιτάκια με τυρί και ζαμπόν!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 12 πιτακια

Υλικά:

Ζύμη
150ml χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
7γρ. ξηρή μαγιά
450γρ. αλεύρι
170ml γάλα
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
35γρ. βούτυρο, λιωμένο
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας λάδι, για το άλειμμα του ταψιού
1 αυγό χτυπημένο, για το άλειμμα της ζύμης
Για τη γέμιση
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
200γρ. βραστό, καπνιστό ζαμπόν, ψιλοκομμένο
100γρ. τυρί, τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τη ζύμη βάζουμε το χλιαρό νερό σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά, και ανακατεύουμε μαζί 100 γραμμάρια αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μίγμα να φουσκώσει για 2-3 ώρες.
Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το υπόλοιπο αλεύρι το βούτυρο και το αυγό και στη συνέχεια ζυμώνουμε το μίγμα ώστε να γίνει μια σταθερή ζύμη. Αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες.
Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε τη γέμιση. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε για περίπου πέντε λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για άλλα δύο λεπτά. Ανακατεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα το ζαμπόν, το τυρί, το μαϊντανό και τους σπόρους κύμινου, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε 12 μικρούς κύκλους με ένα ποτήρι. Τοποθετούμε μια κουταλιά γέμιση στο μισό ενός κύκλου ζύμης, βουρτσίζουμε στη συνέχεια τις άκρες με το χτυπημένο αυγό, και διπλώνουμε τη ζύμη. Διπλώνουμε τις άκριες της ζύμης προς τα πάνω ώστε να περικλείουν τη γέμιση. Πιέζουμε τις άκρες μαζί και αλείφουμε και πάλι με το χτυπημένο αυγό. Γεμίζουμε το υπόλοιπο των κύκλων κατά τον ίδιο τρόπο.
Τοποθετούμε τις πίτες σε ένα λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε στο φούρνο για 12-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Καλή Όρεξη!

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Σαλάτα με φακές!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

2 φλιτζάνια φακές
1 κόκκινη πιπεριά καθαρισμένη και κομμένη σε τετραγωνάκια
2 αγγουράκια ξεφλουδισμένα κομμένα σε κύβους
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
2/3 του φλιτζανιού ασπρισμένα φουντούκια
Ντρέσινγκ:
1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/3 του φλιτζανιού χυμό λεμόνι
Λίγο αλάτι
Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε τις φακές και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 6 φλιτζάνια νερό. Βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά και τις αφήνουμε να κοχλάσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε για 30 λεπτά να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν. Όταν οι φακές μας μαλακώσουν τις αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε να στραγγίσουν και να κρυώσουν.
Βάζουμε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζουμε τη ψίχα των φουντουκιών. Όταν τα φουντούκια ροδοκοκκινίσουν τα βάζουμε σε ένα μπολ αφού τα χοντροκόψουμε με ένα μαχαίρι.
Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε τις φακές και ανακατεύουμε μαζί τους τα κρεμμυδάκια, τα φουντούκια, τα αγγουράκια, τη πιπεριά και το ξύσμα λεμονιού.
Σε ένα μικρό μπολ φτιάχνουμε το ντρέσινγκ. Χτυπούμε μαζί με ένα πιρούνι το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε το ντρέσινγκ στη σαλάτα μας. Καλή Όρεξη!

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Κριθαράκι σαλάτα με ντοματάκια και φέτα!

