Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Χταπόδι στιφάδο....

Καλό μήνα και Καλή Παναγία, μπήκαμε στον Αύγουστο και μαζί στην Αυστηρά Νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.
Το geussis-nikolaos.blogspot.gr θα προσπαθησει να σας καρατησει συντροφια με Νηστησιμες συνταγες , εάν αναρτησουμε καποια αρτησημη συνταγη την κρατατε για μετα τον Δεκαπενταύγουστο.



Χμ........τι θα φάμε....σήμερα;
Λοιπόν......
ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κιλό ,χταποδάκι
2 κρεμμύδια ξερά ,μέτρια
1 κιλό ,κρεμμυδάκια μικρά για στιφάδο
5 φύλλα δάφνης
4-5 σκελίδες ,σκόρδο
10 κόκκους μπαχάρι (περίπου.....ε;)
10 κόκκους πιπέρι (όσους προτιμάτε....μη σας βάζω και μετράτε τώρα)
Μισό κιλό ,ντομάτες φρέσκες και τριμμένες η' ανάλογο πελτέ ντομάτας
200 γρ .περίπου ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ ,ξύδι
1 φλιτζανάκι του καφέ ,κρασάκι λευκό
αλάτι (λίγο ,γιατί το χταποδάκι αν είναι φρέσκο ,έχει δικό του αλατάκι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταποδάκι ,με το γνωστό τρόπο ,το κόβουμε σε κομμάτια και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά ,από τα υγρά του .Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά ,τα ξερά κρεμμύδια ,αφού τα έχουμε ψιλοκόψει .Στη συνέχεια ,προσθέτουμε τα κομμάτια του χταποδιού και το τσιγαρίζουμε κι αυτό ,ελαφρά .Σβήνουμε με το ξύδι και το κρασάκι .Προσθέτουμε κατόπιν τα μικρά κρεμμυδάκια ,τη ντομάτα η΄τον πελτέ ,διαλυμένο σε μισό ποτήρι νερό ,τα φύλλα δάφνης ,το μπαχάρι ,το πιπέρι ,τα σκορδάκια (κομμένα σε φετούλες) .Βράζουμε το στιφάδο σε χαμηλή φωτιά ,μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα του .(θέλει περίπου μία ωρίτσα) .
Συνοδέψτε το ,με πιλαφάκι η' πατατούλες τηγανιτές .

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Γαύρος Σαγανάκι με φέτα και ντομάτα!


Υλικά :

1/2 κιλό γαύρο
200 γραμμάρια νερό
150 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη στο τρίφτη (χωρίς φλούδες και σπόρια)
50 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη (εάν τρώτε)
1/2 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1/2 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
150 γραμμάρια φέτα κομμένη σε πολύ μικρούς κύβους
Αλάτι πιπέρι
Ρίγανη.

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε τον γαύρο, κόβουμε τα κεφάλια και τον πλένουμε πολύ καλά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 150 γραμμάρια νερό και τον γαύρο και τα βράζουμε, όταν δούμε ότι ο γαύρος είναι μαλακός τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και χύνουμε το νερό.
Όταν ο γαύρος κρυώσει τον ανοίγουμε στα δυο και πετάμε τη βελόνα του.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε την τριμμένη στο τρίφτη(χωρίς φλούδες και σπόρια) ντομάτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα 50 γραμμάρια νερό και τη βράζουμε, όταν το νερό μας τελειώσει ρίχνουμε τα 50 γραμμάρια ελαιόλαδο, τις ψιλοκομμένες πιπεριές πράσινη, κόκκινη και καυτερή (εάν τρώτε), αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη, τον γαύρο και την κομμένη σε πολύ μικρούς κύβους φέτα.
Μετά τα βράζουμε όλα μαζί για 3 με 5 λεπτά και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.

Καλή Επιτυχία και Καλές Απολαύσεις

Λαχανικά με φέτα στο γκριλ και σάλτσα βινεγκρέτ με μέλι!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 τυρί φέτα (250γρ.) κομμένο στα τέσσερα
1 μέτριο κολοκυθάκι, κομμένο κατά μήκος
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/5 φλιτζανιού ξίδι βινεγκρέτ
4 στρογγυλές πίτες
2 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας μέλι



Eκτέλεση:

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ξανά. Βάζουμε το τυρί, το κολοκυθάκι και το κρεμμύδι σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με τη μισή σάλτσα που φτιάξαμε.
Σε ένα τηγάνι γκριλ βάζουμε το κολοκυθάκι και το κρεμμύδι για 8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, γυρνώντας τα μία με δύο φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αφαιρούμε τα λαχανικά από το τηγάνι και βάζουμε μέσα τις ντομάτες και τις πίτες. Ψήνουμε τις ντομάτες για να μαλακώσουν ελαφρώς και τις πίτες μέχρι να φρυγανιστούν.
Αφού τελειώσουμε και με αυτά βάζουμε το τυρί στο καυτό τηγάνι. Ψήνουμε για 1-2 λεπτά γυρνώντας μια φορά μόνο.
Για να σερβίρουμε, κόβουμε τα κολοκυθάκια σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα όσο είναι ακόμα ζεστά. Προσθέτουμε στη σαλατιέρα τα υπόλοιπα λαχανικά και τη φέτα. Βάζουμε το μέλι μέσα στη σάλτσα που κρατήσαμε από προηγουμένως και χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί. Περιχύνουμε τα λαχανικά μας με αυτή τη σάλτσα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Σερβίρετε τα λαχανικά μαζί με τη πίτα και συνοδέψτε με ταχίνι.
Καλή Όρεξη!

