Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Τέλεια συνταγή για εύκολη κρέμα καραμελέ!

Πρόκειται για ένα γλυκό που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι και μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα στο σπίτι...


Δείτε μια εύκολη και γρήγορη συνταγή...

ΥΛΙΚΑ:
1 1/2 κουτί γάλα εβαπορέ
1 1/4 φλ. του τσαγιού νερό
4 αυγά
1 1/2 φλ. του τσαγιού ζάχαρη
2 βανίλιες
1 κ.σ χυμό λεμονιού.

η συνέχεια Εδώ

Οι συνταγές μας-Τοπικές γεύσεις - Νηστίσιμη Τσαρχόπιτα!

Υλικά : αλεύρι όσο πάρει, 1 κουτ. σούπας αλάτι, 2 ποτήρια νερό, πιπεράκι, ελαιόλαδο, 2 χεριές σπανάκι, 2 χεριές τσουκνίδα, 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
Διαδικασία : Για την τσαρχόπιτα χρειαζόμαστε 3 χοντρά φύλλα. Συνεπώς, σε μια λεκάνη βάζουμε το νεράκι, το αλάτι και το αλεύρι και ζυμώνουμε (περίπου 2 μικρά πιάτα αλεύρι). Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά σκεπάζοντάς το με μια υγρή πετσετούλα.Στη συνέχεια το χωρίζουμε σε τρία κομμάτια, αλευρώνουμε το τραπέζι και ανοίγουμε τα τρία φύλλα με τον πλάστη.Αφού αλείψουμε το ταψί μας με ελαιόλαδο, στρώνουμε πάνω του το πρώτο φύλλο. Κατόπιν περνάμε τις άκρες του φύλλου πάνω από τα τοιχώματα του ταψιού, σαν να περισσεύει κομμάτι φύλλου προς τα έξω.Τώρα, έχει σειρά η γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα χόρτα και το κρεμμυδάκι και αλατίζουμε το μίγμα ζουπώντας το. Στρώνουμε το μείγμα στο ταψί προσθέτοντας λίγο λαδάκι. Έπειτα στρώνουμε το δεύτερο φύλλο και γέμιση με τον ίδιο τρόπο και τέλος το τρίτο φύλλο. Αλείφουμε την πίτα με λαδάκι και στρίβουμε το κομμάτι των φύλλων που περίσσευε έξω από το ταψάκι προς τα μέσα. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για μισή ωρίτσα περίπου.

από : http://prassia-eyrytanias.blogspot.com

Κανταΐφι αλμυρό!

Υλικά :

4 αυγά
500 γραμμάρια φέτα πρόβια εκλεκτή
150 γραμμάρια τριμμένο κεφαλοτύρι ή κάποιο γλυκό σκληρό τυρί
200 γραμμάρια γάλα πρόβιο.
1 κιλό κανταΐφι
250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος κατσικίσιο λιωμένο

Εκτέλεση :

Κόβουμε τη φέτα σε μικρούς κύβους του 1 έως 2 εκατοστών και τη βάζουμε σ΄ένα μπολ, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι ή κάποιο γλυκό σκληρό τυρί, μετά ρίχνουμε το γάλα και τα αυγά (ενώ πρώτα τα έχουμε κτυπήσει όλα μαζί ασπράδια και κρόκους )και τ΄ ανακατεύουμε.

Παίρνουμε ένα ταψί 45 με 50 εκατοστά διάμετρο το βουτυρώνουμε καλά και στρώνουμε το μισό από κανταΐφι, προσοχή να μην είναι μπλεγμένο.
Μετά στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια μας τη γέμιση μας ομοιόμορφα.
Συνεχίζουμε να στρώνουμε επάνω στη γέμιση το υπόλοιπο κανταΐφι, όταν το στρώσουμε όλο το πατάμε καλά με τα χέρια μας.
Καίμε καλά το λιωμένο βούτυρο γάλακτος και με ένα κουτάλι της σούπας βρέχουμε όλο το κανταΐφι.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα, εάν σας πάρει από πάνω πολύ χρώμα ( προσοχή να είναι αρκετά καστανόξανθο το χρώμα του)και μέσα θέλει κι άλλο ψήσιμο σκεπάστε το ταψί με μια λαδόκολλα.

Τρώγετε ζεστό αλλά και κρύο
Καλή επιτυχία και Καλή τυρινή Εβδομάδα .

Καλή σας Όρεξη.

Την συνταγή την έχω από τον Πατέρα μου που την έκανε η Μητέρα του πριν 80 χρόνια.

Σάμαλι!


Υλικά :
21/2 ποτήρια σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μπέκιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αμμώνια
Για το σιρόπι:
31/2 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
Εκτέλεση :
Ανακατεύουμε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέκιν πάουντερ, τη σόδα και την αμμωνία και τα ζυμώνουμε με το νερο και το χυμό του πορτοκαλιού.
Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί 45 έως 50 εκατοστά και αφού φουσκώσει το σιμιγδάλι όπως το ψωμί το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC έως να δείτε ότι έχει ψηθεί.

Ανακατεύουμε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέκιν πάουντερ, τη σόδα και την αμμωνία και τα ζυμώνουμε με το νερο και το χυμό του πορτοκαλιού.
Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί 45 εως 50 εκατοστα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC έως να δείτε ότι έχει ψηθεί.

Το σπανάκι είναι ωφέλιμο για τα οστά!


Το σπανάκι αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ - ένα φλιτζάνι φρέσκο σπανάκι καλύπτει το 200% των ημερήσιων αναγκών μας. Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Έχει παρατηρηθεί ότι η βιταμίνη Κ ενεργεί θετικά στην οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nutrition in Clinical Practice» προτείνει την αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Κ στο πλαίσιο της προστασίας των οστών.

Μοσχαρισιες Μπριζολες με προσουτο και φασκομηλο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 2 άτομα

Υλικά:

2 μοσχαρίσιες μπριζόλες, περίπου 150γρ. η κάθε μία
2 φέτες προσούτο
2 φρέσκα φύλλα φασκόμηλου
2 φέτες λεμονιού
2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό, π.χ. Marsala
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Αλάτι/πιπέρι

Προετοιμασία:

Τυλίγουμε την κάθε μπριζόλα ξεχωριστά μέσα σε πλαστική μεμβράνη και με ένα πλάστη τις πατάμε μέχρι ανοίξουν και να λεπτύνουν αρκετά. Αφαιρούμε την μεμβράνη, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε και τις δύο πλευρές με αλεύρι. Βάζουμε μια φέτα προσούτο πάνω από την κάθε μπριζόλα και πάνω από το προσούτο ένα φύλλο φασκόμηλο. Καλύπτουμε το φασκόμηλο με μια φέτα λεμόνι και στερεώνουμε τα υλικά μας όλα μαζί με μία οδοντογλυφίδα.
Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Ψήνουμε το κρέας μας για περίπου 3 λεπτά στην κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει αλλά να είναι ακόμα μαλακό. Προσθέτουμε το κρασί στην κατσαρόλα και αφήνουμε να κοχλάσει μέχρι να μειωθεί στο μισό και να δέσει ωραία η σάλτσα.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε να σταθεί το φαγητό μας για 5-10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό με πουρέ πατάτας. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο κεικ. Καλή Όρεξη!

