Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Λαβράκι στο φούρνο με άρωμα λεμόνι.



Συνταγή για 2 άτομα


Υλικά:

1 λαβράκι (περίπου 400-500γρ.)

1 λεμόνι κομμένο σε χοντρές φέτες

1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρές φέτες

1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε χοντρές φέτες

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Χυμός από ένα λεμόνι

1 κουταλιά της σούπας ρίγανη

1 κουταλάκι του γλυκού, ψιλοκομμένο τζίντζερ

1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.



Προετοιμασία:

Βάζουμε σε ένα μπολ το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, την ρίγανη, το τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα να μαριναριστούν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180oC.

Πλένουμε καλά το ψάρι και το τοποθετούμε σε ένα αρκετά μεγάλο πυρίμαχο ταψί. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα κρεμμύδια, τις φέτες λεμονιού, και το μείγμα του ελαιόλαδου και λεμονιού. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και περιχύνουμε με αυτά το ψάρι στο ταψί. Αραδιάζουμε τις φέτες ντομάτας πάνω από το ψάρι και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε το λαβράκι στο φούρνο για 25-30 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.

Σερβίρετε το ψάρι κατευθείαν από τον φούρνο με πατάτες τζάκετ και λαχανικά στον ατμό.

Καλή Όρεξη!

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Κέικ σοκολάτας με ξηρούς καρπούς και μπισκότα του Jamie Oliver



Συνταγές για 8-10 άτομα

Υλικά:

200γρ μπισκότα digestive

120gr καρύδια (κατά προτίμηση πέκαν), χοντροκομμένα

120gr φιστίκια αιγίνης (χαλεπιανά), αποφλοιωμένα

10 κόκκινα κεράσια, γλασαρισμένα ζαχαροπλαστικής

2 έτοιμες φωλιές μαρέγκας (κανονικό μέγεθος), σπασμένες στο χέρι

140gr ανάλατο βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας έτοιμο σιρόπι (golden syrup), ή μέλι

200γρ καλής ποιότητας σοκολάτα κουβερτούρα (70%), σπασμένη σε κομμάτια

Προετοιμασία:

Σπάστε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια απευθείας σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τα πεκάν, τα φιστίκια και τα κεράσια. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί στο μπολ.

Ετοιμάστε ένα μπεν μαρί τοποθετόντας ένα πυρίμαχο μπόλ πάνω από μία κατσαρόλα με νερο που κοχλάζει σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής μέχρι το βούτυρο και η σοκολάτα να λιώσουν εντελώς.

Προσθέστε το μείγμα της λιωμένης σοκολάτας στο μπολ με τα μπισκότα και τους ξηρούς καρπούς. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί.

Τοποθετήστε σε ένα βαθύ ταψάκι (20 x 30) πλαστική μεμβράνη αφήνοντας αρκετή να εξέχει των άκρων του δοχείου. Η μεμβράνη είναι σημαντική διότι θα σας βοηθήσει να το ξεφορμάρετε πιο εύκολα. Γεμίστε την φόρμα με το μείγμα σοκολάτας και πιέστε να απλώσει σε όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα. Διπλώνουμε την μεμβράνη πάνω από το κέικ για να καλυφθεί εντελώς το μείγμα μας.

Τοποθετούμε το κέικ μας στο ψυγείο για 2-3 ώρες για να σφίξει πριν το σερβίρουμε. Αναποδογυρίστε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος και κόψτε σε μερίδες/φέτες.

Σερβίρετε κέικ σοκολάτας σας κρύο με τον καφέ ή το τσάι σας. Απολαύστε!

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Λινγκουίνι με γαρίδες σε μεθυσμένη σάλτσα



Συνταγεσ για 4 άτομα


Υλικά:

500γρ λινγκουίνι, ζυμαρικά

16-18 γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες από το κέλυφος και το εντεράκι

1/2 φλιτζάνι, λευκό ημίξηρο κρασί

1 κουταλάκι του γλυκού πάστα ντομάτας

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροκομμένο

1 πράσινη γλυκιά πιπεριά, ψιλοκομμένη

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ανάλατο

1/2 φλιτζάνι φρέσκα κρέμα

1/3 φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα

Αλάτι/Πιπέρι

Φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα

Προετοιμασία:

Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία για αλ τέντε. Στραγγίστε τα λινγκουίνι και τοποθετήστε κάτω από τρεχούμενο νερό για να κρυώσουν και να σταματήσει η διαδικασία ψησίματος. Επαναφέρουμε τα μακαρόνια στη κατσαρόλα που τα ετοιμάσαμε, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη την κατσαρόλα, μακριά από την φωτιά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο να λιώσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για ένα λεπτό.

