Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Μπουγιουρντί!



Υλικά :
1 ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη
1 πιπεριά καυτερή(εάν το θέλετε καυτερό) ή 1 πιπεριά κέρατο
1 κομμάτι φέτα
1 με 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά γλυκού ρίγανη


Εκτέλεση :

Πλένουμε καλά την ώριμη ντομάτα την ξεφλουδίζουμε και την κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Κόβουμε και την φέτα σε μικρούς κύβους.
Την καυτερή πιπεριά ή την πιπεριά κέρατο την κόβουμε σε μικρές ροδέλες.
Βάζουμε σε πήλινο όλα τα υλικά τους κύβους της ντομάτας, τους κύβους φέτας, τις ροδέλες της πιπεριάς καυτερής ή κέρατο, την 1 με 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και όλα τα ανακατεύουμε πολύ ελαφρά τα πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 12 με 15 λεπτά.

Τα σερβίρουμε με το πήλινο βάζοντας από κάτω ένα πιάτο.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές π.χ. μπορούμε να βάλουμε κασέρι, γκούντα, κεφαλοτύρι, αλλά και μερικές αποφλοιωμένες ολόκληρες ή αλεσμένες στο moulti γαρίδες.

Ένας πολύ καλός μεζές για ούζο αλλά και για μπύρα .

Καλή Επιτυχία και Καλές Απόλαυσης.

Μπορείτε να κάνετε πολλά μικρά πήλινα και να τα ψήσετε όλα μαζί στο φούρνο, (εάν έχετε πολλά άτομα) αποφεύγετε να κάνετε μεγάλη δόση σε μεγάλο πήλινο και μετά να βάλετε το μπουγιουρντί σε μικρά μπολ.

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Κόκκινη και άσπρη σαλάτα!

  

            Υλικά:
            ½ κραμπί κόκκινο ψιλοκομμένο
            ½ κραμπί άσπρο ψιλοκομμένο
            1 κρεμμύδι τριμμένο
            1 μαγιονέζα μικρή
            1 κουτί SOUR CREAM
            λίγο αλάτι
            ξύσμα πορτοκαλιού
            1 καρόττο τριμμένο

            Εκτέλεση:
            Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και τα σκεπάζουμε. Τα αφήνουμε για λίγο και
            σερβίρουμε. Γαρνίρουμε τη σαλάτα με καρόττο.

           

 λάχανο (κραμπί στα κυπριακά)

Λικέρ βερύκοκο!




Υλικά :
75 κουκούτσια από τα βερύκοκα που φάγαμε
500 με 600 γραμμάρια ζάχαρη
1 λίτρο ρούμι ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα

Εκτέλεση :
Βάζουμε τα  κουκούτσια σέ μπουκάλι ή σε βάζω (εάν θέλουμε σπάμε μερικά) βάζουμε και τη ζάχαρη τα κλείνουμε καλά και τα βάζουμε σε  μέρος να  τα βλέπει ο ήλιος για ένα  μήνα και κάτι.
Αναταράσσουμε  κάθε μέρα το βάζω για να λιώσει η ζάχαρη.
Όταν περάσουν 30 με 35 ημέρες η ζάχαρη μας θα έχει γίνει ένα παχύρευστο μίγμα.
Ανοίγουμε το μπουκάλι μας ή το βάζο και σουρώνουμε το μίγμα.
Αραιώνουμε το μίγμα με το  ρούμι ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα, μέχρι να έχουμε ένα διάφανο ποτό με το χρώμα του βερίκοκου, εάν το θέλουμε ποιο ελαφρύ βάζουμε και λίγο νερό.
Για ποιο βαρύ βάζουμε 100 κουκούτσια 900 με 1000 γραμμάρια ζάχαρη και 11/2 λίτρο ρούμι ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα.
Πίνετε σκέτο σε ποτηράκι του λικέρ ή σε σφηνάκι, αλλά και σε χαμηλό ποτήρι με τριμμένο πάγο και μια φέτα βερύκοκο.
Καλή Επιτυχία και Καλή Απόλαυση.
Προσοχή δεν χρησιμοποιήσαμε κονιάκ γιατί εκτός που μας αλλάζει το χρώμα μας αλλάζει και τη γεύση.
Η συνταγή την ξέρω από την μητέρα μου  που την έκανε η γιαγιά μου.

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Μαρμέλαδα κεράσι!