Φιλετα Σολομου σε σαλτσα βουτυρου αρωματισμενη με βασιλικο και σκορδο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

4 φρέσκα φιλέτα σολομού, χοντροκομμένα και χωρίς το δέρμα
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο
4 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού *
1 κουταλιά φρέσκο ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας σκόρδο, πολτοποιημένο
Αλάτι/Πιπέρι

Προετοιμασία:

Βάζουμε σε ένα μπολ το λιωμένο βούτυρο, το φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, τα φύλλα βασιλικού, το ξύσμα και το σκόρδο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και χωρίζουμε 3 περίπου κουταλιές της σούπας από το μείγμα σε ένα άλλο μπολ και το κρατάμε ξεχωριστά για το τελείωμα του πιάτου μας.
Ζεσταίνουμε καλά ένα τηγάνι γκριλ πάνω σε μέτρια φωτιά και βάζουμε τα φιλέτα μας πάνω στην ζεστή επιφάνεια. Περιμένουμε περίπου 1-2 λεπτά και γυρίζουμε τα φιλέτα μας. Όταν γυρίσουμε όλα τα φιλέτα με ένα πινέλο αλείφουμε με το μείγμα βουτύρου. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για 4-5 λεπτά και μέχρι να ψηθούν τα φιλέτα μας και να μοιράσουμε όλο το μείγμα βουτύρου.
Κατεβάζουμε τα φιλέτα από την φωτιά και τοποθετούμε στα πιάτα σερβιρίσματος. Σερβίρουμε τα φιλέτα μας ζεστά περιχύνοντας τα με την σάλτσα που κρατήσαμε στην αρχή και συνοδεύοντας τα με ρύζι και σαλάτα. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο κεικ. Καλή Όρεξη!

Μουσακάς Αντί για μελιτζάνες βάλτε πατάτες!

Αυτή την εποχή η μελιτζάνες είναι πολύ ακριβές (όταν ήμαστε παιδιά δεν υπήρχαν μελιτζάνες αυτή την εποχή, και η μάνα μας επειδή θέλαμε Μουσακά [όχι όλο παστίτσιο]μας έκανε με πατάτες)γι΄ αυτό να κάνετε κι εσείς αντί για μελιτζάνες με πατάτες (πολλοί κάνουν και με τα δυο)

Υλικά :

2 κιλά πατάτες

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις πατάτες, μετά τις κόβουμε σε φέτες και τις τηγανίζουμε, μετά το τηγάνισμα τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περίσσιο ελαιόλαδο.
Συνεχίζετε την συνταγή του μουσακά για μελιτζάνες.
Εάν δεν κάνει να φάτε τηγανητά μπορείτε να βάλετε τις μελιτζάνες ή τις πατάτες (κομμένες όπως για το τηγάνισμα) σ΄ ένα ταψί καλά λαδωμένο και να τις ψήσετε για λίγο στο φούρνο.

Σερβίρεται ζεστός καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη

Αυτή τη συνταγή για του Μουσακά με πατάτες την έμαθα από την
Μητέρα μου
nikolaos

Άσε για λίγο το κρέας στην άκρη - Αυτές οι τροφές είναι εξίσου πλούσιες σε πρωτεΐνη.


Οι πιο υγιεινές και νόστιμες πηγές πρωτεΐνών που θα σου δώσουν την απαραίτητη ποσότητα, χωρίς να σε επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες...


Εχουμε ξαναπεί (αλλά θα το ξαναπούμε) πως μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιέχει τα πάντα. Κάθε διατροφικό σύμπλεγμα - πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά- είναι απαραίτητο για τη σωστή συνολική λειτουργία του οργανισμού μας.

Κι ενώ έχουμε μιλήσει για τη ζωτική σημασία των υδατανθράκων (των καλών εννοούμε πάντα), αλλά και των λιπαρών (τα οποία δεν πρέπει επουδενί να αποκλείετε από τη διατροφή σας), σήμερα μαζευτήκαμε εδώ για να μιλήσουμε για τις πρωτεΐνες και τις βασικότερες πηγές τους.

η συνέχεια Εδώ

Ρόδι, ο καρπός της καλής τύχης!

40% της ποσότητας της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε καθημερινά καλύπτει ένα ρόδι. Το ξέρεις ότι στην αρχαιότητα το ρόδι ήταν διαδεδομένο για τις καλλυντικές του ιδιότητες; Η Κλεοπάτρα, η βασίλισσα της Αιγύπτου, χρησιμοποιούσε τον χυμό του ροδιού στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια της. Μελέτες υποστηρίζουν ότι το ρόδι περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτοοιστρογόνων και φλαβονοειδών, που έχουν αποδεδειγμένη προστατευτική επίδραση στην επιδερμίδα, τα μαλλιά και τα νύχια. Οι επιστήμονες μάλιστα, υποστηρίζουν πώς ο χυμός του περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες. Το θαυματουργό ρόδι θα εμπλουτίσει μοναδικά τις σαλάτες και ορισμένα από τα φαγητά σας. Ξέρετε όμως, ότι μπορείτε να καθαρίσετε τα ρόδια που θα χρειαστείτε 2-3 μέρες πριν χωρίς να αλλοιωθούν; Μάλιστα, καλό είναι τα φυλάξετε στο ψυγείο σε γυάλινο δοχείο που σκεπάζει ή σε σακούλα τροφίμων. Διατηρούνται, επίσης, καθαρισμένα για πολύ περισσότερο καιρό στην κατάψυξη, ώστε ανά πάσα στιγμή να παίρνετε όση ποσότητα θέλετε και να τα χρησιμοποιείτε άμεσα στις σαλάτες σας.