από : Εδώ

Συνταγή για 2 άτομα

Υλικά:

2 φλιτζάνια κριθαράκι
Αλάτι
8-10 κόκκινα ντοματάκια, κομμένα στην μέση
8-10 κίτρινα ντοματάκια, κομμένα στην μέση
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
250γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
1 μέτριο αγγούρι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένη φρέσκα ρίγανη
Χυμός από ένα λεμόνι
Αλάτι/Πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό και λίγο αλάτι. Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε το νερό να πάρει μία βράση. Ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι και ανακατεύουμε για λίγο για να μην κολλήσει στο πάτο. Αφήνουμε το κριθαράκι να βράσει μέχρι να γίνει αλτέντε. Προσοχή μην το αφήσετε να παραψηθεί. Σουρώνουμε το κριθαράκι σε λεπτό σουρωτήρι και περνάμε από κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός.
Βάζουμε το κριθαράκι σε μία μεγάλη σαλατιέρα και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά: τα ντοματάκια, την φέτα, το αγγούρι, τα κρεμμυδάκια, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού αλάτι και πιπέρι. Πριν προσθέσετε αλάτι ελέγξτε πόσο αλμυρή είναι η φέτα που έχετε.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Πολύχρωμη κρύα μακαρονοσαλάτα με τορτελίνια!

από : εδώ  
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

500γρ. μακαρόνια τορτελίνια 3 ή 4 τυριών
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
4 κουταλιές της σούπας ξίδι
2 μέτριες ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 φλιτζάνια μπρόκολο σε μικρά μπουκέτα, βρασμένα για 3-4 λεπτά σε λίγο νερό και μετά περασμένα σε παγωμένο νερό
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1/2 φλιτζάνι μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι και ψιλοκομμένες
3/4 φλιτζανιού τυρί παρμεζάνα, τριμμένο
Αλάτι/πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα τορτελίνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας για αλ τέντε. Τα περνάμε από κρύο νερό και αφού στραγγίξουμε τα περιχύνουμε με 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Βάζουμε τα μακαρόνια σε δοχείο με πώμα και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μία μικρή κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφού ζεσταθεί καλά το λάδι ρίχνουμε το σκόρδο μέσα και τσιγαρίζουμε ελαφρά για 1 λεπτό περίπου. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς το λάδι. Αφού κρυώσει εντελώς ρίχνουμε μέσα το ξύδι, αλατοπιπερώνουμε και κτυπάμε δυνατά με ένα σύρμα για 1-2 λεπτά.
Βάζουμε τα τορτελίνια σε μία μεγάλη σαλατιέρα και προσθέτουμε τις ντομάτες, το μπρόκολο, την πιπεριά, τις ελιές και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με ξύλινη κουτάλα όλα τα υλικά μαζί. Περιχύνουμε με το λαδόξυδο και ανακατεύουμε ξανά. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε την σαλατιέρα και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα πριν σερβίρουμε.
Σερβίρουμε την

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Λαχανικά με φέτα στο γκριλ και σάλτσα βινεγκρέτ με μέλι!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 τυρί φέτα (250γρ.) κομμένο στα τέσσερα
1 μέτριο κολοκυθάκι, κομμένο κατά μήκος
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/5 φλιτζανιού ξίδι βινεγκρέτ
4 στρογγυλές πίτες
2 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας μέλι

Eκτέλεση:


Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ξανά. Βάζουμε το τυρί, το κολοκυθάκι και το κρεμμύδι σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με τη μισή σάλτσα που φτιάξαμε.
Σε ένα τηγάνι γκριλ βάζουμε το κολοκυθάκι και το κρεμμύδι για 8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, γυρνώντας τα μία με δύο φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αφαιρούμε τα λαχανικά από το τηγάνι και βάζουμε μέσα τις ντομάτες και τις πίτες. Ψήνουμε τις ντομάτες για να μαλακώσουν ελαφρώς και τις πίτες μέχρι να φρυγανιστούν.
Αφού τελειώσουμε και με αυτά βάζουμε το τυρί στο καυτό τηγάνι. Ψήνουμε για 1-2 λεπτά γυρνώντας μια φορά μόνο.
Για να σερβίρουμε, κόβουμε τα κολοκυθάκια σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα όσο είναι ακόμα ζεστά. Προσθέτουμε στη σαλατιέρα τα υπόλοιπα λαχανικά και τη φέτα. Βάζουμε το μέλι μέσα στη σάλτσα που κρατήσαμε από προηγουμένως και χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί. Περιχύνουμε τα λαχανικά μας με αυτή τη σάλτσα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Σερβίρετε τα λαχανικά μαζί με τη πίτα και συνοδέψτε με ταχίνι. Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Πάνκεικς με σιρόπι σοκολάτας και μπανάνες!


