Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Πορτοκαλόπιτα νηστίσιμη, χωρίς φύλλο!

Μυρωδάτη, υγιεινή και ιδιαίτερα οικονομική!


Τα πορτοκάλια άρχισαν  να γλυκαίνουν και οι πορτοκαλόπιτες είναι αγαπημένο γλυκό της εποχής. Επειδή όμως αρκετοί νηστεύουν και άλλοι αποφεύγουν τα αυγά , πιο κατάλληλη για την εποχή είναι μια νηστίσιμη μυρωδάτη πορτοκαλόπιτα που δεν υστερεί σε τίποτα από την κλασική και πολύ γνωστή πορτοκαλόπιτα με το φύλλο  τα αυγά και το γιαούρτι. Σε μερικούς μάλιστα μπορεί να αρέσει και περισσότερο.

Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από  πορτοκαλόπιτα  που βρήκα σε παλιό τετράδιο της οικογένειας, τότε που στα καθημερινά γλυκά δεν «χαράμιζαν» φύλλο κρούστας και τα κέικ δεν τα έλεγαν κέικ αλλά πίτες. Καρυδόπιτες, αμυγδαλόπιτες , σταφιδόπιτες, πορτοκαλόπιτες. Πιο επίσημα  τα λέγανε «κεκ»  όπως εύστοχα επισημάνθηκε πρόσφατα  σε κυριακάτικο περιοδικό μαγειρικής!


 Επρόκειτο   για ένα κέικ λαδιού με χυμό πορτοκαλιού και αλεύρι  που του «άλλαξα τα φώτα». Επιφυλάσσομαι και για την αυθεντική συνταγή την επόμενη Σαρακοστή, την Άνοιξη, όταν τα πορτοκάλια θα είναι πιο ζουμερά. Σε τούτη εδώ την εκδοχή  αντί χυμό πορτοκαλιού έβαλα ολόκληρο πορτοκάλι. Επίσης  έβαλα λιγότερη ζάχαρη στο μείγμα και την υπόλοιπη τη χρησιμοποίησα σε ένα ελαφρύ σιρόπι . Για να σιροπιαστεί καλά  το γλυκό αντικατέστησα μέρος του αλευριού με σιμιγδάλι   και  έτσι προέκυψε μια σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα πολύ νόστιμη, νηστίσιμη , υγιεινή και ιδιαίτερα οικονομική!

Υλικά:

2 μεγάλα πορτοκάλια
2,5 κούπες ζάχαρη
¾ κούπας  ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
¼ κούπας  ρακή ή κονιάκ ή λικέρ της επιλογής μας
1 κουταλάκι σόδα
3 κουταλάκια μπέικιν
1 ,5  κούπα αλεύρι
1,5 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
Προαιρετικά , περίπου 100 γραμμάρια κουβερτούρα

Επί το έργον:


Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και αφού βγάλουμε το μέρος που ήταν το κοτσάνι τους τα βάζουμε να βράσουν. Όταν βράσουν 5 λεπτά αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά (συνολικά δηλαδή βράζουν 3 φορές από 5 λεπτά). Τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. 
Αλέθουμε το ένα πορτοκάλι στο multi να γίνει λείος πολτός αφού αφαιρέσουμε όσες περισσότερες από τις λευκές μεμβράνες γίνεται  και συμπληρώνουμε με νερό ώστε να έχουμε 1,5 κούπα πολτό.  Χτυπάμε με το χέρι σε μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο με τη 1 κούπα από τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε τον πολτό του πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα. Προσθέτουμε και το ποτό. 


Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα μας , όπως και το σιμιγδάλι.

Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 20 λεπτά, ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι  και  το αδειάζουμε  σε ταψί   Νο 30. Ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς  για μία ώρα ( μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο της ).

Αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε το σιρόπι:


Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε κατσαρόλα με 1 κούπα νερό και το άλλο πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές φέτες. Βράζουμε  το σιρόπι (στο max της θερμοκρασίας του ματιού ) και μετράμε 10 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός . 

Αποσύρουμε από το μάτι και σιροπιάζουμε την πίτα μας (Κρύα πίτα, ζεστό σιρόπι), χωρίς να αφήσουμε τις φέτες πορτοκαλιού να πέσουν πάνω της. Κόβουμε  τις φέτες πορτοκαλιού στα δύο και γαρνίρουμε 


Στολίζουμε και με λιωμένη κουβερτούρα (αν  θέλουμε) .


 Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και απολαμβάνουμε.



Παρατηρήσεις:

1)      Με την παραπάνω σύσταση του σιροπιού η πίτα είναι αρκετά σιροπιασμένη και νωπή. 

Αν δεν μας αρέσουν τα πολύ σιροπιαστά γλυκά, μπορούμε να βάλουμε τη 1,5 κούπα της ζάχαρης στο μείγμα και να φτιάξουμε λιγότερο σιρόπι (1 κούπα ζάχαρη-3/4 κούπας νερό).
2)      Αρωματίζουμε το σιρόπι με ξύλο κανέλας αν θέλουμε
3)      Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί ή  για 1-2 λεπτά στη μεσαία ένταση του φούρνου μικροκυμάτων.
4)      Αντί του δεύτερου πορτοκαλιού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γλυκό πορτοκάλι που θα αραιώσουμε με λίγο νερό και θα το βράσουμε για 1-2 λεπτά. Έτσι θα έχουμε σιρόπι και γαρνιτούρα για την πίτα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)