Τιραμισου του Παρλιαρου!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

Για τα σαβαγιάρ:
6 κρόκοι αυγού
50γρ. ζάχαρη
3 ασπράδια αυγού
35γρ. ζάχαρη
55γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 300-400 γρ. έτοιμα σαβαγιάρ
Για την κρέμα:
500γρ. τυρί Μασκαρπόνε
200γρ. ζάχαρη άχνη
4 ασπράδια αυγού
4 κρόκοι αυγού
250γρ. γάλα
1 φλιτζάνι του Καφέ δυνατό espresso ή 2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
70γρ. Κονιάκ
Κακάο

Προετοιμασία:

Για τα Σαβαγιάρ: Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τα 50 γρ. ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν. Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με τα 35 γρ. ζάχαρη συγχρόνως, σε χαμηλή ταχύτητα, έως ότου γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Παίρνουμε το 1/3 από τη μαρέγκα και την ανακατεύουμε με το μείγμα των κρόκων. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι σαν βροχή ανακατεύοντας. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε πολύ απαλά. Γεμίζουμε μία σακούλα με ίσιο κορνέ και φτιάχνουμε μικρά μπαστουνάκια μήκους 10-12 εκ. πάνω σε μία λαδόκολλα. Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κρυσταλλική και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170οC για 20-25 λεπτά έως ότου ροδίσουν αρκετά. Για να πετύχουμε καλύτερο σχήμα και ωραίο πάχος είναι προτιμότερο να τα φτιάχνουμε στις ειδικές φόρμες των σαβαγιάρ, μεταλλικές ή σιλικόνης. Τα διατηρούμε κλεισμένα αεροστεγώς σε κουτί στο ψυγείο ή εκτός έως και 15 ημέρες.
Για την κρέμα : Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους, την άχνη και το mascarpone. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και ενώνουμε με την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με τον καφέ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αλλάζουμε σκεύος. Ρίχνουμε το κρασί ή το κονιάκ και βουτάμε τα σαβαγιάρ ένα-ένα για λίγα δευτερόλεπτα. Τα τοποθετούμε σ’ ένα επίπεδο ταψί ή πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να γεμίσουμε την επιφάνεια. Αδειάζουμε όλη τη κρέμα πάνω από αυτά και καλύπτουμε τη κρέμα με τα υπόλοιπα σαβαγιάρ με τον ίδιο τρόπο. Αφήνουμε στο ψυγείο για δύο ώρες. Σερβίρουμε σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με τα κακάο. Το γλυκό αυτό είναι προτιμότερο να καταναλωθεί σε 2 ημέρες.
Πηγή: http://www.megatv.com/glykesalximies/default.asp?catid=21930&subid=2&pubid=1220155

Καρμποναρα!


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

500γρ. σπαγγέτι
140γρ. καπνιστό μπέικον, ψιλοκομμένο
2 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
1 αυγό ολόκληρο, συν 4 κρόκους
1 φλιτζάνι παρμεζάνα, τριμμένη
Αλάτι/Πιπέρι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικό):
4 μεγάλο αυγό, ποσέ

Προετοιμασία:

Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε μπόλικο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε το μπεικον μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε με το τσιγάρισμα για ακόμα ένα λεπτό και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Βάζουμε σε ένα μπολ το αυγό με τους κρόκους, τα 3/4 του φλιτζανιού παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και κτυπάμε με σύρμα για να ομογενοποιηθούν.
Στραγγίζουμε τα μακαρόνια, κρατώντας λίγο από το νερό της κατσαρόλα σε ένα καθαρό δοχείο. Επαναφέρουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα που τα μαγειρέψαμε όσο είναι ακόμα ζεστά. Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και μια κουταλιά της σούπας από το νερό που κρατήσαμε από τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε τα μακαρόνια μας μέχρι να δημιουργηθεί μία απαλή και κρεμώδεις σάλτσα. Η θερμότητα από τα ζυμαρικά θα μαγειρέψει απαλά τη σάλτσα. Προσθέτουμε το μπέικον με το σκόρδο και το υπόλοιπο τυρί. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Σερβίρετε την καρμποναρα σας ζεστή με ένα αυγό ποσέ για γαρνίρισμα. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο κεικ σοκολατας. Καλή Όρεξη!

Χορτοτυρόπιτα!

Ξέρετε την σπανακοτυρόπιτα την πρασοτυρόπιτα εγώ θα σας γράψω για την Χορτοτυρόπιτα
Να ξέρετε ότι η Χορτοτυρόπιτα (και κατά προτίμηση παπαρούνα) έχει άλλη γλυκά πολύ διαφορετική από την σπανακοτυρόπιτα και την πρασοτυρόπιτα δοκιμάστε να τι κάνετε.

Υλικά :
Για τη γέμιση :
1 κιλό χόρτα για πίτα (κατά προτίμηση παπαρούνα)
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κιλό φέτα εκλεκτή σκληρή
4 αυγά
50 γραμμάρια ελαιόλαδο
Λίγο πιπέρι(αλάτι δεν βάζουμε γιατί είναι αλμυρή η φέτα)
Για τα φύλλα :
Εάν ανοίγετε φύλλο
1/2 αλεύρι για όλες τις χρήσης
Λίγο αλάτι
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας ξύδι
Νερό χλιαρό
Εάν δεν ανοίγετε φύλλο
1/2 φύλλο κρούστας για πίτες
Εκτέλεση :
Βάζετε το αλεύρι σε μια σουπιέρα ρίχνετε λίγο αλάτι, τη κουταλιά τις σούπας το ελαιόλαδο και την κουταλιά τις σούπας το ξύδι και ρίχνοντας λίγο λίγο το χλιαρό νερό(όσο πάρει) κάνουμε μια ζύμη απαλή, την κινούμε μια μεγάλη μπάλα την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για περίπου μια ώρα.
Μετά την ξαναζυμώνουμε την μοιράζουμε σε οκτώ ίσια μέρη κι ανοίγουμε οκτώ φύλα στο μέγεθος του ταψιού μας περίπου 45 εκατοστά.
Πλένουμε καλά τα χόρτα, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο τα στραγγίζουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε όλα μαζί σε μια σουπιέρα, προσθέτουμε την φέτα κομμένη σε μικρούς κύβους τις αρεσκείας μας (περίπου 1 έως 11/2 εκατοστά)και τα τρία αυγά τα ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε το ταψί μας πολύ καλά και στρώνουμε τα μισά μας φύλλα λαδώνοντας το καθένα πολύ καλά, μετά στρώνουμε τη γέμιση μας και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και πάλι λαδώνοντας πολύ καλά, πριν το τελευταίο τα γυρίζουμε μέσα και βάζοντας το τελευταίο το κόβουμε ακριβώς στο μέγεθος του ταψιού μας.
Αλείβουμε το τελευταίο φύλλο με το τέταρτο αυγό και τη κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας, την ψήνουμε σε προθερμαινόμενο φούρνο στους 170οC μέχρι να πάρουν τα φύλλα καστανό ανοικτό χρώμα.(περίπου 55 έως 60 λεπτά).
Χωρίς φέτα(πρόβια) κι αυγά, αλλά με τυρί(λευκό-νηστήσιμο) έχουμε μια θαυμάσια χορτόπιτα νηστήσιμη.
Τρώγετε ζεστή αλλά και κρύα καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Το θαυματουργό γιαούρτι της υγείας!