Προσθέτουμε τις γαρίδες και την γλυκιά πιπεριά και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για ακόμα 2 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το κρασί, την ντοματόπαστα, αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν το αλκοόλ εξατμηστεί κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε για 3-4 λεπτά στην άκρη. Προσθέτουμε την φρέσκα κρέμα και ανακατεύουμε καλά. Επαναφέρουμε στην φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει.

Προσθέτουμε στο τηγάνι το τριμμένο τυρί και τα λινγκουίνι. Ανακατεύουμε τα υλικά όλα μαζί να ενωθούν και αφήνουμε να ζεσταθούν τα μακαρόνια.

Σερβίρετε τα μακαρόνια σας ζεστά γαρνιρισμένα με το φρέσκο μαϊντανό. Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Λεμονάτο Κοτόπουλο Σουβλάκι



Συνταγες για 4 άτομα

Υλικά:

2 ολόκληρα στήθη κοτόπουλου, χωρίς κόκαλο και πέτσα

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Χυμός από ένα μεγάλο λεμόνι (ή 2 μικρά)

1/2 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαντζουράνα

1/3 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Προετοιμασία:

Πλένουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε στραγγιστήρι για λίγα λεπτά. Κόβουμε το κοτόπουλο σε λωρίδες και το τοποθετούμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, την μαντζουράνα, το πιπέρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε τα υλικά όλα μαζί και σκεπάζουμε. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

Περνάμε το κοτόπουλο σε σουβλάκια (μια λωρίδα σε κάθε σουβλάκι). Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι γκριλ σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια.

Ψήνουμε το κοτόπουλο 3-4 λεπτά κάθε πλευρά ή ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Σερβίρετε με το κοτόπουλο με ρύζι και σαλάτα. Καλή Όρεξη!

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Μπριζόλες με λαδορίγανη στα κάρβουνα


Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

4 χοντροκομμένες χοιρινές μπριζόλες με κόκαλο

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

1.5 κουταλιά της σούπας ρίγανη

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Προετοιμασία:

Βάζουμε σε ένα μπολ, το οποίο διαθέτει πώμα, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε τα υλικά στο μπολ και κλείνουμε με το πώμα για να κρατήσουμε τα αρώματα μέσα και να αρωματιστεί το ελαιόλαδο.

Ετοιμάζουμε τα κάρβουνα για να έχουν μέτρια φωτιά. Τοποθετούμε τις μπριζόλες σε σχάρα όχι πολύ κοντά στα κάρβουνα. Αφήνουμε να θωρακιστεί το κρέας εξωτερικά (2-3 λεπτά) και γυρίζουμε. Αλείφουμε το κρέας με την λαδορίγανι και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλη την ποσότητα του ελαιολάδου. Λίγο πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος αλατίζουμε το κρέας. Ψήνουμε σύμφωνα με τις δικές μας προτιμήσεις.

Σερβίρετε τις μπριζόλες ζεστές με πίτα και σαλάτα. Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Λουκουμάδες.



Συνταγές για 8-10 άτομα

Υλικά
Για την ζύμη:
1 κιλό αλεύρι (χωριάτικο)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
4 ποτήρια νερό χλιαρό
Λάδι για τηγάνισμα

Για το σιρόπι:
4 ποτήρια νερό
4 ποτήρια ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα αλεσμένη
4-5 σταγόνες λεμόνι
2 ξύλα κανέλας
3 κουταλιές ανθόνερο

Προετοιμασία:
Τοποθετήστε τα όλα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και αφήστε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετήστε το αλεύρι και προσθέστε την μαγιά. Ανακατέψτε και προσθέστε το νερό. Ανακατέψτε καλά να σχηματιστεί μία νερουλή ζύμη. Σκεπάστε το μπολ και αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου για 45 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βάζουμε αρκετό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι για βαθύ τηγάνισμα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Παίρνουμε ζύμη στην παλάμη και πιέζουμε και κόβουμε με το κουτάλι μικρή μπάλα ζύμης και την ρίχνουμε στο ζεστό λάδι. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να γεμίσει το τηγάνι. Ανακατέψτε τους λουκουμάδες μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν.
Αφαιρέστε τους λουκουμάδες από το τηγάνι και τοποθετήστε σε στραγγιστήρι για να φύγουν τα περιττά λάδια. Μεταφερτέ τους λουκουμάδες μέσα στο σιρόπι και ανακατέψτε μέχρι να σιροπιαστούν καλά. Αφαιρέστε από το σιρόπι και τοποθετήστε σε καθαρό μπολ.
Σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστοί. Απολαύστε!

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ρυζόγαλο



Συνταγές για 6 άτομα

Υλικά
4 φλιτζάνια γάλα
1 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζάνια ρύζι γλασέ
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φακελάκι βανίλια
2 κουταλάκια του γλυκού κορν-φλαουρ.
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
κανέλα

Προετοιμασία:
Βάζουμε το ρύζι με το νερό και το αλάτι σε μία μέτρια κατσαρόλα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Λίγο πριν απορροφήσει όλο το νερό κατεβάζουμε από την φωτιά.
Εν τω μεταξύ σε μία άλλη μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3.5 φλιτζάνια γάλα με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Μόλις ζεσταθεί το γάλα το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι και επαναφέρουμε στην φωτιά. Αφήστε να βράσουν για 10-15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Τοποθετούμε το υπόλοιπο γάλα σε ένα μικρό μπολ και διαλύουμε μέσα το κορν φλαουρ, το μοσχοκάρυδο και την βανίλια. Ρίχνουμε το γάλα με το κορν φλαουρ στην κατσαρόλα με το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει το ρυζόγαλο. Κατεβάζουμε από την φωτιά και μοιράζουμε σε μπολάκια. Πασπαλίζουμε το ρυζόγαλο από πάνω με κανέλα.
Σερβίρετε το ρυζόγαλο σας ζεστό ή παγωμένο. Απολαύστε!

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Σουηδικά Κεφτεδάκια


Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:
400γρ. άπαχο χοιρινό κιμά
1 αυγό, χτυπημένο
1 μικρό κρεμμύδι, περασμένο στον τρίφτη
4 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
400ml ζεστό βοδινό ζωμό (από 1 κύβο ζωμό βοδινό)

Προετοιμασία:
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τον κιμά με το αυγό, το κρεμμύδι, την φρυγανιά, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώστε το μείγμα με το χέρι και σχηματίστε μικρά κεφτεδάκια περίπου σε μέγεθος καρυδιών (γύρω στα 25 κεφτεδάκια).
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίζουμε τους κεφτέδες σε μέτρια φωτιά. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία δόσεις για να τηγανιστούν όλα τα κεφτεδάκια.
Αφαιρέστε τα κεφτεδάκια από το τηγάνι και τοποθετήστε σε ένα πιάτο στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι που τηγανίσαμε τα κεφτεδάκια λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τον ζεστό ζωμό ανακατεύοντας συνέχεια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Όταν δέσει η σάλτσα επαναφέρουμε στο τηγάνι τους κεφτέδες και ανακατεύουμε να καλυφθούν με την σάλτσα. Αφήνουμε να ζεσταθούν καλά και να πάρουν τα αρώματα της σάλτσας.
Σερβίρετε τα σουηδικά κεφτεδάκια με μαρμελάδα cranberry και πουρέ πατάτας.

Καλή Όρεξη!!!


από: http://xs-recipes.com

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Τούρτα με δύο σοκολάτες της Μαρίας.



Την Παρασκευή που μας πέρασε, είχα γενέθλια, κι είπα να πρωτοτυπήσω να φτιάξω μια τούρτα και για μένα.
Συνήθως φτιάχνω για όλους τους άλλους και στα δικά μου γενέθλια βαριέμαι να φτιάξω.
Φέτος έφτιαξα μια τούρτα με τα υλικά που μου αρέσουν πιο πολύ, διάλεξα το παντεσπάνι που μου αρέσει, το οποίο έχει φουντούκια και χρησιμοποίησα δύο κρέμες με σοκολάτα, η μια μαύρη και η άλλη λευκή. Αυτή η τούρτα για μένα αποτελεί έναν ακαταμάχητο πειρασμό, είναι πολύ εθιστική, λόγω της σοκολάτας βλέπετε, δεν μπορείς να φας ένα κομμάτι μόνο!!.

Υλικά για το παντεσπάνι
4 αυγά
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. φουντούκια
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 1/2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση
Πολτοποιούμε τα φουντούκια στο multi.
Χτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά να αφρατέψουν, προσθέτουμε σιγά σιγά τα φουντούκια και το αλεύρι με το μπέικιν ανακατεύοντας.

Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο και το αδειάζουμε σε ταψάκια 24 εκ. , τα οποία τα έχουμε καλύψει με βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 15 λεπτά περίπου.
Για να το φτιάξετε με το Thermomix δείτε εδώ

Υλικά για την μαύρη κρέμα
100 γραμμάρια γάλα
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
3 κρόκους αυγών
40 γραμμάρια ζάχαρη
125 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα






Ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια.Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει το μείγμα ενιαίο.

Ζεματίζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, κτυπώντας τα καλά πάνω σε μπεν μαρί.Ρίχνουμε το μείγμα της σοκολάτας στους κρόκους. Ανακατεύουμε καλά πάνω στο μπεν μαρί μέχρι να πήξει λίγο.
Αφήνουμε στο ψυγείο λίγο, πριν την χρησιμοποιήσουμε.
Στο Thermomix την φτιάχνουμε ως εξής:
Ρίχνουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια στον κάδο και γυρίζουμε την ταχύτητα στο 10 μέχρι να αλεστεί.
Προσθέτουμε στον κάδο και τα υπόλοιπα υλικά και ρυθμίζουμε 4 λεπτά, στους 70 βαθμούς, ταχύτητα 3.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει.


Υλικά για την άσπρη κρέμα ganache
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα άσπρη
200 γρ. κρέμα γάλακτος

Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος(να μην βράσει) και ρίχνουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει απαλή κρέμα.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει στο ψυγείο πριν την χρησιμοποιήσουμε.


Και οι δύο κρέμες σοκολάτας, όταν τις χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να έχουν ροή, κοινώς να τρέχουν πάνω από το παντεσπάνι.
Γι' αυτό για να συναρμολογήσουμε την τούρτα, χρησιμοποιούμε τσέρκι ή φόρμα με αποσπώμενο τοίχωμα 24 εκατοστών (ίδιο μέγεθος με το παντεσπάνι).

Προσέχουμε επίσης να μην υπάρχουν σημεία στο παντεσπάνι, κατά την συναρμολόγηση, από τα οποία θα μπορούσε να διαφύγει η ρευστή μας κρέμα.
Γι' αυτό το λόγο, μπορούμε να ντύσουμε το τσέρκι μας στη βάση και γύρω-γύρω με αλουμινόχαρτο.

Βάζουμε το ένα παντεσπάνι στο τσέρκι, ραντίζουμε με λικέρ της αρεσκείας μας και ρίχνουμε την μαύρη κρέμα σοκολάτας.
Αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί κάπως η κρέμα και στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο, τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι και την άσπρη κρέμα.
Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο για να σταθεροποιηθούν οι κρέμες, στη συνέχεια αφαιρούμε το τσέρκι και διακοσμούμε με φλύδες σοκολάτας.

από: http://mariplateau.blogspot.com

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Γλύκο γιαούρτι με Ανανά.


Ένα ελαφρύ, δροσιστικό γλυκό που φτιάχνεται εύκολα - γρήγορα και τρώγεται ευχάριστα. Σερβίρεται πάντα κρύο.

Υλικά
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (400 γρ.)
1 κονσέρβα ανανά
Μισό πακέτο αλεσμένα μπισκότα digestive

Εκτέλεση
Ανακατεύω πολύ καλά το γιαούρτι και το ζαχαρούχο γάλα με το χέρι ή το μίξερ. Κόβω τον ανανά σε διάφορα κομμάτια και τα ενώνω με το μείγμα. Γεμίζω με την κουτάλα μπωλ από το μείγμα. Καλύπτω την επιφάνεια με το τριμμένο μπισκότο και τα βάζω στο ψυγείο να κρυώσουν.

από
: http://lopis-place.blogspot.com

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Τάρτα με φρούτα.


ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
300 γραμμάρια βούτυρο
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
1 αυγό
4-5 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
4 κούπες γάλα
3 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 βανίλιες
1 κούπα ψιλοκομμένα φρούτα κονσέρβας καλά στραγγισμένα

ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ,
βυσσινάκια, κερασάκια ή αμύγδαλα φιλέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να γίνει το μίγμα όλο σβολαράκια. Ρίχνουμε το αυγό και το νερό λίγο λίγο μέχρι να γίνει ομοιογενής η ζύμη.
Την κάνουμε μια μπάλα και τη βάζουμε στο ψυγείο τυλιγμένη για μισή ώρα. Την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο και την απλώνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα φροντίζοντας να καλύψουμε και τα πλάγια της φόρμας. Με πιρούνι την τρυπάμε σε όλη την επιφάνειά της και την ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.Την αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μπολ βάζουμε μια κούπα γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη βανίλια και μόλις κάψει αλλά να μην φουσκώσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το περιεχόμενο του μπολ. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις και ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Την καλύπτουμε με ζελατίνη μέχρι να χλιάνει.

Μόλις κρυώσει και η τάρτα στρώνουμε την κρέμα επάνω αφού έχουμε ανακατέψει μέσα τα ψιλοκομμένα φρούτα.
Την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά, την στολίζουμε με φρούτα και σαντιγύ.
Με τα ίδια υλικά μπορούμε να φτιάξουμε και μικρά ταρτάκια στις θήκες των μάφινς!


από: http://lilasteratessyntages.blogspot.com

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Φαρφάλλε στο σκόρδο και σάλτσα μπέϊκον


Συνταγή για 4


Συστατικά:
500g Φαρφάλλε (ζυμαρικά)
2-3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μπέικον
2 κουταλιές βούτυρο
1 / 2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 / 2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
(Επιπλέον παρμεζάνα για γαρνίρισμα)


Προετοιμασία:

Ετοιμάστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με πακέτο κατευθύνσεις για al dente. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά και τον τόπο κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος. Επιστροφή στο ταψί και περιχύνουμε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Ανακατεύετε και κρατήστε μακριά από πηγές θερμότητας.
Βάλτε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και το αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Μετά την πλήρη λιώσει προσθέτουμε το σκόρδο και τα σωτάρουμε για ένα λεπτό. Προσθέστε το μπέικον και εποχή με αλάτι και πιπέρι. Μόλις το μπέικον παίρνει μια goldish χρώμα αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήστε το για πέντε λεπτά.
Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε. Επιστρέψτε το τηγάνι στη θερμότητα ανακατεύοντας κατά διαστήματα για περίπου 8 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέτουμε τα μακαρόνια από την κατσαρόλα στο τηγάνι. Προσθέστε το 1 / 2 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα και ανακατέψτε απαλά. Αφήστε τα ζυμαρικά να ζεσταθεί και να λιώσει το τυρί.
Σερβίρετε ενώ ακόμα ζεστό γαρνιρισμένο με επιπλέον παρμεζάνα.

Απολαύστε το!!!