από : Εδώ
Συνταγή για 15 πάνκεικς

Υλικά:

1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλιτζανιού γάλα
1/2 φλιτζάνι σιρόπι σοκολάτας
2 μεγάλα αυγά
2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 μέτριες μπανάνες, ψιλοκομμένες
1 μέτρια μπανάνα, σε φέτες

Εκτέλεση:

Βάζουμε το αλεύρι, το γάλα, το σιρόπι σοκολάτας, τα αυγά, το λάδι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Κτυπάμε με μίξερ χεριού τα υλικά στο μπολ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες μπανάνες και ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Για κάθε ένα από τα πάνκεικ ρίχνουμε στο τηγάνι 1/4 φλιτζανιού από το μείγμα σταθερά σε ένα σημείο και αφήνουμε να απλώσει από μόνο του.
Ψήνουμε για 3 λεπτά ή μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες. Γυρίζουμε τα πάνκεικς μας με μία σπάτουλα και αφήνουμε να ψηθούν για ακόμη 3 λεπτά.
Σερβίρουμε όσο είναι ακόμη ζεστά περιχύνοντας τα με έξτρα συρόπι σοκολάτας και φέτες μπανάνας. Απολαύστε!

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Σοκολατάκια με φυστικοβούτυρο και χοντρό αλάτι!

από: Εδώ
Συνταγή για περίπου 30 σοκολατάκια

Υλικά:

30 μικρά χάρτινα φορμάκια για τρούφες
1/3 φλιτζανιού κρεμώδες φυστικοβούτυρο
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 και 2/3 φλιτζανιού σταγόνες σοκολάτας (chocolate chips)
1 κουταλιά της σούπας φυτικό μαγειρικό λίπος
Χοντρό αλάτι

Εκτέλεση:

Ξεχωρίζουμε ένα-ένα τα χάρτινα φορμάκια σε ένα μεγάλο δίσκο ή ταψί.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το φυστικοβούτυρο, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Ανακατεύουμε με μεταλλικό κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε ένα μαλακό μείγμα που να δουλεύεται όμως με τα χέρια. Εάν το μείγμα είναι πολύ μαλακό, προσθέτουμε ακόμη μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Με το μείγμα αυτό πλάθουμε 30 μπαλίτσες στο μέγεθος μικρού κεφτέ τις οποίες πιέζουμε ελαφρώς προς τα κάτω για να μην είναι εντελώς στρογγυλές.
Λειώνουμε τις σταγόνες σοκολάτας μαζί με το φυτικό λίπος μέσα σε μπέν μαρί. Ελέγχουμε ότι έλιωσαν όλες οι σταγόνες και κατεβάζουμε από την φωτιά αλλά τις κρατάμε μέσα στο μπεν μαρί.
Βάζουμε σε κάθε χάρτινο φορμάκι 1 κουταλιά της σούπας λιωμένη σοκολάτα. Τοποθετούμε πάνω στην σοκολάτα μία μπαλίτσα από το μείγμα φυστικοβούτυρου. Περιχύνουμε το φυστικοβούτυρο με 1/2 κουταλιά της σούπας λιωμένη σοκολάτα. Πασπαλίζουμε την σοκολάτα από πάνω με 3-4 κόκκους χοντρό αλάτι. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να φτιάξουμε 30 σοκολατάκια.
Βάζουμε τα σοκολατάκια στο ψυγείο για 1 ώρα πριν σερβίρουμε.
Απολαύστε!

Μπιφτέκι Έλβις με ξιδάτη σαλάτα!