Δροσερό, εύγευστο, θρεπτικό, ελαφρύ και χορταστικό. Το γιαούρτι, συνήθως, το θεωρούμε ένα βολικό και νόστιμο σνακ, αλλά είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Αποτελεί ιδανική λύση για ένα γρήγορο και υγιεινό γεύμα, διαθέσιμο όλο το χρόνο, το οποίο μπορούμε να το γευτούμε μέσα και έξω από τα σπίτι όλες τις ώρες της ημέρας. Ας το εντάξουμε στην καθημερινότητα μας καθώς μας προσφέρει βιταμίνες και ανόργανα συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό. Τα γιαούρτι περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, κάλιο, μολυβδαίνιο, ψευδάργυρο, Β2, Β5 και Β12. Αποτελεί ένα από τα ελαφρύτερα και υγιεινότερα τρόφιμα που μπορεί να φάει κανείς, όταν υποφέρει από γρίπη, ακόμα και υψηλό πυρετό. Μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τα νωπά φαγητά, όπως μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, πράγμα που καθιστά ευκολότερο τον έλεγχο βάρους. Ενισχύει το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού μας. Λειτουργεί ως προστατευτικός παράγοντας κατά των λοιμώξεων. Αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Βελτιώνει την πέψη. Περιέχει προβιοτικά, μικροοργανισμούς απαραίτητους για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Ο καλύτερος σύμμαχος για την καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος, της τερηδόνας και της ουλίτιδας.

Χοιρινες μπριζολες στα καρβουνα με τελεια τυρενια σαλτσα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα
4 χοιρινές μπριζόλες με το κόκαλο
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί έμενταλ
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα ντιζόν (με σπόρο)
3 κουταλιές της σούπας φρέσκα κρέμα
Αλάτι/πιπέρι

Προετοιμασία:

Ετοιμάζουμε τα κάρβουνα μας σε μέτρια φωτιά.
Βάζουμε σε ένα μπολ το τυρί, την μουστάρδα και την φρέσκα κρέμα και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά μας.
Τοποθετούμε τις μπριζόλες μας στο γκριλ και ψήνουμε ανάλογα με τα γούστα μας. Όταν οι μπριζόλες μας είναι σχεδόν έτοιμες, με ένα κουτάλι περιχύνουμε αρκετό μείγμα τυριού στην μία πλευρά και αφήνουμε στο γκριλ μας για ακόμα περίπου 2 λεπτά μέχρι να λιώσει εντελώς το τυρί και να δημιουργηθεί μία ωραία σάλτσα.
Σερβίρετε τις μπριζόλες σας απευθείας από τα κάρβουνα συνοδεύοντας με πουρε πατατας. Για επιδορπιο επιλεξτε μωσαικο. Καλή Όρεξη!

Κριθαρακι κοκκινιστο με σπανακι και μανιταρια!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1.5 φλιτζάνια κριθαράκι
1 κονσέρβα ντομάτα κον-κασέ, περασμένη στο μπλέντερ για να γίνει χυμός
1 φλιτζάνι μανιτάρια, σε φέτες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια σπανακι, κομμένο στο χέρι
1 κύβο ζωμού λαχανικών
Αλάτι/πιπέρι

Προετοιμασία:

Βάζουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει. Χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει τα υγρά από το τηγάνι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε 1-2 φορές. Προσθέτουμε 2.5 φλιτζάνια κρυό νερό, το κύβο λαχανικών, την ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρις ότου το κριθαράκι απορροφήσει το περισσότερο νερό αλλά είναι καλυμμένο ακόμα με νερό.
Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το καπάκι της κατσαρόλας.
Ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρις ότου απορροφήσει όλο το νερό και γίνει σπυροτό το κριθαράκι μας.
Σερβίρουμε ζεστό το κριθαράκι μας πασπαλισμένο με αρκετή τριμμένη παρμεζάνα. Για επιδορπιο επιλέξτε μια ωραία σοκολατοπιτα. Καλή Όρεξη!

Βάλτε φρούτα στην διατροφή σας!

Τα πιο θρεπτικά είναι τα φρέσκα φρούτα αλλά καλές εναλλακτικές λύσεις αποτελούν τα κατεψυγμένα, όσα διατίθενται σε κονσέρβες με νερό ή με τους δικούς τους χυμούς, καθώς και αποξηραμένα. Για να βάλετε περισσότερα φρούτα στην διατροφή σας μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής: να προσθέσετε φρέσκα φρούτα στα δημητριακά για πρωινό και στο άσπρο γιαούρτι. Να προσθέσετε αποξηραμένα φρέσκα φρούτα σε ζύμη για ψωμί, μάφιν και μπισκότα. Να σοτάρετε τα φαγητά σας σε χυμό φρούτων. Όταν κάνετε μπιφτέκια προσθέστε τριμμένο μήλο στο μείγμα. Να παίρνετε πάντοτε μαζί σας στη δουλειά δυο φρέσκα φρούτα και να έχετε στο αυτοκίνητο και στο γραφείο σας ένα πακέτο αποξηραμένα. Βάλτε στόχο να τρώτε ένα φρούτο σε κάθε γεύμα.
από τη φίλη Αναστασία από την Κύπρο μας.

Γαριδες Σκαμπι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

1kg φρέσκες μέτριες γαριδες, καθαρισμένες από το κέλυφος τους (κρατήστε την ουρά) και το εντεράκι
5 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα πράσινα φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
Για το σερβίρισμα:
Βρασμένα μακαρόνια (σπαγγέτι, λινγκουίνι ή ότι άλλο επιθυμείτε)

Προετοιμασία:

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να αφρίζει το βούτυρο προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαλακώσουν ανακατεύοντας συχνά για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τις γαρίδες τις οποίες ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να μαλακώσουν (4 έως 5 λεπτά). Προσθέτουμε και ανακατεύουμε το μαϊντανό, το λεμόνι και το άνηθο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις (2 έως 3 λεπτά).
Σερβίρετε τις γαρίδες σας πάνω στα βρασμένα μακαρονια σας περιχύνοντας με την σάλτσα από το τηγάνι. Καλή Όρεξη!

Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού!

Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού εξάγεται από ολόκληρο το φυτό, είναι σχεδόν διαφανές και έχει μυρωδιά που είναι γλυκιά και πικάντικη. Επηρεάζει σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού μας. Τονώνει το νευρικό σύστημα, καταπολεμάει το στρες, το άγχος, την πνευματική κόπωση και βοηθά στην συγκέντρωση. Επιπλέον ανακουφίζει από το βήχα, τη γρίπη και το κρύωμα, την κατάθλιψη και την ατονία και καταπραΰνει τα τσιμπήματα από τα έντομα.

Κολοκυθοκεφτεδες με φετα και ουζο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

2 φλιτζάνια χοντρο-τριμμένα κολοκυθάκια και πιεσμένα με το χέρι για να στραγγίξουν
1/3 φλιτζανιού φέτα (τριμμένη)
1 σφηνάκι ούζο
1 σκελίδα σκόρδο (πολτοποιημένη)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό και δυόσμο, ψιλοκομμένα
1 αυγό
αλάτι και πιπέρι
αλεύρι (όσο πάρει)
τριμμένη φρυγανιά (όση πάρει)
λάδι για το τηγάνισμα
Για το ντιπ:
1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
1 χούφτα άνηθο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Προετοιμασία:

Ανακατεύουμε το τριμμένο κολοκύθι με την φέτα, το ούζο, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, το δυόσμο, και το αυγό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι για την γεύση και ανακατεύουμε όλα μαζί.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά ίσες ποσότητες αλεύρι και τριμμένη φρυγανιά μέχρι να μπορούμε να πλάσουμε το μείγμα μας σε κεφτεδες. Περνάμε τους κολοκυθοκεφτεδες μας από αλεύρι και τηγανίζουμε. Για να τηγανίσουμε τους κολοκυθοκεφτεδες βάζουμε αρκετό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και προθερμαίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν οι κολοκυθοκεφτεδες μας από όλες τις πλευρές. Στραγγίζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας.
Το ντιπ μας το ετοιμάζουμε τουλάχιστον μία ώρα πριν το τηγάνισμα των κολοκυθοκεφτεδων. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για το ντιπ σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ και τοποθετούμε στο ψυγείο για μία τουλάχιστον ώρα.
Σερβίρετε τους κολοκυθοκεφτεδες σας απευθείας από το τηγάνι μαζί με το ντιπ σας. Καλή Όρεξη!

Ταρτακια σοκολατας!

Συνταγή
για περίπου 20 ταρτάκια

Υλικά:

1 πακέτο κατεψυγμένα στρογγυλά σφολιατάκια για γλυκά (ή 2 φύλλα ολόκληρα σφολιάτας για γλυκά, κομμένα σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου περίπου 6-7εκ.)
Για την γέμιση
4 κροκάδια
2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
1/3 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια γάλα φρέσκο πλήρες
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
200γρ.
σοκολατα
κουβερτούρα, σε μικρά κομματάκια

Προετοιμασία:

Πρώτα ετοιμάζουμε την σφολιάτα. Για να ψήσουμε τα σφολιατάκια μας θα χρειαστούμε φόρμες για μάφινς τις οποίες βουτυρώνουμε. Τοποθετούμε τα σφολιατάκια μέσα στις φόρμες φροντίζοντας να ακουμπούν στον πάτο της κάθε φόρμας αλλά και να εξέχουν οι άκριες λίγο προς τα επάνω.
Κόβουμε φύλλα λαδόκολλας στις ίδιες διαστάσεις με τα σφολιατάκια. Σκεπάζουμε το κάθε σφολιατάκι με ένα φύλλο λαδόκολλας και γεμίζουμε μέχρι επάνω με φασόλια ή ρύζι. Ψήνουμε τα σφολιατάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10 λεπτά. Όταν ψηθούν, βγάζουμε από τον φούρνο τα ταψάκια και αφαιρούμε τα φασόλια και τα φύλλα της λαδόκολας. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, ξεφορμάρουμε και αραδιάζουμε σε πιατέλες μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
Για την γέμιση: Σε ένα ηλεκρικό μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά όλα μαζί. Βάζουμε σε μία μικρή κατσαρόλα το γάλα με το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να πάρουν μία βράση.
Προσθέτουμε το γάλα λίγο-λίγο στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενωθούν τα υλικά όλα μαζί. Επαναφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε από την φωτιά. Μόλις κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε συνεχώς να λιώσει η σοκολάτα και να ενωθεί με την κρέμα. Βάζουμε την κρέμα μας σε ένα μπολ και καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη η οποία πρέπει να πατά πάνω στην κρέμα για να μην δημιουργηθεί πέτσα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς η κρέμα μας.
Γεμίζουμε με την κρύα κρέμα τα ταρτάκια ένα-ένα μέχρι λίγο πιο κάτω από τις άκριες. Τοποθετούμε στο ψυγείο για λίγο πριν το σερβίρισμα.
Σερβίρουμε τα ταρτακια σοκολατας κρύα και…..Απολαύστε!

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Καλαμαράκια πιλάφι!


Υλικά :

1 κιλό καλαμαράκια
200 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
100 γραμμάρια ελαιόλαδο
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :

Εάν τα καλαμαράκια μας είναι φρέσκα τα καθαρίζουμε και τα πλένουμε (εάν είναι κατεψυγμένα είναι καλύτερα γιατί είναι σιτεμένα άρα θα είναι ποιο μαλακά, εμείς τα ξεπαγώνουμε εάν θέλουν τα καθαρίζουμε και το πλένουμε).
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό και αλάτι κι όταν βράση ρίχνουμε τα καλαμάρια μας .
Τα αφήνουμε να βράσουν για αρκετή ώρα (μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια και να κόβονται εύκολα) τότε τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και κοκκινίζουμε το κρεμμύδι μας, μετά βάζουμε και τα καλαμαράκια μας κομμένα σε μικρά κομμάτια της αρεσκείας μας και τα κοκκινίζουμε κι αυτά για τρία τέσσερα λεπτά, τότε ρίχνουμε το χυμό της ντομάτας, αλάτι πιπέρι, τα φύλλα από τη δάφνη και 250 ml νερό και τα δένουμε σε σάλτσα για περίπου είκοσι λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1,5 λίτρο νερό (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από το νερό που βράσατε τα καλαμαράκια σας) και λίγο αλάτι και το βάζουμε να βράσει, όταν βράσει ρίχνουμε το ρύζι μας και το βράζουμε για τριάντα λεπτά, κι όταν βράσει το κατεβάζουμε το στραγγίζουμε στο τρυπητό πλένοντας το με νερό της βρύσης.
Στην κατσαρόλα που βράσαμε το ρύζι μας χωρίς να την πλύνουμε βάζουμε το λίγο λάδι το καίμε και μετά ρίχνουμε το πλυμένο μας ρύζι, το γυρίζουμε για δυο με τρία λεπτά και τα κατεβάζουμε.

Σερβίρεται σε πιάτα και το περιχύνουμε με σάλτσα (πολύ ζεστή) και καλαμαράκια, καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Ευκολο κοτοπουλο λεμονατο στο φουρνο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα
Υλικά:
4 στήθη κοτόπουλου κρατάμε επάνω την πέτσα αλλά όχι κόκαλα
ξύσμα και χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
Αλάτι/πιπέρι
Προετοιμασία:
Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180οC.
Άλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το τοποθετούμε σε ένα ταψί με την πέτσα γυρισμένη προς τα επάνω.
Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά όλα μαζί σε μία μικρή κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε τα υλικά ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά και αφού κρυώσουν λίγο περιχύνουμε με την σάλτσα αυτή το κοτόπουλο.
Ψήνουμε το κοτοπουλο στο φουρνο για 35-40 λεπτά ραντίζοντας το συχνά με τα υγρά από το ταψί. Η σάλτσα σιγά-σιγά θα δέσει και δώσει στο κοτοπουλο μας μια καραμελωμένη όψη. Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε το κοτόπουλο να σταθεί 5-6 λεπτά πριν το σερβίρισμα.
Σερβίρετε το κοτόπουλο σας με ρύζι ή μία ωραία πατατοσαλατα. Για επιδόρπιο επιλέξτε μια ωραία σοκολατοπιτα. Καλή Όρεξη!