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Γλύκισμα,με πεπόνι,καρπούζι και άρωμα....τζίντζερ!


Ένα δροσιστικό γλυκό για το καλοκαίρι.

ΥΛΙΚΑ

450 γρ. ψίχα από καρπούζι, χωρίς κουκούτσια
450 γρ. ψίχα από μηλοπέπονο
450 γρ. ψίχα από πράσινο, μακρόστενο πεπόνι
1 κομμάτι ρίζα τζίντζερ, 25 γρ.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ

225 γρ. ψιλή ζάχαρη
600 ml νερό
1 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Με μία ειδική, μικρή κουτάλα παγωτού, φτιάχνουμε μπάλες από τα δύο πεπόνια και το καρπούζι και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο και ετοιμάζουμε το σιρόπι τζίντζερ.Σε ένα κατσαρόλι δυαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και το κομμάτι του τζίντζερ και αφήνουμε το μίγμα να πάρει βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Πετάμε το τζίντζερ και περιχύνουμε με το αρωματικό σιρόπι τις μπάλες του καρπουζιού και των πεπονιών. Τοποθετούμε και πάλι το μπολ στο ψυγείο και το αφήνουμε να παγώσει καλά. Σερβίρουμε αμέσως.

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ασιατικό σουβλάκι τόνου!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

500γρ. φρέσκο φιλέτο τόνου χωρίς πέτσα και κόκαλο
3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
3 κουταλιές της σούπας νερό
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 φλιτζάνι φρέσκο ανανά κομμένο σε κύβους
1 μέτρια κόκκινη ή πράσινη γλυκιά πιπεριά, κομμένη σε κύβους
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1/4 φλιτζανιού μέλι

Εκτέλεση:
Κόβουμε το φιλέτο τόνου σε μπουκιές. Τοποθετούμε τις μπουκιές τόνου σε μια μεγάλη καθαρή πλαστική σακούλα που σφραγίζει. Προσθέτουμε μέσα στη σακούλα τη σάλτσα σόγιας, το νερό, τη 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο κρεμμύδι ή το σχοινόπρασο και το τζίντζερ. Σφραγίζουμε και ανακινούμε ελαφρά τη σακούλα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά να σταθεί και να μαριναριστεί.
Στραγγίζουμε τη σάλτσα μέσα σε ένα μπολ και το κρατάμε στην άκρη.
Περνάμε εναλλάξ σε σουβλάκι το τόνο, τον ανανά, τις γλυκές πιπεριές και το πράσινο κρεμμύδι. Ψήνουμε τα σουβλάκια στα κάρβουνα ή σε τηγάνι γκριλ πάνω σε μέτρια θερμοκρασία για 6-9 λεπτά γυρνώντας συχνά.
Εν τω μεταξύ βάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι τη μαρινάδα που κρατήσαμε προηγουμένως και τοποθετούμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει μία βράση κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και περνάμε τη μαρινάδα από σουρωτήρι για να απομακρύνουμε τα στερεά. Προσθέτουμε στη μαρινάδα το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το μέλι.
Περιχύνουμε τα σουβλάκια μας με λίγη από τη σάλτσα σόγιας που ετοιμάσαμε λίγο πριν το σερβίρισμα. Σερβίρετε αυτή η ασιατική συνταγή με βρασμένο ρύζι.
Καλή Όρεξη!

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Ομελέτα,στο φούρνο!


Δεν ξέρω αν αυτός ο τίτλος ταιριάζει σ'αυτό το φαγάκι,αλλά είναι η αλήθεια.
Σήμερα και μετά την ψαρόσουπα,περίσσεψαν τρία κολοκυθάκια .Με έβλεπαν,τα έβλεπα,τι να σας κάνω εσάς τρία μοναχά;
Ε......τελικά οι πειραματισμοί,βγαίνουν μερικές φορές και σε καλό.Με βάση τι υπήρχε στο σπίτι και τι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω με τα τρία κολοκυθάκια,διάλεξα πατάτες,πιπεριές,τυρί φέτα,ντομάτες και αυγά.
Το αποτέλεσμα,μάλλον βγήκε τέλειο,γιατί πήρα το ΟΚ ,του Σταμάτη του γείτονα(τον αναφέρω πρώτο,γιατί ξέρει από καλό φαί και είναι μερακλής στις γεύσεις)και φυσικά,εισέπραξα τα καλά λογάκια του πατέρα μου και των θυγατέρων μου...
Λοιπόν,να σας καταθέσω τα υλικά που χρησιμοποίησα και την διαδικασία,της καινούριας για την οικογένεια,συνταγής.
ΥΛΙΚΑ
3-4 κολοκυθάκια,διαλέξτε,αυτά για το τηγάνι(στη συνέχεια,κατάλαβα,ότι θα ήθελε και κάτι παρά πάνω από τρία μικρά,τρυφερά κολοκυθάκια)
3-4 πατάτες μέτριες,όσο να σκεπάσουν οι φετούλες τους,ένα μέτριο ταψάκι,για μία στρώση)
3 ντομάτες
1/2 κιλό περίπου φέτα
2-3 πιπεριές της αρεσκείας σας
6 αυγά
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλατάκι
πιπεράκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά.Κόβουμε σε στρόγγυλες φέτες πάχους μισού εκατοστού περίπου,ίσως και λίγο πιο χονδρές τις πατάτες,τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια.
Σε αντικολητικό τηγάνι,σωτάρουμε ελαφρά με ελαιόλαδο τα κολοκυθάκια και τα στρώνουμε σε μέτριο ταψάκι και πασπαλίζουμε με τη μισή φέτα,αφού πρώτα την έχουμε τρίψει στον τρίφτη.Στη συνέχεια,στο ίδιο τηγάνι,με το ίδιο ελαιόλαδο,τηγανίζουμε ελαφρά τις πατάτες μας,που τις τοποθετούμε αμέσως,στο ταψάκι,πάνω από τη φέτα.Και κατόπιν σωτάρουμε ελαφρά τις πιπεριές,που τις στρώνουμε πάνω από τις πατάτες.Πλένουμε και κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες και τις προσθέτουμε πάνω από τις πιπεριές.Ψήνουμε,σε δυνατό φούρνο,στους 250 βαθμούς,για μισή ωρίτσα περίπου.Σε βαθύ μπολ,χτυπάμε τα έξι αυγά με τη φέτα και περιχύνουμε το ταψάκι,που το ξανά βάζουμε στο φούρνο,μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει ένα ροδαλό χρώμα.
 Σαν ορεκτικό,είναι θαυμάσιο,όπως και σαν κύριο...πιάτο.

