Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Οι συνταγές μας...Τοπικές γεύσεις -Η Πρασοτηγανιά της Αλέκας (Ραπτόπουλο)!

Υλικά:• 750 γραμμάρια χοιρινό κρέας, ψαχνό
• ½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
• 1 κιλό πράσα
• 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
• ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
• 1 λεμόνι
• Αλάτι, πιπέρι
• 1 ποτήρι νερό
Παρασκευή:Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια. Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το κρέας, και το τσιγαρίζουμε. Εν συνεχεία, ρίχνουμε το πράσο ψιλοκομμένο, τα μπαχαρικά και το νερό, και τα αφήνουμε να πάρουν βράση για περίπου 15 λεπτά. Τέλος, περιχύνουμε το φαγητό
με λεμόνι και το σερβίρουμε.


από :  http://prassia-eyrytanias.blogspot.com


Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ (αυγολέμονο)

από : Εδώ

Τα κολοκυθάκια που βρήκα δεν ήταν πολύ χοντρά, αλλά ήταν ριγέ μακρουλά, πολύ εμφανίσιμα, αλλά εγώ τα ξεφλουδίζω και χάνεται η εμφάνιση (μένει μόνο η άνεση!!).

Με ότι βρέθηκε στο σπίτι, έφτιαξα την γέμιση, διαφορετική λίγο από την περασμένη φορά (πάτα ΕΔΩ).
ΤΑ   Υ Λ Ι Κ Α   ΜΑΣ
7 κολοκυθάκια (περίσσεψε μισό)
1 ντομάτα μέτρια
1 κρεμμύδι ξερό κόκκινο μεγάλο
250 γραμ. ρύζι γλασέ
1 φλ,τσαγ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλ.τσαγ. ψίχα κολοκυθιού ψιλοκομμένη
1/2 φλ.τσαγ. +3 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα παρθένο
1 φλ.τσαγ. νερό ζεστό (ή λευκό ξηρό κρασί)
αλάτι χοντρό
Πιπέρι άσπρο
1 αυγό μεγάλο
2 λεμόνια (τον χυμό τους)
2 κοφτές κουταλιές αλεύρι γ.ό.χ.
Πλένω και ξεφλουδίζω τα κολοκύθια, με το πατατοξεφλουδιστήρι.
Αφαιρώ τμήματα από τα δυο άκρα, για να μπορούν να σταθούν όρθια στην κατσαρόλα και τα κόβω στη μέση.
Με το εργαλείο που αφαιρούμε το κεντρικό τμήμα με τα κουκούτσια στα μήλα, τα σκάβω αρκετά.  Κρατώ την ψίχα για να χρησιμοποιήσω τώρα ένα φλυτζάνι και την υπόλοιπη την κρατώ στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Εμβαπτίζω σε βραστό νερό την ντομάτα για 10-15 δευτερόλεπτα, την ξεφλουδίζω και την ψιλοκόβω σε μικρά κυβάκια.
Ψιλοκόβω το κρεμμύδι.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω τις 3 κουταλιές λάδι και σωτάρω το κρεμμύδι μέχρι διάφανο. Προσθέτω την ντομάτα και την ψίχα. Συνεχίζω το σωτάρισμα για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Πρτοσθέτω το μισό φλυτζάνι ζεστό νερό και το ρύζι, ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν πλησιάζει να σωθούν τα υγρά, ρίχνω και το υπόλοιπο νερό, μαζί με τον άνηθο.  Αλατοπιπερώνω, σκεπάζω και χαμηλώνω την φωτιά στο 1/3.  Όταν μειωθούν τα υγρά αρκετά, αποσύρω και το αφήνω σκεπασμένο για 10 λεπτά.
Έχω τα μισοκομμένα κολοκύθια όρθια στην χύτρα ταχύτητας και τα γεμίζω με την γέμιση (θεωρητικά μέχρι τα 3/4, αλλά η γέμιση ήταν αρκετή και τα γέμισα μέχρι επάνω).
Ρίχνω νερό με προσοχή στην κατσαρόλα, μέχρι την μέση των κολοκυθιών, ραντίζω με το λάδι και κλείνω την χύτρα. Σιγοβράζω για 15 λεπτά από το σφύριγμα της βαλβίδας.
Αποσύρω, εκτονώνω και φτιάχνω το αυγολέμονο, με τον γνωστό τρόπο, ισοσκελίζοντας την θερμοκρασία με ζουμί από τα κολοκύθια.
Τρώμε.........