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΑΥΓΟ!

Πρόκειται γιά ένα φαΐ από την Θεσσαλονίκη και πάλι πού είναι πεντανόστιμο.
Περνούμε 10 πιπεριές κέρατο και τίς πλένουμε, τις περνάμε από τό τηγάνι και τίς τοποθετούμε μέσα σε ένα στραγγιστήρι . Όταν μισοκρυώσουν τίς ξεφλουδίζουμε και τίς αραδιάζουμε σε μιά πιατέλα. Σε ένα μπόλ κτυπάμε 6 αυγά. Μέσα στ’ αυγά ρίχνουμε περίπου μισό κιλό φέτα σκληρή , λίγο αλάτι καί αρκετό πιπέρι. Μέ τό υλικό αυτό γεμίζουμε τίς πιπεριές . Τίς βάζουμε σέ ένα ταψί . Τρίβουμε 4 ώριμες ντομάτες καί τίς περιλούουμε. Τις βάζουμε στό φούρνο ίσα γιά νά τραβήξουν τά υγρά από την ντομάτα , 180 βαθμούς γιά 20 λεπτά περίπου. Έτοιμο για σερβίρισμα.

Η συνταγή είναι από την κυρία Σοφία Βλάχου .

Την ευχαριστούμε πολύ, και την ενημερώνουμε ότι την συνταγή της 1ον την βάλαμε όπως μας τη έστειλε και 2ον δεν μας την έστειλε με Μail αλλά σε σχόλιο 15 Σεπτέμβριος 2009 7:04 μμ.
Από έλλειψη χρόνου δεν το διαβάσαμε να μας συγχωρείτε
Οι συνεργάτες του geussis-nikolaos.blogspot.com

Όταν ήμαστε μικροί!

Έπαιρνε η μάνα μας δυο χούφτες αλεύρι (περίπου δυο φλιτζάνια του τσαγιού) και το ζύμωνε με λίγο χλιαρό νερό(χωρίς προζύμι ή μαγιά) το σταύρωνε και το άφηνε δίπλα στο τζάκι(δεν είχαμε ούτε σόμπα με ξύλα ούτε μαγκάλι, τα κάρβουνα και τα κομμένα ξύλα ήταν πολυτέλεια,ενώ το τζάκι με τα κούτσουρα ή τις ρίζες ήταν του φτωχού) λίγη ώρα.
Μετά έκοβε ένα κομμάτι ζυμάρι το έκανε μπάλα και με τα δάκτυλα της (όπως ο φούρναρης κάνει τη λαγάνα) το άνοιγε τόσο όσο ήταν το τηγάνι της (20 εκατοστά και πάχος 1,5 εκατοστά) και το τηγάνιζε σε καυτό λάδι (κι από της δυο μεριές όπως την ομελέτα / που αυγά τότε)και με το πιρούνι της το τρυπούσε για να μη σκάσει και καεί αλλά και για να ψηθεί μέσα.
Συνέχιζε δε να τηγανίζει όλο το ζυμάρι
Τρώγονται ζεστά με ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, φρέσκο βούτυρο και με διάφορα τυριά (μην έχετε δε την απορία με τι τα τρώγαμε εμείς, και σκέτα μπροστά στην πείνα μας ήταν όνειρο).
Καλή επιτυχία και θα σας αρέσουν (εάν δε όταν ζυμώνεται το αλεύρι βάλετε και πολύ λίγη μαγιά/ξερή θα γίνουν τρέλα.
Δεν είναι τηγανίτες είναι το τιγανόψωμο του φτωχού για να μεγαλώσει (αλεύρι από σιτάρι και λάδι από ελιές).

Ντοματοκεφτεδες!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 3-4 άτομα
Υλικά:
5-6 ώριμες και σφιχτές ντομάτες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 χούφτα φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένο
1/2 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας μπούκοβο
1 αυγό χτυπημένο
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι, τριμμένο
4-5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προετοιμασία:
Ανακατεύουμε μέσα σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπεικιν πάουντερ.
Πλένουμε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε και τις τοποθετούμε μέσα σε ένα άλλο μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, τα αρωματικά, τη ρίγανη, το θυμάρι, και το δυόσμο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε το τυρί, το αυγό, το μπούκοβο και αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε ταυτόχρονα κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί ένας αραιός χυλός.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε κουταλιά-κουταλιά τον χυλό μέχρι να ροδίσουν οι ντοματοκεφτεδες μας και στις δύο πλευρές, περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Αφαιρούμε από το τηγάνι και τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν.
Σερβίρετε τους ντοματοκεφτεδες σας ζεστούς με φρέσκο ψωμί και γιαούρτι. Καλή Όρεξη!

Μπισκοτα Βουτυρου του Παρλιαρου!

Συνταγες για ολα τα γούστα!
Συνταγή για 10-12 άτομα
Υλικά:
470γρ. βούτυρο
175γρ. ζάχαρη
3 αυγά
650γρ. αλεύρι
Προετοιμασία:
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και στο τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο. Πάνω σε μία λαδόκολλα, με μία σακούλα ζαχαροπλαστικής «κόβουμε» μπισκότα στα σχήματα που θέλουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170οC για 20 λεπτά. Όταν κρυώσουν τα ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα.
Μπορούμε να τα κολλήσουμε ανά δύο με μαρμελάδα της αρεσκείας μας ή να τα βουτήξουμε μέχρι τη μέση στη σοκολάτα. Εάν θέλουμε να τα κάνουμε σοκολατένια, αφαιρούμε 50 γρ. αλεύρι και προσθέτουμε 50 γρ. κακάο.
Πηγή: http://www.megatv.com/glykesalximies/default.asp?catid=21929&subid=2&pubepisid=23068773

