Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Κουνουπίδι ογκρατέν!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

4 φλιτζάνια μπουκετάκια κουνουπιδιού, ή 1/2 περίπου από ένα μεγάλο κουνουπίδι
1 1/2 φλιτζάνι άπαχο γάλα
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά.
3/4 φλιτζανιού τυρί τσένταρ, τριμμένο
1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
1/4 κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το κουνουπίδι, το 1 1/4 φλιτζάνι γάλα το αλάτι, και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει, ώσπου να μαλακώσει το κουνουπίδι, περίπου 5 λεπτά.
Σε ένα μικρό μπολ τοποθετούμε την τριμμένη φρυγανιά, το 1/4 φλιτζάνι τυρί και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι γάλα ώστε να φτιάξουμε ένα χυλό. Ρίχνουμε το χυλό αυτό μέσα στην κατσαρόλα και ανακινούμε δυνατά για 1 λεπτό, μέχρι η σάλτσα να πήξει. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι τυρί τσένταρ, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη μουστάρδα και το πιπέρι.
Μεταφέρουμε το φαγητό μας σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι τυρί, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη μουστάρδα και το πιπέρι. Ανακατεύουμε ελαφρά.
Πασπαλίζουμε με το μίγμα της τριμμένης φρυγανιάς, και ψήνουμε για λίγα λεπτά, ώσπου να πάρει το φαγητό μας ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα. Καλή Όρεξη!