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΔΙΧΤΥ ΠΑΤΑΤΑΣ

Για σήμερα κάτι απλό. Μια ομελέτα, όπως στην φωτό
ΤΑ  Υ Λ Ι Κ Α  ΜΑΣ
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλη πατάτα στο χοντρό του τρίφτη
350 γραμ. σπανάκι κατεψυγμένο σε φύλλα
4 κουταλιές ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
2 αυγά
1 φλυτζανάκι του Ελλ. καφέ γάλα εβαπορέ
Αλάτι & άσπρο πιπέρι
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ
Βάζω το παγωμένο σπανάκι στο σουρωτήρι, με βαθύ πιάτο από κάτω και το αφήνω να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Θέλει αρκετή ώρα και ο όγκος του μειώνεται πολύ.  Αδειάζω το πιάτο δυο-τρεις φορές από το ζουμί που βγάζει και μετά το πιέζω για να το ξεζουμίσω κι άλλο.
Το ανακατεύω με την τριμμένη πατάτα και πιέζω ξανά.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σωτάρω το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
Ρίχνω το μείγμα σπανάκι-πατάτα και ανακατεύω συνεχώς για 5 λεπτά.  Στρώνω το μείγμα στο τηγάνι και αφήνω να σωθούν τα υγρά, που εξακολουθεί να βγάζει.  Σε λίγο η βάση του είναι κάπως συμπαγής και, 

με την βοήθεια του καπακιού, γυρίζω το πάνω κάτω.
Όταν καταλάβω ότι και η άλλη πλευρά έγινε συμπαγής, χτυπάω τα αυγά με το γάλα, αλατοπιπερώνω και ρίχνω το μείγμα των αυγών στο σπανάκι, κουνώντας κυκλικά το τηγάνι, για να καλυφθεί με αυγό η επιφάνεια.  
Σκεπάζω με το καπάκι, χαμηλώνω την φωτιά και περιμένω να σταθεροποιηθεί το αυγό.
Τότε πάλι με την βοήθεια του καπακιού γυρίζω το πάνω-κάτω, μέχρι να αρχίσει να ροδοκοκκινίζει το αυγό.
Επαναφέρω και σε λίγο σερβίρω.

Ο κατακόκκινος κάρπος της καλοτυχίας και της υγείας!

Σύμβολο καλοτυχίας, αφθονίας, νεότητας και γονιμότητας από την αρχαιότητα, το ρόδι, ο ευεργετικός καρπός με το κατακόκκινο χρώμα, την υπέροχη γεύση και τις σχεδόν «μαγικές» ιδιότητες αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές της νέας χρονιάς που έρχεται! Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, η παράδοση θέλει να υποδεχόμαστε τον νέο έτος σπάζοντας ένα ρόδι στο κατώφλι της πόρτας μας για καλή τύχη!

η συνέχεια Εδώ

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Κέικ αμαρέτο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 10-12 ατομα

Υλικά:

1 φλιτζάνι αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
3 κουταλιές της σούπας αμυγδαλόπαστα
200γρ. κρέμα γάλακτος
4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1/2 φλιτζάνι από κάποιο σπορέλαιο (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο)
1/2 φλιτζάνι λικέρ αμαρέτο
1 συσκευασία έτοιμο μίγμα για κέικ βανίλιας
1 συσκευασία έτοιμο μίγμα για κρέμα σοκολάτας
Γλάσο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα και την κανέλα, και τα χτυπάμε μαζί να γίνουν σαν σκόνη. Με τη μισή σκόνη πασπαλίζουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του βουτυρωμένου ταψιού.
Στην άλλη μισή προσθέτουμε την αμυγδαλόπαστα στο μπλέντερ, και τα χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το μίγμα για κέικ με το μίγμα της κρέμας σοκολάτας, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, 1/2 φλιτζάνι νερό, το λάδι και το λικέρ αμαρέτο. Χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα στην αρχή, και μετά στην μέτρια ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά.
Ρίχνουμε κουταλιές από το μίγμα του κέικ στη φόρμα, εναλλάξ με το μίγμα της αμυγδαλόπαστας.
Ψήνουμε για 55 λεπτά περίπου, και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.
Για να φτιάξουμε το γλάσο σε μια μικρή κατσαρόλα αναμιγνύουμε 1/3 φλιτζάνι νερό, 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, ώσπου να δέσει το γλάσο μας.
Σερβίρουμε το κέικ, περιχύνοντάς το με το γλάσο.
Απολαύστε!