Υλικά :
1 κιλό κεράσια κόκκινα ή μαύρα ώριμα
1 κιλό ζάχαρη
χυμό από ένα λεμονι λεμονιού


Εκτέλεση :
Πλένουμε καλά τα κεράσια και αφαιρούμε το κουκούτσι τους με μια φουρκέτα ή με το ειδικό εργαλείο.
Κόβουμε τα καθαρισμένα κεράσια σε κομμάτια η τα περνάμε λίγο από το moulti.
Τοποθετούμε τα κεράσια σε κατσαρόλα προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε, σε μέτρια φωτιά, τα ξαφρίζουμε και ανακατεύουμε για να μην μας κολλήσουν.
Βράζουμε το μηγμα μέχρι να δέσει σε μαρμελάδα και λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
Μόλις την κατεβάσουμε γεμίζουμε τα βάζα μας και όταν κρυώσουν τα φυλάμε στο ψυγείο.
Καλή Επιτυχία.
Καλή Απόλαυση.

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Φλούδες λεμονιού: Μην τις πετάτε αλλά θεραπευτείτε!




Πολλοί επαγγελματίες σε εστιατόρια και χώρους μαζικής εστίασης καταναλώνουν ΟΛΟΚΛΗΡΟ το λεμόνι δίχως να πετούν τίποτε.
Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το λεμόνι χωρίς να πετάξουμε τίποτε;
Απλά, τοποθετήστε το λεμόνι στην κατάψυξη. Όταν το λεμόνι παγώσει, πάρτε τον τρίφτη σας και τρίψτε ολόκληρο το λεμόνι (δε χρειάζεται να το ξεφλουδίσετε! Όπως τρίβουμε το λεμόνι στα γλυκά) και ρίξτε το πάνω σε ΟΛΑ σας τα φαγητά.

Για συνέχεια κάνετε κλικ Εδώ            

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Γαλέος πλακί!



Υλικά :

Φέτες γαλέου περίπου 10 με 12 εκατοστά διάμετρο (όσες χρειάζεστε), κάθε φέτα είναι μερίδα
3 έως 5 σκελίδες σκόρδου (αναλόγως τις μερίδες)
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Ώριμες ντομάτες χωρίς πέτσες σπόρια και τριμμένες στον τρίφτη
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ρίγανη τριμμένη
Αλάτι πιπέρι.

Εκτέλεση :

Εάν είναι φρέσκος ο γαλέος τον βάζουμε σ΄ ένα ταψί την κάθε φέτα την μια δίπλα στην άλλη, εάν είναι κατεψυγμένος πρώτα τον ξεπαγώνουμε και μετά τον βάζουμε στο ταψί μας.
Σ΄ ένα μπολ τρίβουμε τις χωρίς πέτσες και σπόρια ώριμες ντομάτες, μετά βάζουμε τις ψιλοκομμένες σκελίδες του σκόρδου, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το ελαιόλαδο τα ανακατεύουμε ελαφρά.
Τα βάζουμε όλα πάνω από τις φέτες του γαλέου και τα ψήνουμε στους 150 με 160 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά με 40 λεπτά μπορεί και περισσότερο γιατί πρέπει να μας εξατμιστούν όλα τα υγρά από τις ντομάτες και να μας μείνει με το ελαιόλαδο, προσοχή να μην σας αρπάξει από πάνω ή σβήστε τις πάνω αντιστάσεις ή σκεπάστε το ταψί σας μ΄ αλουμινόχαρτο.

Σερβίρετε και ζεστός αλλά και κρύος.
Καλή Επιτυχία και Καλή σας όρεξη.

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Τυροκαυτερή!




Υλικά :

400 γραμμάρια φέτα (σκληρή)
150 γραμμάρια ελαιόλαδο
3 με 5 κουταλιές σούπας ξύδι
2 πιπεριές καυτερές (κόκκινες για να δώσει λίγο χρώμα) εάν δεν έχετε βάλτε πράσινες.

Εκτέλεση :

Ψήνουμε τις πιπεριές.
Τις καθαρίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε στο μπλέντερ και τις κτυπάμε.
Μετά Προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι και τα 300 γραμμάρια από τη φέτα λίγη λίγη και τα χτυπάμε ώσπου να γίνει απαλή και αφράτη.
Τα υπόλοιπα 100 γραμμάρια από την φέτα την τρίβουμε σε μικρούς κύβους με τα χέρια μας.
Αδειάζουμε το μπλέντερ σ΄ ένα μπολ, προσθέτουμε την τριμμένη φέτα τα ανακατεύουμε ελαφρά και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Την σερβίρουμε σε μικρά μπολάκια, αλλά και σε μικρές ατομικές πιατελίτσες και την στολίζουμε με λίγα φύλλα μαϊντανού και μια ελιά στο κέντρο.