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Σεφταλιές,με άρωμα πιπεριάς!

ΥΛΙΚΑ
½ κιλό κιμάς αρνίσιος
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 ξερό κρεμμύδι
1 πιπεριά
1 πράσο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο
½ ματσάκι μαϊντανός
Δυόσμος
Ρίγανη
Κύμινο
1 κουταλιά της σούπας ,ξύδι
Αλάτι
Πιπέρι
1 λεμόνι (για την σκέπη)
1 μπόλια αρνιού(σκέπη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα ,ετοιμάζουμε τη σκέπη ,με τον εξής τρόπο .Βάζουμε σε λεκάνη μικρή ,χλιαρό νερό ,στύβουμε τον χυμό ενός λεμονιού και προσθέτουμε την σκέπη ,για να μαλακώσει και να φύγει η βαριά μυρωδιά της .Στη συνέχεια ,βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι ,το σκόρδο και την πιπεριά ,να γίνουν πολτός .Ψιλοκόβουμε το πράσο ,τον μαϊντανό και τον δυόσμο και πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί .
Κατόπιν ,πλάθουμε τη ζύμη σε μακρόστενο σχήμα ,όπως τα σουτζουκάκια και τα τυλίγουμε με τη σκέπη .
Τα ψήνουμε στο γκριλ η’ στα κάρβουνα .
Υ.Γ.
Αν η ζύμη γίνει νερουλή ,μπορείτε να προσθέσετε λίγη τριμμένη φρυγανιά . 

από : http://liantinaki1.blogspot.gr/2009/07/1-1-1-3-1-1-1.html 

Χταποδάκι ξυδάτο!


ΥΛΙΚΑ
1 χταποδάκι,περίπου ένα κιλό
1 φλυτζανάκι του καφέ,ξύδι
1 φλυτζανάκι του καφέ,νερό
1 σκελίδα σκόρδο
ρίγανη
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε το χταποδάκι από το δόντι του και τα ματάκια του και το πλένουμε καλά(με την προυπόθεση,ότι έχει καθαριστεί και από τα εντόθιά του).Σε κατσαρόλα,βάζουμε τα φλυτζανάκια με το νερό και το ξύδι και προσθέτουμε το χταποδάκι.Ανάβουμε το μάτι και μόλις πάρει μία βράση,χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε περίπου μία ώρα,να σιγοψηθεί.Δοκιμάζουμε με ένα πηρούνι,αν είναι μαλακό και σβήνουμε τη φωτιά.Στη συνέχεια,καθαρίζουμε το χταπόδι από την σκούρα πετσούλα και τις βεντουζίτσες ,το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το τοποθετούμε σε βαθύ μπωλ.Προσθέτουμε το ελαιόλαδο,τη ρίγανη,το σκορδάκι ψιλοκομμένο και ξυδάκι.Στη φάση αυτή,μπορούμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο και να έχουμε για λίγες μέρες,ένα νόστιμο μεζεδάκι για ούζο.
http://liantinaki1.blogspot.com/2009/03/blog-post_2459.html

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Γεμιστές πιπεριές!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

8 κόκκινες ή κίτρινες πιπεριές
2 μεγάλες πατάτες, βραστές και λιωμένες
85γρ. τυρί προβολόνε, κομμένο σε πολύ μικρούς κύβους
4 κουταλιές της σούπας φρέσκο τριμμένο τυρί παρμεζάνα
1 αυγό
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.
Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις πιπεριές και τα αφήνουμε στην άκρη. Με ένα μικρό, κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε τη λευκή μεμβράνη και τους σπόρους από το εσωτερικό των πιπεριών, προσέχοντας να μη σκιστεί η σάρκα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί τη λιωμένη πατάτα, το τυρί προβολόνε, τη παρμεζάνα, το αυγό, το σχοινόπρασο και αλατοπιπερώνουμε. Χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού, συμπληρώνουμε τις πιπεριές τα τρία τέταρτα με το μίγμα και στη συνέχεια βάζουμε τα κοτσάνια πίσω στη θέση τους.
Τοποθετούμε τις πιπεριές σε ένα πυρίμαχο σκεύος, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά στο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
Σερβίρουμε αμέσως με μια ωραία πράσινη σαλάτα. Επίσης οι πιπεριές είναι νόστιμες όταν τρώγονται και κρύες.

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε το καλοκαίρι;

από τη Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του http://delfinaki-sunset.blogspot.com/

 Το νερό είναι το σημαντικότερο συστατικό των ζωντανών οργανισμών γιατί είναι απαραίτητο σε όλες τις βιοχημικές διεργασίες.
Οι έντονες μυϊκές δραστηριότητες αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό, αυξάνοντας παράλληλα τις απώλειες σε αυτό. Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από τον ιδρώτα, την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης.
Το νερό αποτελεί συστατικό όλων των ιστών του σώματος.

Παγωτό σοκολάτας!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

250γρ. μαύρη σοκολάτα
100γρ. ανάλατο βούτυρο
150γρ. ζάχαρη άχνη
150ml νερό
4 μεγάλα αυγά, τους κρόκους μόνο
500ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ σπάζουμε τη σοκολάτα και τοποθετούμε το ανάλατο βούτυρο και τα λιώνουμε σε μπεν -μαρί. Τα ανακατεύουμε μέχρι να αναμιχθούν πολύ καλά μαζί.
Σε χαμηλή φωτιά σε μια κατσαρόλα διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό και στη συνέχεια αυξάνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε γρήγορα για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει ελαφρύ σιρόπι. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει για ένα λεπτό.
Τοποθετούμε τους κρόκους σε ένα μπολ και χτυπάμε με ένα σύρμα και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο καυτό σιρόπι. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να είναι σαν μους. Χτυπάμε μαζί τους και την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να αναμιχθούν καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μίγμα σε μια μηχανή παγωτού και επαναλαμβάνουμε μέχρι να παγώσει.
Απολαύστε!

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Γαστρονομικός Πολιτισμός της Μακεδονίας.

από: Εδώ  
Η διαλεκτική μεταξύ γαστρονομίας και πολιτισμού είναι ένα απ΄τα χαρακτηριστικά του ελληνικού τρόπου ζωής. Σε οποιαδήποτε γωνιά της ελληνικής γης μπορείς να το διαπιστώσεις.   Πέρα από την καθημερινότητα καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος στα ήθη, τα έθιμα και τη θρησκεία μας. Η γαστρονομία της Μακεδονίας ειδικότερα έχει κοινές βάσεις. Μικρές διαφορές παρατηρούνται ανά περιοχή ανάλογα με τα τοπικά προϊόντα, ενώ στο σύνολό της επηρεάστηκε με την έλευση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τη Θράκη.
Το καθημερινό εδεσματολόγιο διαμορφώνεται σύμφωνα με τα τοπικά προϊόντα και ανάλογα με την εποχή, είναι πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, άγρια χόρτα, ζυμαρικά, ψάρια και πιο σπάνια κρέας.
Φασολάδα, βαρένικα, σταμνάτο, τραχανόσουπα, σαρμάδες, τσομπλέκι, φάβα, κολοκυθοκεφτέδες, σπετσοφάι, στραπατσάδα, μυδοπίλαφο, μύδια αχνιστά, ψάρια ψητά ή τηγανιτά , πίτες, γλυκά του κουταλιού, κυδώνια ψητά, φοινίκια, είναι μόνο  μερικές από τις συνταγές που συναντάμε στο Μακεδονικό εδεσματολόγιο.
Πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούσαν στο καθημερινό μαγείρεμα τα έφτιαχναν οι ίδιοι οι νοικοκυραίοι ανάλογα πάντα με τα εποχικά προϊόντα ενώ μεριμνούσαν και για τις προμήθειες του Χειμώνα.
Το καλοκαίρι με τις τομάτες έβραζαν και συσκεύαζαν σάλτσες ενώ με τις καυτερές πιππεριές έφτιαχναν μπούκοβο , πάπρικα και μια καυτερή σάλτσα το τσατσιπέλι.
Τον Σεπτέμβριο που αλώνιζαν φτιάχναν το καινούργιο αλεύρι, μ’ αυτό το αλεύρι θα φτιάχναν το καθημερινό ψωμί, πίτες, αλλά και ζυμαρικά όπως τραχανά, γιουφκάδες, μακαρόνια και κουσκους.
Το Φθινόπωρο μάζευαν τις ελιές, έφτιαχναν ελιές φαγώσιμες, αρμυρές, τσακιστές και χαρακτές, για το καθημερινό τραπέζι και στο ελαιοτριβείο έφτιαχναν το λάδι της χρονιάς. Φθινόπωρο είναι επίσης και η εποχή του τρύγου, μετά το μάζεμα του σταφυλιού  έφτιαχναν κρασί, τσίπουρο, σταφίδες , μούστο και πετιμέζι για τα γλυκά.
Με το γάλα από τα ζώα τους έφτιαχναν γαλακτοκομικά προϊόντα όπως είναι το βούτυρο γάλακτος, το τυρί και το γιαούρτι. Με τα λαχανικά έφτιαχναν τουρσιά όπως είναι το μελιτζανάκι, το λάχανο , οι πιπεριές και τα κολοκυθάκια ενώ με τα φρούτα οι νοικοκυρές έφτιαχναν μαρμελάδες, λικέρ και τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού με τα οποία τράταραν του καλεσμένους.Το κρέας για να το συντηρήσουν το έφτιαχναν καβουρμά και λουκάνικα και αργότερα το μαγείρευαν με λαχανικά ή αυγά.
Η διατροφή όμως δεν συνδέεται μόνο με την καθημερινότητα αλλά και με τις γιορτές, τις παραδόσεις και τη θρησκεία.
Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ήταν πολύ πλούσιο σε φαγητά με κρέας, χοιρινό με λαχανικά, κρεατόσουπες, πουλερικά, κυνήγι, πίτες ενώ από το τραπέζι δεν έλειπαν και τα γλυκά όπως τα τσουρέκια, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, οι δίπλες και ο μπακλαβάς.
Η Κυριακή της Αποκριάς είναι η τελευταία μέρα που τρώνε κρέας, την υπόλοιπη εβδομάδα και μέχρι την Κυριακή της Τυρινής τα εδέσματα ήταν φτιαγμένα από ψάρι, γάλα, τυρί, ζυμαρικά και αυγά. Την Κυριακή της Τυρινής σύμφωνα με το έθιμο το βραδινό γεύμα τελείωνε με αύγα, σφράγιζαν το στόμα με αυγό για να το ξανανοίξουν με αυγό το Πάσχα.
Την Καθαρά Δευτέρα ξεκινούσε η περίοδος της νηστείας, που απέφευγαν το κρέας και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, για να λήξει το Πάσχα με την Ανάσταση. Παραδοσιακά οι νοικοκυρές την M. Τετάρτη ζύμωναν τα τσουρέκια και την Μ. Πέμπτη έβαφαν τα αυγά κόκκινα ή χρωματιστά με κρεμμυδόφυλλα. Το Μ. Σάββατο συνήθως έσφαζαν τα κατσίκια κι ετοίμαζαν τη μαγειρίτσα. Την Κυριακή του  Πάσχα γλεντούσαν και έτρωγαν τα αυγά και το κρέας μαγειρευτό με λαχανικά , μαγειρίτσα, τσιγεροσαρμάδες , γλυκά και άλλα εδέσματα.
Η εύφορη γη της Μακεδονίας και γενικότερα της Ελλάδας, η θάλασσα  και οι διαφορετικές επιρροές μας έχουν χαρίσει μία πλούσια γαστρονομική παράδοση και έναν από τους υγιεινότερους τύπους διατροφής. Πλέον και με το πέρασμα των χρόνων στις διατροφικές μας συνήθειες έχουν προστεθεί οι διατροφικές συνήθειες και προϊόντα άλλων λαών καθώς και πολλά τυποποιημένα προϊόντα, γεγονός το οποίο τείνει να επηρεάσει, μέσω των τηλεοπτικών εκπομπών και την κουζίνα της υπαίθρου.
Παρόλα αυτά η γαστρονομική μας κληρονομιά είναι ένα ισχυρό κομμάτι της καθημερινής βιοτής μας, μια πρόταση ενός τρόπου ζωής που σέβεται τον άνθρωπο και την κτίση.
Ευθυμία Χρυσίδου
You might also lik

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Γλυκό κεράσι!

Συνταγες για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 2 βαζάκια

Υλικά:

1 κιλό κεράσι γαλλικό
1 κιλό ζάχαρη
χυμό από 3 λεμόνια
1 φλιτζανάκι ασβέστη
1 φακελλάκι βανίλια
1/4 φλιτζανιού ανθόνερο
Χυμό από 1/2 λεμόνι για το τέλειωμα του γλυκού

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα κεράσια και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό. Προσθέτουμε και τον ασβέστη και τα αφήνουμε για 2 ώρες περίπου. Μετά τα πλένουμε καλά με νερό. Αφαιρούμε με ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια από τα κεράσια.
Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα κεράσια μαζί με το χυμό από 3 λεμόνια και τα αφήνουμε για 1 ώρα.
Ακολούθως τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε μια πετσέτα. Τα βάζουμε στη κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ανθόνερο και τα αφήνουμε για 3 ώρες περίπου να κατεβάζουν το ζουμί τους. Τα βάζουμε στη φωτιά μέχρι να πυκνώσει το σιρόπι και αφαιρούμε τον αφρό.
Την άλλη μέρα ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να δέσει.
Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε μέσα σε καθαρά αποστειρωμένα βαζάκια.
Απολαύστε!

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Ώρα για τραχανά!

Από τη μητέρα μου η συνταγή,που από μικρούλα την έβλεπα κάθε Σεπτέμβρη,να παιδεύεται μ'εκείνο το περίεργο κόσκινο,που της πλήγιαζε συχνά τα χέρια.
Τώρα οι καιροί άλλαξαν και ο τρόπος παρασκευής του,έγινε αρκετά εύκολος.
Πως;
Μα.....με το μούλτι ασφαλώς,εκείνο το θαυματουργό μικρό εργαλείο,κάθε κουζίνας σήμερα.
Λοιπόν,η μόνη δυσκολία να πω,είναι η εύρεση του γάλατος,αν και τώρα ,έχω δει να πωλείται
σε καταστήματα αλαντικών.
Το γάλα λοιπόν,πρέπει να είναι κατσικίσιο.Εγώ,ευτυχώς δυλαδή,το βρίσκω πολύ εύκολα ,από τον κυρ Θανάση,που διατηρεί λίγο πιο ψηλά από το σπίτι μου,μία στάνη με κατσικάκια.
Μου έφερε λοιπόν ο κυρ Θανάσης 5 λίτρα γάλα,που έπρεπε να το στραγγίσω αρκετές φορές,
γιατί ήταν απ'ευθείας από τα κατσικάκια.
Αφού το στράγγισα πολύ καλά,το έβαλα σε κατσαρόλα να βράσει,1ο λεπτάκια ,από την εκκίνηση του βρασμού.
Το άφησα να κρυώσει καλά και το έβαλα σε μεγάλη λεκανίτσα με 6 αυγουλάκια και μία κουταλιά της σούπας αλατάκι και ανακάτεψα ,καλά!
Κατόπιν,έριξα μισό αλεύρι και μισό σιμιγδάλι,μέχρι να γίνει μία ζύμη ,αρκετά σκληρή και να πλάθεται.Χρειάστηκαν ,περίπου 2,5 κιλά αλεύρι και 2,5 κιλά σιμιγδάλι ψιλό.(αυτό,θα το δείτε και με το μάτι,καλύτερα)
Στη συνέχεια,έστρωσα σε τραπέζι έξω στη βεράντα μου,ένα καθαρό τραπεζομάντιλο και από πάνω,ένα λευκό καθαρό σεντόνι και εκεί,άπλωσα τον τραχανά,αφού πρώτα με το χέρι τον έκοβα σε μικρά κομματάκια ,που τα έπλαθα πιτάκια λεπτά για να στεγνώσουν στον ίσκιο.
(Εδώ,θα πρέπει να υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι τούλι,για να τον προστατέψουμε,από τις μύγες,που άμα τον πάρουν είδηση,δεν ξεκολλούν από πάνω του).
Τα γύριζα αρκετά συχνά για να στεγνώσουν και από την άλλη μεριά.Είναι η αλήθεια,ότι το έκανα αρκετές φορές αυτό,μέχρι να φτάσουν στο σημείο,όπου θα μπορούσα να τα αλέσω στο μούλτι.Όσα λοιπόν στέγνωναν περισσότερο,τα έκοβα σε μικρά κομματάκια και αμέσως,στο έξυπνο μηχάνημα,μέχρι να τελειώσουν όλα τα πιτάκια.
Αφού λοιπόν ο τραχανάς πήρε την τελική του μορφή,τον άπλωσα και πάλι στο ίδιο σεντόνι,αλλά αυτή τη φορά στον ήλιο,για να στεγνώσει πολύ καλά.Χρειάστηκαν περίπου 6 μέρες ήλιος,γιατι το βράδυ έπρεπε να τον μαζεύω στο σπίτι μέσα,λόγω υγρασίας.
Τον αποθήκευσα,σε υφασμάτινα σακκουλάκια που έφτιαξα με τη ραπτομηχανή και τα κρέμασα στην αποθήκη μου.Υπάρχουν βέβαια και οι μαξιλαροθήκες,κάποιες παλιές ,μικρές
που τώρα πλέον δεν τις χρησιμοποιούμε,επειδή τα μαξιλάρια,είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος.
Μιά άλλη λύση αποθήκευσης,είναι τα γυάλινα βάζα,που βρίσκουμε εύκολα στην αγορά.
Ας συγκεντρώσω τώρα τα υλικά,για να βγάλετε και μία άκρη.
Είπαμε.....
5 λίτρα γάλα κατσικίσιο
2,5 κιλά αλεύρι σκληρό
2,5 κιλά σιμιγδάλι ψιλό
6 αυγά
και μία κουταλιά της σούπας αλάτι.

Από το Ποικιλία.....γεύσεων και την Λιάντα http://liantinaki1.blogspot.com/2008/09/blog-post.html

το /geussis-nikolaos.blogspot.com Ευχαριστεί πολύ την κυρία Λιάντα για την Πρόσφορα της.




Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Λεμονόπιτα!

Υλικά :
1 λίτρο γάλα
150 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
150 γραμμάρια ζάχαρη
Ξύσμα από 3 λεμόνια
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 με 5 αυγά
1 με 2 βανίλια
3 φύλλα κρούστας
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα από τα 3 λεμόνια και τις βανίλιες και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς να μην μας κολλήσουν.
Όταν δούμε ότι παίρνει να γίνει κρεμά, κτυπάμε τα αυγά πολύ καλά και τα προσθέτουμε.
Αφήνουμε να πάρουν όλα μια βράσει και η κρεμά μας αφράτη αφράτη είναι έτοιμη, τότε λίγο λίγο ρίχνουμε και το χυμό από ένα λεμόνι, και την κατεβάζουμε.
Στρώνουμε στο ταψί από κάτω κι από δίπλα τα φύλλα κρούστας καλά βουτυρωμένα και ρίχνουμε την κρεμά μας.
Όταν η κρέμα μας πάρει ένα ξανθό χρώμα (με μια οδοντογλυφίδα μπορούμε να δούμε εάν είναι έτοιμη )την κατεβάζουμε και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα (εάν τρώτε).

Τρώγετε και ζεστή (προσοχή όχι όταν την βγάλουμε από το φούρνο) αλλά και κρύα.
Καλή Επιτυχία και Καλές Απολαύσεις

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Δροσερή καλοκαιρινή συνταγή!

Μια φανταστική παραλλαγή της γνωστής χωριάτικης σαλάτας που θα λατρέψετε! Είναι μια ιδέα που με συμβούλεψε να δοκιμάσω μια ξενοδόχος από την Κρήτη και έκτοτε ακολουθώ πιστά. Οι λάτρεις του αβοκάντο δεν θα μπορούν να την αποχωριστούν.

Υλικά:

2 μεσαίες ντομάτες
1 αγγούρι
1 μεσαίο κρεμμύδι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 ώριμο αβοκάντο
1 μεγάλο κομμάτι φέτα
Λίγο ξύδι
Αλάτι

Εκτέλεση:

Πλένετε, ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε τις ντομάτες, το αγγούρι και το κρεμμύδι. Ξεφλουδίζετε και κόβετε σε μικρά τετραγωνάκια το αβοκάντο. Τα ρίχνετε όλα σε μια ξύλινη ή γυάλινη γαβάθα. Αλατίζετε και προσθέτετε το λαδόξυδο. Ανακατεύετε καλά. Στο τέλος, τοποθετείται από πάνω ένα μεγάλο κομμάτι φέτα και η σαλάτα σας είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Συνδυάζεται τέλεια με παξιμάδια τύπου Κυθήρων που δένουν με τις γεύσεις της ντομάτας, του αβοκάντο και της φέτας. Ο αέρας της Κρήτης μόλις μπήκε στο σπίτι σας!
 από :http://www.flowmagazine.gr/
και από : http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Κουνέλι λεμονάτο!

Συνταγες για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 κουνέλι 1 1/2 κιλό περίπου
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
Αλάτι
Κανελα
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό λεμονιού
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
Λίγο νερό.

Εκτέλεση:

Πλένουμε το κουνέλι και το κόβουμε. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κομμάτια του κουνελιού. Όταν το κουνέλι αρχίζει να κοκκινίζει βάζουμε λίγο νερό. Αυτό επαναλαμβάνετε ακόμα 2-3 φορές. Προς το τέλος του ψησίματος ρίχνουμε το λεμόνι, το αλάτι, τη κανέλα και το κονιάκ. Το αφήνουμε για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Καλή Όρεξη

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Τσίζκεικ μωσαϊκό!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

Για την βάση:
32 στρογγυλά μπισκότα βανίλιας, κοπανισμένα σε σκόνη
1/4 φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την γέμιση:
170γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (62%)
680γρ. τυρί κρέμα
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο
4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
225γρ. sour cream
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 165oC. Παίρνουμε ένα ταψί αναγόμενο διαμέτρου 23εκ. και το τυλίγουμε εξωτερικά με αλουμινόχαρτο. Βρίσκουμε ακόμα ένα ταψί φούρνου το οποίο να χωράει μέσα το ταψί που μόλις ετοιμάσαμε. Αφήνουμε και τα δύο ταψιά στην άκρη.
Για την βάση:
Βάζουμε τα λιωμένα μπισκότα σε ένα μεγάλο μπολ και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να βραχούν τα μπισκότα με το βούτυρο. Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί με το αλουμινόχαρτο και το πατάμε δυνατά με μία σπάτουλα για να απλώσει σε όλη την επιφάνεια και να έχει ομοιόμορφο πάχος.
Για την γέμιση:
Κόβουμε την σοκολάτα σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπεν μαρί πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς και όταν λιώσει εντελώς η σοκολάτα κατεβάζουμε από την φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ακόμη ένα λεπτό. Αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το τυρί κρέμα σε ένα ηλεκτρικό μίξερ μαζί με την ζάχαρη και το καλαμποκάλευρο και τα κτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν καλά για περίπου 2-3 λεπτά. Αφήνουμε το μίξερ να δουλεύει και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά αφήνοντας το να δουλευτεί για λίγο πριν προσθέσουμε το επόμενο. Προσθέτουμε το sour cream και την βανίλια και αφήνουμε όλα τα υλικά να δουλευτούν στο μίξερ μέχρι να ενωθούν καλά και να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Παίρνουμε 3 φλιτζάνια από το μίγμα που ετοιμάσαμε και τα προσθέτουμε στην λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε την σοκολάτα με το μίγμα τυριού μέχρι να ενωθούν καλά.
Παίρνουμε το μίγμα σοκολάτας και το περιχύνουμε πάνω στην βάση μέσα στο ταψί. Προσθέτουμε από πάνω το μείγμα τυριού που μας έμεινε και με ένα μαχαίρι κάνουμε ελαφριές ανομοιόμορφες χαραματιές ενώνοντας τα δύο μείγματα και δημιουργώντας το μωσαϊκό. Προσέχουμε να μην τρυπήσουμε την βάση με το μαχαίρι αφού το αποτέλεσμα δεν θα είναι και τόσο ωραίο. Βάζουμε το ταψί με το γλυκό μας μέσα στο μεγαλύτερο ταψί που βρήκαμε από προηγουμένως και στο οποίο ρίχνουμε τόσο νερό όσο να καλύψει το μισό ύψος του ταψιού μας με το αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε το τσιζκεικ μας στους 165oC για 1 ώρα και 10 λεπτά μέχρι να σταθεί. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε σπάσει το γλυκό μας. Βάζουμε το τσιζκεικ μας στο ψυγείο με την βάση του ταψιού και το αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον 6 ώρες πριν σερβίρουμε.
Το τσίζκεικ αυτό σερβίρεται οπωσδήποτε παγωμένο.
Απολαύστε!

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Ρύζι πιλάφι με φέτα και φρέσκο δυόσμο!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 φλιτζάνι φέτα, λιωμένη με το πιρούνι
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4-5 φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ρύζι μακρύκοκκο
2 φλιτζάνια ζωμό κότας


Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα μέχρι να γυαλίσει αλλά να μην ροδίσει. Προσθέτουμε αμέσως το ρύζι και ανακατεύουμε για ένα λεπτό να απορροφήσει το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε προσεκτικά και σιγά σιγά το ζωμό κότας. Ανακατεύουμε το ρύζι και επαναφέρουμε στην φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε το ρύζι να απορροφήσει το περισσότερο ζωμό και όταν το ρύζι φτάσει στο επίπεδο του νερού κατεβάζουμε από την φωτιά.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το δυόσμο, το πιπέρι και την φέτα. Ανακατεύουμε το πιλάφι για να αναμιχτεί με τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία καθαρή πετσέτα και μετά με το πώμα της. Ανά διαστήματα ανοίγουμε την κατσαρόλα και ανακατεύουμε το πιλάφι. Αυτό θα βοηθήσει το ρύζι να παραμείνει σπυρωτό αφού θα απορροφήσει ομοιόμορφα τον υπόλοιπο ζωμό.
Στην συνταγή δεν αναφέρουμε αλάτι αφού βάζουμε φέτα. Δοκιμάζουμε το φαγητό και αν χρειάζεται διορθώνουμε με λίγο αλάτι.
Αφού απορροφήσει όλο το ζωμό μπορούμε να σερβίρουμε το πιλάφι ζεστό.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Φετουτσίνι με κοτόπουλο και εστραγκόν!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

