Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Χοχλιοί με ξινόχοντρο!


Υλικά -1 κιλό χοχλιούς -1 ποτήρι ελαιόλαδο -1/2 κιλό ξινόχοντρο(τραχάνα) -1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο -5 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες -αλάτι –πιπέρι Προετοιμασία Βάζουμε τους χοχλιούς σε μία λεκάνη με νερό και τους αφήνουμε μέσα μέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους, τους ξεχωρίζουμε εάν έχουν κολλήσει μεταξύ τους. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και μόλις βράσει τους ρίχνουμε μέσα και τους αφήνουμε για δέκα λεπτά. Κατόπιν, πετάμε το νερό και τους καθαρίζουμε καλά. Πετάμε όσους δεν έχουν βγάλει το κεφάλι τους έξω και ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό.Τσιγαρίζουμε το λάδι με το κρεμμύδι και τους ρίχνουμε μέσα τσιγαρίζοντας πάλι.Έπειτα ρίχνουμε την ντομάτα,αλάτι πιπέρι και 1 ποτήρι ζεστό νερό και τους αφήνουμε να σιγοψηθούν περίπου 20 λεπτά.Κατόπιν προσθέτουμε 6 ποτήρια ζεστό νερό και όταν βράσει ρίχνουμε τον ξινόχοντρο.Το ανακατεύουμε σταδιακά για να μην τσικνώσει μέχρι να τραβήξει τα πολλά υγρά περίπου κανένα 10 λεπτο.Το κατεβάζουμε από την φωτιά και σερβίρουμε ζεστό.

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Κολοκοτές




            Υλικά:
            1 μικρή σύκλα κολοκύθι (το κόβουμε σε κύβους από το βράδυ)
            2 ποτήρια πουργούρι
            λίγο αλάτι
            κανέλλα - πιπέρι - αρτισιά
            λίγο λάδι
            λίγο φυστικέλαιο

            Εκτέλεση:
            Το πουργούρι το φουσκώνουμε και το στραγγίζουμε, μισό ποτήρι ζάχαρη την άλλη
            μέρα το πρωί.

            Υλικά για το φύλλο:
            1½ κιλό αλεύρι χωριάτικο
            1½ ποτήρι γάλα
            λάδι - αλάτι
από τη Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του http://delfinaki-sunset.blogspot.com/
Την συνταγή την έχει από  Μητέρα της.

Οι κολοκοτές είναι οι παραδοσιακές Κυπριακές νηστίσιμες κολοκυθόπιτες.

nikolaos



Καλαμάρι με πλιγούρι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

500γρ. καλαμαράκια μικρά
1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο
2 ντομάτες μεγάλες, τριμμένες
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 καρότα τριμμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι ούζο
λίγο αλάτι
1/3 της κούπας ελαιόλαδο
1 κούπα πλιγούρι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε τα καλαμαράκια με το ελαιόλαδο, το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, και το σκόρδο. Μετά από 2-3 λεπτά σβήνουμε το φαγητό με το ούζο.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά (άνηθο, μαιντανό, καρρότα), την ντομάτα και το πλιγούρι. Ανακατεύουμε καλά, βάζουμε και το αλάτι και προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό.
Σιγοβράζουμε το φαγητό μας για 30 λεπτά ή μέχρι να πιεί τα υγρά του και να μαλακώσει το πλιγούρι.
Σερβίρετε όσο το φαγητό σας είναι ακόμη ζεστό. Καλή Όρεξη!
Σημ.: Ευχαριστούμε το Εστιατόριο Μαρίνος Αρχαία Κόρινθος για αυτή την πολύ ωραία συνταγή.

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Κοτόπουλο στο φούρνο με κρούστα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

4 φιλέτα κοτόπουλο, χωρίς κόκαλο και πέτσα
1 φλιτζάνι τριμμένη γαλέτα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Χυμό από 1 μεγάλο και ζουμερό πορτοκάλι
2 κουταλιές της σούπας πολύ ψιλοκομμένο δυόσμο
1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση:


Βάζουμε τα φιλέτα κοτόπουλου σε ένα μεγάλο μπολ. Βάζουμε στο μπολ με το κοτόπουλο το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι, το δυόσμο, την πάπρικα και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέσα στο μπολ και φροντίζουμε να καλυφθεί το κοτόπουλο με τα αρωματικά. Σκεπάζουμε το μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
Βάζουμε σε ένα καθερό μπολ τη τριμμένη γαλέτα και πανάρουμε με αυτή το μαριναρισμένο κοτόπουλο μας. Αφού πανάρουμε καλά τα φιλέτα μας τα αραδιάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψάκι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180οC.
Ψήνουμε το κοτοπουλο στο φουρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η κρούστα και να είναι καλά ψημένο αλλά και ζουμερό εσωτερικά το κοτόπουλο.
Σερβίρετε απευθείας από το φούρνο με βρασμένα λαχανικά και ρύζι. Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Τυροπιτάκια κουρού...εύκολα και γρήγορα...

Μια απλή, εύκολη και κυρίως γρήγορη συνταγή είναι και η παρακάτω..Νόστιμο όμως το αποτέλεσμα...Ανάρπαστα γίνονται...Πριν λίγες μέρες λοιπόν,όταν μου έφεραν ένα κομμάτι χλωρό τυρί φέτα που κινδύνευε να χαλάσει(δεν έχει  ψηθεί με το αλάτι)το αξιοποίησα φτιάχνοντας τυροπιτάκια κουρού..... 

Για συνέχεια κάνετε κλικ Εδώ           

 

Πατατάκια σπιτικά!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για ένα 3-4 άτομα

Υλικά:

4 μεγάλες πατάτες
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
Αλάτι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις πατάτες μας από την φλούδα και τις βάζουμε για μισή ώρα μέσα σε ένα μπολ γεμάτο νερό.
Βάζουμε αρκετό σπορέλαιο για βαθύ τηγάνισμα σε μία κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε το λάδι να ζεσταθεί
αρκετά.
Εντωμεταξύ κόβουμε τις πατάτες μας σε πολύ λεπτές φέτες χρησιμοποιώντας κατά προτίμηση ένα ντόμινο ή κάτι αντίστοιχο. Αν δεν έχετε κάποιο εργαλείο κουζίνας κατάλληλο για αυτή τη δουλειά χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο μαχαίρι το οποίο είναι καλά ακονισμένο.
Βάζουμε λίγες-λίγες τις φέτες πατάτας μέσα στην κατσαρόλα και τηγανίζουμε για 3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα πατατακια μας. Βγάζουμε τα πατατακια μας από τη κατσαρόλα με μία τρυπητή κουτάλα και τα αραδιάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν. Αλατίζουμε τα πατατακια και τα αφηνουμε να κρυώσουν εντελώς (περίπου 30 λεπτά) πάνω στο χαρτί.
Σερβίρετε τα πατατακια σας με μπιφτεκια και συνοδευστε με μια παγωμένη μπυρα. Καλή Όρεξη!

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Φασολάδα Ελληνική!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

4 γεμάτες χούφτες φασόλια ξερά
1 κύβο ζωμό λαχανικών
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο καρότο σε φέτες
1 μεγάλη πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
1 κονσέρβα τριμμένη ντομάτα, περασμένη σε μπλέντερ για να πολτοποιηθεί εντελώς
1 μέτριο ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο, χοντροκομμένο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε φέτες
Αλάτι/ φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα φασόλια μέσα σε μία χύτρα ταχύτητας με άφθονο νερό και τα αφήνουμε να κοχλάσουν για 10 λεπτά περίπου πάνω σε μέτρια φωτιά. Ξαφρίζουμε πρώτα όπως είναι μέσα στην χύτρα τα φασόλια και μετά τα στραγγίζουμε αλλά τα κρατάμε πάντα μέσα στην χύτρα. Βάζουμε αρκετό φρέσκο κρύο νερό μέσα στην χύτρα έτσι ώστε να καλύψει τα φασόλια κατά 3-4 δάκτυλα.
Προσθέτουμε στην χύτρα τα υπόλοιπα υλικά (ζωμό λαχανικών, ελαιόλαδο, πατάτα, ντομάτα, κρεμμύδι, κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι) στην χύτρα και την σφραγίζουμε ερμητικά. Βάζουμε την χύτρα μας πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήνουμε την φασολαδα μας συμφωνά με τις οδηγίες του κατασκευαστή για λαχανικά. Συνήθως παίρνει περίπου 3-7 λεπτά ανάλογα με την χωρητικότητα της χύτρας.
Αφού περάσει ο αναγκαίος χρόνος κατεβάζουμε την χύτρα από την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να μπορεί να ανοίξει με ασφάλεια.
Ανοίγουμε την χύτρα και την επαναφέρουμε πάνω σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε να βράσει η φασολάδα μέχρι να δέσει η σάλτσα και να χυλώσει (περίπου 15-20 λεπτά).
Κατεβάζουμε την φασολαδα από την φωτιά και την αφήνουμε να σταθεί 30-25 λεπτά πριν την σερβίρουμε.
Σερβίρετε με φρέσκο ψωμί, μαύρες ελιές και κρεμμυδι ξερό. Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Γλυκό Πορτοκάλι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για ένα μεγάλο βαζάκι

