Πέμπτη 30 Απριλίου 2009
Τετάρτη 29 Απριλίου 2009
Τρίτη 28 Απριλίου 2009
Αρνάκι Φρικασέ
Υλικά :
1 1/2 κιλό αρνάκι κομμένο σε μερίδες
5 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
2 μεγάλα μαρουλάκια
150 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
1 ματσάκι άνηθο
2 αυγά
3 λεμόνια
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση :
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το αρνάκι σε μερίδες το σκεπάζουμε με νερό και το βράζουμε καλά.
Καθαρίσουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μαρουλάκια τα πλένουμε πολύ καλά και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε και λίγο νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα βράζουμε λίγο.
Μετά χύνουμε το νερό από τη κατσαρόλα ψιλοκόβουμε τον άνηθο βάζουμε το βρασμένο κρέας μαζί με το ζωμό που το βράσαμε, το βούτυρο κι εάν δεν σκεπάστηκαν τα χορταρικά μας και το κρέας με το ζωμό συμπληρώνουμε νερό, τα βάζουμε στη φωτιά και τα βράζουμε έως ότου να τρώγονται τα χορταρικά.
Τα κατεβάζουμε κάνουμε αυγολέμονο με 1 ή με 2 αυγά τα 3 λεμόνια και ζωμό από το φαγητό μας και τα περιχύνουμε.
Σερβίρεται ζεστό καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου
Δευτέρα 27 Απριλίου 2009
Κυριακή 26 Απριλίου 2009
Σάββατο 25 Απριλίου 2009
Τα δυο μας blogs.
Μπορείτε να διαδώσετε σε φίλους και γνωστούς σας τα δυο μας blogs.
http://eisagios.blogspot.com/
http://geussis-nikolaos.blogspot.com/
ευχαριστω πολύ
nikolaos
Παρασκευή 24 Απριλίου 2009
Μπουγάτσα με κρέμα
Υλικά :
1 λίτρο γάλα
150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
200 γραμμάρια ζάχαρη
100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
3 έως 4 αυγά
1/2 φύλλα κρούστας ψιλά
ζάχαρη άχνη
κανέλα
Εκτέλεση :
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη, μόλις φουσκώσει το γάλα προσθέτουμε το σιμιγδάλι με τη βανίλια κι ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει σε κρέμα, τότε τη κατεβάζουμε προσθέτουμε τα αυγά την ανακατώνουμε καλά και την αφήνουμε.
Παίρνουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ λίγο μικρότερο από τα φύλλα μας και το βουτυρώνουμε καλά μετά στρώνουμε τα μισά φύλλα (κάθε φύλλο το βουτυρώνουμε καλά), μετά στρώνουμε τη κρέμα μας και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (και πάλι κάθε φύλλο το βουτυρώνουμε καλά) και στο τέλος γυρίζουμε τα φύλλα μέσα.
Την ψήνουμε στο φούρνο για 20 έως 25 λεπτά στους 180 βαθμούς (προσοχή να μην σας σκουρύνουν πολύ τα φύλλα σκεπαστέ με λαδόκολλα (η σβήστε το επάνω μέρος των αντιστάσεων του φούρνου) και να έχουν τα φύλλα μας κι από τις δυο μεριές το ίδιο χρώμα.
Σερβίρετε ζεστή και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Εάν μείνει σφίγγει και δεν τρώγετε ευχάριστα.
Πέμπτη 23 Απριλίου 2009
Τετάρτη 22 Απριλίου 2009
Τρίτη 21 Απριλίου 2009
Δευτέρα 20 Απριλίου 2009
Κυριακή 19 Απριλίου 2009
Σάββατο 18 Απριλίου 2009
Παρασκευή 17 Απριλίου 2009
Πέμπτη 16 Απριλίου 2009
Τετάρτη 15 Απριλίου 2009
Ευχές
Τρίτη 14 Απριλίου 2009
Μαγειρίτσα
Υλικά :
Την καρδία από το αρνάκι
200 γραμμάρια πλεμόνι
200 γραμμάρια έντερα
2 μαρούλια ψιλοκομμένα
3 ματσάκια κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι δυόσμο
100 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
150 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση :
Αφού γυρίσουμε τα έντερα μ΄ ένα μολύβι και τα πλύνουμε πάρα πολύ καλά τα βάζουμε σε μια σουπιέρα με ξύδι και τα αφήνουμε για περίπου μια ώρα, μετά τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε μαζί με το πλεμόνι και την καρδούλα (κι αυτά πλυμένα πολύ καλά) σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε.
