Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Κλαμπ Σαντουιτς.


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 2 άτομα

Υλικά:
4 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
2 κουταλιές μουστάρδα
6 φέτες λευκό ψωμί
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2 φύλλα μαρουλιού
2 φέτες τυρί τσένταρ (cheddar)
4 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας
2 φέτες ντομάτας
4 φέτες μπέικον
2 αυγά
Αλάτι

Προετοιμασία:
Πρώτα βάζουμε τα αυγά σε ένα κατσαρολάκι με νερό και βράζουμε μέχρι να σφίξουν καλά (περίπου 10 λεπτά).
Στη συνέχεια σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα μέχρι να ενωθούν καλά. Φρυγανίστε το ψωμί και ενώσω είναι ακόμη ζεστό αλείψτε ένα κουταλάκι του γλυκού μείγμα μαγιονέζας στην μια πλευρά κάθε φέτας.
Τοποθετήστε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά λιώσετε το βούτυρο. Στη συνέχεια, προσθέστε το ζαμπόν γαλοπούλας και το μπέικον, ολόκληρα και τσιγαρίστε τα ελαφρά και από τις δύο πλευρές. Αφαιρέστε πριν γίνουν τραγανιστά και στραγγίξετε σε χαρτί κουζίνας. Βάλτε τα αυγά σε κρύο νερό για λίγο και ξεφλουδίστε τα. Κόψτε τα αυγά σε χοντρές φέτες και αλατίστε.
Αρχίστε να στήνετε το πρώτο σάντουιτς βάζοντας μια φέτα φρυγανισμενο ψωμι σε ένα πιάτο με την πλευρά με το μίγμα μαγιονέζας προς τα πάνω. Ακολούθως τοποθετήστε επάνω, 1 φύλλο μαρούλι, 1 φέτα τυρί, 2 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας, και μια φέτα ψωμί, με το μείγμα μαγιονέζας προς τα κάτω.
Αλείψτε το επάνω μέρος του ψωμιού με το μείγμα μαγιονέζας και συνεχίστε το στήσιμο του σάντουιτς. Απλώστε πρώτα τις φέτες του ενός από τα αυγά, και μετά 2 φέτες μπέικον, 1 φέτα ντομάτα, και μια φέτα ψωμιού με το μείγμα μαγιονέζας προς τα κάτω. Στερεώστε με τέσσερις οδοντογλυφίδες και κόψτε σε τρίγωνα. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία της στησίματος και για το δεύτερο σάντουιτς.
Σερβίρετε με μερικά πατατάκια (τσιπς) και ….. Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Κρεμ Καραμελε του Παρλιαρου


Συνταγες για ολα τα γούστα!

Συνταγή για 6-8 άτομα

Υλικά:
Για την καραμέλα:
300γρ. ζάχαρη
150γρ. νερό

Για την κρέμα:
375γρ. γάλα
375γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
4 αυγά
8 κρόκους
150γρ. ζάχαρη
φλοίδες από 1 λεμόνι

Προετοιμασία: Για την καραμέλα:
Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και βράζουμε έως ότου γίνει μία σκούρα καραμέλα. Αδειάζουμε αμέσως από λίγη καραμέλα σε φορμάκια της κρεμ καραμελέ ή σε μια φόρμα μεγάλη.
Για την κρέμα:
Ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος με τις φλοίδες από το λεμόνι (δεν το αφήνουμε να βράσει). Ανακατεύουμε πολύ καλά τη ζάχαρη μαζί με τα αυγά, ρίχνουμε μέσα σε αυτά το μίγμα του γάλακτος, ανακατεύουμε και σουρώνουμε. Γεμίζουμε τα φορμάκια πάνω από την καραμέλα, τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι 24 εκ. με νερό και ψήνουμε σε μπεν μαρί σε προθερμασμένο φούρνο στους 150οC για 45-50 λεπτά περίπου, έως ότου σταθεροποιηθεί και πήξει η κρέμα. Δοκιμάζουμε με ένα πολύ λεπτό μαχαίρι και αν τραβήξουμε καραμέλα, είναι έτοιμο. Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και σερβίρουμε.
Απολαύστε!

Πηγή αυτής της συνταγης του παρλιαρου: http://www.megatv.com/glykesalximies/default.asp?catid=21929&subid=2&pubid=5662744

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:
6 πατάτες, μεσαίου μεγέθους
1 φλιτζάνι μπέικον, κομμένο σε κύβους
2 φλιτζάνια τυρί τσένταρ, τριμμένο
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
Ξινή κρέμα (Sour Cream), (προαιρετικά)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Σπορέλαιο για τηγάνισμα

Προετοιμασία: Πλένετε καλά τις πατάτες και τις ψήνετε στον φούρνο όπως ψήνουμε τις πατάτες τζάκετ. Αφού ψηθούν καλά τις κόβουμε στη μέση. Με ένα κουτάλι ξύστε την περισσότερη σάρκα της πατάτας από το εσωτερικό, αφήνοντας όμως λίγη πάνω στην φλούδα.
Τοποθετήστε αρκετό σπορέλαιο σε ένα τηγάνι και τηγανίστε τις φλούδες που ετοιμάσατε μέχρι να ροδίσουν. Στραγγίστε το περιττό λίπος σε απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα άλλο τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέστε το μπέικον και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τηγανίστε για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς και κατεβάστε από την φωτιά.
Γεμίστε τις φλούδες πατάτας με μπέικον και κρεμμυδάκι. Αραδιάστε πάνω από κάθε πατάτα αρκετό τριμμένο τυρί. Ψήστε τις φλούδες στον φούρνο στους 210oC μέχρι να λιώσει το τυρί.
Σερβίρονται ζεστές συνοδευόμενες με sour cream. Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:
4 μεγάλα ολόκληρα καλαμάρια με τα πλοκάμια τους, καθαρισμένα
1 φλιτζάνι τυρί μυζήθρα, λιωμένη με ένα πιρούνι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες περασμένες στον τρίφτη
1 κουταλιά της σούπας ξηρή ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/3 φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί

Προετοιμασία: Ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια και τα ψιλοκόβουμε. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει και προσθέτουμε τα πλοκάμια. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμη και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, και την ρίγανη. Σιγοβράζουμε την γέμιση μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μην υπάρχουν πολλά υγρά. Κατεβάζουμε από την φωτιά το τηγάνι προσθέτουμε την μυζήθρα και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας. Αφήνουμε την γέμιση μας να κρυώσει και γεμίζουμε με αυτή τα καλαμάρια μας. Κλείνουμε τα καλαμάρια με οδοντογλυφίδες για να μην χυθεί η γέμιση.
Ετοιμάζουμε τα κάρβουνα μας για το ψήσιμο. Δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή η φωτιά. Ψήνουμε τα γεμιστά καλαμάρια σας στα κάρβουνα γυρίζοντας τα συχνά για 8-12 λεπτά.
Σερβίρετε τα καλαμάρια σας απευθείας από τα κάρβουνα με μία ωραία σαλάτα. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο γαλακτομπουρεκο! Καλή Όρεξη!