Καλή επιτυχία και καλά ουζάκια.

Ταραμοσαλάτα σε πέντε λεπτά!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 6-8 άτομα

Υλικά:

150γρ. ταραμά κόκκινο
150γρ. ψωμί μπαγιάτικο (χωρίς την κόρα)
1 μικρό κρεμμύδι, περασμένο σε λεπτό τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Μουσκεύουμε το ψωμί μέσα σε λίγο νερό και το στύβουμε με τα χέρια μας πολύ καλά.
Βάζουμε τον ταραμά μέσα σε μπλέντερ και το κτυπάμε αρκετά καλά με το λεμόνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε για ακόμα λίγο το κτύπημα για να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ψωμί και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το κτύπημα μέχρι να έχουμε μία απαλή σάλτσα, ούτε πολύ πηκτή αλλά ούτε και πολύ νερουλή.
Γαρνίρουμε με λίγες μαύρες ελιές και λίγη πάπρικα και σερβίρουμε την ταραμοσαλατα μας παγωμένη. Η ταραμοσαλατα που φτιάξαμε μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και μία εβδομάδα στο ψυγείο μας.

Μακαρονάδα με κόκκινη σκορδάτη σάλτσα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

500γρ. μακαρόνια δικής σας επιλογής
5 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα, τριμμένη
2 φλιτζάνια τριμμένη φρέσκια ντομάτα
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα μακαρόνια μας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας για αλ τέντε.
Αφού γίνουν τα μακαρόνια μας τα ρίχνουμε στο τρυπητό και τα περνάμε από αρκετό τρεχούμενο κρύο νερό για να κρυώσουν και να σταματήσει η διαδικασία ψησίματος. Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά τα μακαρόνια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα κρατάμε σε κοντά σε ζεστή εστία για να είναι ζεστά.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό για να βγάλει τα αρώματα του.
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα μαζί με 1/2 φλιτζάνι νερό στο τηγάνι και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Αλατοπιπερώνουμε την σάλτσα και μισο-σκεπάζουμε το τηγάνι. Αφήνουμε την σάλτσα μας να βράσει σε μέτρια φωτιά και να αρχίσει να δένει.
Αφού δέσει και χυλώσει η σάλτσα μας κατεβάζουμε από την φωτιά και σερβίρουμε τα μακαρόνια μας με την σάλτσα από πάνω.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μπόλικο τριμμένο τυρί την μακαρονάδα μας. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα.
Καλή Όρεξη!

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Γιουβαρλάκια αβγολέμονο και Γιουβαρλάκια κοκκινιστά!





Υλικά :

750 γραμμάρια κιμά από πρόβιο (δεν  βρείτε 500 γραμμάρια βοδινό και 250 γραμμάτια χοιρινό)
150 γραμμάρια βούτυρο
150 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
1 κρεμμύδι τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια
1 αβγό

Εκτέλεση :


Σε μια σουπιέρα βάζουμε το κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, 50 γραμμάρια ρύζι, αλάτι, πιπέρι και τα ζυμώνουμε, μετά τα πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια (όπως του πινγκ πονγκ).
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα Ν26 μέχρι τη μέση νερό λίγο αλάτι και πιπέρι και το βούτυρο και τα βράζουμε.
Όταν βράσουν ρίχνουμε μέσα τα ζυμωμένα γιουβαρλάκια, και τα υπόλοιπα 100 γραμμάρια του ρυζιού και τα βράζουμε για περίπου 30 λεπτά.
Όταν τα κατεβάσουμε από την φωτιά τα αφήνουμε για 10 λεπτά, κάνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε για λίγο.
Σερβίρονται ζεστά καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη




Καλοκαιρινή Συνταγή
Όλα τα αλλά είναι τα ιδία με τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο.
Υλικά :
150 γραμμάρια ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό τομάτας ή 1 κιλο ντομέτες τριμένες.

Εκτέλεση :
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα Ν26 μέχρι τη μέση νερό, το χυμό τομάτας ή τις  τριμένες ντομέτες, λίγο αλάτι και πιπέρι και το βούτυρο και τα βράζουμε.
Όταν βράσουν ρίχνουμε μέσα τα ζυμωμένα γιουβαρλάκια, και τα βράζουμε για περίπου 30 λεπτά.

Σερβίρονται ζεστά αλλά και κρύα καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου