Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Ταχινόσουπα μοναστηριακή...αλάδωτη...

από την :  Όστρια  

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και αρχή αγώνα πνευματικού...Γι αυτό και παλιότερα οι άνθρωποι συνήθιζαν αυτή τη μέρα, και για τις επόμενες δύο(οι περίφημες "τρίτες"),να μην τρώνε τίποτα και πολλές φορές ούτε καν να πίνουν νερό.Ύστερα, και για όλη την Τεσσαρακοστή, έτρωγαν φαγητά αλάδωτα εκτός από τα Σάββατα και τις Κυριακές (τότε επιτρεπόταν το λάδι και το κρασί).Θυμάμαι(και μου το επιβεβαίωσε η μητέρα μου πως...καλά θυμάμαι) ότι στο χωριό μου αυτή τη μέρα οι νοικοκυρές έβγαζαν όλα τα κατσαρολικά τους από την κουζίνα και τα έπλεναν πολύ καλά με στάχτη και νερό ώστε να μην υπάρχει ούτε ίχνος αρτύσιμου υλικού πάνω τους...Σήμερα βέβαια,εποχή του ευδαιμονισμού,αυτά μας φαίνονται παρωχημένα και -στην καλύτερη περίπτωση- ακατόρθωτα.Μόνο η Καθαρά Δευτέρα έχει μείνει να μας θυμίζει αυτά που...χάσαμε...Έτσι συνήθως τρώμε ξηρά τροφή(ψωμί,χαλβά,ελιές...).Επειδή όμως με αυτά είναι αδύνατον να θρέψω το...λόχο  μου(που αυτή τη μέρα ο πειρασμός τους βάζει να πεινάνε περισσότερο από τις υπόλοιπες), συνηθίζω την Καθαρά Δευτέρα να φτιάχνω...ταχινόσουπα.
Η συνταγή είναι αγιορείτικη(μεγάλη ιστορία πως βρέθηκε στα χέρια μου) και φυσικά...αλάδωτη...Την ίδια ταχινόσουπα έφαγα και σε μοναστήρι της περιοχής μου, το Μεγάλο Σάββατο, μετά την πρώτη Ανάσταση....
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα κόβω πολύ μικρούς κύβους από κολοκυθάκια...
...καρότα...

...κρεμμυδάκια φρέσκα...

...μπόλικο άνηθο ψιλοκομμένο...
...κρεμμύδια ξερά και καρότα λιωμένα στο μπλέντερ(με λίγο νερό)
...μπόλικες πατάτες...
...όσπρια(φασόλια,ρεβίθια...)βρασμένα και λιωμένα στο μπλέντερ(συνήθως βράζω πολλά,τα λιώνω και τα φυλάω στην κατάψυξη σε μερίδες)...
 ...μια-δυο χούφτες ρύζι αναποφλοίωτο...
...αλατάκι,μπαχαρικά(αν σας αρέσουν)...
...νερό...
...και τα αφήνω να σιγοβράσουν ανακατεύοντας από ώρα σε ώρα για να μην κολλήσουν.Όταν έχουν γίνει τα λαχανικά και έχουν χυλώσει(όσο μπορούν να χυλώσουν χωρίς λάδι)ρίχνω 2-3 χούφτες ζυμαρικό(αστεράκι) ...
...κι ενώ αυτό ψήνεται(ανακατεύω συχνά γιατί κολλάει)χτυπάω  2 κουταλιές της σούπας ταχίνι με λίγο χλιαρό νερό ώστε να ασπρίσει...
...προσθέτω το ζουμί 2-3 λεμονιών και χτυπάω ξανά
Κατόπιν παίρνω από τη σούπα που βράζει με την κουτάλα και τη ρίχνω μέσα στο ταχίνι ανακατεύοντας συνεχώς ώστε το ταχίνι να πάρει τη θερμοκρασία της σούπας χωρίς να "κόψει" (ακριβώς όπως αυγοκόβουμε)...
...και τέλος,αφού σβήσω τη φωτιά ρίχνω το ταχίνι μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς...
...σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω την ταχινόσουπα να τραβήξει τα πολλά υγρά.
Τέλος,αφού κρυώσει αρκετά και χυλώσει, ανακατεύω και σερβίρω.

Είναι πολύ νόστιμη.Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μην τη βράσετε ξανά ούτε να τη ζεστάνετε πολύ γιατί τότε το ταχίνι μπορεί να "κόψει".Καλή Σαρακοστή και καλό αγώνα από όποιο μετερίζι είναι ταγμένος ο καθένας.Ας κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε ελπίζοντας τα υπόλοιπα να τα φροντίσει το έλεος του καλού Θεού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)