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Σουφλέ με σπανάκι και τυρί!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 μεγάλο ματσάκι σπανάκι (περίπου 150γρ. τα φύλλα μόνο)
1 1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο και επιπλέον για το άλειμμα του σκεύους για σουφλέ
1 φλιτζάνι γάλα
1 1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
4 μεγάλα αυγά χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους
1 κουταλιά τριμμένη παρμεζάνα
1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 πρέζες μοσχοκάρυδο.

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC. Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι μας με καθαρό νερό. Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε το σπανάκι μέσα, το ανακατεύουμε ώστε να μαραθεί και να κατεβάσει τα υγρά του. Σουρώνουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να κρυώσει ώστε να το στύψουμε με τις παλάμες μας. Ψιλοκόβουμε το σπανάκι και το στεγνώνουμε σε ένα σουρωτήρι.
Αλείφουμε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος για σουφλέ (ή 4 μικρά ατομικά) με βούτυρο και πασπαλίζουμε με τη παρμεζάνα. Κόβουμε λωρίδες λαδόκολλας (περίπου 5-6 εκατ.) τις οποίες χρησιμοποιούμε για να αυξήσουμε το ύψος του σκεύους για να μην χυθεί το σουφλέ κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γάλα, επιστρέφουμε πίσω στη φωτιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να αρχίσει να πήζει. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πετύχουμε μια πηκτή μπεσαμέλ. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και χτυπάμε τους κρόκους των αυγών ένα ένα και μετά το κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε το σπανάκι. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να δημιουργηθεί μια σφικτή μαρέγκα. Αναμιγνύουμε αρχικά το 1/3 της μαρέγκας με τη μπεσαμέλ και μετά προσθέτουμε και την υπόλοιπη, ανακατεύοντας με ελαφριές κινήσεις για να μην ξεφουσκώσει το μίγμα.
Αδειάζουμε το μίγμα στο πυρίμαχο σκεύος που ετοιμάσαμε και ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά αφού φουσκώσει και ροδίσει στο επάνω μέρος.
Σερβίρετε αμέσως όσο είναι ακόμα ζεστό και φουσκωτό και αφράτο.
Καλή Όρεξη!

Εννέα λόγοι για να τρώτε ψάρια!

Αν αναλογιστούμε όσα μάθαμε το 2013, τότε σίγουρα δεν ήταν καλή χρονιά για τα ψάρια...


Μόλις πριν από λίγες ημέρες, τον Δεκέμβριο, μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Nutrition ανέτρεψε την παγιωμένη αντίληψη ότι μια πλούσια σε ψάρια διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, στην τρίτη ηλικία.

Αλλά, στο πρώτο τεύχος του Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics για το 2014, μια νέα έρευνα αποκαθιστά τη φήμη των ψαριών καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα ιχθυέλαια είναι η απόλυτη πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. 
η συνέχεια Εδώ 

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Πίτα, με φέτα καλή κι αυγά!


Υλικά :

750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γραμμάρια φέτα σκληρή καλή
4 αυγά
100 γραμμάρια γάλα
Ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας ξύδι
Αλάτι

Εκτέλεση :

Για τα φύλλα :

Σ΄ ένα μεγάλο μπολ κάνουμε τη ζύμη, βάζουμε το αλεύρι, μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, μια κουταλιά σούπας ξύδι, και λίγο αλάτι και προσθέτοντας λίγο λίγο νερό από τη βρύση κάνουμε τη ζύμη μας να είναι απαλή και την αφήνουμε για μίση ώρα να ξεκούραστη και μετά ανοίγουμε 10 φύλλα στο μέγεθος του ταψιού περίπου 45 έως 50 εκατοστά

Για τη γέμιση :

Κόβουμε τη φέτα σε μικρούς κύβους του 1 έως 2 εκατοστών και τη βάζουμε σ΄ένα μπολ, ρίχνουμε το γάλα και τα τρία από τα τέσσερα αυγά και τ΄ ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε καλά το ταψί μας και βάζοντας τα μισά φύλλα ένα ένα και αλείβοντας τα με ελαιόλαδο, μετά στρώνουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε τα φύλλα αλείβοντας τα με ελαιόλαδο, πριν βάλουμε το τελευταίο ότι φύλλα είναι έξω από το ταψί τα γυρίζουμε μέσα και βάζουμε και το τελευταίο, αυτό το ότι περισσεύει το κόβουμε,
Σπάμε επάνω στο τελευταίο φύλλο το τέταρτο αυγό μας και με το χέρι μας αλείβομαι όλο το φύλλο.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα, εάν σας πάρει από πάνω πολύ χρώμα και μέσα θέλει κι άλλο ψήσιμο σκεπάστε το ταψί με μια λαδόκολλα.

Τρώγετε ζεστή αλλά και κρύα
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Σοκολατάκια με νουτέλα!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 30 σοκολατάκια

Υλικά:

120γρ. φουντούκια
200γρ. νουτέλα
70γρ. γκοφρέτες με γέμιση κρέμας κακάο
350γρ. κουβερτούρα γάλακτος

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175oC και βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί του φούρνου. Απλώνουμε τα φουντούκια στο ταψί και τα ψήνουμε μέχρι να καβουρδιστούν. Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, βάζουμε στην άκρη περίπου 30 φουντούκια και τα υπόλοιπα τα αλέθουμε στο μίξερ.
Βάζουμε τη νουτέλα σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα τα μισά από τα αλεσμένα φουντούκια. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Αλέθουμε τις γκοφρέτες και τις αναμιγνύουμε μαζί με τα υπόλοιπα αλεσμένα φουντούκια. Βάζουμε το μίγμα σε ένα βαθύ πιάτο.
Παίρνουμε με ένα κουταλάκι νουτέλα, βάζουμε στη μέση ένα ολόκληρο φουντούκι από αυτά που κρατήσαμε στην άκρη και μετά μαζί με ένα δεύτερο κουταλάκι καλύπτουμε το φουντούκι με νουτέλα.
Ρίχνουμε την μπαλίτσα μέσα στο μείγμα με τις γκοφρέτες και πάλι χρησιμοποιώντας δύο καθαρά κουταλάκια την καλύπτουμε με το μίγμα ενώ ταυτόχρονα πιέζοντας την ελαφρά με τα κουταλάκια της δίνουμε και ένα πιο σφαιρικό σχήμα.
Δουλεύουμε κατά αυτό τον τρόπο μέχρι να μας τελειώσει η νουτέλα αραδιάζοντας τις μπαλίτσες σε ένα μεγάλο πιάτο στο οποίο έχουμε στρώσει αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα ενώ στο μεταξύ λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα.
Βουτάμε μία μία τις μπαλίτσες μέσα στη λιωμένη κουβερτούρα και χρησιμοποιώντας δύο κουταλάκια τις καλύπτουμε προσεχτικά με τη σοκολάτα.
Απλώνουμε τα σοκολατάκια σε μια λαδόκολλα και αφήνουμε μέχρι να στερεοποιηθεί η σοκολάτα. Απολαύστε!

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΜΗΛΑ ΨΗΤΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ στο τσάκα-τσάκα!