Χαλουμι στην πιτα με σαλατα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 2-3 άτομα
Υλικά:
1 χαλούμι περίπου 250γρ.
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξηρό δυόσμο, τριμμένο
2-3 πίτες (κατά προτίμηση κυπριακές)
Για τη σαλάτα:
2 φλιτζάνια τριμμένο άσπρο λάχανο
1 καρότο περασμένο σε λεπτό τρίφτη
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
Χυμό από ένα λεμονι
2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Προετοιμασία:
Πρώτα ετοιμάζουμε την σαλάτα. Βάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας μαζί σε μία μεγάλη σαλατιέρα και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε την σαλατιέρα με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρισμα.
Κόβουμε το χαλούμι σε χοντρέ φέτες και το τοποθετούμε σε ένα μπολ. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε και το δυόσμο. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας το χαλούμι να καλυφθεί με το λάδι και το δυόσμο.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι γκριλ πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά το χαλούμι στο τηγάνι γυρίζοντας για να ψηθεί και στις δύο πλευρές. Όταν τελειώσουμε με το χαλούμι ψήνουμε τις πίτες στο ίδιο τηγάνι γυρίζοντας τις και αυτές για 1-2 λεπτά.
Βάζουμε το χαλούμι μέσα στις πίτες μαζί με αρκετή σαλάτα.
Σερβίρετε τις πίτες σας ζεστές με την υπόλοιπη σαλάτα στην άκρη. Για επιδορπιο επιλεξτε μια ωραια σοκολατοπιτα!Καλή Όρεξη!

Κανελονια με κιμα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 6 άτομα
Υλικά:
24 κανελόνια
3 μεγάλες και ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού παρμεζάνα, τριμμένη
Για τη γέμιση:
1 κιλό κιμάς ανάμικτος (χοιρινός-μοσχαρίσιος) δύο φορές περασμένος
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (προαιρετικό)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ντομάτα τριμμένη
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 δαφνόφυλλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι του τσαγιού παρμεζάνα, τριμμένη
Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα, ζεστό
100γρ. βούτυρο
100γρ. αλεύρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Προετοιμασία:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί πάνω σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τον κιμά ανακατεύοντας συνεχώς για να γίνει σπυρωτός και να αφήσει τα υγρά του. Προσθέτουμε το σκόρδο(αν θα χρησιμοποιήσετε), το κρεμμύδι, την κανέλλα, και το δαφνόφυλλο. Ανακατεύουμε τα υλικά μας για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε και 3/4 του φλιτζανιού κρύο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου είκοσι λεπτά μέχρι να πιει τα περισσότερα υγρά αλλά να μην μείνει εντελώς στεγνή η γέμιση. Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά, προσθέτουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα. Λιώνουμε σε μέτρια κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρουμε σε αυτό για περίπου 1 λεπτό το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και προσθέτουμε σιγά-σιγά το μισό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Επαναφέρουμε στη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.
Για να ετοιμάσουμε τα κανελόνια μας για το φούρνο βάζουμε και απλώνουμε στο πάτο ενός πυρίμαχου ταψιού 2 κουταλιές κρέμα στο ταψί και λίγη από την τριμμένη ντομάτα. Πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο από το τριμμένο τυρί.
Γεμίζουμε με κουτάλι τα κανελόνια και τα αραδιάζουμε μέσα στο ταψί. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας τα κανελόνια και με την κρέμα. Τέλος πασπαλίζουμε τα κανελόνια μας με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνουμε στους 180°C για 25 λεπτά σκεπασμένα με ένα αλουμινόχαρτο. Πέντε λεπτά πριν το τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο να ροδίσει το επάνω μέρος και να δημιουργηθεί μία ωραία κρούστα.
Σερβίρετε απευθείας από τον φούρνο. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

Πατατοσαλατα με χταποδακι σε λαδολεμονο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα
Υλικά:
2 κιλά χταπόδι
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
χυμό από 1 λεμονι
800γρ πατάτες
2 αγγουράκια, κομμένα σε χοντρές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, σε λεπτές φέτες
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Προετοιμασία:
Ξεπλύνουμε καλά το χταπόδι, αφαιρούμε το στόμα και όσο περισσότερο δέρμα μπορούμε. Βάζουμε το χταπόδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το καλύπτουμε με κρύο νερό. Σιγοβράζουμε για περίπου 45-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι και όταν το τρυπάτε με το πιρούνι να μην είναι σκληρό. Στο μεταξύ βάζουμε σε μία άλλη κατσαρόλα τις πατάτες αφού τις πλύνουμε καλά και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Στραγγίζουμε το χταπόδι και τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι.
Κόβουμε το χταπόδι σε μεγάλες μπουκιές και τα βάζουμε σε μία μεγάλη σαλατιέρα. Περιχύνουμε το χταπόδι με τον χυμό λεμόνι, το ελαιόλαδο, και αλατοπιπερώνουμε. Αφού κρυώσουν αρκετά οι πατάτες τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κύβους. Βάζουμε τις πατάτες στην σαλατιέρα, τα αγγουράκια, το σκόρδο, το δυόσμο και την πάπρικα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμα λίγο αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε την σαλατιέρα και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστο 2 ώρες πριν το σερβίρισμα.
Σερβίρετε την πατατοσαλατα σας παγωμένη. Καλή Όρεξη!

Μοσχαράκι κοκκινιστό!

Υλικά :

11/2 κιλό μοσχαράκι σε μερίδες
Ελαιόλαδο εκλεκτό
150 γραμμάρια ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό ντομάτας ή Μερικές ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη
Αλάτι πιπέρι
1 με 2 φύλλο δάφνης
2 με 3 γαρύφαλλα


Εκτέλεση :

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο κι όταν κάψει βάζουμε και το κρέας μας σε μερίδες και το κοκκινίζουμε.
Όταν το κοκκινίσουμε όσο το θέλουμε προσθέτουμε νερό και το σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει το κρέας μας μαλακό.
Διαλύουμε σε λίγο ζωμό από το ζωμό που βράσαμε το κρέας μας τα 150 γραμμάρια ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό ντομάτας και τον ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μας, ρίχνουμε τα φύλλα στης δάφνης, αλάτι, πιπέρι και τα γαρύφαλλα.
Συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας μας και η σάλτσα μας να είναι έτοιμη.

Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.

Σερβίρετε ζεστό σε πιάτα ατομικά ή σε πιατέλα και γαρνίρετε μ΄ όλα τα ζυμαρικά, πατάτες και ρύζι κι όχι μόνο.

Εάν έχετε ώριμες ντομάτες τρίβουμε μερικές στον τρίφτη μας και μαζί με 50 γραμμάρια ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό ντομάτας αφού τον διαλύσουμε σε λίγο ζωμό τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας.

Αλάτι.


Το αλάτι είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο. Γι αυτό ήταν γνωστό και χρησιμοποιείτο από την αρχαία εποχή. Σε μερικές παραθαλάσσιες περιοχές το χρησιμοποιούσαν σαν νόμισμα. Το σώμα χρειάζεται μια ορισμένη ποσότητα νατρίου για να λειτουργήσει σωστά. Το νάτριο, συμβάλλει στη διατήρηση της συγκέντρωσης των υγρών του σώματος σε σωστά επίπεδα. Ρυθμίζει την πίεση του αίματος, καθώς και τον όγκο του αίματος και μας βοηθά να διατηρήσουμε τις αρθρώσεις ευέλικτες. Στους ενήλικες, όταν τα επίπεδα του νατρίου είναι πολύ υψηλά, ο οργανισμός κατακρατεί πάρα πολύ νερό και ο όγκος των υγρών του σώματος αυξάνεται.
από τη φιλη Αναστασία.

