Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Μοσχαρίσιο Συκώτι στο φούρνο!


Από τον καιρό που οι τρελές αγελάδες ήταν της μόδας, ζήτημα είναι αν μια ή δυο φορές μπήκε συκώτι στο σπίτι μας.
Σήμερα είπα να ζήσω επικίνδυνα και έκανα μια μικρή ποσότητα στο φούρνο (είπα να αποφύγω το τηγάνι ή το σχαροτήγανο).
Και να το αποτέλεσμα, μαλακό σαν βαμβάκι. Δεν χρειάζεται ούτε μαχαίρι, ούτε και πολύ-πολύ μάσημα....

Υ Λ Ι Κ Α 
300 γραμ. Συκώτι μοσχαρίσιο καθαρισμένο από νεύρα και πέτσες(δουλειά του χασάπη)
1 Κρεμμύδι μικρό μέτρια κομμένο
1 σκελίδα Σκόρδο μέτρια κομμένη
Γάλα για να καλύψουμε τις φέτες (περ. 1 φλυτζάνι)
2 κλαδάκια δενδρολίβανο
1/2 + 1/2 φλυτζ. Κρασί λευκό
2-3 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουταλάκι Νισεστέ (Κορν-φλάουερ)
Ρίγανη μια γερή πρέζα
Αλάτι - Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Πλένω καλά το συκώτι, το στραγγίζω και το βάζω στο γάλα, για να μαριναριστεί για μια ώρα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σωτάρω κρεμμύδι και σκόρδο, μέχρι να γίνουν διάφανα. Σβήνω με το 1/2 φλ. κρασί. Συνεχίζω το βράσιμο για μερικά λεπτά, για να εξατμιστεί το οινόπνευμα.
Ρίχνω το περιεχόμενο του τηγανιού σε ταψάκι ή πυρέξ και συμπληρώνω με το άλλο 1/2 κρασί.
Στραγγίζω το συκώτι από το γάλα και το στεγνώνω με κουζινόχαρτο. Βάζω τα κομμάτια στο ταψάκι και ρίχνω το δενδρολίβανο.
Ο φούρνος είναι προθερμασμένος στους 180 βαθμούς και ψήνω για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του συκωτιού.
Πέντε λεπτά πριν το τέλος πασπαλίζω με την ρίγανη.
Με τσιμπίδα βγάζω το συκώτι και το διατηρώ ζεστό.
Στο ζουμί με τα κρεμμύδια ρίχνω το κορν-φλάουερ διαλυμένο σε λίγο νερό, ανακατεύω και ξαναβάζω στον ζεστό φούρνο, μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα. 
Αυτήν την τελευταία δουλειά μπορούμε να να την κάνουμε και στο αρχικό μας τηγάνι, αφού αδειάσουμε το ταψάκι.
Σερβίρω με λευκό ρύζι ή πουρέ ή πατάτες τηγανητές...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)