από: http://stamarstavros.blogspot.gr/2013/12/blog-post_18.html

Ωρα 6 απόγευμα, θυροτηλέφωνο, φίλος εστιάτορας: "Είπαμε να πούμε μια καλησπέρα"
"Ελάτε επάνω για καφέ"
"Ήπιαμε"
"Ελάτε, γιατί κατεβαίνω να σε σπάσω το κεφάλι! Εγώ κάνω 120 χλμ για να έρθω στο μαγαζί σου κι εσύ...."
Και έρχονται!
Δούλεψε ο επεξεργαστής του μυαλού και, μέχρι να ανέβει το ασανσέρ, αποφασίζω:  Καφές φίλτρου ντεκαφεϊνέ και μήλα στην κατσαρόλα.
Όλα ήταν έτοιμα στις 6:30΄ .
Να και ένα αποτέλεσμα, σε close-up!
Υ Λ Ι Κ Α 
3 Μήλα Ζαγορίν (τόσα είχα)
3 Κουταλάκια γλυκού Ζάχαρη άσπρη
Καρύδια
Σταφίδες ξανθές
Κανέλλα
1 σφηνάκι Λιμοντσέλο (τέτοιο είχα πρόχειρο)
1/2 φλ.τσαγ. Νερό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Καθαρίζω το κέντρο από τα κουκούτσια, με το ειδικό εργαλείο και τα ξεφλουδίζω με το πατατοξεφλουδιστήρι (δυστυχώς δεν υπάρχει πια ο Άνταμ που έτρωγε λίγες φλούδες).
Ρίχνω το νερό σε μικρό κατσαρολάκι, τοποθετώ όρθια τα μήλα, γεμίζω την τρύπα με καρύδια και σταφίδες, ρίχνω στην κάθε τρύπα από ένα κουταλάκι ζάχαρη και αρκετή κανέλλα.  Ραντίζω με το λικέρ και ρίχνω και μερικές σταφίδες γύρω.

Ψήνω σε μέτρια φωτιά, με σκεπασμένο το κατσαρολάκι, για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.


Πρακτικά μέχρι να βγάλει φούσκες η τρύπα.

Ίσως θα μπορούσα να τα βάλω και λίγο στο γκριλ, αλλά δεν υπήρχε χρόνος!

Βέβαια στο σπίτι υπήρχαν  μελομακάρονα και κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης, αλλά "ετοιματζίδικοι" (η αλήθεια είναι ότι δοκίμασαν και από ένα κουραμπιέ και τους άρεσε!)

Το ήξερες; Έτσι θα κάνεις ολοκαίνουργιο τον φούρνο της κουζίνας σου...


Ο φούρνος της κουζίνας είναι ένα σημείο το οποίο βρωμίζει αρκετά γρήγορα και ο καθαρισμός του είναι ιδιαίτερα επίπονος, λόγω των ξεραμένων λιπών από τα φαγητά...
Ακλουθώντας όμως τα βήματα και τις συμβουλές παρακάτω μπορείτε να κάνετε το φούρνο της κουζίνας σας να λάμπει!
Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε χωρίζονται σε 2 φάσεις.



Στην πρώτη φάση θα καθαρίσουμε τον φούρνο και στην δεύτερη φάση το τζάμι της κουζίνας.

η συνέχεια Εδώ

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Καναπεδάκια με κατσικίσιο τυρί, ελιές και πιπεριές!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή 24 καναπεδάκια

Υλικά:

1 γαλλική μπαγκέτα
2 1/2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
90γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί
60γρ. τυρί κρέμα
2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο φασκόμηλο
1 βάζο κόκκινες ψητές πιπεριές, στραγγισμένες και κομμένες σε λωρίδες
1 φλιτζάνι ελιές χοντροκομμένες χωρίς κουκούτσι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220οC. Κόβουμε το ψωμί σε χοντρές φέτες. Αλείφουμε τις δύο πλευρές της κάθε φέτας με ελαιόλαδο και τα τοποθετούμε στο ταψί. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, γυρίζοντας μία φορά. Αποθηκεύουμε τα τοστ σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι και 24 ώρες.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε μαζί το κατσικίσιο τυρί, το τυρί κρέμα, το χυμό λεμονιού και το ψιλοκομμένο φασκόμηλο. Κόβουμε τη κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες. Ανακατεύουμε τις ψιλοκομμένες ελιές σε 1/2 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.
Σε κάθε φέτα του τοστ απλώνουμε το μείγμα τυριών με ένα μαχαίρι. Από πάνω βάζουμε τις λωρίδες κόκκινης πιπεριάς και τις ψιλοκομμένες ελιές. Για να ζεστάνουμε τα καναπεδάκια μας ψήνουμε σε προθερμασμένο για 3 λεπτά. Σερβίρουμε τα καναπεδάκια μας ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Καλή Όρεξη!