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011


Συνταγες για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:
1 ματσάκι σπαράγγια, καθαρισμένα (προερετικά)
1 φλιτζάνι ντοματίνια (κομμένα στη μέση)
2 κολοκύθια μεγάλα (κομμένα σε λεπτές φέτες)
300γρ χαλουμι (κομμένο σε χοντρές φέτες)
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο
αλάτι και πιπέρι
μια χούφτα ξηρό δυόσμο (αλεσμένο)
3 φλιτζάνια φρέσκο σπανάκι (καλά πλυμένο και
κομμένο με το χέρι σε κομμάτια)

Προετοιμασία:
Αν θα χρησιμοποιήσετε σπαράγγια τοποθετήστε τα σε βραστό νερό, και αφήστε να βράσουν για 5 λεπτά. Στραγγίστε και τοποθετήστε τα σε κρύο νερό για να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος.
Σε ένα μέτριο μπολ τοποθετήστε τις φέτες κολοκυθιού, το χαλούμι, τα σπαράγγια και πασπαλίστε με το μισό ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε και το λυόμενο δυόσμο. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί να ενωθούν.
Προθερμάνετε το τηγάνι γκριλ σε δυνατή φωτιά και απλώστε επάνω τα λαδωμένο λαχανικά και χαλούμι. Ψήστε στη μία πλευρά και μετά γυρίστε τα έως ότου πάρουν ένα ωραίο χρώμα (1-3 λεπτά).
Μπορείτε επίσης να ψήσετε και τα ντοματίνια στην σχάρα ή να τα χρησιμοποιήσετε ως έχουν. Μόλις τα λαχανικά και το χαλούμι είναι έτοιμα μπορείτε να αρχίσετε το στήσιμο της σαλάτας.
Χρησιμοποιήστε τέσσερα ατομικά μπολ σαλάτας (ή ακόμη και κανονικά πιάτα). Αρχικά βάλτε σε κάθε μπολ αρκετό σπανάκι. Στη συνέχεια, χωρίστε σε μερίδες τις φέτες κολοκυθιού, τα σπαράγγια, το χαλούμι και τα ντοματίνια. Τελειώστε τις σαλάτες προσθέτοντας το υπόλοιπο του ελαιόλαδο και το ξύδι. Σερβίρετε κρύα με φρέσκο ψωμί. Καλή Όρεξη!

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011


Συνταγεσ για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:
500 γραμμάρια μακαρονια δικής σας επιλογής, πχ βίδες, ριγκατονι, πέννες κλπ
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1/2 στήθος κοτόπουλο ψημένο
2 μικρά αγγουράκια, με τη φλούδα, κομμένα σε φέτες, περίπου 1 φλιτζάνι
10-12 ντοματάκια (cherry tomatoes), κομμένα στην μέση
4 μεγάλα φρέσκα μανιτάρια, σε φέτες
1/4 φλιτζανιού γιαούρτι
1/4 φλιτζανιού μαγιονέζα
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προετοιμασία:
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο, ρίχνουμε νερό να κρυώσουν και τα σουρώνουμε. Αφού στραγγίξουν τα μακαρόνια μας τα βάζουμε σε μία μεγάλη σαλατιέρα, τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
Κόβουμε το ψημένο κοτόπουλο (χωρίς την πέτσα) σε μικρές μπουκιές και το βάζουμε και αυτό στην σαλατιέρα. Προσθέτουμε στο ίδιο μπολ τα ντοματίνια, τα αγγουρακια, τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε στο μπλέντερ το σκόρδο, το γιαούρτι, τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα και τα κτυπάμε όλα μαζί καλά. Προσθέτουμε το ντρέσσινγκ στην σαλατιέρα μας και ανακατεύουμε και πάλι με απαλές κινήσεις για να μην λιώσουν τα μακαρόνια μας. Σκεπάζουμε την σαλατιέρα και την βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 40 λεπτά.
Σερβίρεται την μακαρονοσαλατα σας κρύα. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία σοκολατοπιτα! Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:
4 χοντροκομμένες χοιρινές μπριζόλες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, περασμένο στον τρίφτη
2 φλιτζάνια μαύρη μπύρα
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι

Προετοιμασία:

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα. Σοτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι για 2 λεπτά και προσθέτουμε την μπύρα. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγο. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το μέλι και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά.

Χαμηλώστε τη φωτιά αφήστε να σιγοβράσει η σάλτσα μέχρι να δέσει και κατεβάστε από την φωτιά.
Αλατοπιπερώστε τις μπριζόλες. Ψήστε τις μπριζόλες σε ένα βαθύ τηγάνι γκριλ σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Στα μισά του ψησίματος προσθέστε τη σάλτσα μπίρας και χαμηλώστε την φωτιά. Αφήστε τις μπριζόλες να απορροφήσουν τις γεύσεις της σάλτσας μέχρι να ψηθούν καλά.
Σερβίρονται ζεστές με τηγανιτές πατάτες. Καλή Όρεξη!