Από : Εδώ
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

Για τα μπιφτέκια:
1 αποξηραμένη καυτερή κόκκινη πιπεριά (τσίλι), ψιλοκομμένη
1 κόκκινο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
1 κλωναράκι φρέσκο εστραγκόν, μόνο τα φυλλαράκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο αυγό
1 χούφτα τριμμένη φρυγανιά
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
400γρ. μοσχαρίσιο κιμά
Αλάτι/πιπέρι
Για την σαλάτα:
2 μεγάλες ντομάτες, χοντροκομμένες
4 μεγάλα αγγουράκια τουρσί, χοντροκομμένα
2 φλιτζάνια μαρούλι χοντροκομμένο με το χέρι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 κουταλιές της σούπας ξύδι από το τουρσί
Αλάτι
4 ψωμάκια τσιαπάτα, χαραγμένα για σάντουιτς.

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια μέσα σε μία λεκάνη και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.
Πλάθουμε 4 μπιφτέκια τα οποία τοποθετούμε σε μία καθαρή επίπεδη πιατέλα ή δίσκο. Τοποθετούμε τα μπιφτέκια στο καταψύκτη και τα αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον μία ώρα πριν να τα ψήσουμε.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε την σαλάτα. Βάζουμε σε μία σαλατιέρα τις ντομάτες , τα αγγουράκια τουρσί, το μαρούλι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε τα υλικά και τοποθετούμε την σαλάτα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα μπιφτέκια.
Βάζουμε ένα τηγάνι γκριλ πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφού ζεσταθεί αρκετά ρίχνουμε μέσα 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Αφού ζεσταθεί το ελαιόλαδο χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα μπιφτέκια τα οποία ψήνουμε ανάλογα με τα γούστα μας (10 λεπτά για καλοψημένα) γυρίζοντας τα τακτικά.
Αφού ψηθούν τα μπιφτέκια τα αφαιρούμε από το τηγάνι και κρατάμε το τηγάνι πάνω στην φωτιά. Ψήνουμε ελαφρώς στο τηγάνι τα ψωμάκια βάζοντας τα πρώτα με το άνοιγμα προς τα κάτω για να απορροφήσουν την γεύση από το τηγάνι.
Βάζουμε ένα μπιφτέκι σε κάθε ψωμάκι και μοιράζουμε την σαλάτα σε τέσσερα μέρη. Σερβίρουμε τα μπιφτέκια όσο είναι ακόμη ζεστά.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Κολοκυθόπιτα αλμυρή!

Υλικά :

1 μέτρια Κολοκύθα (για πίτα)
200 ml γάλα
3 αυγά
250 γραμμάρια φέτα
10 με 15 γραμμάρια ρύζι
3 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Λίγο βούτυρο
1 κουτάλι αλάτι
Φύλλα κρούστας ή χειροποίητα

Εκτέλεση :

Κόβουμε την κολοκύθα, αφαιρούμε τη φλούδα και τους κολοκυθόσπορους και τρίβουμε την ψίχα στον τρίφτη.
Τρίβουμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια, με πιρούνι, ή την ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα με τα αυγά, ρίχνουμε το αλάτι, τη φέτα, το λάδι, το ρύζι και στο τέλος την τριμμένη κολοκύθα. Αφού ανακατέψουμε καλά, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το βούτυρο.
Το μείγμα είναι έτοιμο.
Σε λαδωμένο ταψί Ν 38 ΜΕ 432στρώνουμε τα φύλλα (4 έτοιμα ή 2 χειροποίητα) και ρίχνουμε το μείγμα ομοιόμορφα, να μην συγκεντρωθεί σε ένα σημείο το παχύρρευστο και σε άλλο το ρευστό.
Στη συνέχεια, στρώνουμε πάνω από το μείγμα ένα φύλλο, λαδώνουμε και γυρνάμε τα περισσεύματα από όλα τα φύλλα πάνω του.
Τέλος καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, ρίχνουμε πάνω τους λίγο βούτυρο και λίγο λάδι.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με ;190 βαθμους για περιπου 60 λεπτά.
Αν καλύπτουμε προς το τέλος του ψησίματος το ταψί με
Για να μην μας αρπάξει από επάνω βάζουμε εάν χρειαστεί αλουμινόχαρτο.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!