από http://xs-recipes.blogspot.com

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Αχιβαδούλες με τυρί


Υλικά:

250 γραμ. αχιβαδούλες (έχω προτίμηση στις πολύχρωμες ιταλικές, αλλά δεν είχα στο σπίτι) ή άλλου είδους πάστα
350 γραμ. γάλα εβαπορέ

1/2 φλιτζάνι πλήρες γάλα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο

2 αυγά, χτυπημένα

1 1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένο τυρί τσένταρ

1/2 κουτ. γλυκού άσπρο πιπέρι

1/4 φλυτζ. τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση:

Βράζουμε αρκετή ώρα πριν τα ζυμαρικά (σχεδόν al dente, αφού θα τα ψήσουμε κιόλας). Κρατάμε ένα φλυτζάνι από το νερό που βράσαμε την πάστα πριν αδειάσουμε την κατσαρόλα. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και αδειάστε τα σε μια κεραμική γάστρα. Προσθέστε το γάλα εβαπορέ, το πλήρες γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, τα αυγά, το πιπέρι και το 1 φλυτζάνι cheddar. Ανακατέψτε καλά κουνώντας το σκεύος. Αν τα υγρά δεν καλύπτουν τα ζυμαρικά, τότε προσθέστε το υγρό που φυλάξατε από το βράσιμο, ώστε να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος τους. Ρίξτε και το υπόλοιπο 1/2 φλυτζάνι cheddar με την παρμεζάνα. Βάζετε το σκεύος στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (εγώ έχω φούρνο φυσικού αερίου, οπότε δεν σας λέω θερμοκρασία για να μην σας μπερδέψω) για 2 1/2 ώρες. Το σερβίρετε ζεστό!

Επειδή, μου αρέσουν τα μανιτάρια, καμμιά φορά τα προσθέτω, επιπλέον.

Καλή επιτυχία!!!

από: http://shell-land.blogspot.com/2009/11/matriga_13.html

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Γλυκά τετράγωνα με κρέμα αμυγδάλου.


200 γρ.μαρμελάδα φράουλα

Για τη ζύμη:

200 γρ. μαργαρίνη soft
200 γρ.ζάχαρη
2 αυγά
600 γρ.αλεύρι
1 φακελάκι μπέϊκιν πάουντερ

Για την κρέμα αμυγδάλου:

200 γρ. μαργαρίνη
200 γρ.ζάχαρη ψιλή
2 αυγά
200 γρ.αμύγδαλα αλεσμένα
1 κούπα τσαγιού λάδι

Για την γαρνιτούρα:

200 γρ.αμύγδαλα φιλέ



Εκτέλεση

Ζύμη
Μέσα σε ένα δοχείο αναμιγνύουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να γίνουν κρέμα.
Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε να κτυπάμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και κτυπάμε ώστε να αποκτήσουμε
μια ομοιογενή ζύμη.
Πλάθουμε τη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί
και αλείφουμε στην επιφάνεια την μαρμελάδα.

Κρέμα αμυγδάλου
Μέσα σε ένα δοχείο αναμιγνύουμε καλά τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη,
προσθέτουμε τα αυγά, τα αμύγδαλα, το λάδι και αναμιγνύουμε καλά το σύνολο.
Πλάθουμε την κρέμα αμυγδάλου πάνω απο την μαρμελάδα και ισιώνουμε λίγο
με την πλάτη ενός κουταλιού.
Σκορπίζουμε στην επιφάνεια του γλυκού τα φιλέ αμύγδαλα και
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι να ροδίσει.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια
και το σερβίρουμε κρύο.

Καλή Επιτυχία!!!

από http://mariplateau.blogspot.com

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Στιφάδο Καλαμάρια


Συνταγή για 4-6


Συστατικά:
1 κιλό
καλαμάρια σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, κατά το ήμισυ
1,5 φλιτζάνια ψιλοκομμένες ντομάτες
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι μπουκοβο
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι


Προετοιμασία:

Θερμάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε μια μέτρια κατσαρόλα. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι αρωματική, περίπου 2 λεπτά. Αφαιρέστε το σκόρδο.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, λευκό κρασί, ξύδι, φύλλα δάφνης, το μπουκοβο, αλάτι και πιπέρι. Φέρεται το μείγμα να σιγοβράσει και μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει η σάλτσα να πήζει.
Προσθέστε το καλαμάρι και ανακατεύετε να συνδυάσουν. Φέρεται το μείγμα να βράσει και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμα.
Σερβίρετε αμέσως με ψωμί και το ελληνικό γιαούρτι.

Απολαύστε το
!!!

από http://xs-recipes.blogspot.com