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011


Συνταγες για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας (θα χρειαστούμε περίπου 16-18 φύλλα)
1/2kg τυρί (κασέρι ή κεφαλογραβιέρα ή άλλο ημίσκληρο)
18 λεπτές φέτες ζαμπόν, καλής ποιότητας
Λάδι για το τηγάνισμα

Προετοιμασία:
Κόβουμε το τυρί μας σε χοντρά μπαστουνάκια (στο μέγεθος δάκτυλου). Χαράσσουμε τα φύλλα κρούστας κατά μήκος σε 3 ίσες λωρίδες.
Παίρνουμε το κάθε φύλλο ξεχωριστά και βάζουμε στην άκρια του μία φέτα ζαμπον και πάνω στο ζαμπόν ένα μπαστουνάκι τυρι. Τυλίγουμε το φύλλο σε φλογέρα (όπως τυλίγουμε τα Κινέζικα σπρινγκ ρολς) και βρέχουμε την άκρια με λίγο νερό για να κολλήσει. Αραδιάζουμε τις φλογέρες μας σε μία πιατέλα.
Δεν χρειάζεται να λαδώσουμε το φύλλο, αλλά για να μην στεγνώσει το φύλλο καλό είναι να σκεπάσουμε τις φλογέρες μας με ένα καθαρό ρούχο.
Λίγο πριν το σερβίρισμα βάζουμε αρκετό λάδι σε ένα τηγάνι και αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά. Τηγανίζουμε τις φλογέρες μας μέχρι να ροδίσουν σε όλες τις πλευρές.
Σερβίρετε τις φλογέρες σας απευθείας από το τηγάνι με μια καλή σάλτσα ντομάτας. Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Δροσερη Γαριδοσαλατα


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:
3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
3 φλιτζάνια μαρούλι ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια βρασμένες γαρίδες κοκτέιλ,
3 αυγά βρασμένα σφικτά, κομμένα σε κύβους
1/2 φλιτζάνι φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι καρότο, τριμμένο

Προετοιμασία:
Πρώτα ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ. Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ την μαγιονέζα, τη κέτσαπ, το τζίντζερ, το αλάτι και το πιπέρι. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για μία ώρα περίπου ή μέχρι να παγώσει αρκετά.
Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε τις γαριδες, το μαρούλι, τα αυγά, το καρότο και τα πράσινα κρεμμυδάκια. Καλύψτε με μια μεμβράνη τη σαλατιέρα και τοποθετήστε την στο ψυγείο να παγώσει για περίπου μια ώρα. Όταν παγώσουν αρκετά το ντρέσινγκ και τα λαχανικά, προσθέστε το ντρέσινγκ στα λαχανικά και ανακατέψτε καλά. Η σαλάτα σερβίρεται κρύα. Καλή Όρεξη!

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 6 άτομα

Υλικά:
200γρ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1kg πολύ ώριμα αχλάδια, καθαρισμένα από το φύλλο και από τα σπόρια, κομμένα στα τέσσερα
Ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
1/4 φλιτζανιού Ιταλική Γκράππα

Προετοιμασία:
Βάζουμε το νερό σε μία μεγάλη κατσαρόλα με τη ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να κοχλάσει το σιρόπι για τρία λεπτά. Προσθέτουμε προσεκτικά τα αχλάδια στο σιρόπι, χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε το κόχλασμα για άλλα πέντε λεπτά μέχρι τα αχλάδια να μαλακώσουν εντελώς.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε να σταθεί το μείγμα για 5 λεπτά πριν προσθέσουμε το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι. Βάζουμε το μείγμα μας με τα αχλάδια σε ένα επεξεργαστή τροφίμων και δουλεύουμε τα υλικά μας μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς τα αχλάδια. Περνούμε το μείγμα μας από λεπτό κόσκινο και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε την γκράππα και ανακατεύουμε καλά το μείγμα μας.
Βάζουμε το μείγμα μας στον καταψύκτη και κάθε μισή ώρα το ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Όσο περνά η ώρα θα δείτε ότι το μείγμα θα γίνεται πιο χλωμό. Μέσα σε δύο ώρες από την κατάψυξη το σορμπέ σας θα είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Σερβίρετε το σορμπέ σας σαν ένα ελαφρύ επιδόρπιο. Ακόμα μία απο τις συνταγες του Jamie Oliver. Απολαύστε!

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:
25γρ βούτυρο (περίπου 2 κουτ. της σούπας)
25γρ αλεύρι (περίπου 2 κουτ. της σούπας)
1 φλιτζάνι μαλακό κατσικίσιο τυρί (π.χ. μυζήθρα), λιωμένο
1/3 φλιτζανιού παρμεζάνα, τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
5 μεγάλα αυγά, χωρισμένα (κρόκοι-ασπράδια)
1 φλιτζάνι γάλα (250 ml)
Αλάτι/πιπέρι

Προετοιμασία:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.
Βουτυρώστε τέσσερα ατομικά πυρίμαχα μπολ για σουφλέ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μεγάλο πυρίμαχο σκεύος για σουφλέ αντί για ατομικά, αλλά βεβαιωθείτε ότι μπορεί να πάρει τουλάχιστον 4 φλιτζάνια (1 λίτρο) νερού στο εσωτερικό του.
Λιώστε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε για ένα λεπτό. Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να δημιουργηθεί μια πυκνή σάλτσα. Αφού ανακατέψουμε για λίγο το επαναφέρουμε στην φωτιά και αφήνουμε να βράσει για μερικά λεπτά. Ρίχνουμε τα τυριά και το σχοινόπρασο και ανακατεύουμε. Κατεβάστε και πάλι από τη φωτιά και προσθέστε ένα-ένα, 4 από τους κρόκους αυγών (ένας θα δεν θα χρησιμοποιηθεί). Κάθε φορά που προσθέτετε ένα κρόκο με γρήγορες κινήσεις ανακατεύετε για να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα καθαρό μπολ, χτυπήστε όλα τα ασπράδια μαζί μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή μαρέγκα. Προσθέστε τη μαρέγκα μέσα στο μείγμα τυριών με απαλές κινήσεις για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα. Μυράστε το μείγμα στα βουτυρωμένα ατομικά μπολ για σουφλέ.
Ψήστε για 12-15 λεπτά στον φούρνο μέχρι το σουφλέ να φουσκώσει και να ροδίσει στην κορυφή.
Σερβίρετε ζεστά και …. Καλή Όρεξη!

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 2 άτομα

Υλικά:
8 γαριδες μεγάλες
1/2 φλιτζάνι φέτα, τριμμένη
4 κουτ σούπας ελαιόλαδο
1/2kg ντομάτες ώριμες και σφικτές, περασμένες στον τρίφτη
1/2 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
1 μεγάλο κρεμμύδι περασμένο στον τρίφτη
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, ξηρή
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία:
Ξεφλουδίζουμε τις γαρίδες μας κρατώντας την ουρά και το κεφάλι. Μετά τις χαράσσουμε με ένα μαχαιράκι στη πλάτη και αφαιρούμε το εντεράκι. Περνάμε τις ντομάτες από τον τρίφτη και απλά πετάμε την σάρκα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι μαζί με τον σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνετε μέσα τη ντομάτα, τη πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε τα υλικά μας να σιγοβράσουν για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε το ούζο μας. Αφήνουμε να βράσει για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Παίρνουμε μία κατσαρολίτσα με σιδερένια χερούλια, ή ένα πυρίμαχο σκεύος φούρνου και βάζουμε μέσα τις γαρίδες ωμές. Περιχύνουμε τις γαρίδες μας με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φέτα και την ρίγανη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180οC και ψήνουμε το σαγανάκι μας για 10-15 λεπτά και μέχρι νε μελώσει η φέτα μας.
Σερβίρετε απευθείας από τον φούρνο με μία ωραία σαλάτα και φρέσκο ψωμί. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο τσιζκεικ. Καλή Όρεξη!

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 6-8 άτομα

Υλικά:
1.5kg μοσχάρι γάλακτος (να έχει και λίγο λίπος)
2kg κρεμμύδια ξερά, μέτρια
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2-3 δαφνόφυλλα
2-3 κόκκοι μπαχάρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη πάπρικα
3 ντομάτες ώριμες, περασμένες στον τρίφτη
1/4 φλιτζανιού ξίδι
1 φλιτζανιού ξηρό κόκκινο κρασί
αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία:
Κόβουμε το κρέας σε μπουκιές και το πλένουμε καλά με κρύο νερό. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Τσιγαρίζουμε για να ροδίσει το κρέας μας σε όλες του τις πλευρές και το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη σε μία πιατέλα. σκεπασμένο.
Εν τω μεταξύ έχουμε καθαρίσει τα κρεμμύδια και τα χαράσσουμε σταυρωτά. Βάζουμε τα κρεμμύδια μας στο ίδιο λάδι που ροδίσαμε το κρέας και τα αφήνουμε να μαραθούν χωρίς να πάρουν όμως χρώμα (περίπου 12 λεπτά). Σβήνουμε τα κρεμμύδια μας με το κρασί και το ξίδι και επαναφέρουμε αμέσως το μοσχάρι στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και χαμηλώνουμε την φωτιά. Σιγοβράζουμε το φαγητό μας για τουλάχιστον ενάμιση ώρα ώσπου να μαλακώσει καλά το μοσχάρι και δέσει καλά η σάλτσα του. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε λίγο αλάτι.
Σερβίρετε το στιφάδο σας ζεστό με γιαούρτι και ρύζι πιλάφι ή πουρε πατατας. Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Κολοκυθοκεφτέδες



Υλικά:
1 κιλό κολοκυθάκια τριμμένα στο τρίφτη
2 κρεμμύδια τριμμένα στο τρίφτη
Μερικά φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
1 /4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 γραμμάρια φέτα πολύ σκληρή τριμμένη με τα χερια μας σε πολύ μικρά κομματάκια
2 αυγά
1 φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
αραβοσιτέλαιο
αλεύρι


Εκτέλεση:
Βάζουμε σ΄ ένα μπολ τα τριμμένα στο τρίφτη κολοκυθάκια, τα τριμμένα στο τρίφτη κρεμμύδια, τα ψιλοκομμένα φύλλα του δυόσμο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την τριμμένη με τα χέρια μας φέτα, τα αυγά μας κτυπημένα ελαφρά (όλα μαζί ασπράδια και κρόκους),τριμμένη φρυγανιά (όσο χρειαστεί για να γίνει ένα μίγμα που να μπορούμε να το πλάσουμε σε μικρά μπαλάκια), αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε το μίγμα καλά το κάνουμε μια μεγάλη μπάλα και το αφήνουμε .
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας αρκετό αραβοσιτέλαιο και το βάζουμε στην φωτιά να κάψει.
Πλάθουμε μικρές μπάλες από το μίγμα μας, τις πατάμε λίγο με το χέρι μας, τις αλευρώνουμε καλά κι όταν κάψει το αραβοσιτέλαιο τις τηγανίζουμε.
Όταν έχουν ροδίσει καλά τις βγάζουμε και τις ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
Σερβίρονται σε πιατέλα σκέτες ή με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι .
Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.
Μπορείτε να αλλάξετε την φέτα με κεφαλοτύρι ή γλυκό τυρί σκληρό τριμμένα στο τρίφτη.

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:
Για την κρέμα
1 λίτρο και ένα όχι εντελώς γεμάτο ποτήρι γάλα, χλιαρό
2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι χοντρό σιμιγδάλι
6 αυγά
3 βανίλιες
ξύσμα ενός λεμονιού

Για το φύλλο
1 κιλό φύλλο κρούστας για γλυκά
500γρ. βούτυρο ανάλατο (για άλειμμα των φύλλων), λιωμένο

Για το σιρόπι
6 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές σούπας φρέσκο χυμό λεμόνι

Προετοιμασία:
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό γάλα και το σιμιγδάλι σε συνεχόμενη ροή, συνεχίζοντας το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμη.
Βάζουμε το μείγμα σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν πήξει η κρέμα μας κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα. Όταν κρυώσει λίγο η κρέμα προσθέτουμε τις βανίλιες με το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί φούρνου και απλώνουμε 13-15 φύλλα κρούστας στο ταψί βουτυρώνοντας τα ένα ένα με αρκετό βούτυρο. Αφού κρυώσει εντελώς η κρέμα την απλώνουμε πάνω στα φύλλα μέσα στο ταψί. Αφού απλώσουμε καλά την κρέμα, την σκεπάζουμε με 10-12 φύλλα κρούστα τα οποία τα βουτυρώνουμε και πάλι καλά ένα-ένα. Χαράσσουμε ελαφρά το γαλακτομπούρεκο μας σε μερίδες και το ραντίζουμε με αρκετό βούτυρο.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για μία περίπου ώρα στους 220oC, και για ακόμα 15 λεπτά στο τέλος στους 200οC. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντοτε από τον φούρνο μας. Το αποτέλεσμα όμως που ψάχνουμε είναι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας στο επάνω μέρος.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας την ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος του βρασίματος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε.
Μόλις βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο μας από το φούρνο, περιχύνουμε προσεκτικά αμέσως με το καυτό σιρόπι.
Αφήνουμε το γλυκό μας να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς.
Σερβίρετε το γαλακτομπούρεκο σας αμέσως μόλις κρυώσει εντελώς και σε θερμοκρασία δωματίου. Για να το διατηρήσετε χρειάζεται ψυγείο. Απολαύστε!

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:
Ζύμη:
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
2/3 φλιτζανιού ζεστό νερό (όχι καυτό)
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Toppings:
3/4 φλιτζανιού σάλτσα ντομάτας
1/2 φλιτζανιού χοντροκομμένο κρεμμύδι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί μοτσαρέλα
1/2 φλιτζάνι τριμμένο σκληρό τυρι (κατά προτίμηση πεκορίνο ή γραβιέρα)
1/4 φλιτζανιού χοντροκομμένο φρέσκο βασιλικό
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1/3 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι (σε σκόνη)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Προετοιμασία:
Πρώτα ξεκινάμε με τη ζύμη. Πασπαλίζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη πάνω από την επιφάνεια του ζεστού νερού μέσα σε ένα μικρό μπολ. Αφήστε να σταθεί για 2 λεπτά, στη συνέχεια, ανακατέψτε για να διαλυθεί. Αναμίξτε καλά σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Προσθέστε το περιεχόμενο του μικρού μπολ (ενεργοποιημένη μαγιά) στο αλεύρι και αρχίστε να ζυμώνετε. Όταν τα υλικά της ζύμης αρχίσουν να ενώνονται, μεταφέρετε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίστε να ζυμώνετε για ακόμα 6-8 λεπτά. Αν νομίζετε ότι χρειάζεται, προσθέστε ανάλογα ακόμα ελάχιστο κρύο νερό ή αλεύρι στην ζύμη.
Τοποθετήστε την ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάστε και αφήστε την σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 220oC.
Όταν η ζύμη έχει αυξηθεί (παίρνει τουλάχιστον 30 λεπτά), ανοίγουμε το φύλο πίτσας σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Το φύλο κατά προτίμηση να έχει κυκλικό σχήμα και πάχος που να μην ξεπερνά το μισό εκατοστό.
Toppings: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα ντομάτας, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το κρεμμύδι, τη ρίγανη, το μαύρο πιπέρι και αφήνουμε να μαριναριστεί για 10 λεπτά περίπου. Απλώστε το μείγμα ντομάτας ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη. Πασπαλίστε με το τυρί μοτσαρέλα, το βασιλικό και το σκληρό τυρί.
Ψήστε για 15 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο, ή μέχρι να ψηθεί καλά το κάτω μέρος του φύλου και το τυρί να λιώσει εντελώς. Σερβίρετε την πιτσα ζεστή. Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:
50 μπισκότα ΟREO
1/4 φλιτζανιού βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
750γρ. τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φακελάκι βανίλια
3 φλιτζάνια χτυπημένη σαντιγί

Προετοιμασία:
Κρατάμε 15 από τα μπισκότα και τα υπόλοιπα τα τρίβουμε σε επεξεργαστή τροφίμων για μερικά δευτερόλεπτα. Βάζουμε τα τριμμένα μπισκότα σε έλα μπολ και περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Παίρνουμε ένα τσέρκι στρογγυλό για τσιζκεικ (που να ανοίγει στο πλευρό για εύκολο ξεφορμάρισμα) και βάζουμε στον πάτο τα τριμμένα μπισκότα. Με ένα μεγάλο κουτάλι απλώνουμε το μπισκότο και το πιέζουμε για να σχηματιστεί η βάση. Τοποθετούμε το τσέρκι στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.
Χτυπούμε με μίξερ χεριού το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ενώστε με απαλές κινήσεις την έτοιμη χτυπημένη σαντιγί το μίγμα τυριού.
Σπάζουμε τα μπισκότα που κρατήσαμε με το χέρι και τα ρίχνουμε μέσα στην κρέμα. Ρίχνουμε το μείγμα μας πάνω από την βάση που έχουμε ετοιμάσει και τοποθετούμε το γλυκό μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες πριν το σερβίρισμα.
Σερβίρετε το τσιζκεικ σας παγωμένο και…… Απολαύστε!

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Κοτοπουλο λεμονατο με ελιες και ντοματινια.


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 6 άτομα

Υλικά:
1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 2kg)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 λεμόνια
1 φλιτζάνι πράσινες ελιές
12 ντοματίνια
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
10-12 ολόκληρους κόκους μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
6-7 φυλλαράκια φρέσκιας μαντζουράνας ή βασιλικού

Προετοιμασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200οC.
Τεμαχίζουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και πλένουμε καλά. Στύβουμε τα λεμόνια και κόβουμε την μία λεμονόκουπα σε λωρίδες. Μοιράζουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και ένα μικρό τηγάνι. Η κατσαρόλα πρέπει να μπορεί να είναι εντελώς πυρίμαχη για να μπορεί να μπει και στον φούρνο. Τσιγαρίζουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι και στην κατσαρόλα το κοτόπουλο.
Μόλις αρχίσει το κρεμμύδι να γυαλίζει προσθέτουμε τα ντοματίνια, τις ελιές, το μαύρο πιπέρι, το αλάτι και την μαντζουράνα. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά τα υλικά στο τηγάνι και τα προσθέτουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και την κομμένη λεμονόκουπα. Ανακατεύουμε τα υλικά στην κατσαρόλα για 3-4 λεπτά και μετά τοποθετούμε την κατσαρόλα στο φούρνο 25-30 λεπτά.
Σερβίρετε το κοτοπουλο λεμονατο απευθείας από τον φούρνο με άσπρο ρύζι. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο κεικ. Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011


Συνταγες για όλα τα γούστα!

Συνταγή για 6-8 άτομα

Υλικά:
1kg μοσχαρίσιο κιμά
1 πακέτο φύλο σφολιάτας, 2 φύλα
1/4 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μεγάλα περασμένα στο τρίφτη
4 κρεμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κύβο ζωμό κότας διαλυμένο σε δύο φλιτζάνια νερό (ζεστό)
1 φλιτζάνι μαϊντανο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, σκόνη
αλάτι-πιπέρι
1/2 φλιτζάνι γάλα
2 αυγά

Προετοιμασία:
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί επάνω σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τον κιμά με την κανέλα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς για να γίνει σπυρωτός.
Προσθέτουμε το ζωμό κότας, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τον κιμά για 30 λεπτά, ώσπου να μείνει σχεδόν με το λάδι.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τον μαιντανό και ανακατεύουμε Αφήνουμε το μείγμα του κιμά να κρυώσει λίγο. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με το γάλα εβαπορέ, το ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε .
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας στον πάτο. Τρυπούμε το φύλλο σε αρκετά σημεία με ένα πιρούνι. Βάζουμε το μείγμα κιμά στο ταψί με την σφολιάτα και τον στρώνουμε για να είναι επίπεδο το μείγμα.
Στη συνέχεια σκεπάζουμε τον κιμά με το δεύτερο φύλλο κρούστας και το λαδώνουμε. Τρυπάμε το πάνω φύλλο σε διάφορα σημεία για να το εμποδίσουμε από το να παραφουσκώσει.
Ψήνουμε την κιμαδόπιτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της.
Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο, και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά πριν την κόψουμε σε μερίδες.
Σερβίρετε την πίτα σας ζεστή με κέτσαπ. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο κεικ. Καλή Όρεξη!