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Πατάτες ογκρατέν με μπέικον στο φούρνο!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 6 άτομα

Υλικά:

4 φλιτζάνια τριμμένη πατάτα στραγγισμένη από τα υγρά της
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
230γρ. μπέικον μαγειρεμένο και κομμένο σε φέτες
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ
1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ
1 αυγό χτυπημένο
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Eκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οc. Αλείφουμε ένα τετράγωνο αντικολλητικό ταψί 8 ιντσών με βούτυρο. Βάζουμε στο ταψί κατά σειρά τις πιο κάτω στρώσεις: τη μισή ποσότητα πατάτας, μετά κρεμμυδιού, μπέικον και από πάνω απλώνουμε τη μισή ποσότητα τυριού. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες ποσότητες και με την ίδια σειρά.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε μαζί το γάλα εβαπορέ, το αυγό και το αλάτι. Περιχύνουμε το μίγμα μας πάνω από το μίγμα πατάτας.
Σκεπάζουμε το φαγητό μας και ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 55-60 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το φαγητό μας και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Αφήνουμε το φαγητό μας να σταθεί για 10-15 λεπτά και μετά το σερβίρουμε.
Καλή Όρεξη!

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Κυπριακές ραβιόλες!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 10 άτομα

Υλικά:

Για τη ζύμη
4 φλιτζάνια αλεύρι
3 αυγά, ελαφροχτυπημένα
1 κουτάλι του τσαγιού αλάτι
1/2 φλιτζάνι νερό
Για τη γέμιση
2 φλιτζάνια χαλούμι τριμμένο
1 φλιτζάνι ξηρή αναρή (μυζήθρα) τριμμένη
2 αυγά
1 κουτάλι της σούπας δυόσμο ξηρό τριμμένο
Για το άρτυσμα
1 φλιτζάνι χαλούμι τριμμένο
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμιγνύουμε με το αλάτι. Ανοίγουμε στο κέντρο του αλευριού μια λεκάνη και ρίχνουμε σε αυτή τα αυγά και τα ανακατεύουμε μέχρι να αναμιχθούν καλά. Προσθέτουμε λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να κάνουμε μια σφικτή ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα την αλευρώνουμε ελαφρά και τη σκεπάζουμε με ένα ρούχο και την αφήνουμε για 1 ώρα.
Για να φτιάξουμε τη γέμιση σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το χαλούμι, την αναρή και το δυόσμο. Κτυπούμε τα αυγά σε ένα μικρό μπολ και τα ρίχνουμε στα τυριά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια σφικτή ζύμη.
Ζυμώνουμε τη ζύμη ξανά και τη χωρίζουμε σε τρία ίσα κομμάτια. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μπάλα και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα μεγάλο στενόμακρο φύλλο.
Με ένα κουτάλι του τσαγιού παίρνουμε γέμιση κάθε φορά και τη τοποθετούμε στη μέση του φύλλου σε σειρές και σε απόσταση 5 εκατ. Περίπου το ένα από το άλλο. Με ένα πινέλο αλείφουμε με κρύο νερό το φύλλο γύρω από τη γέμιση.
Διπλώνουμε κατόπιν το φύλλο για να σκεπάσουμε τη γέμιση και με την άκρη της παλάμης μας πιέζουμε τα κενά μεταξύ της γέμισης για να κολλήσουν τα δύο φύλλα. Κόβουμε στη συνέχεια το ζυμαρικό με τα χείλη ενός φλιτζανιού του καφέ μικρό για να φτιάξουμε τις ραβιόλες σε ημικυκλικό σχήμα.
Βράζουμε τις ραβιόλες λίγες λίγες κάθε φορά σε μπόλικο κοχλαστό και αλατισμένο νερό για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις μεταφέρουμε σε ένα τρυπητό για να στραγγίσουν και τις αδειάζουμε σε μια πιατέλα μέσα στην οποία έχουμε πασπαλίσει με τριμμένο τυρί. Πασπαλίζουμε τις ραβιόλες μας με τα δύο είδη τυριών και τις σερβίρουμε ζεστές.
 Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Κρέμα Καραμελέ του φούρνου!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8 ατομα