Όταν βράσουν τα βάζουμε σ΄ένα τρυπητό να στραγγίσουν και μετά με ένα ψαλίδι τα κόβουμε όλα σε μικρά κομματάκια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα ψιλοκομμένα μαρούλια, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον δυόσμο ψιλοκομμένους, το βούτυρο, αλάτι και λίγο πιπέρι και τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε καλά.
Όταν βράσουν και πρέπει να ρίξουμε το ρύζι βλέπουμε εάν θέλει νερό και συμπληρώνουμε.
Εάν τη θέλουμε σούπα βάζουμε λίγο περισσότερο νερό και λίγο λιγότερο ρύζι.
Όταν την κατεβάσουμε από την φωτιά την αφήνουμε για 10 λεπτά, κάνουμε αυγολέμονο με 1 ή με 2 αυγά με 3 λεμόνια και ζωμό από το φαγητό μας και τη περιχύνουμε και μετά την σκεπάζουμε για λίγο.
Στην πατρίδα μου την Ρούμελη εάν τη φάμε μετά από νηστεία 50 ημερών σε σούπα μπορεί να μας πειράξει γι΄ αυτό την κάνουμε αρκετά πηκτή και προσθέτουμε από πάνω γιαούρτι πρόβιο παχύ, έτσι αποφεύγουμε να έχουμε προβλήματα.
Καλό κι Ευλογημένο Πάσχα
Χριστός Ανέστη
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.
Δευτέρα 13 Απριλίου 2009
Κυριακή 12 Απριλίου 2009
Σάββατο 11 Απριλίου 2009
Παρασκευή 10 Απριλίου 2009
Αρνάκι ή Κατσικάκι στη σούβλα
Υλικά :
Ένα αρνάκι ή κατσικάκι (εάν είναι από 12εως 14 κιλά είναι ότι το καλύτερο)
Την σκέπη(ξυγκιά)από το αρνάκι ή το κατσικάκι
Αλάτι και πιπέρι
Ετοιμασία :
Καθαρίζουμε το αρνάκι ή το κατσικάκι από αίματα εάν έχει (στο κεφάλι του)κι ότι άλλο πρέπει να πετάξουμε (προσοχή να μην το πλύνετε)
Σε πολλά μέρη της Ελλάδος (όπως στην πατρίδα μου τη Ρούμελη στο σφαγείο κολλούν την σκέπη(ξυγκιά)επάνω στο αρνάκι ή το κατσικάκι (σαν να φορά μια κάπα, απλά τότε εμείς πρέπει να τη ράψουμε στις άκρες με μια σακοράφα, για να μην πέσει όταν το ψήνουμε, εάν δεν την έχουν βάλει επάνω στο ζώο και τη έχουν απλά περάσει επάνω του σε μια τρύπα για να στέκετε, πρέπει να την πάρουμε κι εάν είναι παγωμένη να την ζεστάνουμε λίγο σε ατμό και να την κολλήσουμε όπως προανέφερα την βάζουν στο σφαγείο και μετά καλό ράψιμο.
Το σουβλίζουμε το δένουμε πολύ καλά στα πίσω πόδια, στην κοιλία, στα πλευρά, στα μπροστινά πόδια και στο λαιμό,(να ξέρετε ότι το αρνάκι ή το κατσικάκι πρέπει να γίνει ένα με τη σούβλα, γι΄αυτό πάρα πολύ καλό δέσιμο).
Το αλατοπιπερώνουμε όσο θέλει ο καθένας μας και ράβουμε την κοιλιά του ζώου.
Ανάβουμε την φωτιά (η καλλίτερη φωτιά γίνετε από κληματσίδες «8 δέματα θέλει», από ξύλα ή από κάρβουνα.
Όταν ανάψει και γίνουν ανάμενα κάρβουνα την βρέχουμε με νερό (από έξω είναι μαύρο σβηστό κι από μέσα αναμμένο).
Απλώνουμε τα κάρβουνα φτιάχνοντας ένα παραλληλόγραμμο που το μήκος του να είναι το ίδιο με το μήκος του ζώου, το ζώο δεν το βάζουμε από πάνω αλλά από διπλά (απόσταση από τη φωτιά από 25 έως 35 εκατοστά)και το γυρίζουμε πάρα πολύ αργά η πύρα της φωτιάς να φτάνει έως τη σούβλα.
Προσοχή να μην αφήνετε τη φωτιά να σταχτώσει τα κάρβουνα τα σβήνουμε μα νερό (χρησιμοποιούμε ένα μπουκάλι ψεκασμού)
Συνεχίζουμε το γύρισμα αργά αργά και το σβήσιμο της φωτιάς (εάν φυσά αεράκι από τη μεριά που έρχεται βάλτε κάτι(μια λαμαρίνα ή ότι έχετε) γιατί θα μείνετε από φωτιά, μετά από δυο με δυόμισι ώρες το χαμηλώνουμε πιο κοντά στη φωτιά και τρυπώντας το στα μπούτια βλέπουμε πόσα υγρά έχει εάν έχει πολλά συνεχίζουμε.
Εάν έχει ψηθεί στην κοιλιά και κρατά στις πλάτες και στα μπούτια, αφαιρούμε τη φωτιά από τη κοιλιά και δυναμώνουμε στα άκρα.
Προσοχή το αρνάκι ή το κατσικάκι δεν το πασαλείβουμε με τίποτα ούτε λάδια, ούτε λεμόνια, ούτε βουτυρά, αυτό ψήνεται μόνο με τη σκέπη του (ξυγκιά του).
Ή αρνάκι ή κατσικάκι αγοράσετε από θέμα υγείας είναι το ίδιο (το λίπος δεν το τρώμε), νόστιμα είναι και τα δυο η διαφορά είναι το μεν αρνάκι μπορούμε να το φάμε και κρύο τις επόμενες ημέρες ενώ το κατσικάκι δεν τρώγεται κρύο αλλά μόνο ζεστό γιατί εάν μείνει σκληραίνει.
Υγ: Η φωτογραφία είναι από Πάσχα στην πατρίδα μου την Ρούμελη πριν 35 Χρόνια.
Καλό σούβλισμα Ευλογημένο και Καλό Πάσχα
Χριστός Ανέστη
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.
Πέμπτη 9 Απριλίου 2009
Γαρδούμπες
Υλικά :
Τα πλεμόνια από δυο συκωταριές αρνίσιες
1 κιλό έντερα
1 κιλό γλυκάδια
7 ματσάκια σκορδάκια φρέσκα (όταν δεν βρίσκουμε βάζουμε κρεμμυδάκια φρέσκα )
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια ελαιόλαδο παρθένο
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
Αλάτι
Εκτέλεση :
Με τη βοήθεια ενός στύλου bik γυρίζουμε τα έντερα και τα πλένουμε πολύ καλά..
Φουσκώνουμε τα πλεμόνια να γίνουν σαν μπαλόνια και μετά μ΄ ένα ψαλίδι τα κόβουμε σε κομμάτια μακρόστενα στο μέγεθος του δίκτη μας κολλημένο με το μεσαίο και τα πλένουμε πολύ καλά.
Βάζουμε σ΄ένα τρυπητό τα έντερα να στραγγίξουν καλά όπως και τα κομμάτια από τα πλεμόνια.
Σ΄ ένα ταψί του φούρνου της κουζίνας μας αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά τα σκορδάκια και τα κρεμμυδάκια τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια όπως στο φρικασέ και τα ανακατεύουμε μαζί με τον άνηθο.
Μετά περνώντας στο χέρι μας ένα κομμάτι από το πλεμόνι και βάζοντας διπλά του λίγο από τα γλυκάδια τα τυλίγουμε με λίγο έντερο όπως βλέπουμε το στο κοκορέτσι και τα τοποθετούμε στο ταψί πάνω από το μίγμα από τα σκορδάκια και τα κρεμμυδάκια.
Αφού πλέξουμε όλες τις γαρδούμπες και τις βάλουμε στο ταψί τις σκεπάζουμε με το χυμό της τομάτας.
Ρίχνουμε το λάδι και τα ψήνουμε περίπου για δυο ώρες στους 180 βαθμούς μέχρι να τρώγονται σκορδάκια.
Προσοχή δεν βάζουμε καθόλου νερό γιατί θα βγάλουν τα σκορδάκια και τα κρεμμυδάκια, μόλις αρχίσουν να βράζουν σπρώχνουμε με για ξύλινη κουτάλα τις γαρδούμπες μέσα στα χορταρικά, εάν όταν έχουν μείνει με το λάδι τα χορταρικά θέλουν κι άλλο βράσιμο προσθέτουμε λίγο νερό όταν σωθεί ξαναδοκιμάζουμε τα χορταρικά έως ότου βράσουν καλά και μηνούν με το λάδι.
Οι γαρδούμπες εμείς τις κάνουμε το Μεγάλο Σάββατο για το Πασχαλινό Τραπέζι μαζί με τη Μαγειρίτσα μετά την Αναστάσιμη Λειτουργία (είναι δε η καλύτερη εποχή που τα αρνάκια έχουν τα καλύτερα πλεμόνια γλυκάδια κι έντερα).
Στην πατρίδα μου τη Ρούμελη κάθε οικογένεια αγόραζε ή είχε δικό της ένα αρνάκι και στις δυο περιπτώσεις δεν εύρισκε εύκολα δεύτερη συκωταριά μαζί με το πλεμόνι και τα γλυκάδια, εάν δε ήταν η οικογένεια μεγάλη για να φτάσει να φάνε όλοι η Νοικοκυρά έβαζε όταν τελείωνε το πλεμόνι και την κοιλία.
Αυτή τη συνταγή την ξέρω από τη μητέρα μου που την έμαθε από τη μητέρα του πατέρα μου.
Σερβίρονται ζεστές καλή επιτυχία
Ευλογημένο και Καλό Πάσχα
Χριστός Ανέστη
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.
Υγ: Την φωτογραφία από τις Γαρδούμπες θα σας την βάλω σε νέα ανάρτηση μετά το Μέγα Σάββατο (πρώτα ο Θεός να μας έχει καλά)που θα τις ετοιμάσουμε γιατί τώρα δεν έχω φωτογραφία
Τρίτη 7 Απριλίου 2009
Καλαμαράκια πιλάφι
Υλικά :
1 κιλό καλαμαράκια
200 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
100 γραμμάρια ελαιόλαδο
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση :
Εάν τα καλαμαράκια μας είναι φρέσκα τα καθαρίζουμε και τα πλένουμε (εάν είναι κατεψυγμένα είναι καλύτερα γιατί είναι σιτεμένα άρα θα είναι ποιο μαλακά, εμείς τα ξεπαγώνουμε εάν θέλουν τα καθαρίζουμε και το πλένουμε).
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό και αλάτι κι όταν βράση ρίχνουμε τα καλαμάρια μας .
Τα αφήνουμε να βράσουν για αρκετή ώρα (μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια και να κόβονται εύκολα) τότε τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και κοκκινίζουμε το κρεμμύδι μας, μετά βάζουμε και τα καλαμαράκια μας κομμένα σε μικρά κομμάτια της αρεσκείας μας και τα κοκκινίζουμε κι αυτά για τρία τέσσερα λεπτά, τότε ρίχνουμε το χυμό της ντομάτας, αλάτι πιπέρι, τα φύλλα από τη δάφνη και 250 ml νερό και τα δένουμε σε σάλτσα για περίπου είκοσι λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1,5 λίτρο νερό (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από το νερό που βράσατε τα καλαμαράκια σας) και λίγο αλάτι και το βάζουμε να βράσει, όταν βράσει ρίχνουμε το ρύζι μας και το βράζουμε για τριάντα λεπτά, κι όταν βράσει το κατεβάζουμε το στραγγίζουμε στο τρυπητό πλένοντας το με νερό της βρύσης.
Στην κατσαρόλα που βράσαμε το ρύζι μας χωρίς να την πλύνουμε βάζουμε το λίγο λάδι το καίμε και μετά ρίχνουμε το πλυμένο μας ρύζι, το γυρίζουμε για δυο με τρία λεπτά και τα κατεβάζουμε.
Σερβίρεται σε πιάτα και το περιχύνουμε με σάλτσα (πολύ ζεστή) και καλαμαράκια, καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου
Δευτέρα 6 Απριλίου 2009
Σκορδαλιά
Υλικά :
1 κιλό ψωμί χωριάτικο μπαγιάτικο
3 έως 5 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο
Ξύδι λευκό
Εκτέλεση :
Κόβουμε στ ψωμί σε φέτες και τις βάζουμε σ΄ ένα μπολ με νερό να μουσκέψουν πολύ καλά, μετά στις στύβουμε με τα χέρια μας πολύ καλά.
Χτυπάμε στο μπλέντερ τις σκελίδες του σκόρδου έως ότου να γίνουν αλοιφή και τότε προσθέτουμε το στραγγιγμένο ψωμί λίγο λίγο και λίγο λίγο το ελαιόλαδο (όσο πάρει)ενώ συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μπλέντερ στην μεγάλη ταχύτητα, προσθέτουμε δε κι όσο ξύδι μας αρέσει.
Το πόσες σκελίδες σκόρδο βάζουμε είναι το πόσο μας αρέσει (αλλά και πόσο καυτερή να είναι) όπως το ξύδι, αλλά και το ελαιόλαδο άλλοι την θέλουν πολύ λαδερή κι άλλοι όχι.
Η πεθερά μου έκανε την σκορδαλιά όπως προανέφερα αλλά με λιγότερο ψωμί και πρόσθετε κι 100 γραμμάρια καρυδόψιχα.
Η καλύτερη σκορδαλιά γίνεται όχι στο μπλέντερ αλλά στο γουδί.
Καλή επιτυχία.
Κυριακή 5 Απριλίου 2009
Κέικ νηστίσιμο
Υλικά :
750 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει
350 γραμμάρια ελαιόλαδο παρθένο
250 γραμμάρια ζάχαρη
150 γραμμάρια σταφίδες ξανθιές
250 ml χυμό πορτοκάλι
100 γραμμάρια καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
100 ml κονιάκ
Ετοιμασία :
Σ΄ ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, το κονιάκ και το χυμό του πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε, μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και τα ζυμώνουμε έως ότου να έχουμε μια ζύμη πάρα πολύ μαλακιά και μετά προσθέτουμε τις σταφίδες, τη καρυδόψιχα .
Βάζουμε τη ζύμη μια καλά λαδωμένη φόρμα και τη ψήνουμε σε προθερμαινόμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα .
Καλή επιτυχία
Παρασκευή 3 Απριλίου 2009
Υγιεινή σούπα
Κυπριακή Νηστίσιμη Συνταγή
Υλικά :
3 με 4 καρότα κομμένα σε κύβους
2 με 3 πατάτες κομμένες σε κύβους
4 αγκινάρες κομμένες στα τέσσερα
150 γραμμάρια σέλινο χοντροκομμένο
130 ml ελαιόλαδο
Χυμό λεμονιού (από ένα λεμονί)
1/2 κουταλιού του γλυκού απ΄ όλα αλάτι,κύμινο, ρίγανη και κανέλα (ή όσο θέλετε)
Εκτέλεση :
Εάν τα βάλετε στην χύτρα τα βάζετε όλα μαζί και νερό μέχρι να τα σκεπάζει κι όταν σφυρίξει τα βράζετε 20 λεπτά.
Στην κατσαρόλα πάλι όλα μαζί αλλά με περισσότερο νερό και τα βράζουμε όσο χρειάζονται να βράσουν.
Η συνταγή είναι για δυο άτομα.
Σερβίρεται ζεστή καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Ελένη Φιλιππίδου που την ξέρει από τον πατέρα της
κ. Χαράλαμπο
Που είναι από την Κύπρο
Δική μου παρατήρηση :
Εάν προσθέσετε και 100 γραμμάρια ρύζι νυχάκι θα έχουμε μια παραλλαγή από το δικό μας «αγκινάρες πιλάφι»