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Μηλοπιτα με ξηρους καρπους.

Συνταγή για 6-8 άτομα

Υλικά:
1 πακέτο φύλλο σφολιάτας (2 φύλλα)
1/2 κούπα καρύδι σε σκόνη (χωρίς αλάτι)
1/2 κούπα φουντούκι σε σκόνη (χωρίς αλάτι)
1 κούπα γάλα
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας άνθος αραβοσίτου
4 μεγάλα μήλα
Βούτυρο ανάλατο για άλειμα
1 αυγό

Προετοιμασία:
Αλείφουμε ελαφρά ένα ταψάκι (κατά προτίμηση στρογγυλό) με το ανάλατο βούτυρο. Απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας στο ταψάκι και κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι.
Ρίχνουμε μέσα το κοπανισμένο καρύδι και φουντούκι.
Καθαρίζουμε τα μήλα μας και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Αραδιάζουμε τα μηλα στο ταψάκι μας πάνω από τους ξηρούς καρπούς.
Βάζουμε σε ένα μπολ το αυγό, τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου και το γάλα. Χτυπάμε για λίγο τα υλικά μας και τα περιχύνουμε στο ταψάκι με τα μήλα. Κόβουμε χοντρές λωρίδες το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και τις αραδιάζουμε πάνω από το ταψάκι σταυρωτά, αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ της κάθε λωρίδας.
Ψήνουμε την μηλοπιτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45 λεπτά.
Σερβίρετε την μηλόπιτα σας σε θερμοκρασία δωματίου με παγωτό βανίλια. Απολαύστε!

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Κοτοπουλο στο φουρνο με λαχανικα του Jamie Oliver


Συνταγες για όλα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:
1 κοτόπουλο (περίπου 1.6kg)
2 μέτρια κρεμμύδια
2 καρότα
2 κλωνάρια σέλινο
1 ολόκληρο βολβό σκόρδο
ελαιόλαδο
χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 λεμόνι
ένα μικρό ματσάκι με φρέσκο θυμάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και μερικά φύλλα δάφνης, δεμένα όλα μαζί με κλωστή

Προετοιμασία:
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο μισή ώρα πριν το ετοιμάσουμε για τον φούρνο. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 240οC.
Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσουμε τα λαχανικά μας – απλά όπως είναι τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Σπάζουμε το βολβό του σκόρδου και παίρνουμε τις σκελίδες ακαθάριστες. Στοιβάζουμε τα λαχανικά με το σκόρδο στη μέση ενός μεγάλου ταψιού και περιχύνουμε με αρκετό ελαιόλαδο.
Περιχύνουμε το κοτόπουλο με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε σε όλα τα σημεία.
Τρυπούμε το λεμόνι παντού, με την άκρη ενός μαχαιριού. Τοποθετούμε το λεμόνι μέσα κοιλότητα του κοτόπουλου, μαζί με τη δέσμη των βοτάνων.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο προσεκτικά πάνω από τα λαχανικά στο ταψί. Βάζουμε το κοτοπουλο στο φουρνο. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 200οC και ψήνουμε το κοτόπουλο για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.
Στην μισή περίπου ώρα ψησίματος περιχύνουμε το κοτόπουλο με τα υγρά του και αν τα λαχανικά δείχνουν ότι αρχίζουν να καίγονται προσθέστε λίγο νερό στο ταψί.
Όταν ψηθεί το κοτόπουλο βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφαιρούμε το κοτόπουλο το οποίο το τοποθετούμε σε μία πιατέλα. Σκεπάζουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά, σκεπάζοντας το με αλουμινόχαρτο και μία πετσέτα.
Αφού περάσει ο αναγκαίος χρόνος κόβουμε το κοτόπουλο μας σε μερίδες και αν θέλουμε φτιάχνουμε και μία ωραία συνοδευτική σάλτσα.
Σερβίρετε το κοτόπουλο σας με τα λαχανικά και πατάτες φούρνου. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία σοκολατοπιτα. Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Γλώσσες πλακί.



Υλικά :
1 κιλό γλώσσες (φρέσκες ή κατεψυγμένες )
11/2 ντομάτες ώριμες τριμμένες στο τρίφτη
2 με 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 με 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα στο τρίφτη
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 με 200 γραμμάρια ελαιόλαδο εκλεκτό
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε τις γλώσσες και τις πλένουμε (εάν είναι κατεψυγμένες τις ξεπαγώνουμε).
Σ΄ ένα μπολ βάζουμε τις ώριμες ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη (χωρίς φλούδες και σπόρια), τις σκελίδες του σκόρδου ψιλοκομμένες, τα ξερά κρεμμύδια τριμμένα στο τρίφτη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα ανακατεύουμε ελαφρά.
Σ΄ ένα ταψί στρώνουμε τις γλώσσες και τη σκεπάζουμε με τα υλικά που έχουμε στο μπολ.
Ρίχνουμε από πάνω και το ελαιόλαδο μας και τις ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά.

Τρώγονται ζεστές αλλά και κρύες, Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Σαλατα με φασολια και αβοκαντο

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:
2 φλιτζάνια ντοματίνια, κομμένα στην μέση
400γρ (1 κονσέρβα) φασόλια βρασμένα, στραγγισμένα
1 αβοκάντο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες
4 φλιτζάνια μπειπι σπανάκι φύλλα
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Χυμό από δύο λεμόνια
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα ντοματίνια, τα φασόλια, και το σπανάκι. Με απαλές κινήσεις ανακατεύουμε τα υλικά στο μπολ και τα μοιράζουμε σε 4 πιάτα. Μοιράζουμε τις φέτες από το αβοκάντο στα 4 πιάτα με τα υπόλιπα υλικά.
Βάζουμε και ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε το λεμονόλαδο με ένα κουτάλι πάνω από τις σαλάτες μας.
Σερβίρετε την σαλάτα σας με φρέσκο ψωμί. Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Χοιρινο Κινεζικο με λαχανικα, σησαμι και τζιντζερ.






Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:
500γρ. χοιρινό φιλέτο, καθαρισμένο από περιττό λίπος
4 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο
2 κουταλιές της σούπας τζίντζερ περασμένο στο τρίφτη
2 κουταλιές της σούπας σησάμι
300γρ κατεψυγμένα ανάμικτα κινέζικα λαχανικά ειδικά για στιρ φραι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Προετοιμασία:
Αναμίξτε μαζί τη σάλτσα σόγιας, το σησαμέλαιο και το τζίντζερ σε ένα μεγάλο μπολ.
Κόβουμε το χοιρινό σε λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε στην μαρινάδα. Προσθέτουμε το μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.
Ζεσταίνουμε ένα γουόκ ή ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέστε το σουσάμι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί. Αφαιρούμε το σουσάμι από το τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στο τηγάνι το χοιρινό χωρίς την μαρινάδα την οποία κρατούμε στην άκρη για να την χρησιμοποιήσουμε μετά. Τσιγαρίζουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει ελαφρά και αφαιρούμε από το τηγάνι και κρατούμε και αυτό σε ξεχωριστό μπολ. Προσθέτουμε τα λαχανικά στο μπολ μαζί με την μαρινάδα που κρατήσαμε από προηγουμένως. Τσιγαρίζουμε τα λαχανικά για 3 λεπτά και προσθέτουμε το χοιρινό κρέας. Τσιγαρίζουμε για άλλα 3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ψηθεί το κρέας. Πασπαλίζουμε τα υλικά στο τηγάνι με το ψημένο σουσάμι.
Σερβίρετε ενώ ακόμα είναι ζεστό ακόμα το φαγητό με νουτλς. Καλή Όρεξη!

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ταλιατελες με Λευκη Σαλτσα Μανιταριων.




Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:
500γρ. ταλιατελες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια μανιτάρια σε φέτες
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1 φλιτζάνι φρέσκα κρέμα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Τριμμένη παρμεζάνα

Προετοιμασία:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το κρασί. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ αλλά να υπάρχει λίγο υγρό στο τηγάνι.
Αλατοπιπερώνουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά. Αφήνουμε τα υλικά στο τηγάνι να κρυώσουν και εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας για αλτέντε.
Όταν τα μακαρόνια είναι έτοιμα κατεβαστέ από την φωτιά, στραγγίστε και τοποθετήστε κάτω από τρεχούμενο νερό για να σταματήσει η διαδικασία ψησίματος. Επαναφέρετε στην κατσαρόλα και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ανακατέψτε.
Προσθέστε στο τηγάνι με τα μανιταρια την φρέσκα κρέμα και το μοσχοκάρυδο και επαναφέρετε στην φωτιά. Ανακατέψτε και χαμηλώστε την φωτιά. Αφήστε την σάλτσα να δέσει και προσθέστε τις ταλιατέλες. Αφήστε να ζεσταθούν τα μακαρονια και σερβίρετε με τριμμένη παρμεζάνα. Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Γρανίτα ροδάκινο με λάιμ και ρούμι.



Συνταγή για 6 άτομα

Υλικά:

4 φλιτζάνια νερό

3 φλιτζάνια ροδάκινο, σε φέτες

1 1/3 φλιτζάνια ζάχαρη

6 φρέσκα φύλλα μέντας

1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λάιμ

3/4 φλιτζανιού ρούμι

Για το σερβίρισμα:

Μερικές φέτες ροδάκινο

Μερικά φρέσκα φύλλα δυόσμο

Προετοιμασία:

Πρώτα βάζουμε το νερό, τις φέτες ροδάκινου, την ζάχαρη και το χυμό λάιμ σε μία μέτρια κατσαρόλα. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά την κατσαρόλα και αφήνουμε να κοχλάσει. Μόλις πάρει μία βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει το μείγμα για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε το μείγμα από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Αφαιρούμε τα φύλλα μέντας από την κατσαρόλα.

Όταν κρυώσει το μείγμα βάζουμε το μείγμα από την κατσαρόλα στο μπλέντερ μαζί με το ρούμι και τα δουλεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα απαλό μείγμα.

Ρίχνουμε το μείγμα από το μπλέντερ σε ένα ταψάκι και τοποθετούμε στο καταψύκτη για τουλάχιστον 8 ώρες ή μέχρις ότου να παγώσει καλά. Βγάζουμε το ταψάκι από το καταψύκτη και με ένα πιρούνι ξύστε το μείγμα μέχρι να γίνει αφράτο.

Σερβίρετε την γρανιτα σας αμέσως σε ψηλά ποτήρια γαρνιρισμένη με φέτες ροδάκινου και τα φύλλα δυόσμου. Απολαύστε με τις συνταγες για όλα τα γούστα!

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Καλοκαιρινό Γλυκό


Εύκολο,νόστιμο και βγαίνει και σε λάιχτ έκδοση.

Στρώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ με μια στρώση φρυγανιές.Φτιάχνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι με ζαχαρόνερο (η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί από φρουκτόζη ή άλλο υποκατάστατο) τα οποία έχουμε βράσει για λίγη ώρα.

Φτιάχνουμε μια γερή δόση κρέμα από άνθος αραβοσίτου (ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το σκεύος όπου έχουμε στρώσει τις φρυγανιές) και την περιχύνουμε πάνω από τις φρυγανιές. Αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει καλά η κρέμα για καμιά ωρίτσα ή και παραπάνω. Και σε αυτήν την περίπτωση η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί.

Όσο έχουμε το ταψί να κρυώνει στο ψυγείο ετοιμάζουμε ένα ή δύο ζελέ της αρεσκείας μας (κανονικό ή λάιτ) και όταν έχει πήξει εντελώς η κρέμα το περιχύνουμε με τη σειρά του πάνω από την κρέμα.

Έτσι έχουμε όταν κρυώσει και το ζελέ ένα γλυκό ελαφρύ νόστιμο και όμορφο στην εμφάνιση, ό,τι πρέπει για τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού!