500γρ.ζυμαρικά τύπου φετουτσίνι
2 φλιτζάνια μπρόκολο
1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
2 κουταλάκια του γλυκού κορνφλάουρ
1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο
3 φιλέτα κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα, κομμένα σε μικρές λωρίδες
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο ή μαγειρικό λάδι
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο εστραγκόν



Εκτέλεση:

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και προσθέτουμε το μπρόκολο τα τελευταία 4 λεπτά. Στραγγίζουμε και τα κρατάμε ζεστά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το ζωμό, το κορνφλάουρ και το πιπέρι. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο σε καυτό λάδι για 4 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει, ανακατεύοντας συχνά.
Ανακατεύουμε το μίγμα του κορνφλάουρ και το προσθέτουμε στο αντικολλητικό τηγάνι μαζί με το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να πήξει.
Προσθέτουμε το εστραγκόν. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και το σερβίρουμε πάνω από τα ζυμαρικά μας.
Καλή Όρεξη!

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Αρνί στιφάδο με μέλι, δαμάσκηνα και αμύγδαλα!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 6 άτομα

Υλικά:

16 φρέσκα μικρά ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα ολόκληρα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (2 επιπρόσθετες)
2 κιλά αρνίσιο κρέας για στιφάδο, κομμένο σε μεγάλες μπουκιές
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας σαφράν
2 φλιτζάνια ζεστό ζωμό κρέατος
1/3 φλιτζανιού μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/8 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
24 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, αποξηραμένα
1 μικρό ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 φλιτζάνι αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190oC.
Βάζουμε μία πυρίμαχη κατσαρόλα (βαρετού τύπου με πώμα) πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Τσιγαρίζουμε το κρέας για 2-3 λεπτά κάθε πλευρά και αφαιρούμε από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα ολόκληρα κρεμμύδια και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας συχνά για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν. Βγάζουμε τα κρεμμύδια από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε μαζί με το κρέας.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα ακόμη 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί λίγο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα δαμάσκηνα, το μέλι, το κουρκουμά, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ακόμη 2-3 λεπτά.
Βάζουμε το σαφράν μέσα στο ζωμό κρέατος και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το ζωμό να σταθεί για 2-3 λεπτά και μετά το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και προσθέτουμε το κρέας με τα κρεμμύδια που τσιγαρίσαμε προηγουμένως και το κόλιαντρο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα πρώτα με αλουμινόχαρτο και μετά με το πώμα του. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο φούρνο για μία ώρα. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα αφού περάσει η μία ώρα και προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Αφήνουμε στον φούρνο για ακόμη 20-25 λεπτά ή μέχρι να μελώσει και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρετε το στιφάδο σας με πατάτα πουρέ ή ρύζι πιλάφι.
Καλή Όρεξη!

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Χυμός κατά της αλλεργικής ρινίτιδας! Δείτε τη συνταγή!


Η αλλεργική ρινίτιδα ταλαιπωρεί πολύ κόσμο σχεδόν όλες τις εποχές φτέρνισμα, καταρροή και φαγούρα στα μάτια είναι εφιάλτης...

Υπάρχει ένας χυμός σύμφωνα με Βρετανούς που έχει αντι- ισταμινικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά.


η συνέχεια Εδώ  
 


Λεμονάτος ξιφίας στο φούρνο με κρούστα από αρωματικά!



από : Εδώ
Συνταγες για όλα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

Για το μείγμα της κρούστας:
50γρ. ανάλατο βούτυρο
1 μικρό ματσάκι φρέσκο μαιντανό, ψιλοκομμένο
12-15 φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
Ξύσμα από 1 λεμόνι
100γρ. πινόλια καβουρδισμένα
100γρ. φρυγανιά αλεσμένη
Για τα φιλέτα ξιφία:
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 x 150γρ. φιλέτα ξιφία
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

Πρώτα ετοιμάζουμε την κρούστα. Βάζουμε το βούτυρο, το μαϊντανό, το βασιλικό, το ξύσμα λεμονιού, τα πινόλια, και την αλεσμένη φρυγανιά σε ένα επεξεργαστή τροφίμων. Δουλεύουμε τα υλικά μας στο μπλέντερ μέχρι να δημιουργηθεί ένα απαλό μείγμα.
Αλείφουμε τα φιλέτα ξιφία με το ελαιόλαδο. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι γκριλ πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τοποθετούμε τα φιλέτα πάνω στο γκριλ για 1 λεπτό την κάθε πλευρά. Βγάζουμε τα φιλέτα από το γκριλ και τα τοποθετούμε μέσα σε ένα αντικολλητικό ταψί φούρνου. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού.
Απλώνουμε το μείγμα κρούστας πάνω στα φιλέτα και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο για 10-12 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμα ανάλογα με τα γούστα σας.
Σερβίρετε τα φιλέτα απευθείας από το φούρνο και συνοδεύστε με πατάτα πουρέ και βρασμένα φρέσκα λαχανικά.
Καλή Όρεξη!