Κιμαδοπιτα!


Συνταγες για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 6-8 άτομα
Υλικά:
1kg μοσχαρίσιο κιμά
1 πακέτο φύλο σφολιάτας, 2 φύλα
1/4 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μεγάλα περασμένα στο τρίφτη
4 κρεμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κύβο ζωμό κότας διαλυμένο σε δύο φλιτζάνια νερό (ζεστό)
1 φλιτζάνι μαϊντανο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, σκόνη
αλάτι-πιπέρι
1/2 φλιτζάνι γάλα
2 αυγά
Προετοιμασία:
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί επάνω σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τον κιμά με την κανέλα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς για να γίνει σπυρωτός.
Προσθέτουμε το ζωμό κότας, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τον κιμά για 30 λεπτά, ώσπου να μείνει σχεδόν με το λάδι.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τον μαιντανό και ανακατεύουμε Αφήνουμε το μείγμα του κιμά να κρυώσει λίγο. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με το γάλα εβαπορέ, το ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε .
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας στον πάτο. Τρυπούμε το φύλλο σε αρκετά σημεία με ένα πιρούνι. Βάζουμε το μείγμα κιμά στο ταψί με την σφολιάτα και τον στρώνουμε για να είναι επίπεδο το μείγμα.
Στη συνέχεια σκεπάζουμε τον κιμά με το δεύτερο φύλλο κρούστας και το λαδώνουμε. Τρυπάμε το πάνω φύλλο σε διάφορα σημεία για να το εμποδίσουμε από το να παραφουσκώσει.
Ψήνουμε την κιμαδόπιτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της.
Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο, και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά πριν την κόψουμε σε μερίδες.
Σερβίρετε την πίτα σας ζεστή με κέτσαπ. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο κεικ. Καλή Όρεξη!

Παραδοσιακή κουζίνα!

Στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, η ελληνική κουζίνα έχει έντονες επιρροές από τη «γειτονιά» της, ενώ οι μείξεις αυτές σε συνδυασμό με την εγχώρια παράδοση 4.000 περίπου ετών, δίνει ένα αποτέλεσμα μοναδικό και χαρίζει στον επισκέπτη αξέχαστες γαστρονομικές εκπλήξεις.

η συνέχεια Εδώ

Μπάμιες με πατάτες στο φούρνο!


Υλικά :

1 κιλό μπάμιες (ή φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
1 κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο στο τρίφτη
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
50 έως 80 γραμμάρια ελαιόλαδο
1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση :

Καθαρίσουμε τις μπάμιες, τις βάζουμε στο αλάτι και μετά στο ξύδι και τις αφήνουμε για καμία ώρα.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε φέτες μακρόστενες, τις πλένουμε και τις βάζουμε στο τρυπητό να στραγγίσουν.
Περνούμε ένα ταψί 40 έως 50 εκατοστά και βάζουμε μέσα τις μπάμιες, τις πατάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε και τα απλώνουμε σ΄ όλο το ταψί μας .
Διαλύουμε το χυμό της ντομάτας σε 1/2 λίτρο νερό και το περιχύνουμε στα υλικά του ταψιού μας μετά προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50 έως 60 λεπτά.
Προσοχή να μη σας καεί από πάνω ενώ είναι το φαγητό άψητο.

Σερβίρονται ζεστά αλλά και κρύα, καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.
Το καλοκαίρι αντί για χυμό ντομάτας μπορείτε να βάλετε 1 κιλό ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες.


Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Πατατοκεφτέδες!


Υλικά :

11/2 κιλό πατάτες
1 ή 2 αυγά
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
50 γραμμάρια τριμμένο κασέρι σκληρό
50 γραμμάρια φέτα σκληρή
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Μερικά φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο


Εκτέλεση :

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και της βράζουμε πολύ καλά.
Τις καθαρίζουμε και της κτυπάμε στο multi μαζί με το βούτυρο.
Όταν είναι έτοιμα σαν κρεμά τα αδειάζουμε σ΄ ένα μπολ, προσθέτουμε το τριμμένο σκληρό κασέρι, την σκληρή φέτα τριμμένη με τα χέρια μας σε πολύ μικρά κομματάκια, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τα ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμο, αλάτι πιπέρι και τα αυγά(1ή 2).
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί ελαφρά και τα αφήνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο για να σφίξουν.

Τα πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Μπιφτεκια τα γνησια!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα
Υλικά:
800γρ. βοδινό κιμά
2 κρεμμύδια μεγάλα
1/2 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδας
1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό πεικιν πάουντερ
Τριμμένη φρυγανιά, όση πάρει
Προετοιμασία:
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά και περνάμε τα κρεμμύδια από λεπτό τρίφτη μέσα στο ίδιο μπολ για να κρατήσουμε και τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την φρυγανιά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για να ενωθούν τα υλικά μας. Στο σημείο αυτό η ζύμη μας θα είναι αρκετά υγρή.
Προσθέτουμε λίγη-λίγη φρυγανιά και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε τον κιμά μας μέχρι να νιώσουμε ότι το μείγμα μας μπορεί να πλαστεί εύκολα χωρίς να κολλά ιδιαίτερα στα χέρια σας. Πλάθουμε τέσσερα μεγάλα μπιφτέκια (περίπου 250γρ το καθένα) και τα αραδιάζουμε σε μία μεγάλη πιατέλα. Σκεπάζουμε την πιατέλα με πλαστική μεμβράνη και την τοποθετούμε στην κατάψυξη για περίπου 40 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο τα μπιφτέκια μας θα μείνουν συμπαγή και δεν θα διαλυθούν όσο τα ψήνουμε στο γκριλ.
Προθερμαίνουμε πάνω σε πολύ δυνατή φωτιά ένα τηγάνι γκριλ (ή ακόμα καλύτερα μπορούμε να τα ψήσουμε στα κάρβουνα). Τοποθετούμε τα μπιφτεκια μας στο γκριλ και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου μισό λεπτό. Χαμηλώνουμε την φωτιά μας στο μέτριο και ψήνουμε τα μπιφτέκια μας ανάλογα με τα γούστα μας.
Σερβίρετε τα μπιφτέκια σας μέσα σε ψωμάκι με τυρί, τηγανιτά κρεμμύδια και ότι άλλο εσείς επιθυμείτε. Συνοδεύστε με τσιπς ή πατάτες τηγανιτές. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!