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι από το http://www.netrino.gr

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Ντομάτες γεμιστές με σολομό και σάλτσα μουστάρδας.



Συνταγες για 4 άτομα

Υλικά:

1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονι

2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα (κατά προτίμηση Dijon)

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

4 μεγάλες κόκκινες ντομάτες

400γρ σολομό κονσέρβας, στραγγισμένο

1 ώριμο αβοκάντο μέτριου μεγέθους, κομμένο σε κύβους

1/2 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Προετοιμασία:

Πρώτα ετοιμάζουμε την σάλτσα βάζοντας σε ένα μικρό μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας στο μπολ μέχρι να ενωθούν και να δημιουργηθεί μία απαλή σάλτσα. Αφήστε την σάλτσα στην άκρη μέχρι να είναι έτοιμη η γέμιση.

Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση καθέτως και αφαιρούμε τα περιττά σημεία. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό των ντοματών και τώρα οι ντομάτες μας μοιάζουν με μικρά μπολάκια. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, τοποθετούμε το σολομό και λιώνουμε την σάρκα με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αβοκάντο, και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε τη σάλτσα μουστάρδας που φτιάξαμε και ανακατεύουμε με ελαφριές κινήσεις.

Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι γεμίζουμε τις ντομάτες μας και αραδιάζουμε σε μία πιατέλα. Τοποθετούμε τις ντομάτες μας στο ψυγείο για 30 λεπτά μέχρι να παγώσουν ελαφρά οι ντομάτες.

Σερβίρετε τις γεμιστες ντοματες σας κρύες με φρέσκο ψωμί. Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011


Σαλάτα ρόκα με τόνο

Συνταγες για 4 άτομα

Υλικά:

1 μεγάλο ματσάκι φρέσκια ρόκα

1 μεγάλη κονσέρβα φιλέτο τόνο (σε νερό)

2 μέτριες ντομάτες, χοντροκομμένες

1 καρότο κομμένο σε λεπτές λωρίδες

1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο

½ κουταλιά της σούπας μέλι

2 κουταλιές της σούπας λάδι

½ κουταλάκι τζίντζερ, σκόνη

Αλάτι/πιπέρι

Προετοιμασία:

Πλένουμε πολύ καλά τη ρόκα, κόβουμε τα κοτσάνια και το υπόλοιπο ματσάκι το κόβουμε σε 2-3 μέρη ανάλογα με το μήκος και τα τοποθετούμε σε μία μεγάλη σαλατιέρα.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, το καρότο και το φιλέτο τόνου, το οποίο στραγγίξαμε από προηγουμένως. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και χωρίζουμε σε 4 ατομικά μπολ ή πιάτα.

Με ένα σέικερ ή multi χτυπάμε το λάδι, το ξύδι, το μέλι, το τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε τις σαλάτες με τη σάλτσα που φτιάξαμε.

Μπορούμε να προσαρμόσουμε τις ποσότητες του λαδιού και του ξιδιού ανάλογα με τα γούστα μας.

Σερβίρετε την σαλατα με φρέσκο ψωμί. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο κεικ. Καλή Όρεξη!

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Αρνί κοκκινιστό με λαχανικά



Υλικά :
1 1/2 κιλό αρνί κομμένο σε μερίδες
11/2 κιλό πατάτες
250 γραμμάρια κρεμμύδια ξερά
1/2 κιλό καρότα
2 με 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
100 γραμμάρια βούτυρο
150 γραμμάρια ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό ντομάτας
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
2-3 φύλλα δάφνη

Εκτέλεση :
Βάζουμε ελαιόλαδο στην κατσαρόλα κι όταν κάψει κοκκινίζουμε το κρέας (όσο το θέλουμε, γιατί σε πολλούς δεν κάνει να παρά είναι κοκκινισμένο)
Έχουμε διαλύσει τον ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό ντομάτας με λίγο νερό τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κοκκινισμένο μας κρέας, τις ψιλοκομμένες σκελίδες του σκόρδου , τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα φύλλα δάφνη, αλάτι πιπέρι και νερό από τη βρύση που να σκεπάζει το κρέας και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν.
Όταν δούμε ότι το κρέας μας έχει βράσει, προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και τα κρεμμύδια μας όλα κομμένα σε φέτες και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου όλα να είναι καλά μαγειρεμένα (εάν χρειαστεί λίγο νερό προσθέτουμε)και με λίγη σάλα.

Σερβίρετε ζεστό σε μια πιατέλα στρόγγυλη η μακρόστενη με το κρέας στη μέση κι όλα τα υπόλοιπα γύρο γύρο και τα περιχύνουμε με την σάλτα του.

Καλή σας Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.

Όταν έχουμε ώριμες ντομάτες μπορούμε να τρίψουμε μερικές στον τρίφτη μας και να τις προσθέσουμε μαζί με το χυμό ντομάτας.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Τέλειο μωσαϊκό φράουλας στο ποτήρι.



Συνταγή για 6 άτομα

Υλικά:

350γρ έτοιμα παντεσπανι

400γρ φράουλες, κομμένες σε φέτες

1 κουταλιά της σούπας ξανθή ζάχαρη

500γρ έτοιμη κρέμα κασταρτ

250ml φρέσκα κρέμα, ελαφρά χτυπημένη

καλής ποιότητας μαρμελαδα φραουλα

λικέρ φράουλας ή βατόμουρου

Προετοιμασία:

Κόβουμε σε φέτες το παντεσπάνι και απλώνουμε στην μία πλευρά κάθε φέτας ένα στρώμα μαρμελάδας. Βάζουμε δύο φέτες μαζί σαν σάντουιτς και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους. Μοιράζουμε τους κύβους κεικ σε 6 ψηλά ποτήρια και περιχύνουμε με λίγο λικέρ φράουλας.

Βάζουμε τις κομμένες φράουλες σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε με την ξανθιά ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τις φράουλες και βάζουμε μία στρώση φράουλες πάνω από το κεικ. Περιχύνουμε τις φράουλες με κρέμα κάσταρτ και στολίζουμε με την κτυπημένη φρέσκα κρέμα και λίγες φράουλες στην κορυφή. Τοποθετούμε το γλυκό μας στο ψυγείο για τουλάχιστο μισή ώρα.

Σερβίρετε το μωσαικο σας απευθείας από το ψυγείο και ...Απολαύστε!