Υλικά:

1 κιλό γάλα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
6 αυγά
2 φακελάκια βανίλια
Για την καραμέλα:
3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 του φλιτζανιού νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα και να καραμελώσει. Αδειάζουμε τη καραμέλα σε στρογγυλή φόρμα και την κινούμε για να πάει παντού.
Βράζουμε λίγο το γάλα σε μια κατσαρόλα. Σε μια λεκάνη χτυπούμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια και ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα. Αφού ενωθούν καλά τα αδειάζουμε στη φόρμα. Σε ένα ταψί βάζουμε νερό και τοποθετούμε τη φόρμα μέσα.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με κρύο νερό για να μην κόψει η κρέμα. Ελέγχουμε την κρέμα αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγαίνει καθαρό το ψήσιμο τέλειωσε. Βάζουμε τη κρέμα μέσα στο ψυγείο και την αφήνουμε για 4-5 ώρες. Τοποθετούμε μια πιατέλα πάνω στη φόρμα και με μια απότομη και γρήγορη κίνηση την αναποδογυρίζουμε.
Απολαύστε!

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ.

Αυτή η "κατασκευή" θα μπορούσε να προστεθεί στον "Οδηγό επιβίωσης" για φοιτητές και εργένηδες.
Είναι τόσο εύκολη!!

Υ Λ Ι Κ Α
2 Μπριζόλες χοιρινές με κόκκαλο (ή χωρίς)
3 Πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 6 (περίπου 1 κιλό)
3 Καρότα καθαρισμένα και κομμένα χοντρές ροδέλες
Για την μαρινάδα
1/2 φλ.τσ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 φλ.τσ. Κρασί άσπρο
1 κουτ.γλ. Ρίγανη
2 κουτ.γλ. Μουστάρδα καυτερή (Dijon)
1 Κρεμμύδι
2 σκελίδες Σκόρδο
λίγο Αλάτι και φρεσκοτριμμένο Πιπέρι 
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βάζουμε τα υλικά τς μαρινάδας στο multi και δουλεύουμε για 1'.
Βάζουμε τις μπριζόλες σε πυρέξ ή κατ'ευθεία στην πήλινη γάστρα και τις περιχύνουμε με την μαρινάδα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Βάζουμε στη γάστρα τις πατάτες, τα καρότα και περιχύνουμε με την μαρινάδα.
......ψήνουμε σε φούρνο, στους 100 βαθμούς, για 4-5 ώρες, με σκεπασμένη τη γάστρα, ή εναλλακτικά στους 120 βαθμούς για 3 ώρες.
Ανοίγουμε την γάστρα και γυρίζουμε στο γκριλ για 15 λεπτά από κάθε πλευρά της μπριζόλας.
Μετά είμαστε έτοιμοι να φάμε το "λουκούμι".
Δεν χρειάζεται μαχαίρι. Το κόκκαλο ξεχωρίζει με το πηρούνι!! 


  από: Εδώ  

Κάτι παρόμοιο έχει και εδώ (κλικ)

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΧΟΙΡΙΝΟ ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ (ή Αποχαιρετισμός στα όπλα...).

από: http://stamarstavros.blogspot.gr/2013/12/blog-post_31.html

Χρόνια το άκουγα, χρόνια το έφτιαχνε η μητέρα μου και χρόνια δεν το έτρωγα (έφευγα, πήγαινα αλλού!).
Να λοιπόν τώρα, την τελευταία ημέρα του τρισκατάρατου 2013, το έφτιαξα και το ευχαριστήθηκα...
Υπήρχε στον καταψύκτη ένα κομμάτι μπούτι χοιρινό, σελινόριζες, σελινοκότσανα, σελινόφυλλα, πήρα και δυο πράσα και το κατασκεύασα, με αυγολέμονο.
Το κρέας λιγοστό, αλλά ποιός δίνει σημασία στη λεπτομέρεια;;
Να και το αποτέλεσμα