Υλικά:

4 πορτοκάλια χονδρόφλουδα (Μέρλιν ή Γιάφας)
1κιλό και 280γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
3 χαρτάκια βανίλιας

Εκτέλεση:

Ξύνουμε τη φλούδα των πορτοκαλιών με ψιλό τρίφτη, τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε να βράσουν ολόκληρα σε μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό. Τα βράζουμε τόσο ώστε να μαλακώσουν καλά
(περίπου 1 1/2- 2 ώρες). Κατόπιν τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό για 8-10 ώρες, αλλάζοντας το κάθε 2 ώρες.
Μόλις περάσει ο αναγκαίος χρόνος παίρνουμε ένα-ένα πορτοκάλι και το κόβουμε σε τέσσερα ίσα μέρη. Το κάθε μέρος το κόβουμε κατά μήκος σε 2 ισομερή φέτες.
Με κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε όσο μπορούμε τις περιττές πέτσες και τοποθετούμε τα βρασμένα πορτοκάλια μας σε μια σχάρα με την ψίχα προς τα πάνω.
Κάτω από την σχάρα βάζουμε ένα ταψάκι για να μαζεύει τα υγρά και πασπαλίζουμε τις φέτες πορτοκαλιού με ζάχαρη. Αφήνουμε τα πορτοκάλια να σταθούν 4-5 ώρες ή ακόμα καλύτερα κατά την διάρκεια όλης της νύκτας.
Στη συνέχεια τα βάζουμε σε καθαρή κατσαρόλα τη ζάχαρη και τη βρέχουμε με το υγρό που έχουμε μαζέψει στο ταψάκι που τοποθετήσαμε κάτω από τα πορτοκάλια μας. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά να βράσει μέχρι να γίνει ένα πυκνό σιρόπι.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφού κρυώσει το συρόπι τοποθετούμε μέσα τα πορτοκάλια. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στην εστία και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει το γλυκό. Εντωμεταξύ ξαφρίζουμε το γλυκό, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφού πάρει 1-2 βράσεις κατεβάζουμε και προσθέτουμε τις βανίλιες και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά το γλυκό μας και το βάζουμε σε ένα βαζάκι το οποίο αποστειρώσαμε από προηγούμενος. Όπως και τα υπόλοιπα γλυκα του κουταλιου μπορούμε να διατηρήσουμε γλυκο πορτοκαλι μας για ένα ολόκληρο χρόνο σε χώρο με σταθερή θερμοκρασία δωματίου.
 Απολαύστε!

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Τυρόπιτα σε ρολό!


             Υλικά για τη ζύμη:
            4 ποτήρια αλεύρι
            1 ποτήρι βούτυρο φυτικό
            2 αυγά
            2 κουταλάκια Β.Ρ.
            1 γιαούρτι μικρό
            λίγο αλάτι
            1 κουταλιά ζάχαρη


            Εκτέλεση:
            Ρυζιάζουμε το αλεύρι με το βούτυρο, ανοίγουμε ένα λακάκι στη μέση και βάζουμε
            μέσα τα αυγά, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το Β.Ρ. και το αλάτι. Πλάθουμε μια ζύμη
            μαλακή, ανοίγουμε σε φύλλο και βάζουμε τη γέμιση στο μέσο. Το διπλώνουμε από
            πάνω και το κάνουμε σαν ρολό, του βάζουμε λίγο σισάμι και το αλείφουμε με αυγό
            κτυπημένο. Το βάζουμε σε ταψί, βουτυρώνουμε, ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45
            λεπτά και το σερβίρουμε ζεστό.

            Υλικά για τη γέμιση:
            2 ποτήρια χαλλούμι
            1 ποτήρι κασκαβάλι
            1 κομμάτι μυζήθρα
            1 κομμάτι φέτα 250γρ.
            5-6 αυγά
            λίγο μέχλεπι λιωμένο
            λίγος δυόσμος
            2 κουταλάκια Β.Ρ.
            3 φέτες ζαμπόν κομμένο σε μικρά τετραγωνάκια

            Εκτέλεση:
            Τρίβουμε τα τυριά και τα χαλλούμια και προσθέτουμε τα αυγά ολόκληρα. Προσθέ-
            τουμε επίσης το Β.Ρ., την αναρή και τη φέτα. Τα λιώνουμε με τα χέρια μας, προσθέ-
            τουμε το δυόσμο και το ζαμπόν κομμένο σε μικρά τετραγωνάκια. Με τη ζύμη αυτή
            κάνουμε τρία ρολά.

από τη Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του http://delfinaki-sunset.blogspot.com/
Την συνταγή την έχει από  Μητέρα της.