Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ (αυγολέμονο)

από : Εδώ

Τα κολοκυθάκια που βρήκα δεν ήταν πολύ χοντρά, αλλά ήταν ριγέ μακρουλά, πολύ εμφανίσιμα, αλλά εγώ τα ξεφλουδίζω και χάνεται η εμφάνιση (μένει μόνο η άνεση!!).

Με ότι βρέθηκε στο σπίτι, έφτιαξα την γέμιση, διαφορετική λίγο από την περασμένη φορά (πάτα ΕΔΩ).
ΤΑ   Υ Λ Ι Κ Α   ΜΑΣ
7 κολοκυθάκια (περίσσεψε μισό)
1 ντομάτα μέτρια
1 κρεμμύδι ξερό κόκκινο μεγάλο
250 γραμ. ρύζι γλασέ
1 φλ,τσαγ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλ.τσαγ. ψίχα κολοκυθιού ψιλοκομμένη
1/2 φλ.τσαγ. +3 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα παρθένο
1 φλ.τσαγ. νερό ζεστό (ή λευκό ξηρό κρασί)
αλάτι χοντρό
Πιπέρι άσπρο
1 αυγό μεγάλο
2 λεμόνια (τον χυμό τους)
2 κοφτές κουταλιές αλεύρι γ.ό.χ.
Πλένω και ξεφλουδίζω τα κολοκύθια, με το πατατοξεφλουδιστήρι.
Αφαιρώ τμήματα από τα δυο άκρα, για να μπορούν να σταθούν όρθια στην κατσαρόλα και τα κόβω στη μέση.
Με το εργαλείο που αφαιρούμε το κεντρικό τμήμα με τα κουκούτσια στα μήλα, τα σκάβω αρκετά.  Κρατώ την ψίχα για να χρησιμοποιήσω τώρα ένα φλυτζάνι και την υπόλοιπη την κρατώ στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Εμβαπτίζω σε βραστό νερό την ντομάτα για 10-15 δευτερόλεπτα, την ξεφλουδίζω και την ψιλοκόβω σε μικρά κυβάκια.
Ψιλοκόβω το κρεμμύδι.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω τις 3 κουταλιές λάδι και σωτάρω το κρεμμύδι μέχρι διάφανο. Προσθέτω την ντομάτα και την ψίχα. Συνεχίζω το σωτάρισμα για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Πρτοσθέτω το μισό φλυτζάνι ζεστό νερό και το ρύζι, ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν πλησιάζει να σωθούν τα υγρά, ρίχνω και το υπόλοιπο νερό, μαζί με τον άνηθο.  Αλατοπιπερώνω, σκεπάζω και χαμηλώνω την φωτιά στο 1/3.  Όταν μειωθούν τα υγρά αρκετά, αποσύρω και το αφήνω σκεπασμένο για 10 λεπτά.
Έχω τα μισοκομμένα κολοκύθια όρθια στην χύτρα ταχύτητας και τα γεμίζω με την γέμιση (θεωρητικά μέχρι τα 3/4, αλλά η γέμιση ήταν αρκετή και τα γέμισα μέχρι επάνω).
Ρίχνω νερό με προσοχή στην κατσαρόλα, μέχρι την μέση των κολοκυθιών, ραντίζω με το λάδι και κλείνω την χύτρα. Σιγοβράζω για 15 λεπτά από το σφύριγμα της βαλβίδας.
Αποσύρω, εκτονώνω και φτιάχνω το αυγολέμονο, με τον γνωστό τρόπο, ισοσκελίζοντας την θερμοκρασία με ζουμί από τα κολοκύθια.
Τρώμε.........

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΔΙΧΤΥ ΠΑΤΑΤΑΣ

Για σήμερα κάτι απλό. Μια ομελέτα, όπως στην φωτό
ΤΑ  Υ Λ Ι Κ Α  ΜΑΣ
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλη πατάτα στο χοντρό του τρίφτη
350 γραμ. σπανάκι κατεψυγμένο σε φύλλα
4 κουταλιές ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
2 αυγά
1 φλυτζανάκι του Ελλ. καφέ γάλα εβαπορέ
Αλάτι & άσπρο πιπέρι
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ
Βάζω το παγωμένο σπανάκι στο σουρωτήρι, με βαθύ πιάτο από κάτω και το αφήνω να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Θέλει αρκετή ώρα και ο όγκος του μειώνεται πολύ.  Αδειάζω το πιάτο δυο-τρεις φορές από το ζουμί που βγάζει και μετά το πιέζω για να το ξεζουμίσω κι άλλο.
Το ανακατεύω με την τριμμένη πατάτα και πιέζω ξανά.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σωτάρω το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
Ρίχνω το μείγμα σπανάκι-πατάτα και ανακατεύω συνεχώς για 5 λεπτά.  Στρώνω το μείγμα στο τηγάνι και αφήνω να σωθούν τα υγρά, που εξακολουθεί να βγάζει.  Σε λίγο η βάση του είναι κάπως συμπαγής και, 

με την βοήθεια του καπακιού, γυρίζω το πάνω κάτω.
Όταν καταλάβω ότι και η άλλη πλευρά έγινε συμπαγής, χτυπάω τα αυγά με το γάλα, αλατοπιπερώνω και ρίχνω το μείγμα των αυγών στο σπανάκι, κουνώντας κυκλικά το τηγάνι, για να καλυφθεί με αυγό η επιφάνεια.  
Σκεπάζω με το καπάκι, χαμηλώνω την φωτιά και περιμένω να σταθεροποιηθεί το αυγό.
Τότε πάλι με την βοήθεια του καπακιού γυρίζω το πάνω-κάτω, μέχρι να αρχίσει να ροδοκοκκινίζει το αυγό.
Επαναφέρω και σε λίγο σερβίρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)