Υ Λ Ι Κ Α για 2-3 μεριδούλες
500 γραμ. Χοιρινό μπούτι
6 κουτ.σουπας Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
3 Κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλλες
1/2 Κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο
2 Πράσα (το άσπρο μέρος) σε κομμάτια 5 εκατ.
2 φλυτζάνια Σελινόριζα σε μπαστουνάκια & κυβάκια
2 φλυτζ. Σελινοκότσανα σε μπαστουνάκια
1 φλυτζ. Σελινόφυλλα ψιλοκομμένα
1 νεροπότηρο Κρασί λευκό ξηρό
1 νεροπότηρο Νερό ζεστό
Αλατοπίπερο
2 Λεμόνια (τον χυμό τους)
2 Αυγά
1 κουτ.σουπ. Αλεύρι
και μια χύτρα ταχύτητος SEB, κατασκευής Απρ. 1975!!
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ζεσταίνω στην χύτρα το λάδι και ροδίζω τα κομμάτια του κρέατος από όλες τις πλευρές, καλά.
Ρίχνω τα κρεμμύδια και συνεχίζω το σωτάρισμα, για 5'.
Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνω το ζεστό νερό.
Κλείνω την χύτρα, χαμηλώνω την φωτιά και σιγοβράζω για 30'.
Εκτονώνω, ανοίγω και ρίχνω τα λαχανικά και αλατοπιπερώνω.

Ξανακλείνω και σιγοβράζω για 15' ακόμα.
Ανοίγω και φτιάχνω το αυγολέμονο, με το μιξεράκι χειρός.
Σε μπωλ σπάζω τα αυγά, ρίχνω και ένα σφηνάκι νερό.
Ανακατεύω πολύ καλά και ρίχνω σταδιακά το χυμό του λεμονιού.
Ρίχνω και μια κουταλιά αλεύρι και συνεχίζω το ανακάτεμα.
Παίρνω με την κουτάλα ζωμό από την χύτρα (έχει αρκετό) και τον ρίχνω στο μπωλ, πάντα ανακατεύοντας καλά.
Ρίχνω και το σταθερό φιλί στον αέρα και το περιεχόμενο του μπωλ στην χύτρα.
Ανακατεύω κουνώντας κυκλικά και όχι με κουτάλα.
Και τρώμε....

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Παραδοσιακό σάμαλι!


Συνταγή για 8-10

Συστατικά:
4 φλιτζάνια σιμιγδάλι
400γρ ελληνικό γιαούρτι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φυτικό έλαιο φλυτζανιών
3 αυγά
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια κουταλακιών του γλυκού εκχύλισμα, σκόνη
4 κουταλιές ροδόνερο
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα, θρυμματισμένα
Λίγα ψημένα αμύγδαλο φιλέ για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι:
3 φλιτζάνια νερό
3 φλιτζάνια ζάχαρη
3 κουταλιές ροδόνερο
3 μπαστούνια κανέλας
4-5 σταγόνες λεμόνι
Λίγη φλούδα λεμονιού

Προετοιμασία:

Πρώτα ετοιμάστε το σιρόπι. Τοποθετούμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα, θέτουν το να βράσει και να σιγοβράσει μέχρι να γίνει σιροπιαστά (περίπου 12-13 λεπτά).
Εν τω μεταξύ, προετοιμάζει το υπόλοιπο του κέικ. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με beater αυγών και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη. Προσθέστε το φυτικό λάδι και ανακατεύουμε να συνδυάσουν. Προσθέστε τη βανίλια, τη μαστίχα, το ροδόνερο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Όταν συνδυάζονται όλα τα υλικά, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύετε το μείγμα. Προσθέστε το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Επιλέξτε ένα πρότυπο ταψί μέγεθος (αρκετά μεγάλη για να χωρέσει στο μείγμα σας) και αλείψτε το με λίγο φυτικό λάδι. Ρίξτε το μίγμα στο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (175oC) για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από πάνω.
Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και το κόβουμε σε μερίδες, σε σχήμα διαμαντιού. Χύστε πέρα από το σιρόπι ενώ ακόμα στο ταψί. Ραντίστε το σάμαλι με το αμύγδαλο φιλέ.
Σερβίρετε το κέικ όταν κρυώσει.
Απολαύστε το!

από : http://xs-recipes.blogspot.com